Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Islamissa kannustetaan tyttöjen sukuelinten silpomiseen

Pitkään on sinnikkäästi väitetty, ettei tyttöjen sukuelinten silpominen liity islamiin - totuus on valitettavasti kuitenkin toisenlainen. Kaikki neljä islamin historiallista koulukuntaa pitävät tyttöjen genitaalien silpomista vähintään suositeltavana; shafilainen ja hanbalilainen pakollisena tai vahvasti suositeltavana, sekä malikilainen ja hanafilainen suositeltavana. Tyttöjen ulkoisten sukuelimien poistaminen osittain, kokonaan tai niiden vaurioittaminen on toki islamia edeltävää kulttuuria, mutta islamin teologiaan omaksuttiin niin tämä, kuin monia muitakin islamia edeltäneitä traditioita. Tanveer Ahmed; bangladeshilaistaustainen, australialainen psykiatri ja televisiopersoona selventää asiaa videollaan:

https://
https://en.wikipedia.org/wiki/Religious_views_on_female_genital_mutilation

Toki silpomista esiintyy myös muslimien keskuudessa elävien kristittyjen, sekä animistien keskuudessa ja Etiopian kristityt ovat oma yksittäistapauksensa. Sukupuolielinten silpomiseen eivät taida kuitenkaan muiden uskontojen uskonoppineet kannustaa, kuin islamin. Toisaalta tavan levinneisyys noudattelee myös hyvin pitkälle islamilaisen kulttuuripiirin rajautumista (artikkelin kartta): https://www.mumsnet.com/campaigns/female-genital-mutilation

Onneksi sentään osa muslimeista ja myös imaameista vastustaa tätä naisia äärimmäisellä tavalla alistavaa, loukkaavaa ja vahingoittavaa brutaalia sekä perverssiä perinnäistapaa (FGM = female genital mutilation). Islamin uskonnolliset johtajat ovat hyvin jakautuneita asian puolustamisen ja vastustamisen suhteen, koska Koraanissa asiasta ei mainita, mutta Mohammedin perimätiedoista, haditheista löytyy kohtia, jotka voi tulkita tyttöjen osittaisen silpomisen suosimiseksi. Näin imaamit ja muut mullahit yllyttävät hyvin yleisesti muslimeja tyttöjen silpomiseen.

Asean Todayn mukaan jopa maltillisena pidetyssä Malesiassa on käynnissä islamisaatio ja sen seurauksena Kansallinen fatwa-neuvosto määräsi silpomisen pakolliseksi kaikille muslimeille vuonna 2009. Malesian terveysministeriö institutionalisoi silpomisen tämän jälkeen, jotta klitoriksia ei leikeltäisi epämääräisissä olosuhteissa. Silpominen on lisääntynyt näiden seurauksena maassa ja silvottujen naisten osuus saattaa olla jopa 90 %. Unohdetaanko jo, että Kaakkois-Aasian islam on sitä maltillista suuntausta? http://www.aseantoday.com/2016/06/malaysia-female-genital-mutilation/

Myös Suomesta löytyy islamin uskonoppineiden piireistä sallivaa suhtautumista silpomiselle. Kävin kauan sitten Suomen islamilaisen yhdyskunnan luennolla Helsingin yliopistolla ja siellä valistettiin, ettei tapa kuulu islamiin, mutta kuumissa maissa naisten halut ovat helposti niin kovat, että on ihan paikallaan, jos naisia leikellään hieman alapäästä. Yliopistojen on syytä miettiä, onko tilojen lainaamispolitiikka nyt ihan kunnossa.

Islam on otollisin uskonto tyttöjen silpomisen suosimiselle myös ilman teologista tarkastelua. Missään muussa uskonnossa naisten sukupuoliselle siveydelle ei anneta niin suurta painoarvoa, että kyse on usein elämästä ja kuolemasta sharia-lain mukaan. Muissa uskonnoissa naisten kontolle ei myöskään sälytetä sellaista taakkaa, että koko suvun kunnia roikkuu naisten siveellisyysimagon varassa. FGM:n tarkoitus on säilyttää tytöt siveinä ja karkottaa epäilykset asiassa.

Mitkä sitten ovat ne kiistanalaiset kohdat Mohammadin perimätiedoissa, joihin silpomista puoltavat uskonoppineet vetoavat? Selkeimmässä näistä Mohammed neuvoo ympärileikkaamassa olevaa naista, ettei tämä leikkaisi paljoa, koska niin on parempi naisen kannalta ja myös haluttavampaa tämän miehen kannalta. Tämä hadith kuuluu kuitenkin kiistanalaisiin - luotettavuudeltaan.

Toisessa hadithin kohdassa mies kysyy Mohammadin suosikkivaimolta Aishalta, että milloin kylpeminen on pakollista. Tämä vastaa, että silloin, kun ympärileikatut osat koskevat toisiaan ja viittaa tässä yhdyntään. Käännöksen arabiankielen suhteen ollaan kuitenkin erimielisiä, että viittaavatko ympärileikatut alueet lopultakin vain miehen elimeen.

Kolmanneksi islamissa on kiistanalaista, että koskeeko ympärileikkauskehotus islamin pyhissä kirjoissa myös naisia. Mohammedin perimätiedosta löytyy kohta, jossa kehotetaan ympärileikkaukseen, ajamaan häpy- ja kainalokarvoitus, sekä leikkaamaan viikset ja kynnet. https://islamqa.info/en/82859

Tyttöjen sukuelinten silpomista vastustavien muslimien paras puolustus on mielestäni siinä, että vaikka naisille ja miehille annetaan islamissa selkeästi omia, erillisiä ohjeita, niin naisten ympärileikkauksesta - saati silpomisesta ei ole mitään suoraa ohjeistusta nimenomaan naisille. Toisekseen Mohammedin vaimojen, eikä tyttärien tiedetä olleen ympärileikattuja.

Tämä hulluus olisi mahdollista kitkeä maailmasta sitkeällä valistuksella, jos sitä ei perusteltaisi islamilla. Nyt tilanne näyttää kuitenkin valitettavasti toivottomalta, koska perinnettä vahvistetaan monin paikoin vetoamalla islamin kirjoituksiin. Toisaalta radikaalia islamia, jossa varmasti mieluiten tulkitaan islamia silpomiseen yllyttävällä tavalla tulee olemaan niin kauan, kuin islamia itsessään. Onneksi kehitys on kulkenut moniaalla kuitenkin myös myönteiseen suuntaan silpomisen vastaisen työn tuloksena. Esimerkiksi Keniassa silvottujen teinityttöjen osuus on laskenut muutamassa vuosikymmenessä 41 %:sta 11 %:iin. Suomen World Visionin Kenian työ on ollut tuloksellista vaihtoehtoisine aikuistumisriitteineen. Itsekin olen valinnut tästä syystä nimenomaan kenialaisen kummilapsen. Pelasta pimppi -kampanjalle voi antaa varmasti vielä tukensa!

https://worldvision.fi/uutiset-ja-media/pelasta-pimppi-%E2%80%93kampanja...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ehkä tyttöjen silpominen saadaan nopeimmin loppumaan, kun saadaan miehet halumaan puolisoikseen terveitä naisia, joiden sukuelimiä ei ole silvottu. Luulisi aitouden kiinnostavan enemmän kuin elimen, jota on kivuliaasti muotoiltu ja vielä niin, ettei nainen nauti yhdynnästä.

Kaiken mielettömyyden taustalla on halu hallita naisten luontaista seksuaalista halua. Silpomisen lopputuloksena on tilanne, jossa kumpikaan sukupuoli ei nauti toisistaan, kuten luontaisesti pitäisi. Tämän päälle tulevat muut ongelmat: haavatulehdukset, jopa kuolemia ja synnytysten vaikeutuminen.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Luulisi tosiaan, että miesten valistamisen kautta tilanne muuttuisi nopeimmin, koska miehethän ne valtaa pitävät näissä kulttuureissa. Kuitenkin silpomisasiaa taidetaan poikkeuksellisesti pitää vahvasti naisten toimivallan piiriin kuuluvana ja kenties sellaisena naisten asiana, josta miesten ei sovi liiemmin keskustella. Sitten se, että seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat usein tabu ja etenkin naisten ja miesten välisissä keskusteluissa vaikeuttaa ja hidastaa tilanteen kehittymistä parempaan suuntaan.

Sukuelinten vahingoittaminen ja tosiaan siitä seuraavat seksuaalivaikeudet tosiaan vaikuttavat varmasti merkittävästi miesten ja naisten välisiin suhteisiin. Seksiähän pidetään terapeuttien mukaan parisuhteen "liimana". Kun se aiheuttaa toiselle kipua, voi kuvitella, miten se vaikuttaa suhteeseen ja sitä kautta koko perheisiin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

En usko, että ilmiötä millään loppumaan. Eikä siihen oikeasti edes tulla puuttumaan. Sama koskee poikien silpomista, joka on sitten jo paljon laajemman joukon harrastus. Tukistamisesta toki annetaan pahoinpitelytuomioita.

Uskontojen vaikutus näyttää olevan kasvussa. Suomessa toki ihmiset ottavat hatkat luterilaisesta kirkosta. Kansakirkko tarttuu islamiin kuin hukkuvaan. Heitä yhdistää tarve säilyttää yhteiskunnat mahdollisimman riippuvaisina erilaisista kirkonmiehistä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tukistamisen rangaistus tulisi toki suhteuttaa ympärileikkauksesta annettavaan rangaistukseen, ehkä suhteessa 1:10.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olivatpa tuollaisen iljettävyyden historialliset syyt mitkä tahansa, vain monikulttuurisuushölmöys tekee tämän barbaarisuuden harjoittamisen mahdolliseksi Suomessa.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kyllä siltä minustakin tuntuu. On kerrassaan käsittämätöntä, että Suomessakin on ryhdytty vaatimattomiin toimiin hyvin kauan sen jälkeen, kun asiasta tultiin tietoisiksi. Ensimmäiset somalit tulivat Suomeen yli 25 vuotta sitten ja silpomisesta uutisoitiin isoin lööpein lähes saman tien. Vaan mitä tehtiin? Ihmisoikeusliiton raportissa kerrotaan, ettei suuri osa riskikulttuureista tulevista naisista ollut v. 2004 edelleenkään tietoisia, että silpominen on lain vastaista Suomessa tai heille sillä ei ollut väliä päätöksen kannalta, raportissa kerrotaan.

Faraonista leikkausta, jossa koko elin poistetaan ei juuri kukaan somali halunnut v. 2004, mutta monet vanhemmat ja nuoret olivat epävarmoja tuota pienemmän leikkauksen tarpeellisuudesta ja aikeistaan asiassa. Monet äidit kertoivat, että sukulaiset painostivat heitä Somaliassa käydessä leikkauttamaan tyttärensä. Monet ovat leikkauttaneet lapsensa Somaliassa ennen Suomeen tuloa. Nämä asiat huomioiden; miten todennäköistä onkaan, ettei Suomen somaleita leikeltäisi? On täysin selvä asia, että osa vanhemmista esim. taipuu Somaliassa vieraillessaan painostukseen ja osa ei tosiaan välitä Suomen laista, kun sen toteutumista ei tässä valvota. (Tiedot alla näkyvän linkin raportissa s. 17)

Käytännössä Suomi sallii mielestäni tyttöjen silpomisen, koska lainsäädännön valvontaa ei ole järjestetty asianmukaisesti.

https://ihmisoikeusliitto.fi/wp-content/uploads/20...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Takapajulan julmat ja väkivaltaiset tavat eivät voi kuulua millään tavalla mihinkään yhteiskuntaan. YK, hallitus, kirkko, etujärjestöt. Kissa pöydälle, kunnes asiaan saadaan muutos. Luulis priorisoinnin olevan itsestäänselvää.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Varsinkin Afrikassa ympärileikkauksen suorittaa yleensä nainen eikä tällä ole välttämättä edes minkään sortin hoitoalan koulutusta. Terävä puukko riittää.

Silpomiskulttuuri säilyy, koska ympärileikatut naiset, syystä tai toisesta, haluavat lapselleen tehtävän saman operaation kuin mikä itselle on tehty.

Käsittääkseni myös Suomesta on lähetetty salaa lapsia vanhempien lähtömaihin tähän tarpeettomaan ja julmaan operaatioon.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Asiaa ei tarvitse edes tutkia, että onko tosiaan lähetetty ulkomaille silvottaviksi, koska näin on Suomen tilanne huomioiden varmasti tapahtunut - huomioiden tuo yllä, vastauksessa 16. kuvaamani tilanne.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Siis maihin, joista on lähdetty ("jouduttu lähtemään") "pakolaisiksi"???

Kaj Granlund

Huppista! Lue nyt läpi Hennan juttu uudestaan ja yritä ymmärtää asia. Viestinviejän ampuminen kertoo yleensä vain kirjoittajan ymmärtämisen tasosta. Kyse ei ole persuista vaan tytöistä.

Katso omaa sukupuolielintäsi niin huomaat, että poikien ympärileikkaus on hieman eri asia kuin tyttöjen. Suomessa se tehdään lääketieteellisistä syistä myös suomalaisille pojille ja miehille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Myös jäseniä amputoidaan lääketieteellisistä syistä, mutta se ei tee uskonnollisista tai kulttuurisista syistä tehtävää amputaatiota sen hyväksyttävämmäksi.

Poikien ympärileikkaus on radikaalimpi toimenpide kuin tyttöjen klitoriksen pistäminen neulalla, mutta näistä vain jälkimmäistä mm. WHO vastustaa.

Itse toki soisin, että lasten sukupuolielinten kaikenlainen rituaalipohjainen vahingoittaminen lopetettaisiin, mutta ihan niin yksinkertainen ei asia ole. Se mitä Suomessa voimme tehdä, on pyrkiä valvomaan lasten koskemattomuutta neuvola- ja kouluterveydenhuollossa. Viime kädessä kyse on lastensuojelun asiasta. Blogistista en tiedä, mutta monet tahothan Suomessa nimenomaan eväisivät tämänkin suojelun estämällä maahantulon ja perheenyhdistämiset.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #12

Naisten silpominen on paljon pahempi toimenpide, kuin miesten ympärileikkaus. FGM:ssä poistetaan yleensä klitoris tai osa siitä - paisuvaiskudosta. Tätä voi verrata miesten terskan leikkaamiseen. Sitten on faraoniset leikkaukset, joissa jäljelle ei jätetä mitään näkyvää koko sukuelimistä; ainoastaan pieni, lähes kiinniommeltu reikä, josta virtsa ja kuukautisveri pääsevät vai vaivoin ulos ja usein tämä aiheuttaakin pahoja terveysongelmia. En tiedä, kuinka syvälle klitorista neulalla pistetään tuosas kuvaamasi tyyppisessä sukuelinten vaurioittamisessa, mutta lievimmillään se lienee miesten ympärileikkausta lievempi toimenpide. Kuitenkaan tällainen ei vastaa islamin kirjoituksia, eikä tavan tavoitteita, joten se on varmasti murto-osa tehdyistä leikkauksista.

Tottakai myös miesten ympärileikkaus tulee kieltää Suomessa ja Euroopassa - olivat juutalaisetkin sitten mitä mieltä tahansa ja jos joutuvat muuttamaan sen vuoksi, niin se on heidän valintansa.

Tuosta maahantulon estämisestä... Jos tyttö pakenee Eurooppaan silpomista, niin tottakai hänelle tulee myöntää turvapaikka ja jos jotenkin voidaan auttaa paikanpäältäkin pakoon ja ottaa huostaan tänne Suomeen, niin kannatan. Muuten riskiryhmien väestön siirtäminen kokonaisuudessaan Afrikasta Eurooppaan valvontaan ei liene ihan toteuttamiskelpoinen ajatus. On myös tärkeää, että Suomessa asiassa valistusta saaneet muuttavat takaisin lähtöalueilleen heti, kun mahdollista toimimaan muutosagentteina asiassa. Somaliassa silvotaan edelleen yli 90 % tytöistä, mutta täällä kasvaneesta somalipopulaatiosta harvempi kannattaa silpomista.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka Vastaus kommenttiin #19

Ai jaa... Minä kuvittelin, että kaikenlainen silpominen mikä tapahtuu ilman henkilön suostumusta on pahasta - ilmeisesti et kuitenkaan ole samaa mieltä, koska poikien ympärileikkaus on lähes mitätön asia verrattuna naisten silpomiseen.

Vaikka esinahan poistamisessakin on omat riskinsä ja tulehduksensa ja seksuaalisen mielihyvän aleneminen.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #35

Nyt vääristelet sanomaani. Luepas uudelleen: "Naisten silpominen on paljon pahempi toimenpide, kuin miesten ympärileikkaus." Eli jos sanoo, että joku on paljon pahempi asia, kuin toinen, ei se tietenkään tarkoita, että tuo vähemmän paha ei olisi paha tai olisi jopa "lähes mitätön". Miesten ympärileikkaus on mielestäni paha asia, mutta esinahan leikkausta, jota tehdään myös lääketieteellisistä syistä Suomessakin ei voi verrata toimenpiteenä siihen, että paisuvaiskudosta, klitoris poistetaan.

Nyt minä voisin tietenkin vääristellä sinun sanomaasi vastaamalla, että ohoh; sinä kun rinnastat naisten klitoriksen poistamisen miesten esinahan leikkaamiseen, niin et pidäkään naisten silpomista todella pahana asiana, koska vertaat sitä ympärileikkaukseen. Naisten silpomisen kohdalla on suositeltu jättämään pois ympärileikkaustermin käyttö juurikin siksi, että naisten sukuelinten silpominen on sen verran rankempi toimenpide kaikin puolin, kuin miesten ympärileikkaus.

Jore Puusa

Kyse ei ole persuista vaan tytöistä.Katso omaa sukupuolielintäsi niin huomaat
---------
US on pullollaan persujen jatkuvia ulostuloja - joihin jokseenkin kaikkiin liittyy islamin vastainen räikeä propaganda.Tuo propaganda on toki tuttua rasismiin perustuvalta puolueelta mutta sen kiihtymisen ajoittuminen laskeviin tai romahtaviin kannatuslukuihin on selkeä.
-
Minä väitän 40 vuotta politiikkaa kuvanneena - että siellä mukana olevia ihmisiä tai kuten tässä ei kiinnosta tippaakaan ulostulon tausta tai aihe. Kyseessä on paniikki puolueen romahdukssta ja oman aseman menetyksestä. Puheet kovenevat aina puolueissa kun kannatus laskee kuin lehmän hantä.
-
Minun elintäni ei ole leikattu joten en tiedä miksi pyydät katsomaan sitä ympärileikkausen suhteen..mutta Afrikassa kuolee kuten kirjoitin 10 000 poikaa ympärileikkaukseen vuodessa plus siihen muut maailman maat. miehen ympärilekkaus on uskontoon sitoutuva tarpeeton traditio mutta siitä ei kirjoittaja piitaa.
-
Naisten silpomista on monia asteita. Rajuin on kammotava silpominen, useimmiten käytetyssä viilletään häpyhuuleen jotta saadaan verta esiin. Se imeytetään kankaaseen ja jää todisteeksi.
Olen työskennellyt alueilla toisin kuin kirjoittaja ---- joissa kummatkin leikataan ..olen istunut iltaa näiden ihmisten kanssa tunteja ja kuunnellut asiasta, en puollusta sitä -- mutta blogisti kirjoittaa silvonnasta persuidentiteettinsä takia - ei silvottujen tyttöjen.
Sitä on ainakaan minulle turha koettaa myydä -sillä olen elämäni aikana tavannut vain kolme rehellistä poliitikkoa..
( olin eduskuntakuvaaja kymmeniä vuosia )

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #14

Täytyy sanoa, että vaikea uskoa Jore, että olet ollut tuollaisissa hommissa, mutta ilmeisesti totta puhut. Jos hieman terästät näköäsi, niin huomaat, että olen sitoutumattomana ollut persujen listoilla, joten sikälikään en edusta täällä puoluetta.

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #21

Jos on vaikea uskoa - niin katsoo tästä:
http://puusaportfolio.blogspot.fi/p/cv-curiculum-v...
Pyydän että poistat jatkossa nimeäni kantavat kommenttisi koska niistä on haittaa sukulaisilleni..Kiitos.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #26

Jore Puusa, miksi nimestäsi on haittaa sukulaisillesi?

Frank Halloway Vastaus kommenttiin #27

Olen laatinut JP:n nimensämainitsemiskieltoa koskevan yleisvastauksen. Jokainen voi sen halutessaan copypastata vastaukseksi kun hän tälle päälle sattuu. Lisää vain A:n paikalle oma sukunimesi ja asiaankuuluvien kommenttien numerot.
-------------------
Et voine kiistää, että olet valinnut osallistua keskusteluun tällä julkisella verkkokeskusteluareenalla. Lisäksi, on kiistatonta, että A on kommentoinut sinun kommenttiasi (#__) ja A on sisällyttänyt kommenttiinsa (#__) etunimesi/sukunimesi.

Olet vaatinut A:ta poistamaan sukunimesi kommentistaan. Tähän A ei ole suostunut. Olet vedonnut palveluntarjoajan keskusteluohjeeseen, tarkemmin sen ensimmäiseen kohtaan, sekä Korpelan "netikettiin" eli tietoverkon käyttöä koskevaan epäviralliseen sopivaisuussäännöstöön. Olet myös vedonnut siihen mahdollisuuteen, että sukunimesi esiintyminen A:n kommentissa voi johtaa toimeentulomahdollisuuksiesi heikentymiseen sekä läheistesi ja muiden saman sukunimen omaavien henkilöiden kärsimykseen. Käytät tästä mahdollisuudesta myös termiä "kollektiivinen kosto".

US:n keskusteluohjeen kohta johon vetoat ei kiellä keskusteluun osallistuvan käyttäjän sukunimen sisällyttämistä kommentteihin. Tätä ei myöskään kielletä keskusteluohjeen muissa kohdissa. Korpelan Netiketti (joka on tässä asiassa korkeintaan toissijainen normilähde, jos sitäkään) ei myöskään kiellä toisen sukunimen mainitsemista.

Kollektiivisen koston mahdollisuuteen vetoamisen osalta sinun tulisi kyetä osoittamaan riittävällä varmuudella, että kyseessä olisi aito, todellinen ja todennäköinen käytännön mahdollisuus. Tällä kohtaa pelkkä puhdas teoreettinen mahdollisuus ei siis ole riittävää. Toiseksi, jotta vetoomuksesi olisi ylipäätään uskottava sen sijaan, että se tulisi tulkituksi vain eräänlaisena ad hoc - tyyppisenä väitteenä, sinun tulisi voida osoittaa, että olet omassa tietoverkkokäyttäytymisessäsi pyrkinyt suojautumaan tältä mahdollisuudelta. Nimelläsi tehty internethaku osoittaa kiistattomasti, ettet ole pyrkinyt näin toimimaan.

Signed, sealed and delivered.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #31

Viihdyttävää miten nimimerkillä ja jonkun toisen kuvalla esiintyvä kirjoittaja esitelmöi alustan säännöistä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä on Jore Puusan maailmassa paljon mörköjä persuja :)

Blogin aihe on ajankohtainen aina, ja valitettavaa, että tuollaista tapahtuu vielä nykyaikana.

Asioista voi kirjoittaa kiihkottomasti, vaikka olisikin persu, ja kirjoituksia voi myös kommentoida kiihkottomasti, vaikka sinun maailmassa kaikki persut ovatkin rasisteja ja pahoja ihmisiä.

Yritä edes joskus asiallisesti kommentoida, eikä aina samanlaisella vihaisella tyylillä ja haukkuen.

Mites sulla on muuten hallussa ne palstan kommentointisäännöt?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eiköhän tuossa Puusan tapauksessa ole kysymys eräänlaisesta uskonnollisesta vakaumuksesta. Toisissa uskonnoissa kaikki maailman pahuus selitettiin Vanhan Vihtahousun juonilla ja puhe aina käännettiin niihin. Puusa on löytänyt sen Vanhan Vihtahousun tilalle nuo persut.

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #20

Niin..minä olen seurannut ikäväkyllä työssäni persuja aivan läheltä vuosia. Se taas johtuu siitä että minut komennettiin kuvaamaan - heitä koska minua ei rasittanut toisten kuvaajien poliittinen oma agenda. Näin me toimimme. Oikeistolainen kuvaaja pysyi erossa ollessaan visuaalisesti jäävi.
On se omituista että kirjoitat: "Puusa on löytänyt sen Vanhan Vihtahousun tilalle nuo persut."
Mitä ajattelet lapseni miettivän - kun tuo lauseesi tulee hänen eteensä kun hän hakee työpaikkaa ja se estää sen saamisen. pyydän hänen takiaan että poistat webiin ikuisesti jäävän henkilööni menevän kommenttisi. Kiitos.
ilmaisesti täällä muutama ihminen koettaa lopettaa kirjoittamiseni rikkomalla US sääntöä jatkuvasti.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #25

Toivottavasti lapsesi hakee ja pääsee sellaiseen työhön, jossa hänen meriitit merkkaavat enemmän kuin internetistä löytyvät satunnaiset jutustelut, joita hänen isänsä kävi aikoinaan.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kiitos tästä älyvapaasta ja myötäelämättömästä kommentistasi. Se puhukoon suvaitsevaiston puusalaissiiven puolesta.

Kaj Granlund

Eiköhän kaiken takana ole öljy. Jos emme olisi riippuvaisia arabimaiden öljystä, maat olisi islaminuskon aiheuttamien ihmisoikeusloukkausten takia suljettu kansainvälisen yhteisön ulkopuolelle.

Nyt julistamme pontevasti Venäjän saartoa Krimin takia vain sen takia, että voimme osoittaa kykymme toimia pikkuasioissa. Suuremmista kun ei niin väliä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Blogin aihe on äärimmäisen ajankohtainen ja luultavasti tulee olemaan sitä vielä vuosikymmeniä. Kulttuuristen tapojen muutos vie sukupolvia.

Ihmisten kummallisia perinnetapojen muuttamiseen kannattaa mielestäni lähteä vaikuttamaan ainoastaan valistuksen kautta. Ihmisen uskonnon syyllistäminen aiheuttaa todennäköisesti vain ylimääräistä torjuntaa itse asialle, jota yritetään edistää. Kokeile vaikuttaa tähän tärkeään asiaan ilman rasismia ja persuilua.

Luomupimppi on minustakin ihan paras.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Asiat tarkastellaan tottakai asioina ja aina löytyy uhriutujia, jotka syyllistyvät. Se on täysin heidän ongelmansa. Kirjoituksessani ei syyllistetä ketään, mutta asiaa tarkastellaan suoraan, kuten se on. En kannata asioiden pimittelyä; se on eräänlaista epärehellisyyttä ja mahdollistaa paremmin ihmisoikeusrikkomukset. Rasismin ja persuilun esittäminen tässä yhteydessä todistaa vain persufobiasta ja kuplassa elämisestä, vaikeuksista kohdata asioita ja ihmisiä asioina ja ihmisinä.

On selvää, että kun asiaa perustellaan usein myös uskonnolla pelkkä valistus ei riitä. Mitkään perustelut valistuksessa eivät auta, jos ihminen uskoo todella uskonnon määräävän johonkin. Tarkoin suunniteltua ja velvoittavaa valvontaa tarvitaan neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Koko blogisi lähtee siitä, että haet syyllisiä. Valistus lähtee siitä, että kerrotaan luomupimpin eduista ja silpomisen haitoista.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Kunpa meilläkin pian - ennen kuin on myöhäistä - ymmärrettäisiin, että islam ei tuo mitään hyvää mukanaan Suomeen. Jos toisi, miksi he kaikki pakenevat Eurooppaan?

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

Tyttö, ilman huivia...entäs, ilman klitorista...oma päätöskö...?...

http://www.hs.fi/nyt/art-2000002701228.html?ref=hs...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset