Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Kohtaamisia Eurooppaan tulleiden kanssa

 

Millaisia kohtaamisia suomalaisilla on EU:n ulkopuolelta tulleiden maahanmuuttajien kanssa? Tässä omani viimeisen viikon ajalta.

Suomalaismies ilmestyy hengaamaan marokkolaisen turvapaikanhakijan kanssa Kallion Karhupuistossa. Mies oli bongannut turvapaikanhakijan viereisen vastaanottokeskuksen lähistöltä. Seurassani oleva nainen kysyy, onko marokkolainen tämän kaveri. Mies vastaa aggressiivisesti: "On ja on myös teidän kaveri!" Mies suutelee uutta marokkolaistuttavuuttaan hiuksiin.

Alan kyllästyä tähän marokkolaisprovoon ja totean vilpittömän kuuloisesti, että "Niin, siellä Marokossahan onkin sota." Sitten tiedustelen marokkolaiselta, että mitä ongelmia tällä on Marokossa. Ei kuulemma mitään. Aggressiivinen pitkätukka hieman hämmentyy tästä ja nauraa, että kaverilla on se ongelma, että vetää liikaa pössyä (englanniksi). Molemmat nauravat. Marokkolainen innostuu kertomaan, että hän muistaa päivälleen, kuinka kauan hän on ollut Suomessa; 24 päivää.

Vaikka kaveri on tullut perusteettomana turvapaikanhakijana Marokosta, ei tämä ränstyneen näköinen mies, jolta puuttuu etuhammaskin herätä minussa kielteisiä tunteita, joskaan ei hoivaviettiäkään. Vika on systeemissä. Kukaties marokkolaismieskin käyttää vielä hylsyn saatuaan valitusoikeutensa tuomioistuimissa hyödykseen.

Pyöräillessäni kotiin somalimies yrittää pysäyttää minua. Ajattelen, että pysähtymisessä on riskinsä, enkä ymmärrä että miehellä voisi olla jotain tärkeää asiaa. Mies kuitenkin saa minut havaitsemaan bussipysäkillä makaavan miehen. Pysähdyn. Somalimies on taksikuski ja pyytää minua soittamaan hätäkeskukseen. Minulla ei oikeasti ole puhelinta mukana, mutta taksikuskin on vaikea ymmärtää sitä. Olen jo havainnut, että pysäkillä lojuva hengittää ja nukkuu, kun rintakehä kohoilee selvästi. Lopulta taksikuski antaa minulle puhelimensa ja soitan hätäkeskukseen. Miehessä ei todellakaan saa mitään sanottavia reaktioita aikaiseksi, jotta saisi nousemaan maasta. Poliisipartio lähetetään hakemaan tätä. Toivotan taksikuskille hyvät työvuoron jatkot.

Pyöräilen jälleen keskustasta kotiin yöllä. Kaksi pohjoisafrikkalaisilta näyttävää miestä pyöräilee vastaan ja toinen tekee kuuluvia, härskejä suuteluääniä minulle. Mietin, että toivottavasti raiskaustilastoissa yliedustetut miehet, jotka eivät integroidu kulttuuriin innostuisivat pyöräilystä mahdollisimman vähän, koska tähän saakka olen luottanut pyöräilyyn keinona liikkua turvallisesti öisin yksin pitkiäkin matkoja.

Olen jälleen Helsingin Kalliossa ja egyptiläisessä pikaruokapaikassa. Egyptiläisellä, nuorella ja iloisella miehellä ei ole antaa vaihtorahaa, kun annan kahdenkympin setelin. Löydän hiluista euron vajaat pyydetyn summan ja myyjä sanoo ystävällisesti, että se on ok, koska on hänen vikansa, ettei ole vaihtorahaa. En tunne oloani kiusaantuneeksi tässä putiikissa minihame päällä. Vähän kyllä siinä vaiheessa, kun mies kysyy, missä asun ja kertoo innostuneena asuvansa itsekin samassa kaupungissa. Nykyään pidän kuitenkin enemmän miesten aktiivisuudesta, kuin passiivisuudesta, joten en pahastu tuttavallisuudesta. Ja sehän saattaa olla ihan viatontakin small talkia. Istun terassille syömään kasviskääröjäni. Vähän ajan päästä myyjä tulee terassille hymyillen ja kysyy kahdenkympin seteliä heiluttaen, että onko seteli minun. Kiitän ja otan setelin, joka jäi hiluja metsästäessäni tiskille.

Kaksi kohtaamisistani oli myönteisiä, yksi neutraali ja yksi kielteinen. Vaikka EU:n ulkopuolelta tulevat maahanmuuttajat olisivat kuinka mukavia, tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että hallitsematon humanitaarinen maahanmuutto etenkin korkeine sosiaaliturvaetuuksineen tuhoaa minkä tahansa maan talouden ennen pitkää.

Subjektiiviset kokemukset eivät kerro myöskään mitään kokonaiskuvasta. Se toinen puoli islamilaisista maista tulevia, jotka ovat fundamentalistisia muslimeja ja osa näistä radikaali-islamisteja ei näyttäydy helposti tavalliselle suomalaiselle. Nämä eivät ole yleensä niitä mukavia kavereita, joita näkyy vaikkapa Helsingin Kallion baareissa. Fundamentalisteilla on omat, keskinäiset kuvionsa maahanmuuttajien luonnehtimilla asuinalueilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Reijo Jokela

. "Pysähdyn. Somalimies on taksikuski ja pyytää minua soittamaan hätäkeskukseen".
Taksikuski ei osaa soittaa hätäkeskukseen????? Onko tuo ihan oikeasti totta? Eikös noilla pidä olla jonkinlainen ea-kortti suoritettuna?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Totta on. Ihmettelin tuota itsekin. Ilmeisesti ei luottanut omaan suomenkielen taitoonsa tosiaan.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Maahanmuutto on eräänlainen viimeinen pyhäinjäännös, joka yhdistää vasemmistoa ja oikeistoa. Oikeisto haluaa työvoimaa, nimenomaan halpaa työvoimaa, ja heidän koko repertuaarinsa on tuunattu huolellisesti kerrokselliseksi siten, että jos virallinen taso ei pure, voidaan koukata epävirallisen tason kautta ja päin vastoin.

Virallinen taso: huoltosuhde on huono, tarvitsemme ihmisiä , jotka pyyhkivät vanhuksien pyllyt ja pitävät pyörät pyörimässä.

Epävirallinen taso: omat työttömämme ovat laiskoja ja jukuripäitä, annetaan niiden vaan rauhassa syrjäytyä ja pompotetaan maahanmuuttajia. Ne taipuvat kyllä kaikkeen.

Vasemmiston vastaava selitysmalli ei ole niin koherentti epävirallisine ja virallisine tasoineen. Sisäisiä ristiriitoja löytyy.

Virallinen taso: olemme hyvinvointivaltio, jonka eräs kantava voima on sosiaalinen vastuu. Osoitamme kansainvälistä sosiaalista vastuutamme ottamalla pakolaisia.

Epävirallinen taso: Toivottavasti vastaanottokeskusten henkilökunta ja ne pakolaiset sitten äänestävät meitä.

Sitten on vielä numerosokeiden ihmisten megalomaanisia ääniä koko puoluespektrin läpi: Suomeen mahtuu 60 miljoonaa ihmistä, tekniikka ratkaisee kaikki ongelmat ja joskus vielä olemme todellinen Suur-Suomi. Xanadu on ihan nurkan takana, kuten aina.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Hyvä että on positiivisiakin kokemuksia.
Minulla niitä ei ole toistaiseksi kuin yksi.
Johtuu varmaan siitä että kanssakäymiseni on ollut ainoastaan työhön liittyvää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset