Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Kummittelua Kenian vaalien alla

  • Kummilapselle voi lähettää pieniä lahjuksia.
    Kummilapselle voi lähettää pieniä lahjuksia.
  • Kummittelua Kenian vaalien alla

Pitkäaikaisena Kenian kummittelijana maan ensi tiistain vaalit hieman huolestuttavat. Minut on kummitettu aikoinaan Kenian Meibekin alueella asuvalle kenialaiselle tytölle, Mercylle Suomen World Visionin kautta. Vastuu tulevasta kehityksestä luovutetaan pian kokonaan paikallisyhteisölle.

Keniassa hoidetaan ensi viikolla samalla kertaa sekä presidentin-, parlamentti-, että paikallisvaalit. Varmaan etnisesti suht yhtenäisillä maaseutualueilla ei mellakoida, mutta kaupunkien uhkana ovat levottomuudet. Viime vaalit sujuivat rauhallisesti, mutta vuonna 2007 noin 1 500 ihmistä kuoli ja jopa 600 000 joutui jättämään kotinsa. Taas on vaarallista jännitettä ilmassa: http://www.bbc.com/news/world-africa-40815064
Uudesta sähköisestä äänestysjärjestelmästä vastannut vaalivirkailija löydettiin jo metsästä pahoin kidutettuna ja tapettuna, seuralaisensa ruumis vierellään: http://www.bbc.com/news/world-africa-40807425

Etnisten jännitteiden hillitsemiseksi Keniassa on luovutettu valtaa paljon paikallistasolle, jotta eri etnisillä alueilla olisi enemmän valtaa ja vastuuta omien alueidensa kehityksessä. Tämä uudistus on kirjattu perustuslakiinkin. Kun olin kuuntelemassa Suomen World Visionin kummi-illassa Kenian Meibekin alueen kuulumisia, tätä politiikkaa pidettiin lupaavana. Oheisella videolla vallan hajautuksen kerrotaan kuitenkin lisänneen korruptiota entisestään, kun keskushallinto ei enää valvo varojen käyttöä: http://www.bbc.com/news/video_and_audio/headlines/40806033/kenya-electio...

En ole seurannut Kenian kehitystä kokonaisuudessaan, mutta mitä ilmeisimmin maassa on menty masentavan paljon takapakkia, sillä kummi-illassa kerrottiin, että aliravitsemuksen vuoksi lyhytkasvuisten alle 5-vuotiaiden osuus on noussut kahdesta prosentista jopa 35 %:iin vain kymmenessä vuodessa! Tunnetusti kehitysmaissa maaseudun pienviljelyspalstat pilkkoutuvat yhä niukemmin elättäviksi perinnön jaoissa. Toisaalta monille Afrikan maille on tällä hetkellä tietenkin tyypillistä nopea talous- ja keskiluokan kasvu, mutta kuilu köyhien ja hyvätuloisten välillä kasvaa. Samalla Euroopassa - ilmeisesti toisin, kuin Afrikassa - odotellaan kauhistuneina Afrikan väestömäärän räjähdystä neljään miljardiin vuoteen 2100 mennessä. Osmo Soininvaara on kirjoittanut useampia hyviä kirjoituksia aiheesta: http://www.soininvaara.fi/2017/07/08/pakolaistulva-afrikastn-on-vasta-tu...

Itselleni onkin ollut ratkaisevan tärkeää kehitysyhteistyöhankkeissa se, miten nämä vaikuttavat maiden väestönkehitykseen. Järjestöissä ei ole tyypillisesti osattu vastata kysymykseen, kun - kylläkin yli viisi vuotta sitten - soittelin asiasta. Suomen World Vision on kuitenkin markkinoinut Kenian hanketta tyttöjen sukupuolisen silpomisen torjumisella ja olen pitänyt tätä tavoitetta jo itsessään tukemisen arvoisena asiana. Kummi-illassa kuitenkin paljastui, että olenkin tukenut hanketta yli kymmenen vuotta väärässä luulossa, sillä juuri tällä alueella ei silpomista harjoitetakaan. Onneksi kuitenkin selvisi, että hankkeella on ollut ilmeisesti uskomaton vaikutus alueen väestökehitykseen. Alustavan evaluaatioraportin mukaan perhekoko olisi nykyään kuulemma neljä henkilöä, kun se ohjelman alussa oli keskimäärin seitsemän ihmistä.

World Visionista muistutettiin kuitenkin, että Keniassa saattaa olla vaihtelevuutta siinä, ketkä kaikki kotitalouteen lasketaan kuuluviksi. Esimerkiksi jos vanhemmat lapset eivät enää asu kotona, heitä ei välttämättä lasketa kotitalouteen, vaikka he yhä vaikuttavat perheen kokoon. Joka tapauksessa alustava tulos osoittaa Suomen World Visionin mukaan, että nuoret panostavat nykyään enemmän koulutukseen, eivätkä enää halua niin montaa lasta. Tämä ajattelutapa on tullut esiin kuulemma myös kenttävierailujen yhteydessä.

Tyttöjen koulutus on kehittynyt kohdealueella hienosti ja peruskouluista valmistuu nykyisin jopa enemmän tyttöjä, kuin poikia. Myös jatkokoulutusluvut näyttävät hyviltä. Tyttöjen koulutuksenhan painotetaan aina olevan keskeistä syntyvyyden vähentämisessä, mutta koulutus ei olisi onnistunut, jos alueelle ei olisi ensin rakennettu kunnon vesihuoltoa, jotta tytöt vapautuivat vedenkantohommista.

Kenian kielteiseltä vaikuttavasta kokonaiskehityksestä huolimatta pidän kenialaisten vähäosaisten elinolojen parantamista tuen arvoisena. Silloin on edes toivoa paremmasta. Lisäksi Suomen World Visionin hankkeet ovat, kuin keitaita Kenian maaseudulla. On hienoa, että edes joillain alueilla voidaan saada ihmisten elämää inhimillisemmäksi - kunhan toimilla ei lisätä väestönkasvua.

Kun tulokset World Visionin hankealueella vaikuttavat näin hyviltä, niin tuli mieleen, että eikö Kenian hallinnon ja viranomaisten olisi helppoa omaksua World Visionin kehittämismalleja maansa muihin osiin ja jatkaa omin avuin kehitystyötä? Ilmeisesti maa on kuitenkin niin korruptoitunut ja huonosti toimiva, että alueiden kehittämistä on jatkettava paljolti länsimaisten järjestöjen voimin - mikä ei tietenkään panostuksena riitä, kuten Kenian yleistilanteesta voi päätellä.

Suomen World Visionin kummi-ilta Facebookissa:
https://www.facebook.com/SuomenWorldVision/videos/10155531252805312/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

World Vision tekee hyvää työtä kuin kaikki uskonnosta riippumattomat järjestöt.
Itse en luota uskonnollisten järjestöjen toimintaan sillä usein nämä lähetyssaarnaajat tekevät vain hallaa paikallisväestölle juuri tuon syntyvyysasian muodossa.

Naisten kouluttaminen on avainsana parempaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tarun on aika valaistua:
https://fi.wikipedia.org/wiki/World_Vision
"World Vision on kristillinen lapsikeskeinen kehitysyhteistyöjärjestö..."

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Ymmärtääkseni World Vision toimii kristilliseltä arvopohjalta, mutta liberaalikristityltä, missä on pelkkää hyvää. Täytyisikin tosiaan yrittää selvittää, että miten esim. herätyskristillisen Fidan projekteissa suhtaudutaan perhesuunnitteluun! Siltä kantilta olen ajatellut, että kristilliset järjestöt olisivat parempia, että ne taistelisivat naisten oikeuksien kannalta ongelmallista islamia vastaan vieden yleishumaaneja arvojaan ja korvaten helpommin islamin - islamista on helpompi siirtyä uskonnollisessa Afrikassa kristillisyyteen, kuin ateismiin. Toisaalta se taas on ongelma, etteivät varmastikaan hyväksy vähemmistöseksuaalisuutta. Olen myös ajatellut, että kutsumuksesta enemmän työskentelevät kristilliset järjestöt olisivat luotettavampia ja tehokkaampia toimijoita. Mutta tuo suhtautuminen perhesuunnitteluun on tosiaan tärkein huomioitava seikka tässä väestöräjähdyksen tilanteessa, joka uhkaa talloa ihmisarvon kokonaan.

Hannu Töyri

Afrikan ongelmat ratkaistaan pääasiallisesti afrikkalaisten voimin. Kuten Sambisa Moe ja muutamat muut talousviisaat, jotka ovat olleet myös mukana monissa kehitysprojekteissa pyytävät, lopettakaa se hirveä kehitysapu.
Kenia on Afrikassa Suomen tärkeimpiä ja pitkäaikaisempia kehitysavun kohdemaita. Kehitysavusta ohjautuu suurin osa rikkaalle eliitille. Tiedetään, että on useampia tapauksia joissa on lyöty kapuloita rattaisin kehittyville tuottaja-kauppias-kuluttaja ketjuille sillä, että alueelle tuodaan ilmaisia elintarvikkeita ja näin tuhotaan olemassa olevat markkinat, jolloin kehitysapua taas "tarvitaan" ja eliitti saa omansa. Lisäksi hyvin monia Saharan eteläpuolisen Afrikan maita vaivaa etninen erottelu, kuten Keniassa.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Miten Suomen World Visionin hankkeista valuisi rahaa Afrikan eliitille? Kehitysyhteistyökriittiset hokevat samaa mantraa, vaikka eivät ole juuri perehtyneet muuhun kehitysyhteistyössä, kuin juuri tuohon yhden henkilön; Sambisa Moen kirjoitukseen ja Kääriäisen antamaan kritiikkiin. On itsestään selvää, että kehitysyhteistyötä on mahdollista tehdä äärimmäisen monimuotoisesti, tuollaiset sudenkuopat välttäen. Ihminen käynyt kuussa ja ei muka köyhien nettopositiivinen auttaminen onnistuisi? World Visionin projektit ovat hyviä esimerkkejä, vaikka joku voi kritisoida, että välillisesti tuetaan rikasta eliittiä, kun World Visionin kehittäessä köyhää maaseutua eliitti voi jättää kehittämättä ja ohjata budjettivaroja omiin tarpeisiinsa. Otetaanpa sitten vaikka esimerkiksi sukupuolisen silpomisen vastaiset kampanjat ja hyvän hallinnon koulutus.

Hannu Töyri

En tiedä Suomen World Visionista valuu rahaa Afrikan eliitille, enkä tiedä tietääkö sitä kukaan muukaan, mutta nämä kehitys projektit ovat huonosti valvottuja. Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon, joten mielestäni on aika uskaliasta lähteä kieltämään asiaa noin yleisesti. Kenian aids projekti joidenkin vuosien takaa - 1000 miljoonaa kerätiin ja kun alkuvalmistelujen jälkeen varsinainen työ piti aloittaa löyti vaja sata miljoonaa. Kenian presidentin palkka n. 40 000€/kk ministerit 22 000€/kk, kansaedustajat n. 10 000€/kk ja pimeiden tulojen määrä ei ole ihan pieni. Mosambikissa Suomenkehitysaputyöllä rakennettiin arvokkaat jalopuumetsät joita sitten myytii pimeästä mm. Kiinaan kolmen - neljän laivan päivävahtia. EAT:n talouden a yhteiskunnan kehitys on järkyttävä esimerkki mitä korruptio ja rikollisuus saa aikaan. Ei pidä sulkea silmiä - antaa tunteille kaikkea valtaa siksi, että Unisefin mannekiinit osaavat hommansa niin hyvin.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Tuohan on esimerkillistä toimintaa, että omien resurssien puitteissa ollaan rakentavasti tekemisissä vaikkapa Afrikan kansojen kanssa, mutta ei lähdetä sille linjalle, että Afrikan tai muunkaan vähemmän kehittyneen maailman kansoja aletaan väestönsiirto- tai -vaihtoperiaatteen nimissä tuottamaan Europpaan, joka on jo muutenkin suurissa vaikeuksissa oman kulttuurisen identiteettinsä ylläpidon saatikka kehittämisen suhteen.
Tuostahan oli taannoin levityksessä eräs surullisen kuuluisa YK:n propaganda-video eikä se ole ainoa, sillä lukuisat itsetarkoituksellista monietnisyyttä lietsovat kampanjat sekoittavat nyt varsinkin läntistä Eurooppaa.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Nimenomaan. Epäilen, että toisinaan maahanmuuttokriittiset ehdottavat väestönsiirtojen vaihtoehdoksi vain taktisesti "avun antamisen lähtöalueilla". No tuolla tarkoitetaan varmasti ensisijaisesti pakolaisleirien olojen kohentamista, mutta kyllä se kuulostaa myös siltä, että sillä tarkoitetaan samalla kehitysyhteistyötä. Pakolaisleirejä kun ei saada hyvälle mallille ainakaan, jos köyhyyttä, konflikteja ja pakolaisuutta ei pyritä ennaltaehkäisemään, kun niihin kohdistuvat liian suuret väestöpaineet.

Kun väestönsiirtojen vaihtoehtona ehdotetaan apua paikan päällä ja halutaan antaa järkevää ja samalla humaania vaikutelmaa, tulee seisoa myös sellaisen kehitysyhteistyön takana, joka on tuottanut hyviä tuloksia.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Mutta pianhan meillä ei ole enää varaa kehitysyhteistyöhön, kun humanitaarisen, pysyvän Suomeen asutuksen kustannukset ovat niin valtavat. Esimerkiksi systeemianalyysin dosentti Kyösti Tarvainen kirjoittaa, että Norjan tilastokeskuksen tekemässä tutkimuksessa (15/2012) maahanmuuton lähtömaat jaettiin kolmeen ryhmään. Keskimääräisiksi yhteiskunnallisiksi tuotoiksi maahanmuuttajan koko elämän ajalta saatiin seuraavat arviot: länsimainen maahanmuuttaja tuottaa noin 100 000 euroa, itäeurooppalaisen maahanmuuttajan kulut ovat noin 100 000 euroa ja muualta tulleen noin 500 000 euroa. Tarvainen mainitsee myös kehitysyhteistyökonsultti Tapani Jussilan, joka on esittänyt, miten samalla rahamäärällä voitaisiin auttaa pakolaisleireillä suurta joukkoa ihmisiä - ja samalla tietenkin kehitysyhteistyössä. (Helsingin Sanomat 25.1.2014)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset