Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Rasismia sosiaali- ja terveysministeriössä - mustia tyttöjä ei haluta suojella!

Vetosin viestillä sosiaali- ja terveysministeriöön tyttöjen sukuelinten silpomisen ehkäisemiseksi. Korostin lähinnä valvonnan järjestämisen tärkeyttä. Kaikki lapset - myös kantaväestön - tulisi tarkistaa Ranskan mallin mukaisesti vuotuisissa neuvola- ja kouluterveystarkastuksissa. Käytäntö on osoittautunut menestykseksi. Silpomisen ohella tarkkaillaan, etteivät tytöt joudu seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Ja mitä ministeriöstä vastattiin?!

Ministeriön neuvotteleva virkamies piti terveystarkastuksia huonona ideana. Norjassa etnisten vähemmistöjen ihmiset ovat kuulemma jättäneet usein terveystarkastukset kokonaan väliin valvonnan seurauksena. No mutta Norjassahan valvonta onkin koskenut vain etnisiä vähemmistöjä päinvastoin, kuin Ranskassa! Etniset vähemmistöt suostuvat Ranskassa tarkastuksiin, koska ymmärtävät, että tarkastukset koskevat yhtä lailla kaikkia. Ministeriössä ollaan mitä ilmeisimmin täysin tietämättömiä Ranskan tilanteesta, vaikka Ranska on Euroopan edelläkävijä asiassa! Itse löysin muutamalla klikkauksella helposti tietoa siitä, kuinka Ranska tosiaan on Euroopan edistynein maa FGM:n (female genital mutilation) torjunnassa.

Kaiken kukkuraksi em. ministeriössä katsottiin, että sen tarkastaminen, että sukuelimet ovat päällisin puolin ehjät on ihmisen koskemattomuuden loukkaamista! Siis asianhan näkee usein jopa koskematta henkilöön ja korkeintaan tarvitsee koskea hyvin vähän ja nopeasti, jotta näkee, että ulkoiset sukuelimet ovat vahingoittumattomia. Käsittämättömin tuo väite on siinä mielessä, että meillähän on poikien kivesten laskeutuminen tarkastettu samojen terveystarkastusten yhteydessä jo iät ja ajat ja siinä kosketaan kiveksiin.

Aihe on nyt erityisen ajankohtainen! Asianomaiselta ministeriltä on tulossa lakiehdotus silpomisen vastaisista toimista. Kriminalisoinnin tarve on nostettu esille. Toisaalta tyttöjen silpominen on jo nykyisellään rangaistavaa ja luokitellaan törkeäksi pahoinpitelyksi. Tästä syystä onkin vaikeaa nähdä pelkällä tyttöjen sukuelinten silpomisen kriminalisoinnilla omalla rikosnimikkeellään mitään konkreettista hyötyä. Ellei sitten juuri tällaisesta törkeän pahoinpitelyn muodosta aseteta rangaistusasteikkoa selkeästi muuta törkeää pahoinpitelyä kovemmaksi, jolloin sillä voi olla nykyistä enemmän pelotevaikutusta - mikäli asia saatetaan tehokkaasti myös asianomaisten etnisten yhteisöjen tietoon. Toivottavasti näin toimitaan, sillä erityisesti väkivaltaisella ihmisen seksuaalisuuteen kajoamisella on herkästi erityisiä vaikutuksia ihmisen mielenterveyteen ja lisäksi olennaisten osien leikkaaminen ihmiskehosta on peruuttamatonta. https://www.youtube.com/watch?v=HqGpPBobKZg

Pelkkä kriminalisointi tuskin kuitenkaan parantaa tilannetta olennaisesti. Varmasti jopa eduskunnassakin ymmärretään tämä. Jos lain toteutumista ei valvota vuotuisin terveystarkastuksin vaikuttaa siltä, että eduskunnassa halutaan vain näyttää, että saadaan olevinaan jotain aikaiseksi. Sitä kielteistä populismia parhaimmillaan. Onneksi sentään valvonta-asia on vihdoin jo otettu esille eduskunnassa. Kristillisten Päivi Räsänen teki kesäkuussa kirjallisen kysymyksen valvonnan järjestämisestä koulujen terveystarkastuksissa. Myös perussuomalaisten Arja Juvonen on vastikään tehnyt aiheesta kirjallisen kysymyksen, kun esittelin aihetta hänelle.

Järkyttävintä Suomen ja koko Euroopan maiden toiminnassa on ollut se, miten asialle ei tehty mitään vuosiin tai vuosikymmeniin sen jälkeen, kun tähän perinteeseen herättiin humanitaaristen maahanmuuttajien myötä. Ranskassa tyttöjen silpomisesta alettiin tuomita syyllisiä pitkiin vankeusrangaistuksiin vasta useiden tyttöjen kuoltua sukuelintensä silpomisiin. Suomessa on päästy vasta valistusvaiheeseen. Samalla on oltu huolissaan siitä, että miten silpomistilanne kehittyy, kun nelivuotinen silpomisen vastainen ohjelma nyt päättyy! Siis mitä?! Kuinka ei ryhdytä välittömästi rakentamaan mahdollisimman monella rintamalla pysyvää ja tehokasta järjestelmää tyttöjen suojelemiseksi? Sen sijaan on käynnistetty väliaikainen ohjelma, joka perustuu pehmeään valistukseen. Tässä ei edes velvoiteta tiukasti ao. etnisten ryhmien kanssa työskenteleviä tuohon valistamiseen! On todettu, että ammattihenkilöstön on ollut usein vaikeaa ottaa silpomisasia puheeksi riskiryhmien kanssa. Britanniassa asian laiminlyönnistä saa potkut työpaikaltaan, mikä on tarpeellinen sanktio silpomisriskin vakavuus huomioiden.

Suomen ja yleensäkin Euroopan maiden rasismi afrikkalaisperäisiä tyttöjä kohtaan on johtanut oletettavasti valtavaan määrään seksuaalisesti vammaisia naisia. Kuten ranskalaisissa silpomisoikeudenkäynneissä syyttäjänä toiminut Linda Veil-Curiel on todennut, valkoisten tyttöjen ollessa vastaavan uhan alla oltaisiin takuulla reagoitu hyvin voimakkaasti ja toimittu tehokkaasti. Suomeen ensimmäiset somalit tulivat noin 27 vuotta sitten - näin paljon aikaa on tuhlattu! https://

Seksuaalisesti äärimmäisellä tavalla alistetut naiset saadaan pidettyä helpommin uskontonsa alisteisissa rooleissa, mikä haittaa tasa-arvon edistymistä ja tulijoiden integroitumista. Tämä näkyy helposti huomattavasti kantaväestöä suuremman syntyvyyden jatkumisena, naisten kotiin jäämisenä ja moniavioisuutena. Moniavioisuus näkyy käytännössä tilastoissa merkittävänä yksinhuoltajien osuutena lähinnä somaleiden keskuudessa. Nainen, jolle seksuaalisuus ei ole nautintoa ja aiheuttaa usein ennemmin kipua saattaa usein pitää helpotuksena, ettei joudu yksin huolehtimaan miehensä tarpeista, joista naisen ei islamilaisessa avioliitossa sovi kieltäytyä, kuin kuukautisten aikana.

Suomessa ja Euroopassa on toki varmasti ollut rasismin ohella paljon myös lapsellista uskoa siihen, että oikean tiedon jakamisella vaikeudet voitetaan ja ihmiset saadaan järkiinsä. Etenkään kouluttamattomat ihmiset harvoin ovat kuitenkaan todella rationaalisia, kun korkeasti koulutetuillakin tekee usein tiukkaa. Liian vähän on ollut tietoa ja huomiota kiinnitetty siihen, kuinka monet imaamit levittävät hyväksyvää ja päinvastaista valistusta silpomisasiasta, kuin kantaväestön viralliset tahot: http://hennakajava.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237174-islamissa-kannustetaa...

Toivon, että suomalaiset päättäjät ja viranomaiset googlailisivat enemmän luotettavien lähteiden sivustoja - mikä nopea tapa päästä kärryille asioista etenkin, jos on hyvin hektinen työtahti lähinnä siitä syystä, että kansanedustajien tapauksessa heidän itselleen säätämät lomat ovat niin ylipitkiä.

Lähteitä:

http://www.bbc.com/news/av/uk-england-31454073/french-lessons-for-tackli...

https://www.theguardian.com/society/2014/feb/10/france-tough-stance-fema...

http://www.euronews.com/2015/02/05/how-many-cases-of-female-genital-muti...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Vetosin viestillä sosiaali- ja terveysministeriöön..."
"Ministeriön neuvotteleva virkamies piti terveystarkastuksia huonona ideana."
Voisitko lähettää viestistä ja vastauksesta kopion sähköpostiini?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kiitos erityisestä kiinnostuksestasi asiaa kohtaan! Keskinäistä kirjeenvaihtoa lienee epäsopivaa levittää laajemmin, mutta jos aiot edistää asiaa jotenkin, niin mielelläni olen avuksi ja voin kertoa asiasta tarkemmin. Voit lähettää minulle viestin vaikka Facebookin kautta!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olisiko nyt SOTE ja perhevapaa uudistus,työttömien elanto tärkeämpiä asioita?

Eiköhän tuohon ole jo ohjeistettu miten täällä toimitaan mainitsemasi ongelman kanssa.Meidän lakien mukaan terveydenhuollossa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Minä olin pitkään priorisoija. Nyt olen jo ymmärtänyt, että aina ei voi tai pidä priorisoida vaan joskus pitää mennä rinta rinnan.

Mielestäni tärkeä asia on sekin josta kirjoitan "varttia yli kahdeksan", eli 8:08.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Itselläni tärkeysjärjestyksessä tulevat ensin kaikkein perustavinta laatua olevat ihmisoikeudet. Varmasti ihmiselle, jota uhkaa sukupuolielinten peruuttamaton tärveleminen tämä asia on tärkein ja mainitsemasi asiat tuntuvat kovin vähämerkityksisiltä siinä tilanteessa. Mainitsemasi asiat ovat tärkeitä, mutta pahimmat ihmisoikeusloukkaukset, joiden Suomessa annetaan tapahtua välinpitämättömyyden vuoksi on hoidettava samalla pois päiväjärjestyksestä. Ja kun se on niin yksinkertaista vielä, eikä vaadi juurikaan lisää rahaa valtion kassasta.

Hannu Töyri

Halveksuttava hämäysyritys Kalkelalta. Lasten silpominen estäminen, naisten ihmisoikeudet ovat asioita jotka eivät voi jäädä koskaan minkään "tärkeimmän asian" vuoksi käsittelemättä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sellainen laki, jota ei käytännössä valvota, on turha laki.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tämän viikon paras blogi. Olisiko peräti kansalaisaloitteen paikka jotta asia menee varmasti eduskunnan valmisteluun. Suomessa on aika ryhtyä toimenpiteisiin luomutussun takaamiseksi jokaiselle tytölle.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vanhemmille rangaistusasteikkona on törkeä pahoinpitely parhaiten soveltuva, jossa tuo ehdoton vankeus on aina minimi. Ja molemmat vanhemmista häkkiin miettimään asioita vaikka peräkkäin kun kerran on noita lapsia huollettavana.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ei vaan lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lasten sukuelinten lääketieteellisesti perustelemattomat muokkaamiset tulisi kriminalisoida sukupuolineutraalisti, mitä ehdotusta kannattaa myös lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila :

"On suojeltava sekä tyttöjä että poikia, naisia ja miehiä. Jokaista ihmistä."

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3756870-lap...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kannatan toki tasa-arvoa, mutta tyttöjen silpomisella on niin paljon vakavammat seuraukset, että kannattaa aloittaa oleellisesta. Yrittämällä saada kerralla kaiken, et todennäköisesti saa mitään. Politiikka on.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lisäksi poikien kohdalla ympärileikkausta on perusteltu monissa erilaisissa kulttuuriperinteissä (mm. juutalaisilla) sillä, että se helpottaa hygieniasta huolehtimista ja sitä on pidetty samaan tapaan itsestäänselvyytenä kuin vaikkapa napanuoran katkaisemista. Monet tekevät vastaavan leikkauksen omasta tahdostaan aikuisiällä, joten se ei ole aivan verrattavissa tyttöjen silpomiseen, millä ei ole mitään lääketieteellisiä tai fysiologisia perusteita.

En silti kannata kyseisen toimenpiteen sallimista automaattisesti poikienkaan kohdalla, mutta esittämäni näkökohta on kuitenkin yksi huomioon otettava, varsinkin kun puhutaan siitä tärkeysjärjestyksestä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #10

Jep. Ja poikien ympärileikkauksenkin kieltävä lakialoite saa välittömästi juutalaisten isosti rahoittaman lobbauskampanjan aikaan. Sillä todennäköisesti onnistuttaisiin torppaamaan koko laki ympärileikkauksista.

Hannu Töyri Vastaus kommenttiin #10

Ai, että on vaikea pestä? Älä nyt viitsi. Diipa daapa selityksiä!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Kommenttisi oli muotoiltu ikään kuin olisin itse ilmaissut olleeni sitä mieltä. Näinhän en ole kirjoittanut, vaan mainitsin vain, että ympärileikkauksia on perusteltu hygieenisyyssyillä.

Tosin lääkärit suosittelevat edelleen leikkauskorjausta liian tiukoille esinahoille murrosiässä. Tämän ei kuitenkaan tarvitse merkitä sitä, että kaikki joutuvat automaattisesti leikattaviksi syntymänsä jälkeen.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #10

Myös tyttöjen sukuelinten silpomista on perusteltu monilla syillä. Yksi näistä on ollut tuo samainen hygieniasyy. Tytöillä tosin leikkauksesta aiheutuu usein juuri päinvastaisia vaikutuksia pahimmissa leikkauksissa ja kiinniompeluissa, kun eritteet eivät pääse kunnolla poistumaan ja muodostuu kystia ja syntyy tulehduksia.

Olen jutellut parin kantasuomalaismiehen kanssa, jotka on ympärileikattu lääketieteellisistä syistä ja molemmat kertoivat, ettei se ole haitannut mitenkään heidän seksielämäänsä tai muutenkaan. Myös esim. Kissin Gene Simmons on ympärilaikattu ja tunnettu kovana häntäheikkinä. Kuitenkin olen netistä lukenut jonkin tutkimuksen, jossa kerrottiin, että toisilla miehillä ympärileikkaaminen on aiheuttanut seksuaaliongelmia ja traumoja.

Joka tapauksessa on selvää, ettei terveitä kudoksia saa leikellä ilman lääketieteellisiä perusteluja, kuin täysikäisen omasta tahdosta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #20

Itsekin kuulun näiden ympärileikattujen joukkoon. En tietenkään kykene sanomaan millaista elämä olisi esinahan kanssa. Oma operaatio oli noin viisivuotiaana. Sen vanhan kireän kanssa olisi varmaan ollut hankala elää. Ymmärtänyt kuitenkin, että ympärileikkaus vähentää jonkin verran tuntoherkkyyttä terskan alueella. On se kivaa ollut kuitenkin. Siksi en näe mitään hirmuista kiirettä hävittää näitä juutalaisten perinteitä, vaikka se eettisesti oikein olisikin. Käydään ensin aidosti haitallisten ympärileikkausten kimppuun.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Näin on; tyttöjen silpomisen ehkäisemisen saattaminen Euroopan kärkimaiden tasolle on realistista. Sen sijaan poikien ympärileikkausta uskonnollisista syistä ei ole ilmeisesti kielletty missään maassa? Suomessa tuskin on vähäisintäkään rohkeutta ja valtiomiesmäisyyttä toimia asiassa edelläkävijänä.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Olet oikeassa, että myös poikien ympärileikkauksen tulee olla ehdottomasti laitonta. On uskomatonta, että kaikkialla on annettu tässä asiassa periksi uskonnolliselle, aataminaikaiselle tavalle.

Kuitenkin tyttöjen ja poikien ympärileikkaamista tulee käsitellä ainakin osin erillisinä asioina, koska tyttöjen leikkaaminen turmelee sukupuolielimet selkeästi ja vaikutukset niiden toiminnallisuudelle ja erilaiset ongelmat leikkauksesta ovat sen mukaiset. Tyttöjen leikkaamisessa leikataan nahan ohella tyypillisesti lihaakin pois. Klitoriksen leikkaaminen vastaa suunnilleen sitä, että mieheltä leikattaisiin terska pois - se herkin osa sukupuolielimiä. Tämä tulee huomioida säätämällä erillinen rangaistusasteikko tyttöjen silpomisesta.

Toisaalta FGM:ssä on paikoin siirrytty kevyempiin versioihin, joissa klitoriksen päällä oleva iho "vain" poistetaan ja kaikkein keveimmässä versiossa pistetään neulalla tuohon ihoon niin, että sieltä saadaan puristettua veritippa. Nämä voisivat ehkä mennä samassa rangaistusasteikossa, kuin poikien ympärileikkaaminen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käytännössä totta tuo, että tyttöinä pidettyjen lasten ympärileikkaamisella on usein fataalimmat seurauksensa ja jyrkkää sukupuolieroa ylläpitävissä yhteisöissä silpomisen keskeisin tarkoituskin on vahvistaa tuota sukupuolieroa hillitsemällä nimenomaan naisten seksuaalisuutta.

Minusta lakialoitetta, jonka tavoitteena olisi ilman lääketieteellistä syytä tehtyjen lasten sukuelinten murjomisten kriminalisointi, tulisi toiminnallisista ja sosiaalisista syyeroista huolimatta edistää sukupuolineutraalisti jo yksin julkisen keskustelun tehostamiseksi. Julkisuuden paine kun on aikaisemminkin nopeuttanut kulttuurimuutoksia ...

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Olet oikeassa, että myös poikien ympärileikkauksen tulee olla ehdottomasti laitonta."

Ja höpö. Poikien ympärileikkaus on joskus hyvä hoitokeino ja säästää paljolta kärsimykseltä.

Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, että on ympärileikattu?

Tiedän kaksi etua:
1) ei maistu pissalta
[muokkaus: näin minulle on kerrottu, eikä ole syytä epäillä.]
2) kestää pidempään

Ongelmana voi pitää kohtaa kaksi - joidenkin mielestä jopa liian pitkään...

nimim. "leikattu"

Marko Parkkola

Ministeriö tunnustaa, että sukuelinten silpominen on joidenkin kulttuurien ominaispiirre, mutta ei halua puuttua asiaan, koska kulttuurirelativismi. Mädätys on edennyt jo pitkälle! Anjem Choudaryn sanoin, Suomen lippu ei kauaa heilu eduskuntatalon katolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset