Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Kuinka orjatyövoimaa tulisi käyttää Suomessa?

Minulta tätä ei ole kysytty, mutta joiltakin muilta perussuomalaisilta kuntavaaliehdokkailta kuulema paljonkin, että mitä mieltä nämä ovat työn teettämisestä 9 €:n päiväpalkalla työttömillä - toisin sanoen työvoimatoimiston lisäämällä kulukorvauksella työttömyystuen päällä. Periaatteessa tietyn työn tekemisestä säädettyä vähimmäispalkkavaatimusta tulisi tietenkin soveltaa myös työttömien tekemiin töihin.

Haluan ensinnäkin sanoa, että ketään ei mielestäni saa painostaa tällaiseen työhön. Työn jälki ei ole laadukasta, jos siihen pakotetaan ja toisaalta en varsinaisesti usko laiskuuteen syynä kieltäytyä työstä juuri lainkaan. Taustalla on usein esim. masennusta, eli jonkinlaisia terveydellisiä ongelmia.

Toisaalta vapaaehtoistyö ei ole orjatyötä. Jos esim. mielenterveyden vuoksi tai elämän mielekkääksi kokeakseen tuntee tarvetta edes jonkinlaiseen työhön, on ihmisellä mielestäni oikeus siihen. Olen esittänyt vaalimainoksessani, että työttömille tarjottaisiin aktiivisesti mahdollisuutta paikata resurssipulaa vanhojen ihmisten kotiavussa asuinalueillaan tai osallistua etsivään nuorisotyöhön. Työttömien kannustamista yhteiskunnallisesti hyödylliseen vapaaehtoistyöhön pitäisi edistää, koska Suomi velkaantuu ja olemme yhä suuremmissa ongelmissa kasvavan vanhusväestön kotihoidon tarpeen kanssa. Kuitenkin tällaisesta vapaaehtoistyöstä tulee hyötyä edes vähän verrattuna niihin, jotka eivät siihen osallistu ja olenkin ehdottanut ateriaetua kulukorvausten lisäksi. Tällainen sosiaalinen toiminta lisäisi myös yhteisöllisyyttä.

Työttömän työskentelyssä vapaaehtoisesti työttömyyskorvauksella ja yhdeksän euron kulukorvauksella tulee olla kuitenkin selkeät rajoitteet, ettei puoliaan pitämättömiä riistetä, eivätkä toisaalta työnantajat korvaa palkkatyöläisiä ilmaistyövoimalla. Ensinnäkin työttömän tulee saada sellaista hyötyä työstä, mitä palkkatyöläinen ei saa vastaavasta työstä; esim. koulutusta ja kokemusta uudelta alalta. Työtön ei saisi siten tehdä oman alansa töitä näin; lähes ilmaiseksi. Toisekseen työttömällä ei pidä olla sellaista vastuuta työstään, kuin palkkatyöläisellä ja työtä tehdään silloin työttömälle mukavaan tahtiin. Kolmanneksi tällaista työtä ei saisi teettää, kuin murto-osan täyden työviikon tuntimäärästä; esim. korkeintaan 18 tuntia viikossa (kolmena päivänä viikossa puolipäivätyötä) - tämäkin selkiyttäisi sitä, ettei työttömällä ole minkäänlaista kokonaisvastuuta tehtävistä, vaan hän lähinnä kehittää itseään ja sosiaalista pääomaansa mukanaolollaan.

Kaikkein oleellisinta tässä on kuitenkin se, ettei kyse ole pelkästään yhdeksän euron päiväpalkasta näissä lähes ilmaishommissa, koska kyllähän työtön saa työttömyyskorvausta, joka voidaan jakaa tehtyjen tuntimäärien mukaan haluttaessa ja laskea, mitä tuntipalkaksi tulee. Paras idea olisi varmasti laskea maksimituntimäärä tällaisen työn tekemiselle siten, että jaetaan ihmisen saama työttömyyskorvaus kyseisen tyyppisestä työstä saatavalla tuntipalkalla.

Työvoimatoimiston tehtävä on mielestäni kehitellä ja tarjota aktiivisesti työttömiä mahdollisesti kiinnostavia, mielekkään tuntuisia hommia. Monet - ja korkeasti koulutetutkin ovat lähetelleet satoja työhakemuksia tuloksetta, eikä tällaisesta jää itselle juuri mitään käteen. Fiksu ei tao päätään loputtomasti seinään. Työvoimatoimiston aktiivisuutta tarvitaan nykyisessä mahdollisuuksien viidakossa, jossa on monenlaisia pieniä aarteita piilossa, heikosti markkinoituina; kuten erilaisia palkkatukia ja jopa sen tyyppistä työvoimakoulutusta, jossa työllistyminen on tutkitusti todennäköistä. Mielestäni vastuu jakautuu yksilön ja yhteiskunnan välille työn etsimisessä.

Mutta kuka keksii, miten hyvinvointiyhteiskunta saadaan toimimaan sitten, kun työpaikat tässä lähitulevaisuudessa vähenevät Suomessakin 30 %? Uusia ei varmasti saada sanottavasti tilalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Hankala kysymys...
Muuttaisiko perustulo mitään?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kannatan kyllä minäkin perustuloa. Siitähän on monenkinlaista hyötyä, kuten byrokratian vähentyminen ja siitä saatavat kustannusedut, kannustinloukkujen poistuminen ja tasapuolisuus sosiaaliturvan tarpeessa olevien välillä. Hyvä, että kokeilut ovat käynnissä!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

9€ päiväkorvauksella työn teettäminen rikkoo kansainvälisen työjärjestö ILO:n pakkotyömääritelmää, jonka suomikin on ratifioinut. Samoin se rikkoo ihmisoikeussopimuksia ja jokaisella tällaiseen työhön pakotetulla olisi kansainvälisten sopimusten mukaan, oikeus saada tällaisen työn teettäjät vastuuseen.

Kansalaispalkka tai perustulo, olisi ainoa oikea tapa hoitaa työn väheneminen automaation ja robotoinnin seurauksena. Sillä voitaisiin lyhentää työaikaa ja jakaa näin työtä useammalle.

Mitään työvoimapulaa ei ole koskaan enää tulossa, muuta kuin hetkittäin paikallisesti tai joillekin erikoisaloille, koska automatisointi ja robotit tulevat korvaamaan yhä useamman työpaikan. Siksi puheet työvoimapulasta päättäjien taholta, ovat vain halua siirtää oikeiden ongelmien ratkaisua tulevaisuuteen, eli sen työn tekemättäjättämisestä, johon on palkattu.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Mainitsinkin heti alussa, että en kannata pakkotyötä, vaan pienen viikoittaisen tuntimäärän vapaaehtoistyön markkinoimista aktiivisesti työttömille lähinnä vanhusten ja nuorten auttamisen merkeissä. Ajatuksena on, että sellainen perinteisissä yhteisöissä luontainen sosiaalinen vuorovaikutus lisääntyisi samalla asuinalueilla.

Pekka Iiskonmaki

''Kuinka orjatyövoimaa tulisi käyttää Suomessa?''

Tapio Rautavaara sanoin hakanneensa moskalla eli suurella vasaralla kiviä pieniksi.

Mitä jos palattaisiin siihen aikaan, niin saataisiin hyviä urheilijoita sivutuotteena.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Itselleni mieluisinta on nimenomaan hyötyliikunta ja tosiaan ketojen ylläpitoprojekteihin, yms. luonnossa tapahtuviin talkoisiin osallistuminen voisi olla antoisaa lyhytaikaisesti. Mutta etenkin fyysisestä työstä, joka vie energiaa tulee palkita kunnon muonituksella ja järjestää puitteet niin, että homma on mahdollisimman mukavaa.

Pekka Iiskonmaki

#10
Hyvä Henna! Sinulla on ihan terveet periaatteet. Nyt ruokitaan laiskat kotiin.

Hieman olen erimieltä tuosta 9 euron korvauksesta yli peruspäivärahan.

Sen pitäisi olla esim. 30 euroa netto. Lisäksi muonitus ja kuljetus kohteeseen.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Perustulo + työmarkkinoiden jäykkyyksien purkaminen. Työtekijöiden palkkaamisessa on liika kitkatekijöitä kuten esim, korkea irtisanomissuoja. Ns. Tanskan-malli lienee toiminut hyvin?

--

Lienee aika tabu aihe, mutta suuri(n?) osa työttömistä on aktiivisia: perustavat firmoja, hoitavat vanhempiaan/lapsiaan, toimivat yhdistyksissä/puolueissa/urheiluseuroissa, tuottavat musiikkiia/taidetta/ohjelmistoja/blogi-journalismia jne.

+ tietysti kaikki remontti+korjaus+rakennushommat mitä työttömät tekevät.

Ylipäänsä kaikki sellainen pimeä työ on yhteiskunnallisesti hyödyllistä, mikä jäisi muuten tekemättä.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Mullakin on sellainen kuva, että aika harvoin ilmeisesti kukaan jää kotiin makailemaan työttömänä. Se on vähän harmittanut, kun aina puhutaan, kuinka työttömät jäävät kotiin makaamaan. Eihän terve ihminen niin toimi, eikä sellaista kestäisi.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Mutta kuka keksii, miten hyvinvointiyhteiskunta saadaan toimimaan sitten, kun työpaikat tässä lähitulevaisuudessa vähenevät Suomessakin 30 %? Uusia ei varmasti saada sanottavasti tilalle."

Lyödään vero sille jolla ihmistyö korvataan, jos keskustietokone/tekoäly vie esim. 1000 hengen työn niin tuolle vastaava "ansioverotus" yritys säästää joka tapauksessa käteen jäävän osuuden mutta kantaa vastuun samalla yhteiskuntaa kohtaan.

Jos näin ei käy niin yritysten merkitys yhteiskunnassa katoaa, kuka ostaa enään tuotteita jos ei ole rahaa, yritysten pitäisi siis pysyä pystyssä vain niiden kulutuksella jotka onnekkaina on vielä töissä jos tuo ennuste töiden katoamisesta toteutuu.

Toinen synkkä tuleivaisuuden kuva on sitten puhdas sota niiden välillä joilla on ja joilla ei ole, ollaanko menossa matkijanärhi elokuva/kirjan maailmaa kohden jossa Helsinki on varakkaiden asuttama muureilla suojattu ja muu suomi tuottaa nälissään heille kaiken?

Olen henk.koht katsonut miten näillä 9€ päivä ihmisillä teetetään vuosikausia työtä joista vieressä istuva saa täyden palkan aivan identtisestä työstä. Yrittäjän ainoa ajatus asiassa että näitä on jonoksi jos alkaa pyytelee vakihommia.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Joo, tuollainen on todella törkeää hyväksikäyttöä, johon kunnat ja valtiokin ovat syyllistyneet, että teetetään ihan samaa työtä ja täysiä päiviä ilmaiseksi tai alle vähimmäispalkan työttömillä, mistä toiset saavat täyttä palkkaa! Siitä pitäisi joutua käräjille. Tässä minun mallissani tämän vapaaehtoistyön on oltava sellaista, että kaikki osapuolet kokevat todella hyötyvänsä siitä.

Minullakin on jo kasvatuksen puolesta aika vahvat näkemykset siitä, että varsinaisesta työstä täytyy maksaa aina reilua korvausta. Näen tämän kuitenkin laajemmin; osa palkasta voi olla muutakin korvausta, kuin rahaa. Kaivoin lapsena maalla, kun isä rakensi vapaa-ajanasuntoa ojia saviseen maahan ja se oli mukavaa puuhaa, kun sai kuntoilun päälle isän maksamat reilut korvaukset työstä.

Lisäisin tuossa kirjoituksessa esittämääni, että jos tekee työttömänä työtä työkokeilun tms. merkeissä uudella alalla em. rajoituksin, niin työn keston tulee olla myös rajattua esim. korkeintaan puoleen vuoteen. Ettei käy niin, että työvoimavalmennettava on jo oppinut työn melko hyvin ja korvaa palkkatyöntekijän. Vanhusten ja nuorten avustaminen voisi olla asia erikseen; näissä ei voisi kuitenkaan tehdä, kuin rajoitetusti niitä hommia, mitä alan ihmiset tekevät - esim. lääkkeiden ottamisen valvonta vaatii ammattihenkilöä, joka kantaa vastuuta.

Tuo esittämäsi yritysten verotusidea ainakin osaratkaisuna tulevaisuudessa on hyvä!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Työharjoittelu, 0-sopparit, vuokratyövoima, pätkähommat, nuorison syrjäyttäminen

Osa väestöstä ei työpanoksellaan enää elä ja on sitten pakotettu orjahommiin hallituksen siunauksella. Yhteiskunta maksaa ja työnantaja voi paksusti. Perseestähän tämä on, mutta kun töitä on entistä vähemmän tarjolla, niin vaikea on tuota epäkohtaa muuttaa ja globalisaation hedelmiä puuhun palauttaa. Eikä se orjatyöongelma ainakaan sillä poistu, että kutsutaan maahan lisää väkeä. Osaajia on omastakin takaa ihan tarpeeksi.

http://www.findikaattori.fi/fi/34

Soroksen oppien noudattaminen ei tuo duunarille lisää leipää pöytään, mutta joku tekee näppärästi hyvän tilin ja samalla saa mukavasti poljettua työmarkkinat alihintaiseksi. Kaikki tämä hallituksen siunauksella. Kiitos ! Kuinka sitten orjatyöstä päästään eroon ? Ei ainakaan EU n avulla, koska halpatyövoiman hyödyntäminen on EU n toiminnan kulmakivi. Eikä globalisaatiokaan orjatyötä poista. Vanhoilla keinoilla saadaa vain samanlainen lopputulos.

Hyvä vaihtoehto hallitukselle olisi vaihteeksi kuunnella työttömiä, heillä lienee paras näkemys orjatyövoimasta ja orjatyövoiman käytön seurauksista.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Itsellänikin on sellainen näkemys, että EU pikemminkin aiheuttaa lisää ongelmia, kuin vähentää niitä. On selvää, että vallan etäännyttäminen ihmisistä vain korruptoi, mistä jo onkin näyttöä EU:n osalta ja aiheuttaa tehottomuutta. Kaikki tarpeellinen yhteistyö Euroopassa voitaisiin hoitaa aihekohtaisena yhteistyönä ja tällaiselle pitäisi luoda toimivat mekanismit.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

.. jatkoa.. Piti vielä mainita.

Työvoimapulaa ei ole ja eläkepommikaan ei sitten räjähtänyt syliin. Huoltosuhdekin pysynee tasapainossa. Olisko nyt hyvä aika kuitenkin päästää vanhat ja luutuneet duunarit ajoissa pois ja ottaa niitä nuoria tilalle ? Tulis samalla sitä kotimaista kysyntääkin mukavasti ja nuorille edes teoreettinen mahdollisuus lisääntyä ja perustaa perhe. Tämä poistais, ainakin osittain, orjatyövoiman törkeän käytön.

Mitä tekee haliitus asian eteen ?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Julkiselta puolelta voisi laittaa kultaisin kädenpuristuksin pois sellaista porukkaa, joka on jo kypsynyt ja väsynyt hommiinsa. Ja nuoria sitten tilalle.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Itse kannatan työn jakamista useampien kesken. Kun kerran tiedetään, että työn määrä tulee rajusti vähenemään, niin luonnollinen laskeutuminen tähän tilanteeseen olisi, että alettaisiin jo jakamaan työtä. Ihmiset vaan eivät ole valmiita laskemaan palkkojaan vastaavasti. Sitä olen ihmetellyt, kun valitellaan, että ihmisestä revitään nykyään työelämässä kaikki irti ja on liian kireistä - luulisi jo vapaa-ajalle annettavan rahaa enemmän arvoa. Onko esim. asuttava niin isossa asunnossa ja otettava sitä asuntovelkaa liikaa. Kun palkkataso laskisi yleisesti työn jakamisen seurauksena, niin kyllä se hintatasokin esim. asumisessa laskisi ja pärjäisi varmaan entiseen malliin, jos vielä sitä rahankäyttöäkin miettisi tarkemmin.

Ihmiset usein varmasti kuvittelevat, että kun meillä on hyvinvointia näin paljon entiseen verrattuna ja taannoin oli vain yksi vapaapäivä viikossa, niin vapaata on enemmän, kuin koskaan. Näin ei kuitenkaan ole. Muistan lukeneeni Iltiksen artikkelin, jossa selvitettiin, että entisajan maatalousyhteiskunnassa vapaa-aikaa oli itse asiassa nykyistä enemmän. Eikä työpäivien lyhentämisvaatimus ole uusi ajatus. Jo sukupolvia sitten vaadittiin jopa vain neljän tunnin työpäiviin siirtymistä. Minä kannatan kuuden tunnin työpäiviä. Työnteko muuttuisi todennäköisesti tehokkaammaksi. Muistan nimittäin myös artikkelin, jossa kerrottiin, että ihmiset tekevät työtä tehokkaasti työpaikoillaan keskimäärin vain noin kolme tuntia päivässä. Kun työpäivät ovat pitkiä, niin ihmiset säästelevät itseään ja käyttävät työaikaansa paljon muuhunkin, kuin työntekoon.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Koko tästä hullunmyllystä pitää laskea kierroksia alas.

Ihmisten on tavoiteltava kohtuutta, eikä aina vain enemmän. Ei ole mikään itsetarkoitus että talouden pitäisi olla maksimaalisen suuri (BKT-mittarilla).

Pk-seudulla asumisen kulut vievät ostovoimaa ja lisäävät ihmisten taloudellista ahdistusta/stressiä.

Tosiaan erilaisia työaikamalleja tulisi kokeilla. 8-16 työaikamalli on jäänne teollistumisen ajoilta ts. käytännössä teollisuuden päivävuoro.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset