Takaisin asiaan

Suurmoskeija Hanasaaressa kuolinisku alueelle?

  • Suurmoskeija Hanasaaressa kuolinisku alueelle?

Suurmoskeija-monitoimikeskuksen tonttivarauksesta tehdään pian päätös Helsingin kaupunginhallituksessa. Tiedetäänkö kaupunginhallituksessa, että Itävallassa salafistimaista tuleva rahoitus on kielletty kokemuksiin perustuen? Alunperin rahoituksen piti tulla Bahrainista, mutta kun tästä ei tykätty, puuhanainen Pia Jardi sanoo sen nyt tulevan vain Bahrainin organisoimana usealta taholta. Mitähän nämä tahot mahtavat olla? Ei tule mieleen montakaan sellaista vaurasta muslimimaata, joissa vallitsisi ihmisoikeuksia kunnioittava islamin tulkinta. Pia Jardi vakuuttaa, että rahoittajien islam pidetään visusti moskeijan toiminnan ulkopuolella.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/helsingin-suur-moskeijahanke...

Kaikkea voi toki lupailla, mutta miten asia käytännössä varmistetaan? Asia voidaan varmistaa ainoastaan lainsäädännöllä. Vielä tässä vaiheessa, kun muslimiväestön määrä on suhteellisen pieni on helppoa säätää islamia sääteleviä lakeja. Meillä on varmasti myös kristillistä valtionuskontoamme säätelevää lainsäädäntöä. Otetaan Itävalta osittain malliksi. Itävallan lain mukaan islamilaisten järjestöjen tulee suhtautua "myönteisesti Itävallan valtioon ja yhteiskuntaan":

Myönteinen suhtautuminen valtioon voisi sisältää valtion ja samalla koko Euroopan keskeisten arvojen; ihmisarvojen kunnioittamisen. Tähän sisältyisi vaatimus tyttöjen ja poikien, naisten ja miesten tasavertaisten oikeuksien ja tasavertaisen kohtelun kunnioittamisesta. Moskeijoissa ei tällöin saisi saarnata sukupuolten erilaisesta kohtelusta. Ihmettelen, jos myös vihervasemmisto ei pidä tällaista tärkeänä. Sukupuolten väliseen tasaveroisuuteen siirtyminen lienee kyllä islaminuskoisille hankalaa, sillä 86 % maailman muslimeista tulkitsee islamia siten esimerkiksi, että vaimo on miehensä käskyvallan alainen (Pew Research Center, kts. kuva).

Miten moskeijan myös pienille lapsille syöttämiä oppeja sitten valvotaan? Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh on asiasta huolissaan: "Pienen lapsen aivot imevät tietoa kuin sieni ja hän voi toteuttaa oppeja tulevaisuudessa, Salehzadeh sanoo." "Siellä, missä opetetaan vähiten islamia on myös vähiten jihadisteja, hän lisää." http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/337583-tutkija-vastustaa-suurmo...

Lontoon suurimpien moskeijoiden salakuvauksissa on paljastunut pahimmanlaatuista vihapuhetta, mitä kuvitella saattaa. Hesari uutisoi, että Tanskan TV2 on puolestaan esittänyt dokumenttisarjaa, jossa esitellään vastaavanlaista materiaalia. Esimerkiksi lapsillekin opetetaan kivitysrangaistusten ja ruoskinnan asianmukaisuutta ja äideille lastensa pahoinpitelyä. Julkisuudessa nämä hengenmiehet näyttelevät aivan toisenlaista roolia. Ruotsissa SVT on tehnyt samankaltaisia paljastuksia.
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1457075698341

Lainsäädäntö on hampaaton ilman valvontaa. Asennetaanko moskeijaan jatkuva videovalvonta? Vai ovatko kaikki tilaisuudet avoimia ulkopuolisille, kuten kristityilläkin? Eivät taida olla ja ihmettelenkin, että miksi, kun kyseessä on kuitenkin laajentumishakuinen uskonto, kuten kristinuskokin on.

Jos moskeijassa saarnattavaa sanomaa ei kyetä käytännössä valvomaan, niin ainakin silloin tulee kieltää Itävallan tavoin suora ulkomainen rahoitus muslimijärjestöille ja moskeijoille. Samalla kirjatkaamme lakiin, kuten Itävallassakin, että Suomen lait ovat aina uskonnon sääntöjen yläpuolella. Tällöin poikien ympärileikkaukset muuttuisivat kielletyiksi ja halal-teurastustenkin kiellolle, sekä halal-lihan maahantuonnille tulisi selkeät perusteet. Vähentäisimme samalla merkittävästi yksinkertaisilla lainsäädöksillä Suomen houkuttelevuutta kansainvaelluksen kohdemaana. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1433040478161

Uskonnon- ja siihen liittyvät ajattelun-, sanan- ja kokoontumisvapaudet ovat kuitenkin keskeisiä ihmisoikeuksia. Nämä tosin eivät toteudu lainkaan tai toteutuvat huonosti islamilaisissa maissa, mutta me emme näistä arvoista toivottavasti tingi. Viime aikoina tilanne tosin on eurooppalaisen alkuperäisväestön osalta vaikuttanut uhkaavalta. Uskonnonvapauteen kuuluu, että saa lähtökohtaisesti rakentaa omalla rahoituksellaan palvontarakennuksen. Sisäinen turvallisuus menee kuitenkin tämän oikeuden edelle. Riskit on ehkäistävä, koska kehityskulun suuntaa on vaikea muuttaa jälkikäteen.

Itselleni tuskallisinta suurmoskeijan rakentamisessa on kuitenkin suunniteltu sijainti. Upean merenrantatontin luovuttaminen suurmoskeijalle on todennäköisesti kuolinisku alakulturellille alueelle. Upea merenrantatontti, joka tarjoaa ainutlaatuisen vinkkelinsä keskustan suuntaan on hyödynnettävä alakulttuuria ja turisteja varten. Alue kun on jo valmiiksi muovautunut siihen suuntaan.  

Miltä tuntuvat konservatiivisen uskonnon temppeli ja massiiviset monitoimitilat sen palvojille muusta väestöstä eriytettyine harrastus- ja koulutustiloineen näin keskeisellä paikalla Helsinkiä? Kun vieläpä rauhanomaisen valtauskonnon edustajilla ei vastaavanlaista rakennelmaa ole?  

Hankkeella halutaan eriyttää muslimeja harrastus- ja koulutusmahdollisuuksineen kantaväestöstä. Ainakin erillinen uimahalli ja päiväkoti sisältyvät kompleksiin. Täytyisi ymmärtää, että tästä kärsivät ennen kaikkea muslimitytöt. Massiivisuudellaan vakuuttava islam-keskus edesauttaa muslimityttöjen sukupuolirooliinsa painostamista käyttäytymisen rajoitteineen. 

Hirmuhallitsijat ovat aina rakennuttaneet mahdollisimman massiivisia rakennelmia korostaakseen valtaansa. Miten paljon vakuuttavammalta Mohammedin säännöt kuulostavat massiivisesta, hienosta suurmoskeijasta saarnattuina, kuin pienimuotoisemmissa tiloissa? Ja vakuuttavuutta tukee se, että suomalaiset antavat hienon merenrantatontin keskeiseltä paikalta tämän sanoman julistamiselle käyttöön jonkinlaista korvausta vastaan. Edes suurkirkko ei paistattele niin lähellä merenrantaa.

Vedotkaa päättäjiin, että Helsinki käyttää Hanasaaren upean tontin yleishyödylliseen kulttuuri- ja turismikäyttöön! Pahinta, jos minareeteista aiotaan vielä jonakin päivänä sallia islamilaisen väestön määrän ja paineen kasvaessa uskontunnustusten huutaminen. Näinhän jo esimerkiksi Ruotsin Fittjassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Helsinki, jossa järjestetään vuosittain tasa-arvoa suosiva Pride on nyt sitten hyväksymässä kulttuurin, jossa välttämättä erilaisuuteen pohjautuvat arvot eivät olekaan hyväksyttäviä. Esimerkiksi Gävlessä moskeijasta kantautuu Imaamin toimesta erikoisia kommentteja. Mm ssa homoista. Puhutaan jopa tappamisesta.

Ottaako viranomainen siis täyden vastuun moskeijasta kantautuvista mahdollisista vihapuheista ja niiden seurauksista ?

http://www.gd.se/gastrikland/gavle/gavleimamen-ans...

http://www.arbetarbladet.se/opinion/debatt/bemot-i...

Marko Parkkola

Eräs moskeijahanketta puuhaileva henkilökin on lähettänyt alaikäisen lapsensa ulkomaille naitettavaksi. Kuulostaa varsin sanotaanko mielenkiintoiselta tämä hanke, kun asiassa on mukana vielä hirveä määrä rahoitusta tiukan linjan islamilaisista valtioista.

Minareettikin on muuten tulossa. Asustelin Turkissa viikon minareetin vieressä. Järkyttävää meteliä viisi kertaa päivässä kovaäänisistä.

Onneksi en asu Helsingissä.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Totta puhut!

Minareetit tosiaan odottelevat vielä aikaansa naapurimaassamme Ruotsissa, jonne on kätevä aina matkustaa aikakoneella humanitaarisen maahanmuuton tulevaisuuden seurauksia Suomessa tutkimaan. Tutkin eilen asiaa ja toistaiseksi vasta tosiaan tuolla Fittjassa on minareetti aktivoitunut tehtäväänsä. Alueella on maahanmuuttajavaltainen väestö, mutta yhä myös kantaruotsalaisia merkittävästi. Minareetin aktivoiminen oli ruotsalaislehden jutun mukaan jopa nostanut liki sijaitsevien asuntojen hintoja.

Marko Parkkola

Sotaa pakenevilla kaikkein heikoimmassa asemassa olevilla on rahaa ostaa asuntoja.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #4

Onhan tosiaan jokunen osuus Ruotsin muslimiväestöstä työelämässä, vaikka työllistyminen onkin ollut heikkoa - ja lähes olematonta viime vuoden tp-tsunamin jälkeen. Jos Ruotsissa on vain yksi aktiivinen rukouskutsuja kailottava moskeija, niin varmasti löytyy riittävä määrä varoissaankin olevia Ruotsin valtavasta islamilaisesta väestöstä nostamaan viereisten asuntojen hintoja.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Soitellaanhan niitä kirkonkellojakin. Tämähän on rikkaus...kannattaa hiljentyä kuuntelemaan. :)

https://m.youtube.com/watch?v=oHkXhhXcvUk

Marko Parkkola

Pia Jardin mukaan minareetti ei häiritse sen enempää kuin kirkonkellotkaan. En ole tuon viereisen kirkon kilkuttavan kellojaan kuin sunnuntaiaamuisin. En tiedä sitten minkä kirkon vieressä Pia asuu, kun viidesti päivässä soittavat For whom the bell Tollsin alkua.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Mitä?!! Siis meinataanko ton moskeijan minareetista tosiaan huudattaa uskon sanomaa?! Ruotsissakin tosiaan vasta yhdessä moskeijassa, joka sijaitsee jossain maahanmuuttajalähiössä! Jos resitointihuutoihin päädytään edes perjantaisin, niin veikkaan, että asuntojen hinnoille käy kyllä tuossa keskustan kupeessa päinvastoin, kuin Fittjassa. Elleivät sitten Persianlahden prinssit inonstu ostamaan vapaa-ajan asuntoja idyllisestä pääkaupungistamme, ikään kuin vahvistaakseen symbolista maavaltaustaan kuffareilta.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Tosiaan korostin kirjoituksessakin, että on täysin eri asia kailottaa uskonnollista sanomaa, kuin maalata puhtaan instrumentaalista äänimaisemaa. :) Mutta ymmärsin kyllä vitsin :)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mixei Bahrainist sais ottaa rahaa tai siis pari vuotta sitten Patria myi aseita Bahrainiin, olisko pitänyt kieltäytyä ottamasta rahaa vastaan?

Tuolloin vihervasemmisto muistaakseni protestoi sitä, että aseita tullaan Bahrainissa käyttämään omia kansalaisia vastaan. Mutta kaiken maailman sosiaalidemokraattiset perussuomalaiset ja muut kokoomuselaiset keskustalaiset eivät välittäneet asiasta vaan antoivat aseidenmyyntiluvan.

Marko Parkkola

Juuri kerroit yhden syyn asialle.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kysehän on nyt aivan eri asiasta :) Nyt Bahrain bulvaanina on antamassa rahaa projektiin muka vastikkeetta. Sitä, mitä oikeasti Bahrain ja tämän liittolaiset aikovat saada vastikkeeksi epäillään vahvasti, koska maailmalta on riittävästi esimerkkejä, miten wahhabismin levittäminen maailmalle on sitä vastiketta, mitä nämä roistovaltiot ovat ottamassa. Asekaupassa Bahrainin roistovaltio saa vastikkeina aseita, eikä piilomotiivia rahan antamisessa ole syytä olettaa olevan.

Bahrain on kyllä karmea valtio. Itkin, kun näin dokkarin, jossa ihmiset olivat täynnä luoteja hallituksen tulitettua kansaa ja myös lapsia. Jotain muutakin poikkeuksellisen kamalaa siinä näytettiin. Aseiden myynti tällaisille valtioille on törkeää. Luulen, että poliitikot puolustelevat asiaa ajatuksissaan sillä, että kuitenkin joku muu myisi ne aseet, jos ei Suomi. No, joka tapauksessa roistovaltiot joutuisivat silloin tyytymään huonompiin kauppoihin, koska Suomi ei silloin olisi kiinnostavimpana vaihtoehtona enää tarjoamassa aseita.

Marko Parkkola

Tuossapa vähän teksitä Bahrainista. Varsin maltillinen valtio.

http://mobile.nytimes.com/2015/11/26/opinion/the-i...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Moskeijassa saarnataan sen rahoittajan sanomaa, sitä on aivan turha kiistää.

Rahoittajat pitää siis yksiselitteisesti tuoda esille.

Tämä ei taida onnistua, sillä rahoittajat ovat mitä ilmeisimmin salafisteja ja asia halutaan peitellä.

--

Nyt pitäisi myös hopusti lopettaa uskonnonopetus kouluissa, ennenkuin ongelmia alkaa tulemaan pintaan.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Näin on! Eräs seniori-ikäinen opettaja kertoi, kuinka hänen mielestään erilliset uskonnon opetukset maksavat järkyttävästi. Kouluissa, joissa ei ole kuin muutamia muslimioppilaita, mutta sen verran, että uskonnon opetus on järjestettävä, uskonnon opetus maksaa paljon suhteessa oppilaiden määrään. Islamin opettajat kulkevat takseilla koulujen välillä opettamassa oppilaita yhteiskunnan piikkiin. No, on sitä aika paljon hurjempiakin tarinoita kuultu humanitaarisen maahanmuuton kustannuksista - viimeksi eilen MOTissa, mutta opettaja osasi kertoa niin, että vaikutuin.

Tuon keskivertoa tiedostavamman oloisen opettajan näkemys lähitulevaisuudesta oli kuitenkin eräässä mielessä huojentava; hän näki, että hyvin pian erilliset uskonnon opetukset tullaan lopettamaan, koska luterilaisenkin uskonnon opetus on vähentynyt vauhdilla. Tämä yhdistettynä suuriin kustannuksiin lopettaisi pian erilliset uskontojen opetukset. Hope so!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Toivotaan, että järki tulisi käteen mahd. pian uskonnonopetuksen kohdalla, mutta sitkeää se vaan on. Säästöäkin tosiaan syntyisi.

--

Veikkaan, että moskeija saa rakennusluvan. Syntyviä ongelmia setvitään sitten jälkikäteen täällä Usarissa, MOT:ssa, A-Studiossa ja muissa foorumeissa.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #16

Kyllähän tämä viivytystaistelua on. On selvää, että jos islamilainen väestönosa jatkaa kasvuaan, kuten tähän saakka ja paine sen kun lisääntyy lähtöalueiden suuren syntyvyyden ja islamin globaalin radikalisoitumisen seurauksena, niin paine suurmoskeijan rakentamiseksi kasvaa jatkuvasti. Ainut mahdollisuus ehkäistä todellinen riski, että Suomi islamisoituu on linnoittautua tältä loputtomalta turvapaikanhaulta ja siirtyä hallittuun systeemiin, jossa pidetään huolta siitä, että islamilaisen väestönosan osuus säilyy riittävän pienenä Suomessa.

Kuitenkin tässä erässä on minun mielestäni syytä yrittää estää se, ettei tuollainen konservatiivinen ja monella tapaa kyseenalainen kompleksi tulisi hienolle paikalle Helsingissä, jolle sopisi ihan muunlainen, yleishyödyllinen käyttötarkoitus.

Marko Parkkola

No mutta jos et järjestä uskonnonopetusta, Supo tulee ja järjestää sen sekä extramuslimin kouluun.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1305551334180

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Olen Henna Kajavan kanssa itse asiasta samaa mieltä. Jyrkkä ei suur-moskeijalle ja jos joku moskeija halutaan rakentaa niin miksi ihmeessä paraatipaikalle Helsingissä?

Rahoitus pitää selvittää juurtajaksaen. Pia Jardi valehteli myös suoraan YLEn TV lähetyksessä, että kaikki muslimit ovat tervetulleita moskeijaan ja keskukseen. Todellisuudessa shia -muslimeilla ei tietenkään ole sinne mitään asiaa. Ei kyllä meillä ateisteillakaan. Kirkon johtoa varmaan otetaan vastaan show-mielessä, kun he myötäilevät maamme islamisointia niin kuin hyväuskoiset hölmöt tekevät.

Haluammeko Helsinkiin keskuksen, joka edistää tyttöjen ja naisten alistamista ja levittää vihaa vähemmistöjä, eriuskoisia ja uskonnottomia kohtaan? Minä en halua ja vasta tehdyn gallupin mukaan uskon edustavani kansalaisten enemmistöä asiassa.

Marko Parkkola

No, no, no. Poliisin ja oikeuskanslerin mukaan tässä ei ole mitään kansanryhmää vastaan kiihottavaa. Olen varma, että suurmoskeijasta tulisi suvaitsevaisuuden pyhättö, jos näin islamissa saa asian ilmaista.

https://www.suomenuutiset.fi/suomeen-sharia-ja-hom...

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Liikuttava tosiaan PS:n kannalta tuo artikkeli ja järkyttävä muiden mainittujen osapuolten suhteen. "Islamin opettaja Ahmad Fadil on sitä mieltä, että Suomessa pitäisi ottaa käyttöön sharialaki:
– Kyllä kyllä, totta kai. Meille sopisi sharia-laki, Fadil kommentoi."

Tuollaisia uskonnon opettajia ei saisi olla ensinkään, jotka kannattavat sharia-lakia Suomeen! Mitä näillä uskonnon tunneilla lapsille opetetaankaan! Onneksi on sentään kouluavustajia, jotka teoriassa voisivat kertoa, jos jotain aivan hirvittävää opetetaan. Mutta kaikissa luokissa sellaisia ei tietenkään ole, eikä varsinkaan jatkuvasti. Eivätkä avustajat varmasti raportoi tuntien kyseenalaisesta opetuksesta, kuin ääritapauksissa.

"Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on toistuvasti katsonut, ettei šaria sovi yhteen demokratian perusperiaatteiden kanssa.[5]" https://fi.wikipedia.org/wiki/%C5%A0aria

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskonnonopetuksen voisi yhdistää pakkoruotsiin, ruotsin kielellä tapahtuvaksi.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Juuri tuollaisia villejä ideoita politiikassa kaivataan! Oletko harkinnut politiikkaan sukeltamista? :)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh...hyvin oivallettu:). Mutta asiallisesti sanottuna, niin lainsäädännön pitäisi olla ainakin kunnossa, jotta ei jälkikäteen sen puutetta tarvitse itkeä. Itävallasta pitää ottaa oppia ja myöskin muista maista, joissa on ollut ongelmia. Paikka on myös minustakin liian arvokas annettavaksi vieraan uskonnon pyhäköksi, joka vielä huudattaa rukouskutsujaan yhtenään, kuten olen ymmärtänyt. Väärinkö?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Helsingin suurmoskeija olisi kaksi kertaa Tuomiokirkon kokoinen"

... eli halutaan näyttää, kuka on kaupungissa tärkein. Rukouskutsut + minareetti.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/443122-he...

Islamisaatiota ei ole?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kiitos tuoreesta ja entisestään harmitusta lisäävästä artikkelista! Tuosta sijaintia osoittavasta kuvasta paikka nimittäin näyttää erityisen hienolta meren antaessa moneen suuntaan. Ja tosiaankin; Jardi puolustaa jo rukouskutsujenkin huudattamista!

Ihmettelen tosiaan, jos suurmoskeijakompleksi ei vaikuta alueen asuntojen hintoihin. Suuri osa suomalaisista ei haluaisi asua suurmoskeijan läheisyydessä, jonka ympäristöön varmasti kerääntyy myös islamisteja. Ympäristövaikutuksia on mahdotonta arvioida etukäteen ja toisaalta tilanne voi kehittyä vaikka minkälaiseksi aikojen saatossa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Tässä on minusta syy, miksi suurmoskeijaa pitäisi vastustaa:

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/337583-tu...

Ja:

"Suhtaudun edelleen erittäin skeptisesti väitteeseen, ettei moskeijan rahoittajalla olisi sanavaltaa sen toiminnassa."
https://mobile.twitter.com/NihilisticZeal/status/7...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ilkan linkki "helsinkinuutisiin" oli varsin valaisevaa tekstiä. Erityisesti tämä lause:

"– Jos annetaan lupa yhden ryhmän suurmoskeijalle, niin myöhemmin on pakko antaa lupa myös toisen ryhmän suurmoskeijalle, iranilaistaustainen Salehzadeh sanoo."

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Sharia-laki on demokratianvastainen., ja se synnyttää väistämättä rinnakkaisyhteiskuntia jotka seuraavat omia lakejaan, paikoissa joissa on suuri muslimivähemmistö tai jopa enemmistö, tämä oli salafilmausten johtopäätös Tanskassa ja Britanniassa, -Itävallan uudessa laissa Islamista viime vuodelta säädettiin myös, että moskeijojen saarnojen on oltava saksankielisiä. -Hyvä blogi, toivottavasti kaupunginhallitukselle menee perille.

Marko Parkkola

Tässä vähän aikaa sitten oli uutinen, jossa hieman yli 50% suomalaisista epäili muslimien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Koska muslimit ovat arka asia, otetaan käsittelyyn sen sijaan Sharia.

Sharia on hyvin autoritäärinen, fundamentalistinen ja totalitaristinen järkäle, jonka pohjalta voidaan johtaa vaikka mitä fatwoja. Esimerkiksi homot voidaan tappaa Sharia-lain nojalla, kuten imaami Bahmanpour sanoi ja kuka minä olen imaamia asiassa vastustamaan.

Nyt herää sellainen kysymys, että mitenkä Shariaa noudattava voisi koskaan sopeutua sekulaariin ja demokraattiseen yhteiskuntaan. Ei mitenkään! Kuten sanoit, se tulee luomaan rinnakkaisyhteiskuntia. Pia Jardille ja monille tämä sopii, toivottavasti enemmistölle helsinkiläisistä ja suomalaisista ei.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kiitos! Onpa kiinnostavaa, että moskeijoiden saarnat on säädetty lailla pidettäviksi saksankielellä! Varmaan sääntö koskee vain merkittäviä tai varsinaisia moskeijoiksi rakennettuja moskeijoita. Niin, rukoushuoneethan ovatkin erikseen. Suomi ja englanti voisivat tulla kyseeseen Suomen moskeijoissa. Niin, ja tietenkin ruotsi :)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Muslimithan ei ole mitään homogeenista massaa, vaan joukossa on ateisteja, agnostikkoja, maallistuneita, fundamentalisteja ja radikaaleja.

Länsimaissa, missä on mielipiteenvapaus, nuo erot tulevat esiin ja aiheuttavat hajaanusta muslimien keskuudessa.

Suurmoskeijasta tulee todnäk. juuri äärilaidan äänenkannattaja, joka vain kärjistää muslimien keskinäistä polarisaatiota.

Mutta kuten todettua, ongelmiin aletaan pureutua vasta niiden ilmaantuessa eikä toimita ennakoivasti. Politiikka valitettavasti toimii niin.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Tosiaan tämä muslimien määrittely on aina helposti pahoja väärinkäsityksiä aiheuttavaa. Mielestäni syntymämuslimeja, jotka eivät usko islamiin ei pitäisi enää kutsua muslimeiksi, vaan ainoastaan tunnustuksellisia muslimeja. Suomessakaan kastetut ihmiset, jotka eivät enää usko kristinuskoon eivät kutsu itseään kristityiksi. Toisaalta, jos silti yhä kuuluu kirkkoon, näkyy tilastoissa kristittynä. Näin korkeintaan niitä muslimeja, jotka eivät tosiaan välttämättä enää usko islamiin, mutta kuuluvat kuitenkin johonkin islamilaiseen yhteisöön virallisesti tulisi kutsua muslimeiksi.

Pahimmat ristiriidat muslimien keskuudessa tapahtuvasta radikalisoitumisesta syntyvät tosiaan muslimiyhteisöjen sisällä ja muslimit ovat suurimpia kärsijöitä tässä. Radikaalimuslimithan valvovat ja painostavat lähinnä muita muslimeja uskonnon noudattamisessa, eivätkä ulkopuolisia.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hyvä tarkennus, olen oikeastaan samaa mieltä.

Muslimi-käsitteestäkin olisi hyvä saada yleistä keskustelua. Se on itsellenikin epäselvää.

Ihan arvauksena käsittäisin muslimina olemisen kulttuuri-identiteetiksi, kuten esim. eurooppalainen tai länsimainen. Mehän itsekin mualimata reissatessa esiinnymme ensisijaisesti eurooppalaisina tai yleisesti länsimaalaisina.

Vieraassa kultturissa oleskellessa oma identiteetti vahvistuu ja voi olla että monelle muslimille muslimina oleminen tarkoittaa vain ei-länsimaalaisuutta ilman sen syvempää pohdiskelua itse uskonnosta.

--

TV:ssä eräs tanskalainen iranilaisnainen sanoi vasta aikuisena ymmärtäneensä olevansa muslimi. Koko lapsuus- ja nuoruusajan ko identiteetti oli hänelle vieras.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #38

Erilaisia variaatioita identiteetistä muslimina tai kristittynä löytyy tosiaan laidasta toiseen laajalla spektrillä. Raja täytyisi vetää siihen, että mitä henkilö itse kokee olevansa. Toisaalta sekään ei ole niin yksinkertaista, kuin saattaisi ajatella. Itsekin kun katson olevani puoliksi ateisti ja puoliksi kristitty; järjellä ajateltuna olen ateisti, mutta en voi henkisesti hyvin ilman kristinuskon antamaa toivoa elämän sitä itseään suuremmasta merkityksestä ja edesmenneiden läheisten olemassaolon jatkumisesta, vailla enemmän tai vähemmän suht äkillistä täystuhoa, mikä jää ateistin todellisuudeksi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #41

Niinhän siinä käy, että kun oikein pilkotaan, niin päädytään lopulta yksittäisten ihmisten jumalakuviin/käsityksiin. Jotka sitten vielä laskostuvat päällekkäin eri uskontojen välillä.

--

Ehkä tuo yhteisöön kuuluminen on järkevin rajanveto sekä virallisesti, että julkisessa keskustelussa.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Moskeijoissa harjoitetaan naisiiin ja uskontokunnan toisen pääsuunnan edustajiin kohdisutvia käytäntöjä, jokta eivät ole hyväksyttäviä yhdenvertaisuusperiaatteen ja Yhdenvertaisuuslain mukaan. Siksi on perin outoa, että suurmoskeijahanketta voidaan poliittisten päätäjien taholta kannattaa ja edistää. Ainakaan heidän ei luulisi olevan aiheellista edistää aivan ilmeistä syrjintää. Heiltä pitäisi useammin kysellä, kuinka he perustelevat kantansa tämänkaltaiseen syrjinnän sallimiseen.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Tietenkin ääriliikkeilläkin (paitsi väkivaltaisilla) on oikeus harjoittaa aatteelista toimintaansa, kokoontua ja rakentaa tilat toimintaa varten. Kuitenkin, jos aate on ongelmallinen, valtiovallan täytyisi tehdä periaatepäätös siitä, mikä on yhteiskunnan kannalta paras tällaisten liikkeiden kehityssuunta. Kun visio on selvillä, mietitään minkälaisella politiikalla voidaan ohjata kehitystä toivottuun suuntaan.

Itse toivon uskonnon näkyvän mahdollisimman vähän kaupunkikuvassa ja niin toivoo varmasti jatkuvasti yhä suurempi osuus väestöstä, koska ainakin tunnustuksellisten, perinteisten uskontojen merkitys vähenee jatkuvasti. Tällainen suunniteltu hanke kyseiselle paikalle ja tuossa mittakaavassa ei vastaa varmastikaan suomalaisten tahtoa. Tuskin edes helsinkiläisten. Helsinkiläisten lisäksi olisi huomioitava mielestäni suomalaisten tahto laajemminkin, koska Helsinki on meidän kaikkien yhteinen pääkaupunki ja näyteikkuna ulkomaille, sekä monille ulkopaikkakuntalaisillekin potentiaalinen muuttokohde jossain vaiheessa elämää.

Hajautettu turvapaikan saaneiden asuttaminen ja hajautettu, pienemmissä yksiköissä tapahtuva islamin harjoittaminen ovat parempia integroitumisen kannalta. Keskitetty toiminta suosii joukkovoiman syntymistä ja järjestäytymistä. Keskitetty ratkaisu ei myöskään välttämättä vähennä uskonnon harjoittamispaikkojen määrää, koska etnisesti hajanainen muslimiyhteisö on tosiaan hajanainen kaikin puolin.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Kovin asialliset ja hyvät näkemykset tuossa on. Kuitenkin valtiovallan on vaikea muoodostaa visiota hankeesta, jonka ja jonka kannattajien visiot eivät ole selvillä. Merillisimpänä seikkana voi kai pitää sitä, kuinka suomalaiset poliittiset päättäjät ja viranhaltijat voivat hyväksyä, edistää ja suosia rakennushanketta, jonka seurauksena mitä ilmeisimmin on laajamittainen yhdenvertaisuusperiaatteen, ja jopa voimassaolevan Yhdenvertaisuuslain kanssa ristiriidassa oleva toiminta. Tähän pitäisi pikimmiten saada selvyyttä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Samalla kun Helsingin kaupunki luopuu yhdestä arvotonteistaan, katoaa myös kaupungin talouden kannalta merkittävä tukijalka: Hanasaaren voimalaitos. Sitä on modernisoitu voimakkaasti, ja on se puhdistus- ja suodatustekniikaltaan maailman johtavia. Sen tekninen käyttöikä ei vielä suinkaan olisi lopussa.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

En ota kantaa voimalaitoksen säilyttämiseen, mutta voimalaitos on hyvin poikkeuksellinen noin keskustassa ja pimeällä se luo omanlaisensa, hyvin esteettisen, urbaanin miljöön. Olen itse nauttinut tuosta tunnelmasta valtavasti, kun olen käynyt vuoden kulttuuripalkinnon saaneessa Sompasaunassa useita kertoja vuoden aikana. Toivoisin, että voimalaitoksen historiaa paikalla kunnioitettaisiin jotenkin tontin tulevassa käytössä siten, että alueelle jätettäisiin jonkinlaista teollisuusalueen karua estetiikkaa osana alakulturellia puuhamaata.

Täytyy huomata, millaisen kulttuurialueen verkoston osa Hanasaaren voimalan alue on; läheinen Teurastamon alue niveltyy siihen aivan vieressä olevien Stadin panimon, Oranssi ry:n tilojen, Circuksen ja Suvilahden Kaasukellon kanssa, johon suunnitellaan nuorisotoimintaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomen eläkejärjestelmä indeksikorotuksineen kannustaa sijoittamaan asunto-osakkeeseen. Kumman naapurissa huoneiston arvo nousee ja se on helppo myydä ?

- suurkirkon, vai suurmoskeijan.

Kiitos etukäteen järkevistä päätöksistä kaupungin älykkäille päättäjille.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Näinhän tässä tulee käymään, että lupa heltiää ja ongelmat selvitellään sitten jälkikäteen.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Hanasaari kun on meren rannalla, kokouskutsu kuuluisi varmaan Eestiin asti...::(:(:( . -Ranskan terrori-iskujen jälkeen ranskalainen imaami nimeltä Abdelali Mamoun mietti miten näiden salafisti-moskeijojen syntymisen voisi estää. Hänen mielestään ehdoton edellytys olisi, että rahoitus ei saa tulla muista maista. Toinen tärkeä asia olisi moskeijojen saarnat maan omalla kielellä, mikä myös estäisi sen, että imaamit joistain muista maista ja mahdollisesti radikaalista islamia saarnaavat eivät saisi osallistua julustukseen. Ja vielä yksi asia, nimittäin se, että imaamien koulutus tapahtuisi omassa maassa. Näillä pystyttäisiin hänen mukaansa valvomaan paremmin moskeijojen toimintaa, jai ehkäisemään radikalisoitumista.

https://www.bloomberg.com/view/articles/2015-11-17...

Marko Parkkola

En oikein näe, että oma kieli olisi kovin ratkaiseva tekijä. Ehkä Suomessa, sillä kovin moni ulkomaalaisista imaameista ei osaisi suomea, mutta onhan meillä omakin "adidas-imaami", jonka mielestä Sharia-laki on saatava Suomeen kaikessa julmuudessaan. Norjalaisen imaamin mukaan taas maltillisia muslimeja ei olekaan.

Brittiläisen tutkimuksen mukaan kolmannen ja neljännen polven maahanmuuttajat ovat kovimpia radikalisoitumaan. Tämä johtuu siitä paradoksista, että he joutuvat elämään kahdessa kulttuurissa yhtä aikaa. Toinen on vanhoillinen fundamentaalinen kulttuuri ja toinen avoin länsimainen kulttuuri.

Tässä tulee se ongelma, jonka suurmoskeijakin aiheuttaisi. Nämä nuoret hakisivat ongelmaan ratkaisua imaameilta, eivät sosiaalihuollon tms. sekulaarin valtiollisen toimijan kautta. Suomi on jo nyt maailman suurin terroristien tuottaja suhteutettuna väkilukuun. Moskeijat ovat nimenomaan värväyskohteita. En usko kielivaatimusten tässä paljoa auttavan.

Jos kielivaatimusta ajetaan valvonnan varjolla, en usko myöskään, että Supolla tai KRP:llä riittää agentteja jokaiseen moskeijaan ja jokaiseen saarnaan kellon ympäri.

Mikä tässä sitten auttaisi... Ehkä se, että ei tuotettaisi maailmalta tänne kymmeniä tuhansia ihmisiä, joista suurin osa on niiltä muslimialuleita, joissa tuntuu olevan jatkuva sota päällä toista uskonlahkoa kohtaan.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kyllä tosiaan humanitaarisen maahanmuuton rationalisoiminen ainoastaan lähtökohtaisesti väliaikaiseksi kiintiöpakolaisuudeksi, lisänä yksittäisten poliittisten pakolaisten vastaanottaminen, joiden taustat olisivat valmiiksi lähtöalueen ihmisoikeusjärjestö selvittänyt on se tärkein ratkaisu, johon olisi päästävä nopeasti. Tämä on aivan kaikkien osapuolten - eikä vain suomalaisten - kannalta humaanein ratkaisu ja erittäin tärkeä sellainen.

Mutta kyllä valtaväestön ymmärtämällä kielellä saarnaaminen lievittäisi myös pieneltä osaltaan radikaalin islamin merkityksen kasvua Suomessa. Tilaisuuksiin täytyisi kuitenkin olla vapaa pääsy ilman, että täytyy soluttautua sisälle valepukuisena. Tai sitten tosiaan tuo kameravalvonta, josta otetaan riittävän tiheään ja säännöllisesti satunnaisnäytteitä katseltaviksi. On myös varmistettava, ettei kameraa välillä sammuteta. Toisaalta moskeijakompleksihan on valtava, joten kaikissa tiloissa järjestettävää opetusta tuskin voidaan valvoa.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #48

Enkä tykkää yhtään valvonnan ideasta. Mitä vähemmän valvottavia, sitä parempi.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Helsingin yliopistollekin on tosiaan tulossa imaamikoulutus, muistan lukeneeni uutisesta. Tietenkin ensireaktio on helposti, kuten itsellänikin, että voi ei. Kuitenkin ne imaamit jostain hankitaan ja parempi tosiaan, että ovat sitten kotoperäisestä, valvotusta koulutuksesta tulevia.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

"Kun Allah saapuu kaupunkiin, se ensimmäiseksi soluttautuu vihreisiin, ja sitten pariin demariin."
- Juice Leskinen -

Oisko Juice voinu olla oikeammassa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset