Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Media hyljeksii somali-ihmisoikeustaistelijaa, Mona Walteria

  • Media hyljeksii somali-ihmisoikeustaistelijaa, Mona Walteria

Ruotsalainen, somalitaustainen islam-kriitikko Mona Walter vieraili viikko sitten Suomessa, Fortress Europe -mielenosoituksen pääpuhujana. Mona Walter on Ruotsin Ayaan Hirsi Ali. Molemmat ovat ryhtyneet länsimaihin päästyään taistelemaan, kuin tiikerit oman entisen uskontonsa ja kulttuurinsa naisia alistavia ja muita epähumaaneja käytäntöjä vastaan. On vaikea olla kunnioittamatta tällaisia ihmisoikeustaistelijoita, mutta toisilta se onnistuu. Olen tietenkin elätellyt lapsenomaista toivoa näihin päiviin saakka, josko media uutisoisi tästä runsaasti Ruotsissa kohua herättäneestä ulkomaisesta vieraasta.

Odotus on ollut turhaa. Suomalainen media on niin ideologian kyllästämä, että asiasta haluttiin vaieta, vaikka paikanpäällä näkyi runsaasti toimittajia raskaine kalustoineen. Somalitaustaisen naisen osallistuminen valheellisesti äärioikeistolaiseksi leimatun mielenosoituksen järjestämiseen ei sovi valtamedian tarinankerrontaan.

Ainoastaan Hesari ja Turun sanomat näyttävät uutisoineen itse mielenosoituksesta. Kumpikaan ei kuitenkaan mainitse tilaisuuden päätähdestä mitään. Lisäksi Hesari saa sapiskaa siitä, että uutisoi tapahtumasta otsikolla "Maahanmuuttovastaisten ääriainesten mielenosoitus sujui rauhallisesti Vuosaaressa - nationalistit uhosivat Finlandian säestyksellä". Haastateltavakin oli valittu selvästi tarkoitushakuisesti, Hesarin ideologiseen tarinankerrontaan sopivaksi. Jos toimittaja olisi bongannut joukosta skin headin, juuri tämä olisi valittu haastateltavaksi.

Myös Metro-lehdessä tapahtumasta uutisoitiin "ulkomaalaisvastaisena" ennen itse tilaisuutta. Lähetettyäni palautetta asiasta, toimittaja kuitenkin ystävällisesti korjasi otsikon. Mielenosoitukset eivät tietenkään ole ulkomaalaisvastaisia, vaan vastustavat holtitonta turvapaikanhakupolitiikkaa ja äänenpainot ovat samalla islam-kriittisiä.

Ihmettelen, että punavihreässä kuplassa ajatellaan, että ollaan avarakatseisia, mutta silti etenkin media haluaa yhtenään jakaa kansaa kahtia suvaitsevaistoon ja toisaalta "ääriainekseen". Mielenosoituksissa on valitettavasti myös puheita ja niiden kohtia, joille ei itseltäni heru suosionosoituksia. Tapahtumien luonne tulee kuitenkin huomioida; niissä on usein kaikille avoin mikrofoni, puheita ei tarkisteta etukäteen ja mukana on myös äärilaidan ihmisiä - tilaisuudethan ovat kaikille, paitsi hulinoitsijoille avoimia.

Mitä enemmän tapahtumista uutisoidaan äärilaidan tapahtumina, sitä vähemmän niihin osallistuu tavallisia tolkun ihmisiä, joilla on mahdollisuus muokata tilaisuuksia itsensä näköisiksi. Mielenosoitusten järjestäjät vaihtelevat, mutta oleellista on sisältö; näissä vaaditaan lähellä lähtöalueita tapahtuvaa ja kiintiöpakolaisuuteen perustuvaa auttamista, sekä rajakontrollin palauttamista. Näille vaatimuksille on tutkitusti laaja kannatus suomalaisten keskuudessa. Paradoksaalisesti sekä rasisti, että nuiva humanisti kannattavat helposti samankaltaista linjausta, mutta hädänalaisille kohdennettavan avun määrästä ja toisinaan myös auttamisvelvollisuudesta ylipäänsä ollaan eri mieltä.

Mona Walter piti hyvän, selkeän perusasioita käsittelevän puheen. Läppä ei lentänyt, koska parasta tietenkin pitää ydinviesti mahdollisimman selkeänä, jotta kaukana hulinoitsevat vastamielenosoittajatkin onnistuisivat nappaamaan joitakin valistuksen murusia. Oli ilahduttavaa, että ainakin pari afrikkalaistaustaista, ilmeisesti muslimia tuli kuuntelemaan Walterin puhetta aivan eturiveihin. Sain Walterista ja itsestäni yhteiskuvankin, mutten kehtaa laittaa tähän, koska näytti jotenkin hölmöltä pituuseron takia ja kun aurinko porotti suoraan naamaan. Walter kertoi saavansa päivittäin tappouhkauksia. Harmittaa vähän, ettei tullut mieleen miettiä etukäteen haastateltavaa, kun pojan kaverisynttäreiden järjestelyt painoivat päälle.

Mona Walterin puhe on nyt katsottavissa suomenkielisin tekstityksin osoitteessa https://

Mona Walterilla on taistelussaan selkeät tavoitteet ja uskottavat metodit. Walter on tullut siihen tulokseen, että Ruotsissa asuvat muslimit uskovat islamiin, johon eivät ole kunnolla tutustuneet. Muslimit eivät siten tiedä islamin pyhien kirjojen (Koraani ja Mohammedin perimätietokokoelmat eli hadithit) todellista sisältöä. Muslimit ajattelevat oikeasti hyvin yleisesti, että kyseessä on rauhan uskonto. Mona Walter haluaa tuoda esille muslimeille uskonnon kirjoihin kirjattua sisältöä.

Mona Walter kertoo, ettei itse Somaliassa vielä tiennyt juurikaan islamin sisällöstä. Tämä selvisi hänelle vasta Ruotsissa, minkä seurauksena hän jätti uskontonsa. Kun hän tutustui kristinuskoon, häneen teki erityisen vaikutuksen Matteuksen evankeliumin kohta, jossa kehotetaan rakastamaan jopa vihollista. Tämä oli täysin päinvastaista, mitä islamissa opetetaan. Mona Walterista tulikin kristitty.

Suomessa on varmasti runsaasti islamista kristinuskoon kääntyneitä ihmisiä. Eivätkö nämäkin rohkeat ja ajattelevaiset ihmiset ansaitsisi medialta palstatilaa elämänkokemuksineen? Suomalaisista islamiin kääntyneistä on kyllä juttuja näkynyt. Myös ex-lestadiolaisten ja ex-jehovien tarinoita on julkaistu lehdissä. Jos ex-muslimeista kertovia juttuja ei ala ilmestyä sen jälkeen, kun nyt lähetän medialle tätä juttuideaa, vedän sellaiset johtopäätökset, että elämme jo islamin pelossa, uskonnon panttivankeina.

Olisi myös syytä voimaannuttaa niitä loukkuun jääneitä yksilöitä, jotka uutisointien mukaan joutuvat Suomessakin näyttelemään muslimeja, vaikka ovat sydämissään jo jättäneet islamin. Alla olevasta linkistä voit katsoa kiinnostavan pätkän Mona Walterista: https://

Kunnioittakaamme kaikkia maailman ihmisoikeustaistelijoita, jotka joutuvat usein kohtuuttoman koville taistellessaan usein melko yksin jopa omaa perhettään, yhteisöään ja valtavia, jämähtäneitä kulttuurisia rakenteita vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Mona Walteria ei tue omat eikä länsimainen arvoyhteisö. Se länsimainen arvoyhteisö, jonka puolesta Mona Walter käy yhden naisen sotaansa. Meidän kuuluisi hävetä. Mutta minä ihailen hänen rohkeuttaan.

PS: linkitykset ei toimi.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Tuskin se yhden naisen sota on: Henna mainitsi myös Ayaan Hirsi Alin.

Ja miten paljon näitä naisia lopulta onkaan... Eihän se punaviherliberaali mediaa kiinnosta.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Minulla linkitykset toimivat tällä hetkellä. Olen aiemminkin huomannut, etteivät linkitykset välillä toimi ja luulin jo jossain vaiheessa, ettei tänne saisi laittaa videopätkiä. Nyt kuitenkin vanhatkin videot taas toimivat. Tässä linkit, jos ei blogista klikattuna toimi ja haluaa katsoa:

https://www.youtube.com/watch?v=1RtUrL-BQAk
https://www.youtube.com/watch?v=d4Q8bImiPCM

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Tätä se "puolueeton" media on.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Mona Walterin huomiottajättäminen on esimerkki valtamedian misogyniasta. Nainen saa ajatella miten haluaa ja esitellä mielipiteitään niin kauan kuin hän on kiva konformisti, naisen kuuluu miellyttää, ei herätellä ihmisiä argumentointiin. Walter rikkoo tätä sääntöä vastaan, siksi hän on Suomen lehdistössä hyljeksitty. Nainen saa Suomessa olla "radikaali" vain ilmoittautumalla feministiksi ja kannattamalla oikeaa politiikkaa, muutoin hänen rohkeutensa muuttuu tyhmyydeksi ja radikaaliutensa leimataan vain sekopäisyydeksi.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Mielestäni tällaiset blogistin esille tuomat asiat ovat äärimmäisen hyödyllisiä indikaattoreita, kun mitataan lehdistön rehellisyyttä ja puolueettomuutta.

Yli kandenkymmenen päätoimittajan allekirjoittama vetoomus luotettavan median puolesta on ollut rohkea teko, sillä se on päivittäin mitattavissa "Mona Walter -indikaattoreilla". Valitettavasti vetoomuksen sanoma ei moninaisten indikaattoreiden perusteella ole vielä saavuttanut valtamedian toimituksellista porrasta. Jää nähtäväksi, milloin niin käy. On olemassa mahdollisuus, että vetoomus jää vaikutukseltaan nollan arvoiseksi, jota toki saa silloin allekirjoittaneet päätoimittajat näyttämään joko heikoilta, osaamattomilta tai epärehellisiltä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Mona ei ole mediaseksikäs, puuttuu päällepuettava säkki, liian huolellinen meikki ja näyttää varmaankin kysyttäessä Ruotsin passin ylpeänä omasta tilanteestaan. En tiedä perhesuhteista, mutta ainakin mahdolliset tyttäret, olevat tai tulevat, voivat varttua pelkäämättä tulevansa silvotuiksi ennen kuin elämä oikestaan vasta alkaa.

Itsesensuurisen vihervasemmistolaisen lehdistön asenteen ymmärrän, mutten esimerkiksi feministien hiljaisuutta, missä on Tulta-munille-Moilanen seurueineen? Alkuaan Nasimakin tuntui upealta esimerkiltä kotoutumisesta kotoutumisesta ilman huppua ja kielitaitoisena. Sitten tuli kehiin laitostava SDP ja hehku sammui, jäkätystauti tarttui, loppu onkin sitten hallituspaikkoja VOK;eissa yms, nomenklatuura iski.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Olin paikalla Vuosaaressa ja seurasin medioita. He järjestelmällisesti etsivät joukosta haastateltavakseen mahdollisimman "junttimaisia" ihmisiä. Hyvin pukeutuneet ja siistit jäivät auttamattomasti huomiota vaille. Tyypillistä vihervassarijournalismia. Monalla oli viisi henkivartijaa mukanaan sen lisäksi, että poliisi oli eristänyt vastamielenosoittajat ja mahdolliset Monaa vastaan hyökkääjät niin hyvin, että hän uskalsi jopa kierrellä mielenosoitusalueella. Yhdessä välissä olin ystäväni kanssa vähän sivummalla ja siihen "eksyi" kaksi lähi-itäläistä miestä jotka herkeämättä kyttäsivät minua ja ystävääni. Heiluttelimme hymyillen suomenlippuja heille ja jos katse olisi voinut tappaa.... Uskalsimme tehdä näin, koska kaksi aseistettua poliisia seurasi näitä lähi-itäläisiä ja asettuivat suojaksi meidän väliimme.
Vastamielenosoittajia oli paikalla niin vähän, että he pyysivät muutaman maahanmuuttajapojan näyttelemään meille keskisormea ja huutamaan megafoniin. Jos asia olisi ollut toisinpäin, olisi media jo ristiinnaulinnut meidät isänmaalliset.
Siisti ja hyvin järjestetty tilaisuus.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Mona Waltterilla on Ruotsissa aina henkivartia lähettyvillä.
Mitä pikkulapsilla oli tekemistä vastamielenosoittajien joukossa?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Jo aikoja sitten, maahanmuuton ollessa vielä vähäistä, esitin kirjallisen kysymyksen tasa - arvovaltuutetulle musliminaisen alisteisesta asemasta yhteisössään, jonka merkkinä hän joutuu kantamaan huntua tai huivia. Käytäntöä voidaan pitää myös Suomen tasa - arvolain vastaisena.

Sain vastauksen valtuutetulta, että demokraattinen järjestelmä sallii uskonnonvapauden ja jos nainen kokee tulleensa diskriminoiduksi, voi hän hakea oikeutta raastuvan kautta.

Olin silloin vielä niin naiivi, että luulin universaalien ihmisoikeuksien menevän uskontoperäisten käytäntöjen edelle.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Sini Lappalaisen mukaan Mona Waltter on persu ja saanut islamia demonisoivat valheensa Homma foorumin aineistosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset