Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Säilötkö koiraasi kotona?

Koiraa ei pidä koirien käyttäytymispsykologi Lizi Angelin mukaan jättää säännöllisesti yksin kotiin yli neljäksi tunniksi päivässä. Koira on laumaeläin ja kaipaa virikkeitä. Yksin jäädessään koirilla on todettu eroahdistusta ja masennusta. http://www.caninemind.co.uk/dogsneeds.html

Koira voi sopeutua näennäisesti olemaan yksin kotona pitkään, mutta on selvää, että sopeutuminen on vastaavanlaista alistumista tilanteeseen, kuin vangilla vankilassa. Mutta koirathan näyttävät nukkuvan suuren osan päivästä? No tietenkin, jos tylsistyy virikkeiden puutteessa! Koirat tarvitsevat ainoastaan 10,6 tuntia unta vuorokaudessa oheisen linkin taulukon mukaan, joten päiväunille ei ole juurikaan tarvetta yön jäljiltä. http://faculty.washington.edu/chudler/chasleep.html

Koiran hylkääminen pitkäksi aikaa on koiran heitteillejättöä, johon tulisi puuttua siinä, missä lapsenkin heitteillejättöön. Eläimillä on tutkittu olevan hyvin samankaltaiset tunteet, kuin ihmisillä, eikä älykkyys määrittele tunteiden voimakkuutta: http://yle.fi/uutiset/elain_tuntee_siina_missa_ihminen_jalkipuintiin_ela...

Mutta onhan kuitenkin koirilla paremmat oltavat, kuin eläimillä usein luonnossa? Toisinaan joillakin mittapuilla mitattuna on, mutta koirien olosuhteita lemmikkeinä ei tule verrata olosuhteisiin luonnossa, koska luonto ei ole vaihtoehto lemmikkikoiralle, vaan olemassa olemattomuus. Tämä taas on neutraalia, eikä siihen siten liity kysymystä kärsimyksestä.

On ollut mielenkiintoista ja tavallaan ilahduttava yllätys, kuinka monet laitostuotetun lihan syöjät ja tuottajat ovat puolustelleet elintapansa eettistä kestämättömyyttä sillä, että lemmikkejäkin pidetään usein huonoissa olosuhteissa. Tällaisen puolustuksen valinta perustuu varmasti siihen, että puolustelija olettaa eläinten oikeuksien puolustajalla olevan itsellään lemmikkejä kotonaan säilössä. Usein näin taitaa ollakin, mutta ei aina, eikä varsinkaan minulla. Voin näin arvostella johdonmukaisesti sekä lemmikkien omistajia, että laitoseläintuottajia ja näiden tuotteiden kuluttajia. Toisekseen eläimet huomioiva kasvissyöjä pitää oletettavasti  eläimiään keskivertoa paremmin, eikä esim. jätä koiraa pitkiksi ajoiksi yksin. Mutta näin siis monet lihansyöjätkin ovat ymmärtäneet sen, miten lemmikkejäkin kohdellaan yleensä ihmisten tarpeiden tyydyttäjinä. Siitä huolimatta, että niitä pidetään olevinaan perheenjäseninä. Ja mainostetaan itseä mielellään mukavana, tunteikkaana, eläinrakkaana ihmisenä - vaikka oikeasti ajatellaan lähinnä itseä.

Jotta koiria ei kohdeltaisi enää, kuin orjia, joita käytetään ihmisen tarpeiden tyydykkeinä, kun ihmiselle sattuu sopimaan koiranomistajien on alettava suhtautua lemmikkeihinsä samalla vakavuudella, kuin muihin holhottaviin, eli lapsiin. Koirat on järjestettävä päivähoitoon, jos on töissä ja siitä täytyy olla valmis maksamaan. Koirapäiväkoteja on jo olemassa, mutta ilmeisesti vain harvoja. Uusia päivähoitoloita täytyisi perustaa ja saataisiin mukavasti uusia työpaikkoja - jotka vieläpä tarjoaisivat monelle sen unelmatyöpaikan! Eräs vaihtoehto on myös sopia jonkun toisen koiranomistajan kanssa siten, että hyvin keskenään toimeen tulevat koirat viettävät joka toisen viikon toisen omistajan luona ja joka toisen viikon vastavuoroisesti toisen omistajan kotona sen ajan, kun omistajat ovat töissä. Voi olla, että koirat makaavat tällöin edelleen melko toimettomina, mutta laumaeläimellä seura parantaa varmasti tilannetta selvästi.

Arvostelen koirien pitämistä, vaikka itselläni ei ole koiraa - samoin, kuin kritisoin turkiseläimien kasvatusta, vaikka itselläni ei ole turkiseläimiä, turkistarhaa. Harva uskaltaa kritisoida koiranomistajia pientareiden koirankakkoja lukuun ottamatta, koska lähes jokaisella on useita kavereita, joilla on koira - parempi, jos olisi kaksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Tervetuloa epätäydelliseen maailmaan, jokaisella on mielipide, siinä missä aasialaisilla on normaalia syödä koiraa, länsimaalaisella pitää lemmikkinä.

Mitä luulet mihin se koira siellä päivähoidossa menee? häkkiin että että voi jättää vahtimatta ettei tappele toisten koirien kanssa, häkkiin joka on kotia reilusti pienempi ja virikkeettömämpi.

Sitten vielä noiden hoitopaikat jos sellainen sattuu olemaan edes järkevän matkan päässä ettei työpäivän jatkeeksi kun haet lapset hoidosta niin tule ajettua vielä 20-30km edes takaisin koiran hoidon vuoksi.

Asia ei ole noin mustavalkoinen vaikka miten rakastaisit koiraasi, koira on osa elämää pitkän aikaa ja moni asia ehtii muuttua koiran elinkaaren aikana koiran omistajan elämässä.

Naivia ajatella että lemmikki on mitään muuta varten kuin omistajansa lemmikki.

Elämä on täynnä kompromisseja, joita on tehtävä joka päivä.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Oli sitten kiinalaisilla ja eurooppalaisilla mitä tahansa käyttötarkoituksia koirille, kulttuurisia käytänteitä on syytä aina kyseenalaistaa. Ja vaikka ei käytänteitä kokonaan kyseenalaistaisi, niin valtavirtakäytänteet saattavat olla sellaisia, kuten tässä tapauksessa koirien tyypillinen kohtelu, että niitä on syytä miettiä omalla kohdallaan.

Sehän on joka tapauksessa selvä, että joka kotiin koira ei sovi. Jokainen ymmärtää, että jossain menee joka tapauksessa raja, jonka jälkeen koiran yksinolon määrä on sellainen, ettei sitä enää yleisestikään hyväksytä. Tai asunnon koko suhteessa koiran kokoon on törkeän pieni. Jokin aika sitten kuului uutista myös, kuinka jotkut ihmiset ovat alkaneet pitää koiriaan häkeissä kotona, kun ovat poissa, mikä on järkyttävää kaltoinkohtelua.

Koirien päivähoitopaikkoja on erilaisia ja tiedän, että sellaisia ainakin löytyy, missä koiria ei pidetä häkeissä, vaan kodinomaisesti ja niille järjestetään aktiviteetteja. Harva veisi koiraansa minnekään häkkihoitolaan; sitähän voisi hankkia häkin kotiinsakin silloin ja kuten mainittu niin valitettavasti jotkut ilkeät ihmiset tekevätkin. Päivähoitoloita on ilmeisesti vähän toistaiseksi, kuten mainitsin, mutta nimenomaan ehdotinkin, että tällaisia perustettaisiin enemmän, jahka ihmiset saisi muuttamaan suhtautumistaan "perheenjäseniinsä" niin, että alkavat arvostaa näitä oikeasti siten, kuin eläinten ominaisuuksien ja tarpeiden perusteella kuuluu tehdä.

Ihmisen tulee toimia heikompansa tasapuolisesti huomioiden, eikä itsekkäästi. Koiraa ei tule hankkia, jos sille ei pysty tarjoamaan suurimman osaa sen valveillaoloajasta puuhasteltavaa - ja tulee tosiaan muistaa, että koiran unentarve on vain tuo 10,6 tuntia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Koiraa ei tule hankkia, jos sille ei pysty tarjoamaan suurimman osaa sen valveillaoloajasta puuhasteltavaa - ja tulee tosiaan muistaa, että koiran unentarve on vain tuo 10,6 tuntia."

Kyllähän se koira puuhasteltavaa keksii jos sille on tarvetta. Silloinkin kun taas oli kaksi koiraa, 3-vuotias ja pentu, niin se vanhempi ilmeisesti nukkui ja energinen pentu pisteli TV-huoneen huonekaluja uusiksi. Pari sohvaa ja nojatuolia siinä meni.

Jos tietää tekevänsä joskus pitkää työpäivää niin useilla paikkakunnilla voi palkata dogsitterin, tai hankkia jonkun muun koiranpissittäjän. Päiväkoteja varmaan olisi jos niille olisi kysyntää.

Ja onhan niitä yksinäisiä susiakin.

Edit: Leipätekstissä kirjoitat

"Uusia päivähoitoloita täytyisi perustaa ja saataisiin mukavasti uusia työpaikkoja - jotka vieläpä tarjoaisivat monelle sen unelmatyöpaikan!"

Ja sitten #3: "Tai asunnon koko suhteessa koiran kokoon on törkeän pieni."

Mistähän esim. suuremmissa kaupungeissa löytyisi sen kokoisia asuntoja, että koirien päivähoitolat kannattaisivat?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #4

Koirat haluavat yleensä hulluina ulos, kun on sivusta katsonut tuttujen koiratouhuja. Ulkona luonnossa eläimille on täysin eri tavoin niille luontaisesti sopivia virikkeitä, kuin seisahtaneissa kotioloissa, etenkin ilman muita olentoja. Ihmisen luoma keinotekoinen ympäristö ei vastaa koiran tarpeisiin. Koirat tutkivat ja nuuhkivat paikkoja ulkona, mutta eivät juuri sisätiloissa. Sisällä ne lähinnä norkoilevat ihmisen perässä säälittävinä ja ilman ihmistä vielä säälittävämpinä makailevat surumielisen näköisinä.

Huonekalujen tuhoaminen ei kiinnosta kaikkia koiria selvästikään korvaavana puuhasteluna luonnossa liikkumiselle. Koirat myös oppivat tottelemaan ihmisiä ilmeisesti tässä suhteessa, kun niitä rankaistaan jollakin tavalla tuhotöistä.

En tiedä, miten koirien päivähoito-ongelmat suurissa kaupungeissa ratkeaisivat, mutta sen miettiminen onkin suurissa kaupungeissa koiria välttämättä haluavien ongelma.

Jukka Laine

Kun rakastaa koiraansa hankkii hänelle kaverin. Valitettavan usein lapsikin on vain vanhempaansa varten. Siitä seuraa usein vielä isompia ongelmia kuin eläinkaverista ja usein vielä ulkopuolisillekin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kun arvostaa koiraansa koirana niin useimmiten se, eikä hän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset