Takaisin asiaan

Suurmoskeija vahvistaa islamia, eikä keskitä toimintaa

Suurmoskeijaa koskevia päätöksiä odotellaan syksyllä. Suurmoskeija-monitoimikeskus valtaisi laajan alueen, sillä sen pinta-alaksi on kaavailtu 15 000 - 20 000 m2! Suomen suurin kirkko on Kerimäen puukirkko ja sen pinta-ala on n. 1 890 m2. Jossain vaiheessa on kuulunut, että moskeija-monitoimikeskus tulisi todennäköisimmin Kalasatamaan. Arvokasta merenrantatonttia jopa 20 miljoonan edestä Helsingin kaupungilta lahjoituksena, jotta maahanmuuttajat voisivat kokea hyväksyntää. Ilmeisesti näillä näkymin tonttimaata ei luovutettaisi sittenkään ilmaiseksi, mutta tuskin kuitenkaan markkinahintaan.

Uskonnoilla on tapana eriyttää, eikä yhdistää ihmisryhmiä. Lisäksi monet uskonnot ovat ongelmallisia ihmisoikeuksien kannalta. Tästä syystä uskontoja ei tulisi tukea yleensä ottaen millään tavoin. Ainoastaan omia perinteisiä uskontoja on perusteltua tukea jonkin verran kulttuurihistoriallisista syistä. Yhteiskunnan kannalta sekulaarit, mahdollisimman integroituneet maahanmuuttajat edistävät parhaiten niin henkistä, kuin taloudellistakin hyvinvointia.

Jos hanketta ei subventoidakaan, niin merkittäväksi ongelmaksi jää hankkeen suunniteltu rahoitus radikaaleista muslimimaista. Raha ei ole koskaan ilmaista. Bahrainin ja Qatarin rahoituksen motiivina on oman uskontulkintansa levittäminen. Marseillessa jopa paikalliset imaamit ovat kieltäytyneet rahoituksesta, jota heille olisi ollut tarjolla Qatarista, Saudi-Arabiasta, Kuwaitista ja Algeriasta, jotta näiden maiden radikaali islam ei pääse vaikuttamaan toimintaan. Kieltäytyneet siitäkin huolimatta, että suurmoskeijaprojekti ei näytä onnistuvan juuri rahoitusvaikeuksien vuoksi.

http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2015/07/19/moskeija-vai-sairaala/

http://www.theguardian.com/cities/2015/mar/03/marseille-muslim-community-grand-mosque

 

Joidenkin suomalaisten päättäjien innostus suurmoskeijahankkeesta johtunee ajatuksesta, että radikaalit muslimiryhmät saataisiin paremmin valvontaan ja että maltillista sanomaa levittävä suurmoskeija pystyisi ehkäisemään radikalismin syntyä. Kuitenkin muslimit niin maailmalla, kuin Suomessakin edustavat erilaisia suuntauksia omine yhdyskuntineen ja rukoushuoneineen, joten suunniteltu suurmoskeija ei kokoaisi heitä. Tällöin kymmenet erilliset yhdyskunnat tulevat säilymään samalla, kun ulkomaiset radikaalit saarnaajavieraat tulevat lisääntymään. Moskeija palvelisi vain osaa muslimeista ja aiheuttaisi herkästi kitkaa muslimiryhmien välille - konflikteja on jo ollutkin. Suurmoskeija vahvistaisi myös islamin vaikutusvaltaa ja näkyvyyttä, sekä otetta sen vaikutuspiirissä oleviin uskonnonharjoittajiin. Moskeijat tukevat uskonnollisia valtarakenteita ja niissä levitetään myös poliittista agendaa.

http://www.hs.fi/kaupunki/a1438228003618

 

http://elieelkhouri1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200196-moskeija-ylivallan-symbolina

 

Suurkulttuurikeskus osoittaisi hyväksyntää maahanmuuttajanuorille toisin, kuin heitä uskonnolla leimaava suurmoskeija. Monet musliminuoret ja etenkin osa tytöistä taistelee uskontonsa orjuuttavia käytäntöjä vastaan perheissään ja he tuskin kaipaavat suurmoskeijaa. Miksi siis haluamme maahanmuuttajille kädenojennuksena ensisijaisesti uskonnollisen maamerkin? Eikö maahanmuuttajille hyväksyntää osoittavan rakennuksen tulisi palvella kaikkia maahanmuuttajia, eikä vain tietyn suuntauksen uskonnollista osaa heistä?

Suurmoskeijan rakentaminen olisi alkua Ranskan kehityskululle. Ranskassa muslimiväestö on jo niin suuri, etteivät viranomaiset enää uskalla puuttua kovaäänisten käyttöön minareeteista. Jopa 40 % ranskalaisista on sitä mieltä, että rukoilevien muslimien levittäytyminen kaduille moskeijoiden ympäristössä muistuttaa miehitystä. Moskeijoita on Ranskassa jo enemmän, kuin kirkkoja. Sekularisoituminen on ollut heikkoa; jopa 75 % Ranskan muslimeista pitää itseään uskovina ja 45 % harjoittaa uskontoa aktiivisesti. Eroa selittää osin se, että nuoret muslimimiehet ajattelevat usein, että voivat viettää "raikuliaikaa" ja syventyä uskontoonsa vasta myöhemmin. Turkin presidentin, Erdoganin mukaan moskeijoiden rakentamisella pyritään tietoisesti valtaamaan islamilla Eurooppaa. (Kts. Gatestonen kansainvälisen politiikan instituutin linkki):

http://www.gatestoneinstitute.org/2355/france-islam-overtaking-catholicism

 

Jos hanke onnistuu ja saamme eurooppalaisessa mittakaavassa huomattavan moskeijan meille, niin se toimii kenties yhtenä uutena vetovoimatekijänä Euroopasta uutta kotimaata etsiville siirtolaisille - ja nimenomaan uskonnollisemmalle osalle heistä. Jos moskeija rakennetaan, niin Kalasatama tulisi ainakin säästää siltä, sillä Kalasatama on toiminut upeana alakulttuurien keitaana, jossa on tilaa hengittää ja jota ei ole "suunniteltu puhki". Aluetta tulisikin jalostaa edelleen alakulttuurien alueena, jota voisi markkinoida myös turisteille. Kalasatamasta avautuvat näkymät keskustan suuntaan vähemmän kuluneesta vinkkelistä ja Hanasaaren tehdasmiljöö on upea!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan islamkin perinteinen uskonto.

Esa Niemi

Islamissa on uskonnollista aspektia, mutta pääosin se on kokonaisvaltainen ideologia ja kilpaileva yhteiskuntajärjestelmä kuten kommunismi tai natsismi.

Islam kieltää ihmisten perusoikeuksia, ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Muslimimaat ovat irtisanoutuneet YK:n yleismaailmallisista ihmisoikeusarvoista ja tunnustavat vain Sharia lakiin perustuvaa Kairon ihmisoikeusjulistusta.

Harva muslimi on muslimi vapaaehtoisesti sillä profeetaksi itsensä julistanut karavaaniryöstäjä Muhammed tajusi ettei kukaan ryhdy tai pysy muslimina ilman miekan voimaa ja uhkaa. Muslimit eivät voi valita uskonsa ja elämänkatsomuksensa mukaan koska muslimin on pysyttävä muslimina ja luopuminen on kielletty kuoleman uhalla.

Islam on ollut kehityksen, vaurauden ja hyvinvoinnin kannalta suuri onnettomuus kaikkia niitä maita ja yhteisöjä kohtaan, joihin islam on levinnyt.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Eipä pari minareettia sille maisemalle pahaa tekisi. Ihan hienolta nekin näyttävät.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ehdotat ilmeisesti shiioille ja sunneille omia erillisiä minareetteja uuteen (sunni)suurmoskeijaan.

Todellista uskonlahkojen vuoropuhelua olisikin , kun minareettien ämyreistä kajahtaisivat samanaikaisesti kaksi toistensa kanssa kilpailevaa rukouskutsua.

Isis puuttuisi nopeasti asiaan. Se kun kannattaa ainoastaan sitä yhden ja ainoan oikean minareetin politiikkaa.

Sami Tastula

Hieno avaus mut tästä kaiken mahdollisen sallimisesta seuraa.
Itse ihmettelen suuresti suomalaisten päättäjien kyvyttömyyttä nähdä niitä kaikkea seurauksia joita tälläisestä sekä tälläisen ulkomaisesta rahoituksesta seuraa.

Jopa suomalaisen kirkon kanta tähän kummastuttaa, kuitenkin kun pitäisi olla kyseessä taho joka edistää ja vahvistaa suomalaista, omaa uskontokultturia.

Oma näkemys, kanta näille moskeijoille ja varsinkin mitä tulee ulkolaiseen, hämärän taustan omaavaa rahoitukseen on täydeltä laidalta EI !!!

Reino Jalas

"Miksi siis haluamme maahanmuuttajille kädenojennuksena
ensisijaisesti uskonnollisen maamerkin?
Eikö maahanmuuttajille hyväksyntää osoittavan rakennuksen tulisi
palvella kaikkia maahanmuuttajia, eikä vain tietyn suuntauksen
uskonnollista osaa heistä?"

Tuo kiteyttää käsillä olevan valintatilanteen aika hyvin. Kyseessä on kuitenkin ISIS:in kanssa samaa uskonkäsitystä edustavan Sunni-uskontokunnan yksinomaisesti omistama rakennus.

Muslimien sisäinen jakolinja ei tosiaan tarvitse näin näkyvää jaon ylläpitäjää ja muistuttajaa Suomeen.

Suomella ja Helsingillä on mahdollisuus kieltäytyä tuollaisen, muslimien keskinäistä sotaista jakoa esiin nostavan, noin näyttävän linjamerkin pystyttämisestä.

---
Muistaakseni sekä Guggenheimin museon ja tämän jättimoskeijan kustannusarviot pyörivät siinä 100 milj. € hujakoilla.

Ei tehdä Eteläsatamaan tontille kuollutta museota, vaan tehdään niillä rahoilla sinne uskonnoista vapaa monikulttuurikeskus. Tähän rahoitukseen Valtiokin osallistuu, Guggenheimiin se ei osallistu.

Saadaan sellainen mukava kohtaamispaikka joka kiihkoilematta painottuu erilaisten kulttuurien asioihin ja niiden esilletuomiseen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos Helsinkiin saataisiin Euroopan suurin kaukaunein moskeija, se saattaisi olla sellainen maailmanluokan turistihoukutin, mistä helsinkiläiset ovat jo pitkään haaveilleet.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Jos FDL vastustaa jotakin hanketta, niin se on varma merkki hankkeen järjellisyydestä. Kukaan tolkun ihminen ei ota sitä poppoota vakavasti.

Käyttäjän JukkaKetonen kuva
Jukka Ketonen

Voit varmaan perustella kommenttisi, kun tunnut tietävän FDL:n nykytilasta niin paljon? :)
Ilmeisesti toiset ihmiset ottavat FDL:n vakavasti, meille lähetettyjen jäsenhakemusten määrästä päätellen ainakin. Sinun ei tarvitse :)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #9

"Vaikka tuhat ihmistä uskoisi hölynpölyyn se on silti hölynpölyä." Kiinalainen sananlasku.

Käyttäjän JukkaKetonen kuva
Jukka Ketonen Vastaus kommenttiin #11

Entäpä 150.000 ihmistä? Satakuntalainen kysymys, eikä edes kankuksessa tehty.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #14

Kankuksessa? Ad hominemia pukkaa. No jos joskus saatte kasaan noin paljon porukkaa, niin tiedänpä maailmanlopun olevan lähellä.

Oliver Kärki

Toisin kuin tässä kirjoituksessa sanotaan, tuo 20 000m2 on rakennusoikeuden määrä, eli kuinka monta kerrosneliömetriä saa rakentaa, eikä tontin pinta-ala. Se siitä 20 M€ argumentista sitten.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Voiko joku minulle kertoa mitä hyvää joku muslimimaa on joskus Suomen tai suomalaisten hyväksi tehnyt ja mitä hyvää Suomessa asuvat muslimit ovat maassamme saaneet aikaan, kun niitä täytyy paapoa ja niiden etuisuuksia kantaväestöön verrattuna täytyy koko ajan saada paremmaksi?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Mitä sellaisia etuja muslimeilla on, joita muilla ei ole?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ovat osallistuneet muun muassa maanpuolustukseen, eli mitäpäs valitat.
http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/nakokulma/...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

En valita. Ihmettelen vain asioiden kontrastia ja sitä ihmisten suurta intoa vaalia maahanmuuttajamuslimien etuisuuksien tärkeyttä verrattuna esimerkiksi toisten maahanmuuttajayhteisöjen etuisuuksiin. Kantasuomalaisten etuisuuksista puhumattakaan.

Veli Kämäräinen, kuinka hyvin sinä tunnet Islamin uskontoa, Koraania, muslimien tapoja ja yleensä muslimikulttuuria? Onko sinulla paljon muslimiystäviä? Ihmettelen mikä tekee Islamista sinulle niin ensiarvoisen tärkeän.

Olen käynyt vuoden muslimikoulua, asunut vuoden muslimiperheessä ja työskennellyt yli 11 vuotta monessa eri muslimimaassa. Olen lukenut Koraanin läpi ja minulla on paljon muslimiystäviä. Olen seurustellut usean vuoden ajan musliminaisen kanssa. Siitä huolimatta en ole löytänyt heissä mitään erinomaisuuksia itseeni, muihin uskontokuntiin kuuluviin ihmisiin tai jonkun muun maan kansalaisiin verrattuna. Noin niin kuin kauniisti sanottuna.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #36

Mistäs päättelet, että islam on minulle ensiarvoisen tärkeää?

Kotipuolessa ovinaapurina oli (ja vanhemmilla on yhä) muslimeita vuodesta 1965; oma aktiivinen havainnointini tosin on alkanut hieman myöhemmin.

Erinomaisuuksia heissä on tuskin sen enempää kuin meissäkään.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Loistava blogi!
Toivottavasti mahdollisimman moni "minulla on unelma"-haaveilija lukisi ajatuksella sen.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Ainakin ISIS terroristien kannalta se olisi hyvä että Suomeen saataisiin moskeija joka edustaa heidän muslimiuskontoonsa...

Siellähän voisi pitää palopuheita, koulutusta isis taistelijoiksi läheville taistelijoille.

Moskeijassa voisi totettaa sharia lakeja, sinne kun muilla kun sunnimuslimeilla ei olisi asiaa. Samaten moskeijan lähi alueet kuuluuluvat kans moskeijan esialuueeksi, paljonkohan tälle on varattu tilaa, montakohan korttelia?

Käyttäjän KimMartinLarni kuva
Kim Larni

Kankus se vasta huumorimiehiä on. Ottaisi nyt hyvä mies ensin asioista selvää.
Totta on se että viime sodissa meillä oli myös muslimeita riveissä, ei sitä kukaan kiistä.
Faktaa on myös se että heillä ja heidän jälkeläisillään on ihan oma moskeija Järvenpäässä. Sen he tosin rakensivat ihan omalla kustannuksellaan. Siinä on se pieni suuri ero.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

RAinakin Helsingin kaupunki voi mielestäni tukea moskeijan rakentamista. Veroja ne muslimitkin Helsinkiin maksavat, kuntavaaleissa äänestävät ja saavat asettua ehdollekkin. Ja Larni, Finnish Defence Leagueen olen tutustunut sen verran, että tiedän sen olevan suomalaisuuden puolustajana yhtä uskottava kuin nimensä.

Mauri Skön

Ennustan, että muslimien saadessa tontin mistä tahansa pääkaupunkiseudulta, se värjäytyy välittömäksi verenpunaiseksi, eikä se ole ihmisen verta.

Sami Tastula

Meinaatko että pistävät sikabileet pystyyn.... ?
Itse teurastaen....
Sillain vartaassa syötäväksi valmistaen....
;)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Saattaa olla, jokuhan kävi töhrimässä Kajaanin moskeijan oven sianverellä muutama vuosi takaperin. Ihailtavan rohkeaa "kriittisyyttä".

Mauri Skön

Olikohan homojen, naisten ja lasten ihmisoikeuksien puolustajat asialla?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #27

Enpä ole "maahanmuuttokriittisten" huomannut kovin aktiivisesti ihmisoikeuksia puolustaneen.

Ja tosiaan, moskeija sotkettiin itseasiassa naudanverellä. Sianverta ei ilmeisesti löytynyt.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tuo nyt on kuin kärpäsen paska verrattuna siihen mitä muslimimaissa on viime vuosina kristittyjen kirkoille tehty. Libyassa Gaddafi rakensi Tripolin keskustaan Vihreän torin, jonka alta caterpillareilla jyrättiin muutamassa päivässä viisi kaunista katollista kivikirkkoa. ISIS murskaa altaan kaiken vähänkin muuhun uskontoon viittaavan kulttuurin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Yksi keskeinen ongelma on, että viranomaiset, päättäjät, viherpiipertäjät ja sosiaalitantat eivvät tunne islaamin perusteita.

EI OLE OLEMASSA ORGANISOITUA ISLAAMIA, ISLAAMIN "KIRKKOA". Mitään keskitettyä toimintaakaan ei siis voi olla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minuakin vähän ihmetytti kun luin tästä keskuksesta. Mutta ehkä päättäjien tarkoitus on organisoida maan islamilaiset yhteen "kirkkokuntaan"

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Se on aivan mahdottomuus. Täällä tulkitaan islamia kr.uskosta käsin.
Se on enemmän poliittinen järjestelmä kuin uskonto.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #42

Tietenkään mitään uskontokuntia ei organisoida ulkopuolisten toimesta.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Paitsi että se suurmoskeija on vain ja ainoastaan Sunnimuslimien hanke. He eivät hyväksy muita muslimeja edes moskeijan hankkeeseen.

Toisaalta eipä kai muut muslimit liioin haluaisikaan koska he pelkäävät juuri Sunnimuslimeja. Varsinkin kun tämä 100 miljoonahanke rahoitettaisiin Bahrainin kuningaskunnasta tulevilla varoilla.

Bahrain on poliittisesti sitoutunt Saudiarabiaan ja senkautta salafismiin, tästä nousee sunnilainen ääri-islamilaisuus.
ISIS on ääri-islamilainen järjestö joka hyväksyy vain sunnimuslimit..

nämä seikat tekevät yhdessä suurmoskeijahankkeen erittäin kyseen alaiseksi, aivan kuten plogikirjoittaja tuo asian hyvin esille kirjoituksessaan.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

No nyt päästiin asiaan Jouko, tässä se ongelma onkin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Pyrin AINA keskustelemaan nimenomaan asioiden ytimestä, ongelmien taustoista. Joskus jopa onnistun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset