Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Itä-Euroopan romanit ovat sitkeitä sissejä - RESPECT!

  • Itä-Euroopan romanit ovat sitkeitä sissejä - RESPECT!
Juhlistimme juuri romanien kansallispäivää (8.4.). Suomessa romanien kansallispäivä on hyväksytty vasta vuodesta 2014 lähtien almanakkaan. Romanien lippu taas on jo niinkin vanha, kuin vuodelta 1971 (kuvassa).

Itselläni on pelkästään hyviä kokemuksia Itä-Euroopasta tulevista romaneista. Rauhaa ja ystävällisyyttä henkiviä ihmisiä, jotka hymyilevät usein silloinkin, kun eivät ole kerjäämässä. Eivät uhkaa katuturvallisuutta ja elävät ilman sosiaaliturvaa kunnioitettavan kovaa elämää - kuin suomalaiset puliukot, mutta ilman viinaa. Toki osa anastaa omaisuutta, mutta nämä ovat poliisin mukaan eri porukkaa, kuin kerjäävät tai kaduilla muuten elinkeinonsa hankkivat romanit. Eräässä vaiheessa virallinen kehotus kuului, ettei romanikerjäläisille tulisi antaa lantteja ja kerjääminen yhdistettiin virheellisesti organisoituun rikollisuuteen. Poliisista on kuitenkin vahvistettu aikaa sitten, ettei kerjäämiseen liity rikollisuutta. Äärimmäisessä köyhyydessä eläville romaneille siis kannattaa heittää kolikoita - varmasti menevät tarpeeseen ja itse saa hyvän mielen.

Intiasta peräytyviä romaneja on vainottu kautta historian kiertävän elämäntyylin ja erilaisuuden vuoksi ja syrjintä jatkuu edelleen. Romanien on kotimaissaan vaikea saada töitä, eikä luottoakaan varmasti myönnetä yritystoiminnan aloittamiseksi.

Syrjäytyminen alkaa jo lapsena. Monilla romaneilla ei ole henkilöllisyyspapereita lainkaan ja he ovat siten vailla kansalaisoikeuksia; esim. terveyspalveluja. Slovakiassa lapsia ei ole otettu päiväkoteihin ja esikouluihin, joten valmiudet koulunkäyntiin ovat heikot. Erityisesti koulunkäyntiä haittaavat kuitenkin kielivaikeudet. Romanit on usein myös laitettu omille tai vajaakuntoisten luokille, jolloin opetus on yleensä heikkotasoista. Koulunkäynti keskeytyy usein, koska koulut ovat kaukana romanien asuinpaikoista. Koulunkäynti voi jäädä myös silloin, kun romanikyliä tuhotaan.

Ranskaa paheksuttiin EU:ssa, kun se tuhosi romanien asuinsijat karkottaakseen nämä maasta. Tällainen äärimmäisestä köyhyydestä kärsivän, syrjityn vähemmistön kotien tuhoaminen onkin todella kyseenalaista - kun kodeissa asui myös koulua käyviä lapsia. Ymmärrystä romaneja kohtaan tulisi olla vielä aivan erityisesti siksi, että EU ei ole valvonut maita, joille se on myöntänyt tukea romanien olosuhteiden korjaamiseksi. Niinpä EU:n investoinnit eivät ole tuottaneet tulosta. Romania ja Bulgaria suhtautuvat vihamielisesti romaneihin, koska katsovat näiden pilaavan maiden imagoa. Kannattaisi varmasti vihamielisyyden sijaan pyrkiä integroimaan romanit tosissaan, jolloin imago-ongelmaa ei enää olisi.

Romaneista väitetään toisinaan, että pyrkivät välttämään integroitumista ja välillä taas haastatteluista ilmenee, että romanit haluavat tehdä työtä ja kouluttaa lapsensa, kuten muutkin. Romaneissa onkin tietenkin erilaisia ihmisiä ja jos jokin on varmaa, niin se, että on järjen vastaista olettaa, että kukaan haluaisi ainakaan kerjätä kaduilla.

Ehkäpä romanien tilanne kehittyy parempaan suuntaan, kun romanijärjestöjä on vihdoin tajuttu ottaa mukaan EU:lta saatavien varojen käyttöön ja tämän suunnitteluun. Täytyy vaan toivoa, etteivät EU:n auttamisresurssit hupene tehottomaan turvapaikkapolitiikkaan ja romanien tukeminen jää syrjään. Samoin täytyy toivoa, ettei romanien elämä käy kaduilla vaaralliseksi ja entistäkin vaikeammaksi hallitsemattoman maahanmuuton seurauksena. Sinänsä hassua nykytilanteessa, että Britannia pelkäsi romanien massamuuttoa, kun näiden liikkumista sääntelevät kiintiöt purettiin v. 2013. Nyt ovat sitten vähän eri mittaluokan massamuutot käsillä.

Jollain kulttuuritietoisella saattaa olla yhä kielteistä suhtautumista romaneihin, jos tuntee romanikultuurien hierarkiaa. Naista pidetään miestä alempana, eikä nainen saisi perinteisesti nousta edes lavalle esiintymään, ettei olisi fyysisesti miestä korkeammalla. Lapsiakin tehdään kamalasti. Jotkut romaniyhteisöt harjoittavat myös lapsilla ihmiskauppaa ja jossain määrin tähän verrattavaa on myös se, että jopa 12-vuotiaita tyttöjä naitetaan toisinaan. Suurimmassa osassa kulttuureja on ilkeitä piirteitä, mutta niistä päästään paremmin kehittymään eteenpäin, kun kovista olosuhteista noustaan inhimillisempään elämään. Kovissakin olosuhteissa ja kulttuurista huolimatta yksilöt ovat usein mukavia ihmisiä.

Heitä lantti kerjäläiselle silloin tällöin ja rohkaise hymyllä! Nämä kun kasaantuvat tarpeeksi, voi syntyä vaikka yritys joskus jonnekin! Joka tapauksessa lantti menee varmasti tarpeeseen, eikä ehkäise työntekoa!


Lähteitä:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/60714-poliisi-hylkaa-vanhan-vaitteen-suo...

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/the-truth-about-romanias-...

http://euractiv.com/section/languages-culture/news/commission-wants-roma...

http://www.brusselstimes.com/opinion/1774/roma-integration-far-away-desp...

http://opettaja.fi/cs/oaj/Uutiset?&contentID=1408913786620&page_name=Suo...
     

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Juho Lindgren

Romaanit ei tee kauppaa lapsilla eikä ihmisillä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset