Kuinka orjatyövoimaa tulisi käyttää Suomessa?

Minulta tätä ei ole kysytty, mutta joiltakin muilta perussuomalaisilta kuntavaaliehdokkailta kuulema paljonkin, että mitä mieltä nämä ovat työn teettämisestä 9 €:n päiväpalkalla työttömillä – toisin sanoen työvoimatoimiston lisäämällä kulukorvauksella työttömyystuen päällä. Periaatteessa tietyn työn tekemisestä säädettyä vähimmäispalkkavaatimusta tulisi tietenkin soveltaa myös työttömien tekemiin töihin.

Haluan ensinnäkin sanoa, että ketään ei mielestäni saa painostaa tällaiseen työhön. Työn jälki ei ole laadukasta, jos siihen pakotetaan ja toisaalta en varsinaisesti usko laiskuuteen syynä kieltäytyä työstä juuri lainkaan. Taustalla on usein esim. masennusta, eli jonkinlaisia terveydellisiä ongelmia.

Toisaalta vapaaehtoistyö ei ole orjatyötä. Jos esim. mielenterveyden vuoksi tai elämän mielekkääksi kokeakseen tuntee tarvetta edes jonkinlaiseen työhön, on ihmisellä mielestäni oikeus siihen. Olen esittänyt vaalimainoksessani, että työttömille tarjottaisiin aktiivisesti mahdollisuutta paikata resurssipulaa vanhojen ihmisten kotiavussa asuinalueillaan tai osallistua etsivään nuorisotyöhön. Työttömien kannustamista yhteiskunnallisesti hyödylliseen vapaaehtoistyöhön pitäisi edistää, koska Suomi velkaantuu ja olemme yhä suuremmissa ongelmissa kasvavan vanhusväestön kotihoidon tarpeen kanssa. Kuitenkin tällaisesta vapaaehtoistyöstä tulee hyötyä edes vähän verrattuna niihin, jotka eivät siihen osallistu ja olenkin ehdottanut ateriaetua kulukorvausten lisäksi. Tällainen sosiaalinen toiminta lisäisi myös yhteisöllisyyttä.

Työttömän työskentelyssä vapaaehtoisesti työttömyyskorvauksella ja yhdeksän euron kulukorvauksella tulee olla kuitenkin selkeät rajoitteet, ettei puoliaan pitämättömiä riistetä, eivätkä toisaalta työnantajat korvaa palkkatyöläisiä ilmaistyövoimalla. Ensinnäkin työttömän tulee saada sellaista hyötyä työstä, mitä palkkatyöläinen ei saa vastaavasta työstä; esim. koulutusta ja kokemusta uudelta alalta. Työtön ei saisi siten tehdä oman alansa töitä näin; lähes ilmaiseksi. Toisekseen työttömällä ei pidä olla sellaista vastuuta työstään, kuin palkkatyöläisellä ja työtä tehdään silloin työttömälle mukavaan tahtiin. Kolmanneksi tällaista työtä ei saisi teettää, kuin murto-osan täyden työviikon tuntimäärästä; esim. korkeintaan 18 tuntia viikossa (kolmena päivänä viikossa puolipäivätyötä) – tämäkin selkiyttäisi sitä, ettei työttömällä ole minkäänlaista kokonaisvastuuta tehtävistä, vaan hän lähinnä kehittää itseään ja sosiaalista pääomaansa mukanaolollaan.

Kaikkein oleellisinta tässä on kuitenkin se, ettei kyse ole pelkästään yhdeksän euron päiväpalkasta näissä lähes ilmaishommissa, koska kyllähän työtön saa työttömyyskorvausta, joka voidaan jakaa tehtyjen tuntimäärien mukaan haluttaessa ja laskea, mitä tuntipalkaksi tulee. Paras idea olisi varmasti laskea maksimituntimäärä tällaisen työn tekemiselle siten, että jaetaan ihmisen saama työttömyyskorvaus kyseisen tyyppisestä työstä saatavalla tuntipalkalla.

Työvoimatoimiston tehtävä on mielestäni kehitellä ja tarjota aktiivisesti työttömiä mahdollisesti kiinnostavia, mielekkään tuntuisia hommia. Monet – ja korkeasti koulutetutkin ovat lähetelleet satoja työhakemuksia tuloksetta, eikä tällaisesta jää itselle juuri mitään käteen. Fiksu ei tao päätään loputtomasti seinään. Työvoimatoimiston aktiivisuutta tarvitaan nykyisessä mahdollisuuksien viidakossa, jossa on monenlaisia pieniä aarteita piilossa, heikosti markkinoituina; kuten erilaisia palkkatukia ja jopa sen tyyppistä työvoimakoulutusta, jossa työllistyminen on tutkitusti todennäköistä. Mielestäni vastuu jakautuu yksilön ja yhteiskunnan välille työn etsimisessä.

Mutta kuka keksii, miten hyvinvointiyhteiskunta saadaan toimimaan sitten, kun työpaikat tässä lähitulevaisuudessa vähenevät Suomessakin 30 %? Uusia ei varmasti saada sanottavasti tilalle.

hennakajava
Perussuomalaiset Espoo

Olen eduskuntavaaliehdokas, valtuustoryhmän 1. vpj. ja 1. varavaltuutettu Espoossa, sekä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen. Koulutukseltani olen fil. maist. ja työskentelen opetusalalla. Kotisivuillani kannattaa käydä: hennakajava.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu