Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Filippiiniläisen sairaanhoitajan näkemys maahanmuuttopolitiikastamme


Tutustuin kuluneena lauantaina filippiiniläiseen mieheen, joka työskentelee sairaanhoitajana. Hän pyyteli anteeksi, että joutui sanomaan, että hallituksemme on idioottimainen sen vuoksi, että ottaa Suomeen irakilaisia ja muita miehiä hyväksikäyttämään sosiaaliturvaamme. Hän oli tutustunut eräällä toisella paikkakunnalla asuessaan irakilaiseen naapuriinsa. Tämä oli tullut turvapaikanhakijana, mutta hänellä oli uusinta mallia oleva, tuliterä BMW, vaikka ei käynyt töissä - sen sijaan treenasi kuntosalilla ja piikitti testosteronia. Irakilaismiehellä oli Irakissa lääkäriksi valmistunut kaveri, joka noita testosteronipiikityksiä hänelle antoi. Tämä kävi töissä jossain ruokapaikassa pienellä palkalla, koska sai myös asumistukea. Hänellä taas oli tuliterä, viimeisintä mallia oleva Audi. Filippiiniläismies kysyi irakilaisnaapuriltaan, että miten on mahdollista, että heillä on noin kalliit autot Suomessa. Mies vastasi, että "Meillä on keinomme".

Pistin merkille, että Filippiineiltä sairaanhoitajaksi Suomeen tulleella nuorukaisella näytti olevan hartiakipua ja kysyin siitä. Hän vastasi, että se oli tullut töissä, kun joutuu nostelemaan raskaita, vammaisia ihmisiä. Kyselin työstä lisää ja hän arvioi, että työ on varmaankin raskaimpia töitä. Töissä on vain muutama miespuolinen, jotka tekevät fyysisesti raskaimmat työt ja kun yksi näistä on pitkällä sairaslomalla, työ on entistäkin raskaampaa. Siihen päälle vielä kolmivuorotyö, joka on aiheuttanut diagnosoidun unettomuusongelman. Hoidokit ovat myös usein vaateliaita.

Filippiiniläismies oli myös pannut merkille, että irakilais-, yms. Lähi-idän miehiä pyörii paljon ostoskeskuksissa - kuin työkseen ja ostelevat sieltä kaikenlaista merkkivaatetta ja muuta. Sitten näkyvät vielä toisinaan menevän kalliille autoilleen parkkihalleissa. Hän todella ihmetteli tätä Suomen touhua.

Filippiiniläismies oli erittäin mukava ja tulimme hyvin juttuun. Hän on asunut kolme vuotta Suomessa ja osasi hyvin suomea - tosin puhui minun kanssani mieluummin englantia. Kulttuurinen erilaisuus näyttäytyi minulle tässä tapauksessa ihan myönteisenä. Siinä oli sitä vanhanajan herrasmieskäytöstä, jossa naiselle avataan ovet, tarjoudutaan hakemaan kotoa ja ollaan jatkuvasti kaikessa hyvin huomaavaisia ja auttavaisia. Kaikki haluttiin ehdottomasti myös tarjota illan aikana. Tämä minua vähän huoletti, koska mies tietenkin lähettää kotimaahansa rahaa tositarpeisiin, eikä rahaa kannata tuhlata sanottavasti suomalaisnaisiin, joilla rahaa yleensä on riittämiin. Kerroinkin miehelle, että Suomessa naiset eivät enää edellytä, että mies tarjoaa, mutta ensimmäinen juoma on ihan kohteliasta tarjota. Mies lähettääkin rahaa äidilleen, kun kysyin.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kyllä rikkaatkin voivat tarvita turvapaikkaa...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mutta täytyykö heille sitten kustantaa elatus?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Voivat, mutta koska Suomeen tulee paljon uutisointien mukaan elintasopakolaisia ja turismitarkoituksessakin turvapaikanhakijoita, niin eikö ole todennäköistä, että monet tällaiset saavat hyvällä tarinankerronnalla turvapaikan, koska mitään dokumentteja ei ole, joiden perusteella olisi näyttöä turvapaikanhakijoiden tilanteista?

Eikö tällöin ole todennäköistä, että juuri tällaiset tyypit, jotka haluavat statustella heidät vastaanottaneessa maassa ovat aiheettomia turvapaikan saaneita?

Suomessa ja Euroopassa vaan ensisijaisesti varakkaat saavat turvapaikan, koska köyhillä ja siten usein hädänalaisimmilla ei ole varaa tänne matkustaa. Vaikka uutisten mukaan noin puolet on tullut ihmissalakuljettajien matkassa velaksi, niin tuskinpa salakuljettajat ottavat matkaansa köyhimpiä ja kokonaan velaksi. Jos ajatellaan Somaliaa, niin kansanedustaja Juho Eerolan somalikontaktin mukaan vain varakkaimmilla on mahdollisuus matkata Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Se selittääkin, miksei Suomi suorastaan tulvi somalialaisia turvapaikanhakijoita.

Siitä, miten leväperäisiä turvapaikkaprosessit ovat, on esimerkkinä Ruotsi, jossa on ilmennyt vasta vuosikausien päästä, että suuri määrä turvapaikan saaneista onkin ollut ihan eri maista, mistä ovat ilmoittaneet tulleensa. Nyt Ruotsissa pohditaan, miten toimia uudessa tilanteessa, jossa turvapaikanhakijat ovat keksineet ilmoittaa olevansa ateisteja. Jos nimittäin ilmoittaa olevansa kristitty, niin joutuu todistamaan tietämystään kristinuskosta, mutta ateismia ei voida oikeastaan testata. Mielestäni on uskomatonta, etteivät turvapaikan myöntämiset perustu sen vakuuttamiseen, että kokee henkilökohtaista vainoa hallituksen taholta. Riittää, että ilmoittaa olevansa ateisti tai homoseksuaali - ainakin ilmeisesti Ruotsissa (blogikirjoitus Ruotsin uudesta ilmiöstä: http://meritwager.nu/allmant/en-migga-asylsokande-... )

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Nyt aloinkin pohtimaan, tunnenko yhtään kantasuomalaista espoolaista työtöntä. Se, millainen hän on, kertookin sitten kaiken espoolaisista.

Valitettavasti en taida tuntea yhtään espoolaista, enkä kyllä irakilaistakaan. Ainoa mieleeni muistuva pakolaistaustainen suomenirakilainen on Hussein al-Taee, jonka haastatteluja olen silloin tällöin kuunnellut. En tosin tunne häntä henkilökohtaisesti, eikä hän ole espoolainen vaan vantaalainen, eikä taida olla kehonrakentaja vaan rauhanrakentaja.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Tässä kuvattiin filippiiniläisen sairaanhoitajan monipuolisia havaintoja turvapaikanhakijoista ja sen saaneista. Kokemukset eivät rajoittuneet kahteen tapaukseen, vaan hän oli havainnoinut paljon myös kauppakeskuksissa käydessään tilannetta - kuten kirjoituksessa on mainittu. Hän on lukenut myös uutisia ja unohdin mainita sen, kuinka pöyristynyt hän oli siitä, että turvapaikanhakijat ovat valittaneet suomalaisesta ruoasta. Millainenhan olisi reaktio, jos me menisimme turvapaikanhakijoiksi Lähi-itään ja kutsuisimme heidän perinneruokaansa "koiran ruoaksi" - tällainen oli eräänkin suhtautuminen puuroon taannoisen uutisen mukaan, kun ruoasta mielenosoitettiin. Sehän on loukkaus meitä kohtaan.

Kyllä tässä on liitetty palapelien paloja monelta suunnalta yhteen ja siitä on muodostettu kokonaiskuva tämän filippiiniläisen mielikuvissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

tällainen oli eräänkin suhtautuminen puuroon taannoisen uutisen mukaan, kun ruoasta mielenosoitettiin.

Tämä "puurouutinen" on alkanut elämään omaa elämäänsä, vaikka perustuukin väärinkäsitykseen.
Kysymys ei ollut puurosta, vaan siitä, että eläteille oli tarjottu kalkkunaleikettä ohraryynipedillä riisin asemesta. Söivät halukkaasti kalkkunat ja esittelivät sitten ohra"puuroa" medialle mielenosoituksessaan.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #19

"Ruoka outoa on, puuro pahanmakuista."

Eivät ymmärtäneet, että ohra on alunperin Lähi-Idästä kotoisin.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Toisenkäden puhetta kolmannen kirjoittamana, Ei laitosruoasta valittaminen mikään ihme ole, sehän on "koiranruokaa" usein myös minun suutuntumassa ja moni kantasuomalainen koululainen ajattelee samoin, vaikka ruoka olisi laadukkaista aineksista tehtyäkin. Joissain paikoissa laitosruoan uudenaikaisia valmistusmenetelmiä ajetaan vuosia sisään, eikä esim. suolan koneellinen annostelu tuota asianmukaista lopputulosta.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #40
    «Ei laitosruoasta valittaminen mikään ihme ole, sehän on "koiranruokaa" usein myös minun suutuntumassa ja moni kantasuomalainen koululainen ajattelee samoin»

Joo, tuosta kumiriisistä kommentoin myös aiemmin, että se on oikeasti kamalaa, mutta silti ruoka kelpaa turvapaikanhakijoille. Muutama tyyppi alkoi marisemaan, joo. Ihan kuin niitä marisijoita ei aina löytyisi.

Mitä tulee "koiranruokaan", vaimoni ostaa usein kauppahallista tuotteita, jotka on merkitty: "Koirille: sian sorkkia ja saparoita." Mitähän perussuomalainen jamppa tykkäisi, jos joutuisi lähtemään Kiinaan pakolaiseksi ja siellä tarjottaisiin tuollaista paikallista herkkuruokaa. Siis ihan oikeasti, nuo ovat siellä herkkua.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"Lähi-idän miehiä pyörii paljon ostoskeskuksissa - kuin työkseen ja ostelevat sieltä kaikenlaista merkkivaatetta ja muuta. Sitten näkyvät vielä toisinaan menevän kalliille autoilleen parkkihalleissa."

Kauheaa, että siis pyörivät ostoskeskuksissa. Tästä pitäisi kyllä tietää enemmän, esimerkiksi pyörimisnopeus. Jos liian nopeasti pyörii, voi tulla tasapaino-ongelmia, josta Sanna Antikainen näillä palstoilla joskus huolehti, kun hänen mielestään maahanmuuttajat pääsääntöisesti notkuvat ostoskeskuksissa. Notkuminen nimenomaan voi johtua niistä tasapainovaikeuksista.

Jos työkseen pyörii, ei siihen varmaan kenelläkään ole mitään sanomista, sillä työpaikkaa jokainen tarvitsee, ainakin joskus.

Ostelevat sieltä "kaikenlaisia merkkivaatteita". Ostosten suhteen kannattaisi olla tarkkana eikä nimenomaan ostaa "kaikenlaisia". Merkkivaatteiden suhteen kannattaa olla valikoiva, mitä tulee vaatteen alkuperään, eettiseen materiaaliin, merkin maineeseen ja hintaan. Eikö blogistikin ole samaa mieltä?

Jos vielä "muutakin" ostaa, on tietenkin huolestuttavaa. Jos tuo "muu" on esimerkiksi ruokatavaroita, on kysymys selvästi siitä että ostaja ei ole verrannut laatu- ja hintatasoa muihin kauppoihin. Ostoskeskukset eivät suinkaan ole niitä parhaita ostospaikkoja vaan esim. lähikauppojen suosiminen voisi olla parempi vaihtoehto.

Ja että vielä menevät autoilleen parkkihalleissa! Tämähän on kaiken huippu! Eihän kenenkään pitäisi mennä autolleen vain käyttää julkisia kulkuneuvoa, kuten metroa tai bussia!

Ei ihme että filippiiniläispersu on huolissaan Suomesta ja irakilaisista. Miksihän Suomi ei ole julistanut sotaa Irakia vastaan?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Tässä kauppakeskuksissa pyörimisessä ei ole kyse sinällään itse ongelmasta, joka on sen mahdollistaminen, että Suomeen voi tulla turvapaikanhakijana lomailemaan täysihoidossa, jos ei saa turistiviisumia - sekä liian löysä turvapaikkojen myöntäminen pelkkien kerrottujen tarinoiden perusteella. Ilmeisesti myös pelkkä kristityksi, ateistiksi tai homoseksuaaliksi ilmoittautuminen tiukan islamilaisista maista tulijoilla riittää. Vaihtoehtona olisi kiintiöpakolaisten ottaminen pakolaisleireiltä.

Kyse on tässä siitä, että kauppakeskuksissa shoppailun nähdään herkästi ilmentävän turvapaikkasysteemin epäoikeudenmukaisuutta. Herää epäilyksiä, että saavatko kaukaiset tulijat niin paljon sosiaaliturvaa, että sillä rahalla on varaa ostaa sellaista, mitä suomalaisella köyhällä ei ole. Vai ilmentääkö shoppailu sitä, miten Suomeen tulee paljolti maidensa varakasta väestöä säästöineen? Varakkaiden olisi kuitenkin paljon köyhiä helpompaa järjestää elämänsä uudelleen lähtömaansa naapurimaissa. Suomalainen pitää herkästi kumpaakin vaihtoehtoa epäoikeudenmukaisena.

Kun maahan asutetaan käytännössä pysyvästi paljon myös sellaisia ihmisiä, jotka haluavat hyötyä systeemistä, mutta systeemiin sitoutumishalu on vaihtelevaa ihmiset näkevät ostoskeskuksissa shoppailun symboloivan systeemin hyväksikäyttöä.

Täytyy muistaa, että Suomessa on pitkiä leipäjonoja ja Suomi on saanut jo huomautuksenkin EU:lta liian alhaisesta perusturvasta. Meillä on jo satoja tuhansia köyhiä omasta takaa - näin olen lukenut lehdestä. Onhan se väärin silloin, ettei tiukenneta maahanmuuttopolitiikkaa niin kireäksi, ettei tänne pääse, kuin todella hallituksen vainoamat ihmiset ja jonkin verran lapsiperheitä sodan jaloista vain vaaran ajaksi. Ja jos voi välillä käydä kotimaassa, jolloin ei olekaan niin vainottu, niin silloin Tanskan mallin mukaan turvapaikkaoikeus täytyy peruuttaa. Niin pienen, kuin suurenkin maan panostus on käytettävä tehokkaasti rikkinäisten maiden korjaamiseen ja siten ihmisten tasapuoliseen auttamiseen kestävällä pohjalla.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"Tässä kauppakeskuksissa pyörimisessä ei ole kyse sinällään itse ongelmasta, joka sen mahdollistaminen, että Suomeen voi tulla turvapaikanhakijana lomailemaan täysihoidossa, jos ei saa turistiviisumia - sekä liian löysä turvapaikkojen myöntäminen pelkkien kerrottujen tarinoiden perusteella."

Muutettuani perheeni kanssa Suomeen kävimme kyllä joskus kauppakeskuksissa, vaikka en tiedä ovatko nämä käynnit laskettavissa "pyörimiseksi". Itse koin asian niin että on viisaampaa suosia paikallisia kauppoja kuin tilata kaikki ulkomaisista nettikaupoista, vaikka joskus hintaakin ajattelematta.

En aivan ymmärrä mitä ajat takaa tuossa kauppakeskuksissa käymisen mahdollistamisesta ja siitä että se on ongelma. Jos kerran autoilla käyminen on se haitta, onko edes suurempien ostosten kuljettaminen omalla autolla jotenkin sallimisen rajoissa. Kaikkien ostosten kanssa metroon tunkeutuminen ei mielestäni ole kohteliasta kanssamatkustajia kohtaan.

Täysihoidossa, jos ei saa turistiviisumia... tuosta en ole kuullutkaan. Vaimoni tietenkin ulkomaalaisena varmasti teki muiden asiakkaiden olon epämukavaksi, mutta kuka hänen viisumistatuksestaan oikeasti välittää? Eikö kauppiaalle ole tärkeinta kuitenkin se, että kauppa käy vaikka olisikin paikalla vain turistiviisumilla?

Niihin kerrottuihin tarinoihin maahanmuuton helppoudesta kannattaa suhtautua varauksella. Omat kokemukseni olivat päinvastaiset: Suomeen paluumuutto on tehty ihan riittävän vaikeaksi jo nyt.

"... ilmentääkö shoppailu sitä, miten Suomeen tulee paljolti maidensa varakasta väestöä säästöineen? "

Ehkä ratkaisu siis olisi että käyttää sittenkin nettikauppoja, silloin ei muiden tarvitse pahastua rahankäytöstämme.

"Kun maahan asutetaan käytännössä pysyvästi paljon myös sellaisia ihmisiä, jotka haluavat hyötyä systeemistä, mutta systeemiin sitoutumishalu on vaihtelevaa ihmiset näkevät ostoskeskuksissa shoppailun symboloivan systeemin hyväksikäyttöä. "

Siis jos vietämme Kiitospäivää ja Halloweenia, emme sitoudu systeemiin ja aiheutamme tätä närästystä kaikissa muissa suomalaisissa? Shoppailun symbolointi? Miksi meidän maahanmuuttajien kaupassa käynti olisi "symboli" mistään?

"Täytyy muistaa, että Suomessa on pitkiä leipäjonoja"

Miksi?

" Onhan se väärin silloin, ettei tiukenneta maahanmuuttopolitiikkaa niin kireäksi, ettei tänne pääse, kuin todella hallituksen vainoamat ihmiset ja jonkin verran lapsiperheitä sodan jaloista vain vaaran ajaksi. "

Tuosta olen eri mieltä. Persujen maahanmuutto-ohjelma tosiaan haluaisi estää kaltaisteni perheiden Suomeen muuton, mutta ihmisten elämä joskus vaatii myös elämistä jossain muussa maassa, työn, perheasioiden tms. syyn vuoksi. Olisi hyvä jos persut keskittyisivät johonkin muuhun kuin meidän ulkosuomalaisten muuton estämiseen, tai monikulttuuristen perheiden kaupassakäynnin paheksumiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #28

"Täysihoidossa, jos ei saa turistiviisumia... tuosta en ole kuullutkaan."

Onhan nämä höpinäsi omassa lapsllisuudessaan huvittavia, mutta saman vitsin jatkuva toistaminen ei oikein jaksa enää huvittaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Monia turvapaikanhakijoita yhdistävä tekijä on se, että he nopeasti pysyvän oleskeluluvan saatuaan keksivät hyvin tai jopa erinomaisesti tuottavia bisneksiä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Väärillä perusteilla pysyvän oleskeluluvan saatuaan perustavat veronmaksajien kustantamalla starttirahalla yrityksen, joka ei maksa veroja.

Käyttäjän Veli-MattiPoikela kuva
Veli-Matti Poikela

Nimeä edes yksi tällainen turvapaikanhakijan perustama erinomaisesti tuottava bisnes? ;)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Maahanmuuttajissa on paljon maahanmuuttokriittisiä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ajattelevat varmaan, että jos toiset väärinkäyttävät systeemiä, siitä ei heillekään hyvä seuraa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jos tuo on totta niin eihän se kovin oikeudenmukaiselta vaikuta. Samaan hengenvetoon pitäisi saada lukea niiden muiden n 30 000 maahanmuuttajan tarina, jotka ovat Suomeen hiljakkoin tulleet.

Ongelma on siinä (lain mukaankin) että hädänalaisia on autettava, muita ei.
lll

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Ylessä ja Hesarissa valitaan yleensä tarinoita humanitaarisista maahanmuuttajista hyvin huolella valikoiden. Heti muistuu mieleen erään syyrialaismiehen esittely turvapaikanhakijatulvan aikana, jolloin Suomeen oli tullut kymmeniä tuhansia irakilaisia, sekä paljon myös afganistanilaisia ja somaleja - sen sijaan syyrialaisia tuolloin vasta muutama sata.

Itse en ole sentään valikoinut tätä tapausta ja sattumoisin kaikki ne muutamat tapaukset, joihin olen kaupungilla törmännyt ovat olleet turvapaikkasysteemin hyväksikäyttötapauksia. On ollut marokkolaista, joka asui vastaanottokeskuksessa Kalliossa, Lähi-idän miestä, joka on halunnut heti tyttöystäväkseen istuttuaan puiston penkillä viereen ja väittänyt olevansa kreikkalainen, serkukset Anna K. -karaokebaarissa, jotka sanoivat olevansa espoolaisia, vaikka eivät osanneet kuin muutaman sanan englantia, saati suomea ja sain juuri ja juuri selvän, että olivat asuneet kuusi vuotta Iranissa ennen Suomeen hakeutumistaan, jne. Eräs afganistanilainen hazara oli kyllä liikuttava, kun kyynelet nousivat hänellä silmiin näyttäessään kuvaa verisestä pikkusiskostaan, joka oli haavoittunut jihadistijärjestön pommi-iskussa. MIehen oli koko suku lähettänyt Suomeen turvapaikanhakuun, jotta muut voisivat tulla perässä. Olot ovat hazaroilla uhanalaiset, mutta heitäkin on miljoonia Afganistanissa. En tiedä, miten henkilökohtaisesti vainottu tämä mies oli sukuineen.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

On siitä kylläkin muutama vuosi sitten kun olin käymässä Rovaniemellä. Eräässä ostoskeskuksen aulassa asiakkaille varautuilla istuimilla oli kuusi nuorta tummaihoista miestä keskellä arkipäivää. He räpläsivät kännyköitään ja vilkkaasti keskustelivat.

Kiertelimmä eri kaupoissa ja parin tunnin jälkeen tulimme siihen ostoskeskukseen takaisin. Samat nuoret miehet olivat vieläkin aulassa istuskelemassa suklaa syöden ja kännyköitä rapaamassa..

Muutamaa päivää myöhemmin oli Lapin Kansa lehden teksipalstalla kirjoitus jossa valitettiin,että kauppakeskuksen aulasta oli penkki ja tuolit poistettu.

No, tietenkin tämä kirjoitus tuomitaan rasistiseksi.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Minulle tulee tuosta mieleen lähinnä se, että kuinka paljon todellisuudessa autammekaan niitä pakolaisleireiltäkään tulevia turvapaikanhakijoita, kun vain pieni osa saadaan työllistettyä. Onko kauheasti eroa, jos heille ei ole tarjota muuta, kuin kauppakeskuksissa notkumista siihen, että eläisivät pakolaisleireillä sukulaistensa parissa sen aikaa, kun vaara uhkaa ja panostaisimme mieluummin sinne monikymmenkertaisella kustannustehokkuudella?

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

"panostaisimme mieluummin sinne monikymmenkertaisella kustannustehokkuudella", tämä pitäisi pystyä todentamaan, että lähtömaahan kohdennettu avustaminen menee hädänalaisten auttamiseen, eikä jonkin keinotekoisen järjestelmän ylläpitämiseen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Outoa toimintaa kauppakeskukselta. Eivätkö kalliita merkkivaatteita ja puhelimia ostavat turvapaikanhakijat ole juuri niitä ostovoimaisia asiakkaita, joita liikkeet haluavat?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Eivätkö kalliita merkkivaatteita ja puhelimia ostavat turvapaikanhakijat ole juuri ...

Eivät he niitä itse osta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>....aulasta oli penkki ja tuolit poistettu.....

ooo

Kuka ne poisti. Hyvä ystävä, olisiko ollut muuta vaihtoehtoa.

---

Tulee mieleen aika jolloin mökkeilimme Lopella. Lähellä oli hotelli, jonka pihassa oli puhelinkioski. Kävin usein soittamassa siitä. Yhtenä iltana se ei toiminut. Kioskin seinässä oli numero, johon sai tehdä vikailmoitukset. Soitin siihen.
Tulin taas noin viikon kuluttua soittamaan.
Paikalla oli betoninen kivijalka, ei muuta.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

:D Samaa mieltä, että ratkaisu ei koskaan saa olla se, että katu- ja kauppakeskuselämää lähdetään romuttamaan supistamalla ihmisten yhteisiä oleskelu- ja kohtaamistiloja.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minäkin tunsin vuosia sitten Irakista lähteneen miehen, joka oli tullut siihen tulokseen, että nuorella miehellä on parempaakin tekemistä kuin sotiminen. Hän opiskeli Suomessa ihan tekniikan tohtoriksi saakka. Hän on varmaan maksanut veroja Suomeen kymmenen normipersun verran. Bemarista tai Audista en tiedä. Siitä huolimatta en päättele kaikkia Irakista tulleita yhtä hyviksi...

Olin myös vuosia sitten keikalla suomalaisen yrittäjän kanssa, joka tekee teollisuudelle alihankintana sähkökaappien kokoonpanoja. Hän kertoi käyneensä tarjoamassa paikallisessa oppilaitoksessa kokoonpanotöitä vastavalmistuville. Pari oli tullut ja viihtynyt muutaman päivän. Hänellä oli sitten myös töissä muutama vietnamilaistaustainen nuori mies.

Nuoret miehet kuulemma tekivät aina tarjotut urakat aikataulussa, oli se miten tiukka tahansa. Kaveri itse ajeli vanhalla pakulla, jolla oli hyvä kuljetella niitä kaappeja. Nuoret miehet ajoivat paremmilla autoilla. Arveli nuorukaisten motivaation olevan siinä, että hyvä auto on tarpeen, kun yrittää naruttaa neitokaisia suopeiksi. Vanhempi, jo naimisissa oleva mies joutuu arvostamaan ajoneuvoa, jolla voi ensisijaisesti edistää perheen elantoa.

En päättele tästäkään, että kaikki suomalaiset nuoret ovat laiskoja ja vietnamilaiset ahkeria...

Saudeissa taas yksi filippiiniläinen oli kyllästynyt asuntoalueen vartijan hakkaamiseen ja pistänyt tämän puukolla hengiltä. Oli lisäksi ottanut vartijan aseen. Asiasta kertonut kaveri totesi perässä olevien poliisien olevan varovaisia. 'They know that he knows they can kill him only once...' En silti epäile, että kaikki filippiiniläiset ovat yhtä harkitsemattomia...

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Me tiedämme jo paljon tulijoista, joten meidän ei tarvitsekaan yksittäisten kertomusten perusteella yrittää vedellä johtopäätöksiä. Tiedämme varmasti, että Suomen turvapaikkasysteemiä hyväksikäytetään; suuri määrä irakilaisia palasi jo vapaaehtoisesti kotimaahansa omalla kustannuksellaan lomailtuaan täällä turvapaikanhakijoina ja nyt sisäministeriö suunnittelee suurempaa lahjussummaa niille, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen, eivätkä suostu lähtemään täältä - josko se houkuttelisi nämä lähtemään. Tällaista on Suomen politiikka; Risikko on itse kertonut tästä rahalla houkuttelusta, muistaakseni Ylen uutisessa.

Tämän filippiiniläisen näkökulman on tarkoitus herätellä näitä meidän niin vieraskoreita päättäjiä siihen, että monet maahanmuuttajatkin suhtautuvat kriittisesti tilanteeseen; josko tällä olisi enemmän vaikutusta, kuin heidän palkkansa maksavien suomalaisten näkemyksillä.

Tuli myös mieleen, että jos tällaisilla tapauskertomuksilla ei ole sinun mielestäsi mitään merkitystä, niin olet varmasti samaa mieltä sitten Ylen ja Hesarin julkaisemien tapauskertomustenkin suhteen, joilla pyritään saamaan suomalaisia myötämielisiksi Suomen pysyväisluonteiselle asutus- ja väestönvaihdospolitiikalle, jota tehdään turvapaikkasysteemin välityksellä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pidät minua sitten varmaan hieman yksinkertaisena? Ei kai siihen teoreettisen fysiikan tohtorintutkintoa tarvita, että ymmärtää sen, että kyseisten tiedotusvälineiden myötämieliset kertomukset ovat juuri siksi myötämielisiä kertomuksia, että toisenlaisten kertomusten esittäminen olisi varmaan aika vaikeaa (ja tarpeetonta). Niistä pitävät kyllä huhupuheet ja sosiaalinen media huolen.

Joten kyllä. Pidän kertomuksia kertomuksina, en minään yleisinä totuuksina.

Marko Parkkola

Kyllä muuttui kaupunkikuva Tampereellakin 2015 ryntäyksen jälkeen. Hämeenkatu oli täynnä irakkeja kuvaamassa toisiaan kännykkäkameroillaan. Hirveä hätä ei näyttänyt ainakaan olevan vaatetuksessa ja elektroniikassa. Ei myöskään alkoholissa, kun ostivat Multisillan kaupan tyhjäksi oluesta, lonkerosta ja siideristä.

Sitä en tiedä oliko ruoka pahaa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Ei myöskään alkoholissa, kun ostivat Multisillan kaupan tyhjäksi oluesta, lonkerosta ja siideristä.»

Eikös tämä kerro, että ovat jo varsin pitkällä kotoutumisessa suomalaiseen kulttuuriin ja islam ei ole sen kannalta merkittävä ongelma?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Irak on viinanmyynnin suhteen Suomea vapaamielisempi.On sitä itsekin tullut ostettua sielläpäin jokunen myymälä tyhjäksi vaikkapa samettileimaisesta konjakista.Ja vielä pilkkahintaan.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Niin sitä voisi äkkiseltään ajatella. Kuitenkin osalle jihadismiin hurahtavista on yhteistä se, että elämä on mennyt liian hallitsemattomaksi länsimaisten houkutusten keskellä ja sitten turvaudutaankin tiukkaan islamiin pelastuksena.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ihan järkyttävää että Hämeenkadulla on ihmisiä jotka ottavat kuvia kännykkameroilla, pukeutuvat siististi ja ostavat kaupasta keskiolutta, lonkeroa ja siideriä.

Sopeutuisivat ennemminkin sen sijaan että muuttavat kaupunkikuvaa.

Marko Parkkola

Taisivat muistaa ottaa pankkikorttinsa mukaan pakoreissulle. Passit sen sijaan hukkuivat Englannin kanaaliin.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Kas kun blogistilla ja hänen tuttavillaan on ollut huono tuuri maahantulleiden kanssa! Ihan sääli! Tänne meille tulivat vuonna 2015 kolme eri suurta ryhmää jotka sijoitettiin paikkakunnalle. Kunnon vaatteet heillä näkyivät olleen päällä ja kännykätkin lukuunottamatta somaleja jotka olivat köyhimpiä.

Ja sepäs suututti kunnon vanhankansanihmisiä, että heillä olivat ne hyvät vaatteet ja kännykät. Suuttumusta lievensi se, että heitä näkyi hyvin vähän kylällä ja jos näkyikin he käyttivät yhteistaksia, että saivat ruokaa itselleen. Kymmenen kilometriä talvella oli kova matka kävellä ruokaostoksilla ja yllätys - ruokaa ei saanut kun paikkakunnan ainut Otto ei useinkaan toiminut.

Eräs nuorehko nainen täältäpäin kertoo olleensa viereisessä kaupungissa pubiravintolassa. Ja hups kuinka ollakkaan vierasmaalainen oli vienyt hänet tanssiin. Ihan tuosta vain! Se oli ollut laitonta. No vaara on nyt ohi. Nainen ei sentää kuulu joutuneen vaimoksi tuolle tanssittajalle.

Pahin rasisti maahantulleelle on usein aiemmin maahantullut. Kokemusta on.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Se ei kyllä varmasti ole rasismia. On selvää, että oikeasti vainoa paenneet eivät hyväksy sitä, että turvapaikanhakijoina tulee paljon aiheettomia tulijoita, jotka luonnollisesti kääntävät suomalaisten suhtautumista tulijoihin kielteiseen suuntaan. On ollut paljon kirjoittelua, kuinka paljon irakilaisia on lähtenyt takaisin kotimaahansa, kun pettyivät Suomen antiin heille ja kuinka turvapaikanhakijat ovat kertoneet, että toisilla on ollut töitäkin Irakissa, kalliit autot, yms., mutta ovat halunneet tulla Suomeen seikkailemaan turvapaikanhakijoina. Nämä ovat ihan faktoja uutisista. On myös järjellä pääteltävissä, että jos kuka tahansa pääsee taikasanalla maahan, niin tulijoita riittää mitä erilaisimmin motiivein.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sulla on varmasti joku prosenttiosuus noista ''rikkaista'' turvapaikanhakijoista?

Tää tarina on taas tällaista: ''kuulin naapurin sedältä, että yksi Irakilainen oli rikas, ja tuli vaan tänne raiskaamaan naisemme''

Paskaa tulee aina mukana, kun massat liikkuvat, ihan samalla tavalla tälläkin sivustolla saa lukea huonoja blogeja, kun riittävästi tänne kirjoitetaan, se ei kuitenkaan tarkoita, että koko sivusto on huono, jos siellä on muutama älyvapaa kirjoittaja. :)

Juu, ja en halua tänne suomeen mitään massamuuttoa, enkä mitenkään erikoisesti rakasta turvapaikanhakijoita, mutta jonkunlainen järki pitäisi kyllä kuitenkin olla kriittisilläkin päässä.

Suomi toimii mielestäni tehokkaasti, ne, jotka turvapaikan tarvitsevat, sen saavat, ja muut lähetetään takaisin. Persut hallitusohjelmassa näin ovat saaneet aikaan, mutta se ei riittänyt, vaan vielä olisi pitänyt leireijä rakennella.

Nämä kielteisen päätöksen saaneet, joita ei ole saatu palautettua, ovat hankala tapaus, ja ihan samassa tilanteessa ollaan Saksassakin, ratkaisu löytyy pikkuhiljaa, ja ehkä paljon paremmin, kun persut eivät ole asioista päättämässä.

Sodan keskelle ei voi ihmisiä lähettää, oli hän sitten rikas tai köyhä, mies tai nainen. Tämän asian persutkin voisivat sisäistää, mutta se ei taida olla mahdollista.

Yleistäminen on älytöntä, ja kuulopuheiden perusteella kirjoitettu blogi on yhtä arvokas kuin MV-lehden ''uutinen''.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

"Se ei kyllä varmasti ole rasismia."

Nyt en ole varma mihin tämä ylläoleva lause oli vastaus. Olin Ruotsissa töissä joskus. Siellä suomalaiselle vuorovastaavalle tuli erimielisyyttä työntekijän kanssa kuinka päivän työt jaetaan. Hän jakoi ne järkevästi niin, että kokenein meni aloittelijan kanssa samalle osastolle. Silloin sillä kertaa afrikkalainen pillastui tästä työjärjestelystä silminnähden. Vielä kahdenkin viikon päästä hän muisti katkerasti tuon työnjaon. Hän sanoi, että jos olisimme olleet Afrikassa hänen kotiseudeullaan hän olisi tappanut tuon suomalaisen työjärjestelijän.

Mielestäni tämä on kovempaa kieltä kuin rasistinen puhe. Kuullosti uhkaukselta.

Oho, sanoin. Me olemme onneksi nyt Ruotsissa.

Tarkoitin sitä, että maassapidempään asunut saattaa omaksua monella tavalla vähintäänkin syrjiviä työtapoja jopa omia maanmiehiään kohtaan. Toiseksi kovin rasismin muoto on virkamiesrasismi.

anita frisk

"Suomi toimii mielestäni tehokkaasti, ne, jotka turvapaikan tarvitsevat, sen saavat, ja muut lähetetään takaisin." Väärin. 1. Eivät turvapaikkaa saa kaikki ne jotka sitä katsovat tarvitsevansa vaan ne, joiden on katsottu olevan kv. sopimusten mukaan oikeutettuja siihen. Subjektiivinen tarve on aivan eri asia kuin lait ja sopimukset. 2. Ainoastaan pieni murto-osa kielteisen päätöksen saaneista on onnistuttu poistamaan maasta. Maahanmuuttoministeri Thorsin tehtäviin olisi kuulunut solmia palautussopimukset Irakin, Afganistanin ja Somalian kanssa, ei ilmeisesti muilta kiireiltään ehtinyt tai sitten oli muita intressejä. Tuloksettomana tuo RKPlle räätälöity ministerinvirka sittemmin lopetettiinkin. Nyt palautussopimus on saatu aikaan Afganistanin kanssa, mutta sitä noudatetaan todella hitaalla aikataululla. Eikä ihme. Viimeksi kun palautettiin kymmenisen, lentokentällä oli joukko aggressiivisia mielenosoittajia joten poliisejakin paikalla melkoinen määrä. Näiden muutaman palautettavan lisäksi koneessa oli tietenkin lisää poliiseja, lääkäri, pakoilaisneuvonnan edustaja jne. Ei ihan halpaa lystiä. Näitä laittomasti maassa oleskelevia kun on poliisin mukaan useita tuhansia.

On omituista, että jotkut arvostavat enemmän näitä afrikkalaisia ja lähi-itäläisiä tulijoita kuin aasialaisia, jotka tulevat tänne nimenomaan paremman elämän perässä mutta saadakseen sen vain tekemällä töitä. Ovat siis oikeita siirtolaisia. Suurin osa chileläisistä aikoinaan palasi maahansa heti kun siellä tilanne laukesi, vietnamilaiset venepakolaiset, heistä osa palasi, osa jäi tänne töihin. Filippiiniläiset ovat ympäri maailman tunnettuja kovina työntekijöinä, mm. arabimaissa (joissa heitä tosin kohdellaan lähes orjina). Naiset - eivät suinkaan prostituoituina kuten joku kommentissaan antoi ymmärtää - vaan läihinnä kotiapulaisina. Miehet mm. rakennustöissä. Kun Suomen valtio aikoinaan rakensi Libyan erämaahan Beni Walidiin asetehd. eikun siis ammattikoulua, siellä oli suorittavissa töissä 800 ja kaikki filippiinejä.

Ymmärrän hyvin, että ahkerat, kotoutuneet ja työllistyneet maahanmuuttajat eivät nykytulijoita kovin korkealle noteeraa. Ihan vaan vilkaisemalla irakilaisten, somalien ja afganistanilaisten työllisyystilastoja pitäisi sen idealistisimmankin huomata, että ei noilla prosenteilla Suomea plussalle saada. Väestö ja bkt toki kasvaa, mutta taloudellinen huoltosuhde murheellista luettavaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Uusilla Audeilla ja Bemareilla ajelee moni muukin kuin nuo pari irakilaista. (Kuinka uusia ja kalliita nuo irakilaisten pelit sitten todellisuudessa edes olivatkaan...)

Jokainen joutuu pitämään huolta omasta taloudestaan ja yhtä kalliiksi ne autot jokaiselle tulevat, kun niitä lähtee ostamaan. Jos haluaa olla irakilaisille kateellinen, niin voi olla kateellinen kaikille muillekin auton ostajille. Voin vakuuttaa, ettei sossu ole heille niitä autoja ostanut.

Jos puhtaasti itsekkäästi ajattelisi, niin kalliiden tuotteiden shoppaileminen ostareissa on Suomen kansantaloudelle hyödyllisempää kuin rahojen lähettäminen Filippiineille. Toisaalta tämän blogimerkinnän ristiriitaisuutta korostaa se, että yhtäältä kerrotaan turvapaikan saaneiden ostelevan kalliita autoja ja toisaalta valitetaan, että he istuskelevat vain ostarin penkillä eivätkä osta mitään. Siis miten se nyt menikään?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Klassinen asetelma:

- Maahanmuuttajat tulee tänne loisimaan ja luuhailemaan ostareilla tekemättä mitään hyödyllistä, ja vievät meidän kantasuomalaisten työpaikat.

- Eivät sopeudu ja ostavat kaupasta kaljaa.

- Ja nyt ne vielä vie meidän puumat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset