Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Joulurauha possuille

On koittanut aika miettiä joululahjoja. Kun uskonnollinen henkevyys hupenee joulusta, on syytä panostaa edes joululahjojen henkevyyteen. Hyvyys on keskeisintä joulun sanomassa, jos maallistuneesti ajatellaan. Tällöin joulu ei saisi muodostua kärsimysnäytelmäksi kenellekään. Antakaamme possuille joululahjaksi joulurauha.

Olemme jo onnistuneet näpäyttämään lihateollisuutta viimeksi julkaistujen teurastamo- ja eläinkasvattamovideoiden jälkeen. Lihan kulutuksessa näkyi selvä lasku, joka pelästytti lihateollisuuden. Nuo laittomuudet eivät saa unohtua ennen, kuin eläinten tuotantolaitosten ja teurastamoiden valvonta saadaan oikeasti kuntoon. Tämänkin jälkeen on mietittävä, pitäisikö omaa lemmikkiään vastaavissa olosuhteissa, kuin vähintään koiran älyistä sikaa.

Eläinten olojen kehittäminen paremmiksi nykyisen hallituksen aikana on epätodennäköistä. Eläinten olosuhteita ollaan päinvastoin historiallisesti heikentämässä. Lihan kulutusta ei myöskään ole pyritty vähentämään, vaikka lihantuotannon arvioidaan tuottavan yhtä paljon kasvihuonepäästöjä, kuin maailman kaikkien liikennevälineiden.

Vaikka lihantuotannon päästöt ovat ympäristökysymys, eläinten kohtelu ei sitä ole. Eläinoikeuskysymykset rinnastuvat ihmisoikeuskysymyksiin. Kun tiedostamme tuottamamme kärsimyksen vakavuuden ja laajuuden ymmärrämme, että eläinten kohtelu meillä on vakavin yhteiskunnallinen ongelma. Sitä ei voi jättää vain vihervasemmistolaisten poliittiseksi pelimerkiksi. Kansassa eivät korostu jakolinjat, kuten puoluepolitiikassa. Suurin osa ihmisistä kannattaa eläinten inhimillistä kohtelua. Tähän vetoamalla kansa ymmärtäisi ylhäältä ohjatut toimet lihan kulutuksen vähentämiseksi. Kun muistetaan sekin, että 60-70 -luvuilla lihan kulutus oli vain puolet nykyisestä ja terveemmällä tasolla.

Joulusta tulee gourmetimpi ja pöydän antimiltaan mieleen painuvampi eettisemmällä paistoksella, kuten seitan- tai tofukinkulla, riista- tai poropaistilla, joulukalalla tai ehkä hevospaistillakin. Näiden eläinten kankkuja eivät ole kannatelleet nivelrikkoiset, vain vähäiseen liikkumiseen vapautetut jalat.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Joulukinkut on teurastettu jo kesällä ja syksyllä. Hauskaa joulua siat!

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Joulun aika on silti hyvä aika muistuttaa hyvyyden juhlan pimeästä puolesta, josta täytyy päästä eroon.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ravinnon on aina kuoltava olipa se mitätahansa.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #29

Ei rinnasteta taas kasvien ja ihmisten/eläinten tappamista toisiinsa. Jokainen varmasti myös tajuaa, että mikä ero on tapetun riistaeläimen syömisessä ja laitoskärsitetyn eläimen syömisessä moraaliselta kannalta.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #45

#45
Turhaa tappamista en hyväksy. Teuras pitää aina käyttää ravinnoksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield
Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kuolema on lyhyt osuus eläimen elämästä. Elinolosuhteet ovat keskeisin osa niiden kärsimystä, kun mietit ajan pituutta, jonka ne joutuvat kärsimään. Sika ja nisäkkäät ovat myös kehittyneempiä eläimiä, kuin kalat. Kuitenkin kärsimyksen aiheuttamista kaloillekin tulisi tietenkin välttää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen itse harrastanut verkkokalastusta, mutta monasti miettinyt millainen piina mahtaa olla sätkiä verkossa tuntitolkulla. Pyydä ja päästä hupikalastusta en hyväksy. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan kalat tuntevat kipua.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hyviä pohdintoj, Suomi onkin ollut eläineten hyvin voinnin kannalta edellä kävijä ja pidän Suomalaista lihaa eettisenään. On hyvä myös muistaa että eläinten oloja voidaan maataloustiloissa (en tykkää käyttää,sanaa teollisuustila) parantaa entisessään.
Vaikka paljon puhutaan eläimistä kasvit ovat jääneet varjoon. Nuo yksi tärkeimmistä hiilinieluista ja kehutut maapallon keuhkot. Hyvä parannus Suomessa kasveja kohtaan on puuterveydenhuollon perustaminen joka valvoo mitäs muutakaan kuin puiden hyvinvointia. Olen tuuminut myös auttaisiko jos kukkivien kasvien lähettyvillä tulisi olla saatavilla pölyttäjiä kuten mehiläisiä sekä voisiko puistoissa olla luonnon ketoja. Tärkeintä olisi myös pyrkiä vähentämään sademetsien hakkuuta ja siksi omalla panna listalla ovat soija, stevia ja palmuöljy joiden lisääntyvän kysynnäntaki haktaan sademetsiä.
Ja kun ihmiset ja eläimet ovat tärkeitä niin niin ovat kasvit.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Olet aika pihalla siitä, miten tehotuotannon eläimiä kohdellaan Suomessa. Eläimet eivät juuri pysty liikkumaan, eläimillä ei ole edes olkia, jotta voisivat niitä pöyhiä. Tässä sinulle vaikka palkitun kanadalaisen valokuvaajan kuvia suomalaisilta sikatiloilta; paskaa ja betonia, vähän tilaa - ei juuri muuta. Jos pitäisit koiraa vastaavissa oloissa, olisit äkkiä käräjillä. Et erota kasvin ja ihmisen eroa eettisessä mielessä. Entäs kasvin ja ihmisen välillä? http://www.elaintehtaat.fi/valokuvaaja-jo-anne-mca...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kun mieti näitä eläinten oloja niin on hyvä muistaa että niistä vastaa taloudellisesti tämä sikatilallinen joka saa osan tuloista kauppojen myymistä lihoista. Oletko edes kuullut Suomen maataloussektorin ahdingosta? Suomessa ei olisi enään mitään karja-, maito-, tai viljelytiloja ilman valtion antamia tukia. Koko ruuan tuotanto nojaisi tuontiinkun kotimaisuus aste lakkaisi. Maitopurkin hintakin on riisto me maksamme maidosta n. 1.50 e mutta tuottaja saa tästä käteen van 0.17 e. Ja vaikka pidän Suomessa tuotettu liha on eettisenä se ei tarkoita etteikö sitä voisi tuottaa vielä eettisemmin esim järjestää sioille pahnat alle ja vaihtaa rehun soijasta kotimaiseen hirssiin. Ja kun puhuit noista kuvaajista niin eikö eläimilä sitten ole oikeus olla yöllä pimeässä? Sillä usein ottavat kuvat yöaikaan un sisävalot evät ole käytössä ja kun ihmiset ovat nukkumassa. Yöaikaan ei pahnoja voi vaihtaa, eläimet stressaantuvat joten ne vaihdetaan vasta amulla. Mielestäni paraskeino tukea näiden tuotantoeläinten oloja on kuitenkin että ostaa lihaa ja maitoa. Lisäki kuluttajana minun on helpompi vaikuttaa siihen miten minulle myyty liha on tuotettu.

Kasvien eettiset olot sekä ympäristövaikutukset kannattaa hyvin ottaa huomioon, emme edes tiedä miten tehoviljelyssä käytetyt keinolannoitteet ja torjunta-aineet ovat vaimuttaneet kohoomme. Yleensä torjunta-aine menee Suomessa läpi noin vain jos todetaan että sen haittavaikutukset ihmiseen on vähäiset, mutt kun sen vähäisenkin pitäisi merkitä. Maanviljelyssä syntyy myös pintakerroksen eroosiota mikä yleensä pitä maa-ainesta paikoillaan, siki kulumisen ehkäisyksi suositellaan vuorottelemista viljelyn ja laisunmaan välillä (tässäkin kannattaa ottaa keinolannoitteet ja torjunta-aineet huomioon, mikä vaikutus eläimiin). Kasveistakin on löyetty kainkea uutta, ne voivat sairastua, ne ovat hiilinieluja, ne tuntevat painetta kuin kipua ja salaatti kuulee kun syöt sen. Vaikkei kasveilla olekkaan samanlaista hermostoa kuin meillä eläimillä, mutta niillä ei myöskään ole suuta joilla kertoa kokemastaan tai jalkoja joilla juosta pakoon.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #12

Tutustupa luonnonvaraisten sikojen käyttäytymiseen tai luepa vaikka koirakirja, jossa kerrotaan koirien tarpeista hoito-ohjeineen. Samat vähimmäisvaatimukset pätevät sikoihin. Eli mikään pieni hienosäätö ei riitä. Turha kuvitella, että toimit oikein syömällä kotimaista lihaa. Sillä ei ole paljoakaan lopulta eroa ulkomaiden kasvatusolosuhteisiin, ja vaikka olisi, niin se on joka tapauksessa törkeää eläinten kiduttamista. Ainoa eettinen vaihtoehto on lopettaa tehotuotetun lihan syöminen. Samalla, kun Suomessa lopetettaisiin vaikka ensin tehotuotettujen sikojen kasvatus, asetettaisiin myös ulkomainen sianliha tuontikieltoon eläinten raakaan kohteluun vedoten. Tietenkin turkistuotannon lopettamisesta ja turkisten tuontikiellosta voitaisiin aloittaa aivan ensimmäisenä. Tuo kasvien rinnastaminen eläimiin tai ihmisiin tuntevina olentoina on höpö höpöä vai pitäisikö ihmisten pohtia, pelastavatko he ennemmin sinut vai kasvin kuolemasta. Eläintieteilijöiden mukaan kasveilla ei ole keskushermostoa, jotta pystyisivät kokemaan kipua tai aivoja henkiseen kärsimykseen.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Vilkaisin linkkiä ja kuvia ja täytyy myös todeta että aika pihalla sitä ollaan muuallakin.

Teksin perusteella on ilmeisen yllättävää että sikala haisee, varsinkin jos on rakennettu yli 20 vuotta sitten. Kaiken lisäksi tuo tila veteli viimeisiiään sen verran tyhjä se oli kuvien perusteella.

Huomasin myös että suurta hämmästystä aiheutui siitä että paska liikkui kohti lietekuilua minne sen pitääkin mennä. Kuvista tosin huomasin myös että kuinka mainosti kuvaaja oli suojatunut siltä ettei toisi maailmalta eläintauteja kuvaamiinsa sikoihin, niitä ei yksikertaisesti ollut. Siinä meni sekin pohja siltä että kuinka nämä kuvaajat ovat kovasti väittäneet kuinka hyvin he sikaloihn tunkeutuessaan suojavarusteita käyttävät.

Harmi että kukaan ei ollut varoittanut että sikalassa oleva haju tarttuu vaatteisiin ja esineisiin. Sen saa pois kun menee kunnon orsi kanalaan.

Onneksi koirille on tarjolla kunnon kokoisia Häkkejä

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #24

Päätinpä katsoa uudelleen tuota linkkiä mutta saan yhä "not found 404".

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #40

Jhhsori, entarkoittanut noita koirahäkkejä vaan Kajavan linkittämää navetan kuvia. Ilmoittaa yhä vain "not found 404".

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Jouluun kuuluu kinkku siinä missä nenä päähän. On kuulunut jo rautakaudesta lähtien, ja tulee kuulumaan niin kauan kuin possuja karsinoissa vipeltää.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Ei kannattaisi heitellä aivopieruja lonkalta. Kinkku on tullut Suomalaiseen joulupöytään vasta 1900-luvulla. Perustelusi on myös typerin mahdollinen. Eli jos olisit vaikka Afrikan sarvesta, kuuluisit heihin, joiden mielestä kaikki sikäläiset brutaalit tavat tulisi säilyttää, koska ne ovat perinne. http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/sesonkien-ja-...

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

No minä ajattelin nimenomaan niitä brutaaleja perinteitä siinä mielessä, että germaanis-suomalaisena vietän joulua germaanis-suomalaisten muinaisperinteiden mukaisesti esimerkiksi piehtaroimalla kännipäissäni sohvalla ja uhraamalla sikaa esikristillisille jumalille kuin konsanaan viikingit Freyrille. Minusta se menee melkein uskonnonharjoituksen piikkiin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #6

Sika levisi aika nopeasti maanviljelyn perässä idän jokireittejäpitkin ja saavutti Itämeren-Suomalaiset jo ennen Germaaneja. Sitä ennen täällä metsästehtiin villisikoja eteläsuomen laajoissa tammi, lehtikuusi ja vaahtera metsissä. Talvisin sika uhrittiin Itämeren- ja Volgan-Suomalaisessa mytologiassa taivaalta rytinällä pudonneelle auringolle jota se taas palaisi keväällä ja sytytettiin heinistä tehtyjä aurinkopyöriä tuleen symboloimaan kadonnutta kehrää. Sitten se uhrattu sika syötiin jokinen osa käyttäen hyödyksi niin sorkat kuin veri. Uudentulemisen joulukinkku teki tosiaa 1800-luvulla kun kansan pakanallinen usko ja perinteet alkoivat hiipua.

Tänäpäinä kun haluaa perinteitä noudattaa tulee mielellään ottaa huomioon miten ja millaisissa oloissa kinkku on tuotettu kun valitsee ja valitsee sen mukaan eettisimmän kotimaisen lihan.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #13

#13
Kiitos Danielille valaisevasta kommentista. Mikäpä oli sikoja kasvatella tammenterhoja ja kerppuja niiden syödessä aitauksissaan.

''Sitä ennen täällä metsästehtiin villisikoja eteläsuomen laajoissa tammi, lehtikuusi ja vaahtera metsissä.''

Nyt vouhkataan ilmaston lämpenemisestä. Kyllä tämäkin joulu on paljon mukavampi viettää vihreänä kuin pakkasessa sinisenä.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #13

Tuo historiallinen selostus ei vakuuta ymmärryksestäsi asiassa, jos sitä yrität. Et pureudu tuolla itse asiaan. Kotimaisen lihan korkeampi eettinen taso on silkkaa lihantuotannon propagandaa, jonka olet niellyt tai todennäköisemmin haluat uskotella itsellesi, että se pitää paikkansa, jotta voit jatkaa hyvillä mielin kidutettujen eläinten lihan syömistä ja tuollaisen tuotannon tukemista. Et ilmeisesti ole perillä viimeisimmistä paljastetuista sikala- ja teurastamovideoista, jotka herättivät jopa piintyneempien lihansyöjienkin vihan maassamme harjoitettavaa,puolustuskyvyttömiin kohdistuvaa, laajamittaista väkivaltaa kohtaan. Ne eivät olleet yksittäistapauksia. Aktivisteilla ei ole resursseja kierrellä laajalti salakuvaamassa suomalaisia sikaloita.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #33

Se että jossain sikalassa on ollut puutteita kuten ei valaistusta yöllä niin di tarkoita että kaikki sikalat olisi samanlaisia. Ne nimen omaan olivat yksittäistapauksia. Suomessa on myös tikkuvalvonta jos puitteet ei ole sen muikaiset kuin vaaditaan niin kasvattaja ei myöskään saa tukia. Oletko koskaan edes itse käynyt sikalassa tai navetassa? Tai tiesitkö esim että jos lehmämon tressaantunut se ei lypsä? Itse pääsin pienenä kiertämään paljon mummoni mukana kun tämä toimi maatalouslomittajana, teurastamista en itse koskaan ole tosin nähnyt. Teurastaminen on kuitenkin paljon nopeampaa kuin satavuotta sitten kun siat tapettiin kirveellä. Liharuoka on kuitenkin osa ihmisen ruokavaliota vaikkei sitä pLjoa kannata syödä. Eläimet eivät myöskään ole täysin kuin ihmiset, emme voi tarkkaan tietää mitä ne ajattelee, tuntee tai kokee ennen kuin joku keksii laitteen jolla eläinten eleet ja ääntelyt saadaan käännettyä jollekkin ihmiskielelle. Tiesitkö muuten sitäkään että suomen kielinen ihminen ajattelee ja kokee erillailla kuin englannin kielinen ihminen? Se vaikeuttaa mm tekstien kääntämistä. Suositeltavaa on ettei eläimiä kannata liikaa inhimillistää, mutta se ei kuitenkaan oikeuta väärinkohteluun tai päeettisiin oloihin. Huolestuttavaa on kuitenkin ollut viimeaikainen syöpäuutinen joka teki hallaa lihan kasvattajille ja nämä kun vastaavat eläimistään taloudellisesti.

Pekka Iiskonmaki

#5
Kiva, jos Henna vaivautuu kertomaan meille hieman noista tuntemistaan Afrikan sarven perinteistä.
Miten ne liittyvät sikoihin ja jouluun?

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Kajavan blogin viimeisestä kappaleesta olisit oppinut, että kyse ei ole vain kinkusta. Kinkku on itseasissa aivan ok, mutta miten se tuotetaan, on ongelma. Tällä hetkellä ei rahallakaan kykene kukaan ostamaan Suomesta porsaan tai naudan palaa, joka ei ole tehokasvatuksen uhri.

Ei eläimistä tarvitse välittää, jos ruokana käytettävien eläinten kärsimykset eivät vaikuta sinuun, ei ole keinoa argumentoida, miksi sinun pitäisi jättää kinkku pakastealtaaseen. Looginen ei ole pakko olla. Useimmat ihmiset välittävät miten eläimiä kohdellaan, mutta onnistuvat jotenkin sulkemaan silmänsä ja selittelemään itsellensä, että kohtelusta ei tarvitse juuri heidän erityisemmin välittää, ainakaan syötävien eläinten kohdalla. Jos logiikka tuntuu sitovan omaa ajattelua, voi aina kokeilla faktojen kieltämistä, "eiväthän tuotantoeläimet kärsi" tms.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Tai sitten voi vaan sivuuttaa ethoksen, ja säilyttää pathoksen ja logoksen. Kuinka vaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itse olen päässyt maistamaan ns. vanhalla hyvällä tavalla lätissä kasvatettua jouluporsasta kun mummollani on vuohiaan varten pientila koska ei pysty juomaan lehmänmaitoa (vuohenmaito on kallista ja hankalaa löytää kaupoista). Voin sanoa että maku oli reilusti parempi ja mureampi kuin laitoskasvatetulla. Makuero näkyy myös eettisesti kasvatetun ja halvan laitos sian välillä. Itse voi tehdä valinnan minkälaisen kasvatuksen kinkullaan haluaa olleen ja tekee ratkaisun sen perusteella, se on singaali kasvattajille.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Useimmat ihmiset tosiaan välittävät miten eläimiä kohdellaan, mutta hinta on se mikä useamman ostopäätöksen kuitenkin ratkaisee. Paljon on kauniita sanoja mutta ne toet ovat mitkä ratkaisevat missä mennäään.

Mutta pian tämäkin suomalainen tuotanto ongelma on kohta ratkennut kun kotimainen tuotanto täältä kohta häviää pois.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #23

Kyllä; ihmiset sanovat myös kyselytutkimuksissa haluavansa ostaa luomua, mutta käytännössä eivät toimi, kuten sanovat. Se on moneen kertaa todettu. En pysty käsittämään, miten ihmisillä ei ole sen vertaa itsekunnioitusta, että eivät myisi moraaliaan vähäisestä rahasta. Kun vähentävät lihankulutustaan terveellisemmälle tasolle ja luopuvat kaikenlaisen roskan ostelusta, on varaa ostaa kalliimpaa ja eettisempää lihaa. Tosin luomueläimillä ei usein ole paljoakaan paremmat olosuhteet, kuin tehotuotannon eläimillä. Kannattaisi hankkia hirveä, jos lihaa haluaa syödä. Ja kalakin on lihaa. Nykyään on niin helppoa, kun netistä saa vaikka minkälaista kasvisruokaohjetta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #37

Miksi elintarvikekaupat sitten ottavat luomutuotteista suurempaa korkoa mikä nostaa entisestään? Ruokakauppakin on yksi tekijä asiakkaan ja kasvattajan välillä, se pystyy vaikuttamaan paljon ostokäyttäytymiseen. Mielestäni on vanhentunut ajatus kysyntätaantuman aikaan että Suomalainen maksaa vaikka korkeampaa katetta siitä onko tuote Suomalainen tai luomua. Jos jouluna oikeasti haluaa herkutella niin kinkkuun totta kai kannattaa panostaa niin kuin ennenkin nykyään laadun ja vähä kamaraiduuden lisäksi kannattaa suosia luomua sekä eettistä kinkkua. Mutta toki jos perinteitä haluaa noudattaa mutta mielitekee vaihtalua silloin kannattaa porsaan sijaan valita joulu lammas.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arra, perinteinen saksalainen jolusika ruokittiin pelkästään omenoilla kaksiviikkoa ennen teurastusta.
Nousiko keneltäkään vesi kielelle ?

Ennen sikalanomistajat menivät suoraan sikalasta pankinjohtajan puheille, heti ovenavuksen jälkeen, kun tuoksu pölähti johtajan nenään kuului vastaus,"se sadantuhannen oma-asetteinen vekseli on myönnetty".

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei jaksa mietii, kinkku on hyvää ja sitä meinaan tänäkin jouluna syödä.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Tämä ei ole mikään ajatteluun jaksamattomuuden ja kinkun syönnin ilmoittelupalsta.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Sianlihan syöminen on minulle kannanotto islamismia vastaan.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Vitsinäkin huono, mutta maailmassa on nähty, miten jotkut ovat valmiita pyrkimään päämääriinsä tehottomin keinoin ja vaikka se vaatisi runsaasti sivullisia uhreja.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eilen oli marketissa kaupan Artian Porsaan Herkkupaistia marinoituna valmispakkauksissaan hintaan 99 senttiä / kilo !

Kyllä siinä porsas ja isäntä katselevat toisiaan silmiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset