Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

#Me NOT - Ruotsissa ennätykselliset 480 000 uhria vuonna 2015

 • #Me NOT - Ruotsissa ennätykselliset 480 000 uhria vuonna 2015

Kieltämättä Me too - naisten seksuaalista ahdistelua vastustava kampanja saa huvittavia piirteitä, kun se on epäilemättä punavihreävetoinen, mutta ongelman aiheuttajien painopiste onkin väestömäärään suhteutettuna muissa, kuin kantasuomalaisissa miehissä: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005206976.html

Yleisellä tasolla valittaminen seksuaalisesta ahdistelusta antaa naisista säälittävän kuvan ja heikkona näyttäytyminen lisää petojen saalistusviettiä. Valittamisen sijaan naisten kannattaisi miettiä keinoja, miten ahdistelutilanteet katkaistaan ja kannustaa toisiaan rohkeaan toimintaan.

Ahdistelu ei lopu valittamalla ja valistamalla, koska naisten kokema ahdistelu johtuu mielenterveyshäiriöistä, myötäelämisen puutteesta, pornosta ja erilaisista tulkinnoista siitä, mikä on ahdistelua ja mikä normaalia kanssakäymistä.

Vakavissa seksuaalirikoksissa eli raiskauksissa toivoisi, että uhreiksi joutuneita naisia nousisi rohkeasti vaatimaan kovempia tuomioita raiskauksista - vaikka anonyymistikin. Uhrit voisivat ehdottaa vaikka eduskunnan naisverkoston kanssa tapaamista, kun talossa käy lobbareita muutenkin tiheään. Vai onko nainen naiselle susi ja kannattaakin kääntyä miesverkoston puoleen, jossa on vielä herrasmiessukupolvea jäljellä, joka kokeekin naisia enemmän velvollisuudeksi hoitaa asia, kun uhrit heihin silmätysten vetoavat?

Raiskaustuomiot ovat edelleen niin lieviä, että kielteisen päätöksen saaneelle turvapaikanhakijalle seksuaalirikoksesta on helposti hyötyä, kun pääsee vankilaan tekemään vuodeksi työtä, josta saa hyvää palkkaa: http://www.lansivayla.fi/artikkeli/18845-vankila-on-kuin-viiden-tahden-hotelli

Itseäni ei ole siten ahdisteltu sanottavasti koskaan, ettenkö olisi selvinnyt tilanteista niin, että ahdistelu olisi pahemmin häirinnyt. Minulle pahinta on, jos arki käy tylsäksi, eikä ole kiinnostavia kohtaamisia ihmisten kanssa. Kehotankin miehiä edelleen entistäkin aktiivisempaan aloitteellisuuteen naisten suhteen, mutta silloin täytyy olla hyvät mielessä. Jos mies on vilpittömästi ja naista kunnioittaen ottamassa kontaktia, miehen ei tarvitse pelätä, että ahdistelisi naista.

Naista kontaktin ottaminen voi häiritä siinä, kuin ilahduttaakin, mutta nykyinen yksinäisyyspullistuma huomioiden lähestyminen tekee todennäköisemmin hyvää naiselle. Jos vilpitön lähestyminen häiritsee naista, se on hänen oma ongelmansa ja sama lähestyttävien miesten kohdalla. Miehen on kuitenkin syytä poistua seurasta heti, jos nainen ei seuraa kaipaa. Toisaalta kontaktin ottamisissa on hyvä muistaa se, että naista ei todennäköisesti kiinnosta, kuin korkeintaan juttelu, jos hän ei ole antautunut silmäpeliin ennen kontaktin ottamista.

Itse pidän varsinaisena ahdisteluna sellaista lähestymistä, mihin liittyy raiskauksen uhka; fyysistä ahdistelua kielloista huolimatta tilassa, jossa ei ole muita ihmisiä. Tai sitten ahdistellaan joukolla, mikä taas on tuontikulttuuria meilläkin. Ken tietää, millaisten seksuaalirikosten uhreiksi v. 2015 joutui Ruotsin 480 000 naista, joita ahdistelleista tai joiden kimppuun hyökänneistä Boråsin paikallislehti uutisoi jopa 69 %:n olleen täysin tuntemattomia miehiä: http://www.bt.se/sverige-varlden/480-000-sexbrott-mot-kvinnor-i-sverige-pa-ett-ar/

Tavan takaa on korostettu, kuinka seksuaalirikoksiin ovat yleensä syyllisiä naisille tutut miehet. Näin ei kuitenkaan näytä olevan enää Ruotsissa ja mikähän mahtaa olla syynä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ehkä tästä jutusta naiset saavat sellaisen potkun jolla he alkavat vaatimaan kovempia tuomiota raiskaajille.. Koska onhan nuo tuomiot naurettavia, jopa Suomessa syntyville ihmisille, saatikka jostain lähi-idästä tulleille jotka ovat tottuneet jopa paljon huonompiin olosuhteisiin kuin Suomen vankilat!

Edelleen pitää vaatia kovempia tuomioita selvistä tapauksista, ikinä ei saa onnistua se mikä Usassa onnistuu, että mies joutuu vankilaan syyttömänä. Joten Vaaditaan kovempia tuomioita, ja pidetään mielessä että "syytön ennenkuin todistetaan/ tuomitaan", ei että "syyllinen kunnes todistat toisin"..

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kauniisti ajateltu kirjoitukseni voimasta, mutta pelkäänpä, että tässä on nyt joku sellainen käytännön jumi, miksi niin itsestään selvää asiaa ei ole saatu lukuisista puheista huolimatta kuntoon. Ilmeisesti johtuu siitä, että vankilavuorokaudet ovat niin kalliita. Kun on leikkauspaineita ja toisaalta rajat auki -politiikan ansiosta nimenomaan seksuaalirikokset lisääntyvät jatkuvasti, niin ei tällaisen menoerän kasvattamiseen velkarahalla olla valmiita. Ainoa kestävä ratkaisu olisi siten maahanmuuttopolitiikan muuttaminen niin, että Suomeen päästetään valikoivasti porukkaa. Jokaisella kansalla on YK:n ihmisoikeussopimuksien tms. mukaan oikeus päättää rajoillaan, keitä päästää maahansa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
  "Jos mies on vilpittömästi ja naista kunnioittaen ottamassa kontaktia, miehen ei tarvitse pelätä, että ahdistelisi naista."

Kerrankin järkevää puhetta. Itsekään en ole naisen puolelta tulleesta "ahdistelusta" häiriintynyt, pikemminkin päinvastoin.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Omasta mielestäni miehet saisivat olla Suomessa aktiivisempia. Tietenkin on ymmärrettävää, ettei halua ns. pakkeja, mutta hyvä lähtökohta on se, että menee muuten vaan juttelemaan ajan kuluksi ja sosiaalisen pääoman kartuttamiseksi - ns. verkostoitumaan vaikka :) Itse en tunnista sanallista ahdistelua ehkä lainkaan, vaan voin pitää sellaisia juttuja esim. piristävinä shokeerauksina :D Minut on kerran iskettykin pidempiaikaiseen suhteeseen todella riman alittavalla ja ahdistelevalla ehdotuksella kännissä baarissa, mutta kun se oli niin totaalisen törkeää ja sopimatonta, niin se kääntyikin edukseen ja antoi jotenkin vaikutelmaa hyvästä itsetunnosta :D

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sori, mutta taitaa Suomalaiset miehet siis ne jotka ovat jo yrittäneet, olla luovuttanut naisten iskemisen baarissa. (On tietysti joitain yksilöitä jotka jaksavat yrittää, ja sitten ne jotka ovat sen verran hyvän näköisiä että naiset lankeavat samantien).. Kyllä kokemus opettaa kun saa törkeitä kommentteja takaisin, ihme selityksiä ynm... Ei sitä kauaa jaksa miehet kuunnella ja yrittää.. Sitten kun on tämä toinen juttu, ja saahan naisilla olla vapaus valita miehensä.. Mutta ne odotukset ovat vain vähän liian kovat (Prinssi uljaan tyylisiä) :)

Mut ei siinä. Toivotaan että Miehet ja naiset osaavat olla toistensa kanssa kuten pitääkin :)

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #20

Tuosta olen samaa mieltä, että naisilla taitaa usein olla töykeää käytöstä, joka voi vaikuttaa pahemmin, kuin ahdistelu, koska ahdisteluun saattaa sentään liittyä toisinaan jonkinlaista viehtymystä ja se saattaa siten vahvistaa uhrin itsetuntoa. Tämä ajatus liittyy eräisiin omiin kokemuksiini. Toisin on vastakkaiselta sukupuolelta saadun töykeän käytöksen kohdalla. Miesparat joskus avautuvat näistä humaltuneina.

Noista korkeista odotuksista taas olen toista mieltä. En ainakaan itse pysty keinotekoisesti mitenkään laskemaan rimaa. Miehiltä taas olen kuullut, että heitä siihen pystyy. Riippuu varmasti paljolti siitä, että millaista seksuaalityyppiä edustaa, että miten riman alentaminen onnistuu. Just tuollainen itselleni uusi luokittelu tuli vastaan vähän aikaa sitten.

Miehillä on vähemmän vaatimuksia naisten suhteen keskimäärin ja usein tuntuu, ettei niitä ole ollenkaan, jos on katsellut joitakin deitti-ilmoituksia. Varmasti silloin toinen osapuoli on helpommin korvattavissa, mikä ei tunnu sekään hyvältä vaihtoehdolta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #26

Näinhän tuo menee, miehillä on pienemmät vaatimukset koska vietti on kova, plus vapaita Miehiä on enemmän kuin vapaita naisia... Jos tilanne olisi toisinpäin, no asenteet ja vaatimuksetkin olisivat toisin :) Kuten sotaaoikoihin oli, kun oli miehistä pula.. Ja miehien tilannetta ei helpota että lähi-idästä tulee lisää miehiä.. :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #35
  "Ja miehien tilannetta ei helpota että lähi-idästä tulee lisää miehiä.. :)"

Henkilökohtaisesti en ole ahdistunut, jos naiset, jotka haluavat itseään alistettavan ja kohdeltavan epäoikeudenmukaisesti, ovat poissa suomalaisen miehen 'markkinoilta'.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Toiselta suunnalta katsellen voi sanoa, että menossa on miesten julkinen lynkkayskampanja menossa, jossa julkisen paineen takia jotkut jo ovat eronneet ja monella puntti tutisee. Raiskaus on raiskaus ja siinä ei ole mitään epäselvää tämän jälkeen mennään häilyvään tilaan varsinkin jos vain rivon kielen takia joku joutuu eroamaan töistään ja mustalle listalle loppuiäkseen kun ennen kaikkea (seksuaalinen) häirintä on jo käsitteenä hyvin subjektiivinen

"Seksuaalinen häirintä ja seksuaalinen ahdistelu ovat tarkoituksellista, ei-toivottua, yksipuolista seksuaalisväritteistä käyttäytymistä tai sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Se voi olla fyysistä koskettelua tai puhetta, jonka kohde tuntee vastenmieliseksi"(wiki)

Toisaalta taas toiminta on iljettävää ja tuomittavaa, mutta näkisin silti puherikoksen olevan eri asteella oikeuskäytännön suhteen kuin henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset joissa ääripäässä on raiskaus ja välimaastossa nyt vaikka se mitä sille voi jos joku (känniläinen) tekee keikkaavalle naiselle josta ison maailman tapaus oli Taylor Swift ja josta Hanna Pakarinen kertoi juuri.

"Laulaja sanoo joutuvansa häirinnän kohteeksi varsinkin keikan jälkeen, kun otetaan selfieitä.

- Huudan aina kovaan ääneen, että käsi pois perseeltä! Valitettavan usein huudan sen, Pakarinen kertoo videollaan."(IL)

Maahanmuuttajiin ei viitsi tässä aiheessa nyt edes mennä taikka jonkun Lähi-idän tilastoihin. Tämäkään aihe siis ei ole ihan mustavalkoinen vaikka moinen ajattelu onkin muotia.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Mistä oot kuullut, että ihan eroja olisi ehtinyt jo poikia tämä Me too -kampanja? Onko jo useampiakin tapauksia tiedossa? Kuulostaa kyllä hurjalta. Varmaan suhde ollut jo muutenkin repeämässä.

Sanallisena ahdisteluna, joka voi vahingoittaa uhria tulee mieleen vain ulkonäön kielteinen arvostelu ja tietenkin jos uhkailee väkivallalla.

Fyysisenä ahdisteluna ei toisaalta voi pitää sellaista koskettelua, mikä on tapana koskettelumyönteisemmissä kulttuureissa ihan peruskommunikoinnissa mun mielestä meilläkään. Saman tyyppistä koskettelua tarvittaisiin meilläkin enemmän ja jos sellaista pitää ahdisteluna, niin tavallaan väheksyy toisen ihmisarvoa, jos pitää joidenkin kosketusta niin kielteisenä - jopa iljettävänä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

https://yle.fi/uutiset/3-9892983

Tämä oli tänään johon on näillä tiedoilla vaikea ottaa kantaa muuten kuin että kai klassinen esimerkki että kommunikaatio ei ainakaan ole pelannut jos useampi nainen kokee sen törkeänä ja mies taas sitä mieltä että ei. Mahdoton tietysti aukottomasti sanoa että johtuu kampanjasta. Hesarissa taas juttua Ruotsista jossa tapauksia on tullut ilmi ja joista tuskin valehtelee että irtisanomisia tai eroja tulee.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005417024.html

Sanna Ukkola oli juuri pressiklubissa aika vaikea näköinen eikä omaehtoisesti olisi halunut sanoa että on häntäkin ahdisteltu joten saa nähdä tuleeko Suomessakin 'puhdistuksia' mutta kuinka oikeutettuja ei voi ulkopuolinen tietää kun kuten sanottua ei näistä saa ulkopuolinen selvää kun sana ahdistelukin on niin epämääräinen.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #10

Täytyypä lukaista ja kiinnostavaa nähdä, mitä mieltä itse on noista tapauksista. Myönnän, että ehkä vähän viihteelle nyt menee, kun pääsee tuomaroimaan :) Tässä on nyt se perusongelma tietenkin rajatapauksissa, että naiset ovat keskimäärin tiukkapipoisempia, kuin keskimäärin rennommat miehet, joilta asiat myös lähtevät helpommin lapasesta :D

Itse yleensä loukkaannun ja suutahdan, jos miehet pahoittelevat härskejä vitsejään tai kielenkäyttöään, kun on nainen eli minä seurassa. Sen sijaan joku yksittäinen härski tokaisu minusta tyyliin, mitä Kirkko ja kaupunki -lehdessä tunnustuksen tehnyt kirkonmies on joskus harrastanut saattaisi minusta olla vain hauska ja jopa kohteliaisuus. Jatkuva härskien tokaisujen kohteeksi joutuminen olisi kuitenkin häiritsevää kiusaamista.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #10

Tuossa K-kauppiaan tapauksessa ei kerrotukaan mitään seksuaalisesta ahdistelusta, vaikka oli otsikossa. Sairauspoissaoloista sanominen voi tietenkin toisinaan olla paikallaan, jos tuntuu, että ne ovat perusteettomia ja myymälävarkaat täytyy ottaa kiinni tai miksei valokuvata!

Tuo Ruotsin touhu taas tuntuu jo siltä, että on lynkkausmieliala käynnissä. Aika pelottavaa, koska helppoa kehitellä myös tekaistuja syytöksiä ahdisteluista. Tuon TV4:nkin toimittaja jo ilmeisesti ennen oikeuden tutkimuksia potkittiin pois. Saa nähdä, onko Ruotsin oikeuslaitoksen kuormittamiseen maalla varaa, kun suunnitellaan entistä enempien ahdisteluiden kriminalisointia. Täytyykö valtiovallan pyrkiä hoitamaan kaikki ihmisten välillä tapahtuvat vääryydet? Kuitenkin esim. parisuhteissa pettämiset varmasti jättävät suuremmat arvet, kuin yksittäiset ahdistelut, joissa ei ole kuitenkaan sitä raiskauksen uhkaa - eikä noihin pettämisiinkään nykyäään enää puututa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #21

Aika hyvä esimerkki on tuosta syyttömänä potkimisesta jne. On kasmirin tilanne Tanssi tähtien kanssa ohjelmasta.. Ei ole tietenkään niin vakavaa kun työpaikasta potkiminen saatikka sakko/Vankila.. Mutta silti! Vasta viikkoja myöhemmin mediakin totesi että Kasmirilla ei ole mitään tekemistä Smithin seksinauhotuksien kanssa.. Siis Syyttömästä tuli syyllinen ennen kuin todistettiin.. :/ Usassa tämä tilanne yliopistoissa/gollegeissa on vielä pahempi kun naiset pystyvät mustamaalamaan/uhkailemaan miehiä kaikenlaisilla syytöksillä.. Opettajan ura on aika nopeasti ohi, jos joku 3-4 tyttöä liittäytyy yhteen ja huutaa mediassa ynm. Kuinka opettaja on ahdistellut ja kosketellut jne.. Ei siinä enää Opettajan sanat merkkaa mitään.. Mutta tämä on vain se toinen ääripää... Vaikka tämä onkin ääripää ja harvinainen esimerkki, niin pitää silti musitaa kuinka nopeasti asiat voivat eskiloitua ja mennä tähän..

Enkä tahdo vähähtellä näillä minun otoillani niitä, jotka oikeasti kokevat oikeaa ahdistelua!

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #36

Ja nyt Metsäketo sai potkut tähden tähdet ohjelmasta... Vain koska muutama nainen piti hänen lähestymistapaa ahdistava ja vaikka hän olisi tai on vähän ahistellut. Niin milloin Mtv3 ohjelmista tuli moraalisia tutkijoita.. HÄN EI KUMMINKAAN TEHNYT RIKOSTA!!!!

TÄTÄ juuri tarkoitin esimerkissäni. Ja tätä myös pelkään tässä ahistelu hommasta ja näyttää että pelkoni käy toteen :/
Onko todisteita miestä kohtaan? Ei!

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Ruotsissa ennätykselliset 480 000 uhria vuonna 2015»

Kannattaisi ehkä opetella lukemaan – kyse on 480 000 tapahtumasta ja mahdollisesta rikoksesta, ei uhrista. Tuolleen niitä valeuutisia ilmeisesti rakennellaan.

480 000 tekisi noin 9,7 % ruotsalaisnaisista. Artikkelissa mainitun kyselytutkimuksen mukaan kuitenkin 3 %:a ruotsalaisnaista häirittiin seksuaalisesti viime vuonna.

Tästä tulee mieleen vaikkapa se, että Yhdysvalloissa 62 % yliopisto-opiskelijoista kertoo tulleensa seksuaalisesti ahdistelluksi. Yleensä opinnot kestävät siellä nelisen, mutta sanotaan nyt viitisen vuotta, eli vähintään 12 % naisista häiritään kerran vuodessa. No toki opiskelijoiden ikäryhmä on riskialttiimpi, mutta Ruotsissakaan heitä ei ahdistella yhtä paljoa kuin amerikkalaisissa yliopistoissa (9 % vs 12 %).

Sinällään, kun Yhdysvaltalaisissa yliopistoissa tuskin on paljon turvapaikanhakijoita tai muitakaan vastaavia ihmisryhmiä mistä vihjaat, syyt korkeille prosenteille ovat ehkä jossain aivan muussa.

Tai ehkä kannattaisi ensisijaisesti kiinnittää huomiota opiskelijamiehiin?

  «toivoisi, että uhreiksi joutuneita naisia nousisi rohkeasti vaatimaan kovempia tuomioita raiskauksista - vaikka anonyymistikin.»

Anonyymissä internetissä kukaan ei tiedä että olet koira.

  «Itse pidän varsinaisena ahdisteluna sellaista lähestymistä»

Ehkä ruotsalaisilla on väljemmät kriteerit. (Eivät kuitenkaan yhtä väljät kuin amerikkalaisilla yliopistoilla.)

Ruotsissa tunnetusti on laajemmat seksuaalirikoksen määritelmät kuin Suomessa, kuten esim. stealthing on Ruotsissa ilmeisesti rikos, kun Suomessa ehkä ei (en ainakaan ole kuullut oikeustapauksesta).

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kaikki tietävät, että Yhdysvallat on hyvin väkivaltainen yhteiskunta ja paljolti johtuen rotuongelmista. Monikulttuurisuus ei sielläkään toimi, mutta Yhdysvallat ovat itse hakemalla hakeneet sinne väestöä, jota ovat ensin orjuuttaneet, eivätkä sitten ole pystyneet sulauttamaan yhteiskuntaansa. Yhdysvalloissahan yliopistoissa on erilaiset pisterajat eri roduille sisäänpääsyssä, mikä kertoo osaltaan karua kieltä monikulttuurisen yhteiskunnan epäonnistumisesta. Näin jonkin videon, joka kiersi sosiaalisessa mediassa siitä, miten testinaista ahdisteltiin siellä kaduilla ja kyllä siitä huomasi, että mustilla on Yhdysvalloissa tietynlainen macho-kulttuuri, jota myös räp-musiikki sanoituksineen usein edustaa..

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Täytyypä vielä puuttua tuohon väitteeseesi, etteikö uhreja olisi ollut mainitut 480 000. Rikoksen kohteen voi nähdä joutuvan joka kerta uhriksi uudelleen, kun joutuu rikoksen uhriksi. Siten kirjoitin aivan oikein.

Jos vaikka joudun tänään auto-onnettomuuteen, olen tänään uhri ja jos vaikka puolen vuoden päästä uudelleen, olen toistamiseen uhri. Rikosten määrä on keskeistä tässä tarkastelussa - ei se miten ne sattuvat jakaantumaan eri henkilöille. Tietenkin on valitettavaa, että usein niitä heikoimpia saalistetaan ja ongelmat kasaantuvat heille samalla, kun toiset eivät välttämättä koe koko ongelmaa olevan olemassakaan.

Jos olisin väittänyt, että 480 000 naista joutui seksuaalirikoksen uhreiksi, niin se olisi tietenkin väärin kirjoitettu.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kommentti 6, Marko Grönroos: Voisitko ihan esimerkein valaista, kuinka "tunnetusti laajemmat seksuaalirikoksen määritelmät" näkyvät BrB:n 6 luvun tunnusmerkistöissä? Olen useasti kuullut tämän väitteen, mutta konkreettisia esimerkkejä ei ole kukaan esittänyt. Lukaisin tuon 6 luvun enkä juuri eroja huomannut. Ehkäpä sinä olet tarkempi kun tuollaista väität.

Mihinkään todellisuuteen perustuvia väitteitä kutsutaan objektiivisessa todellisuudessa valheiksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Etpä sitten jaksanut hakea väitteellesi tukea. Olisikohan se ollutkin perätön?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Etpä sitten jaksanut hakea väitteellesi tukea. Olisikohan se ollutkin perätön?»

En tietääkseni ole Puheenvuoroa käyttäessäni sitoutunut vastaamaan tunnin tai edes päivän sisällä esitettyihin kysymyksiin tai kommentteihin. Tai oikeastaan lainkaan.

Sinällään pyrin yleensä perustelemaan kommenttini edes kohtuullisella selkeydellä. En silti aina vastaa kaikkiin vastaväitteisiin tai perusteluvaatimuksiin jos katson, että lukijakin saisi ottaa vastuuta kommenttieni ymmärtämisestä.

Tässäkään ketjussa ei lähde loputtomasti vääntämään, mitä "uhri" tarkoittaa, vaan jätän lukijoiden vastuulle pohtia, onko Kajavan määritelmä oikeasti hyvä vai vain väkinen yritys pelastaa kirjoituksensa uskottavuus. (Kajavalla on uhrista nähtävästi vähän samanlainen tulkinta kuin Ruotsissa: jos pomo ahdistelee alaistaan joka viikko vuoden ajan, on pomolla 52 "uhria".)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #32

En kirjoittanut "uhrista" mitään, vaan mielestäni perättömästä väitteestäsi koskien Ruotsin rikoskaarta. Siihen "tunnetusti laajempaan" odotin vastaustasi. Esitit väitteen, jota et pystynyt tukemaan kysyttäessä. Nyt olet syystäkin ärsyyntynyt, kun et sitä perätöntä väitettäsi pysty vieläkään tukemaan. Ei Ruotsin käytäntö poikkea muusta pohjoismaisesta millään tavoin, vaikka tuo luku 52 tuntuukin sinusta maagiselta.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #34
  «Siihen "tunnetusti laajempaan" odotin vastaustasi. Esitit väitteen, jota et pystynyt tukemaan kysyttäessä. Nyt olet syystäkin ärsyyntynyt, kun et sitä perätöntä väitettäsi pysty vieläkään tukemaan.»

Minusta se, että esitin viitteeksi lähteitä, joissa oli esitetty sama näkemys ja viitattu asiantuntijoihin eli lakimiehiin, on väitteen "tukemista". Onko se sitten niin vahva tuki kuin mitä vaadit, on eri asia.

  «Ei Ruotsin käytäntö poikkea muusta pohjoismaisesta millään tavoin»

Siitä en ole sanonutkaan mitään. Noissa artikkeleissa oli verrattu Ruotsin käytäntöä esim. saksalaiseen ja kanadalaiseen.

Myös Yle on käsitellyt tuota aihetta. Siinäkään ei verrata suomalaiseen käytäntöön, mutta kerrotaan Ruotsin lain muuttuneen vuonna 2005 esimerkiksi nukkuvan hyväksikäytön/raiskauksen osalta; Suomessa vastaava muutos tuli vuonna 2011. Kyseisten tapausten osalta ei siis tällä hetkellä välttämättä ole eroa.

Kohta eroa saattaa taas olla – seksistä voi tulla Ruotsissa seksuaalirikos jos toinen osapuoli ei ole antanut selkeää suostumustaan siihen. Samalla raiskausnimike poistuu kokonaan, kun kyse on seksuaalirikoksesta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #42

Ei Ojala ole väittänyt että Ruotsin seksuaalirikosten tunnusmerkistöt olisivat "tunnetusti laajemmat" kuin esimerkiksi Suomessa. Mutta olkoon, sama tuo on minulle. En minä enää joudu istumaan seksuaalirikosjuttujakaan, joka on aivan helvetin hyvä asia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Grönroos, edellenkään et ole antanut kaipaamiani esimerkkejä Ruotsin tunnetusti laajemmasta seksuaalirikoksen määritelmästä.

Stealthing on kondomin pois ottamista kesken yhdynnän ilman toisen osapuolen suostumusta. Jos tuo on kriminalisoitu Ruotsissa (en löytänyt sitä tukevaa lainsäädäntöä), niin näyttökysymykset taitavat olla aika vaikeita.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Stealthing on kondomin pois ottamista kesken yhdynnän ilman toisen osapuolen suostumusta. Jos tuo on kriminalisoitu Ruotsissa (en löytänyt sitä tukevaa lainsäädäntöä)»

En minäkään tiedä mihin Ruotsin lakiin se perustuu, mutta se oli se, mistä Julian Assangea epäiltiin raiskauksesta. Muun muassa siihen perustuen Ruotsin raiskauslakeja on kutsuttu "laveiksi": Julian Assange v Sweden's broad sexual laws (BBC).

Sinällään tuossa tapauksessa oli vain epäilystä, ei tuomiosta eikä edes syytteestä. En toki tiedä sen tarkemmin, mihin tuossa esitetyt lausunnot perustuvat. "Sweden has one of the toughest laws on sexual crime in the world - lawyers sometimes joke that men need written permission first."

Ruotsin käytäntöjä on käsitelty aika paljon julkisuudessa. Eräs toinen esimerkki: "Imagine, for example, if your boss rubbed against you in an unwanted way at work once a week for a year. In Canada, this would potentially be a case of sexual assault. Under Germany's more limited laws, it would be zero cases. In Sweden, it would be tallied as 52 separate cases of rape. If you engaged in a half-dozen sex acts with your spouse, then later you felt you had not given consent, in Sweden that would be classified as six cases of rape."

En tunne Ruotsin rikoslakia tai sen käyttöä, mutta voisin arvella, että kaikkea mitä on tai ei ole katsottu raiskaukseksi ei välttämättä löydy suoraan rikoslain tekstistä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #31

Otetaanpa tuo jokaviikkoinen juttu: miten se eroaa Suomen käytännöstä? No, ei mitenkään. Kyllä ne olisivat Suomessakin jokainen eri teko, päivämäärien mukaisesti, ja niistä tulisi 52 erillistä tekoa. Se, että rikoksen kohde on sama, ei tee siitä pohjoismaisessa rikosoikeudessa yhtä ainoaa rikosta. Varkaissa voi käydä samassa liikkeessä joka viikko vuoden ajan, ja silloinkin kyseessä on 52 eri tekoa.

"Tunnetusti laajemman" saat lukemalla anglosaksisia lehtiä? Ei kannata, ei niiden(kään) toimittajilla ole mitään kokemusta tai käsitystä muidenkaan Pohjoismaiden rikosoikeudesta ja rubrisoinneista.

"...kaikkea mitä on tai ei ole katsottu raiskaukseksi ei välttämättä löydy suoraan rikoslain tekstistä." Pitää nimenomaan löytyä! Ei rikoslain tunnusmerkistön ulkopuolelta voida hakea kriminalisointeja. Lain tulkinta on sitten eri juttu, mutta pitää senkin olla tunnusmerkistön mukaista. "Nullum crimen sine lege, nulla poena sine lege".

Aika uskaliasta kirjoittaa asiasta, jota ei tunne ja vielä myöntää se, ettei sitä tunne.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #33
  «Kyllä ne olisivat Suomessakin jokainen eri teko, päivämäärien mukaisesti, ja niistä tulisi 52 erillistä tekoa. Se, että rikoksen kohde on sama, ei tee siitä pohjoismaisessa rikosoikeudessa yhtä ainoaa rikosta.»

Teko on kuitenkin eri kuin rikos. Se riippuu oikeuskäytännöstä, miten useampi teko yksiköidään yhdeksi tai useammaksi rikokseksi.

Esim. "Jos tekijä kohdistaa seksuaalisia tekoja samaan uhriin useamman kerran ja tekojen välissä olisi pitkäkin aika, katsotaan se nykyoikeuskäytännön mukaan yleensä yhdeksi rikokseksi (ennen puhuttiin jatketusta rikoksesta). Tästä voidaan kuitenkin poiketa, jos voidaan näyttää, etteivät teot ajan, paikan ja tekotapansa mukaan muodosta tarpeeksi yhtenäistä kokonaisuutta. Tilanteessa, jossa tekijä raiskaa uhrinsa, jonka jälkeen heidän tiensä erkanevat useiksi päiviksi, jonka jälkeen tekijä toistaa tekonsa, katsotaan kuitenkin tapahtuneen kaksi raiskausta." (Alkuperäinen lähde Ojala, T. 2014. Seksuaalirikokset.)

Tämän perusteella ne 52 viikottaista tekoa saattaisivat hyvinkin muodostaa vain yhden rikoksen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #38

Prosessiekonomiaa, yksi rubrisointi, useita tekoja. Eivät asiat ole aivan niin yksinkertaisia, että yhden kappaleen lainaaminen riittää.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #38

Väitteesi oli, että Ruotsissa seksuaalirikokset "määritellään laajemmin". Siis tunnusmerkistöt ovat jotenkin "laajempia" kuin esimerkiksi Suomessa. Minä kiistän tämän.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Tämä "kampanja" taisi lähteä Yhdysvalloista elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin vuosikymmeniä jatkuneen naisten ahdistelun ja raiskausten tultua julkiseen keskusteluun. Kampanja tuntuu lähinnä liberaali & demokraatti piirien nopealta siirrolta, jotta keskustelu saadaan pois Weinsteinista kaikkiin miehiin. Tähän on syynä se, että lähes kaikki liberaali ja demokraatti piirien tärkeät naispoliitikot ja tukijat esiintyvät Weinsteinin kanssa samoissa kuvissa ja ovat kehuneet häntä. Weinstein oli suuri rahankerääjä ja rahoittaja näille piireille.

Samanlaista siirtoa keskustelusta näkee kaikkialla lännessä, kun puhe tulee maahanmuuttajaryhmien hirvittäviin yliedustukseen seksisuaalirikoksissa. Kyse onkin pian miehistä ja sitäpaitsi valtaosan tekevät kantasuomalaiset miehet. Kun näiden maahanmuuuttajien ryhmät nousevat 5-10% tasolle, niin he tekevät jo yli puolet teoista. Silloin keskustelu asiasta loppuu julkisesti kokonaan ja todennäköisesti tilastointi taustan mukaan on kielletty rasistisena.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kiitos lisätiedosta ja hyvästä analyysistä! :)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Omat kokemukseni kopioituna

"Itse imettävänä, juuri vauvan saaneena äiti-ihmisenä jouduin rintojen puristelun kohteeksi yleisellä paikalla. Ajattelin itse aluksi että se johtui siitä kun rintamaidot tursusivat T-paidan läpi. Missään nimessä en ollut tuossa vaiheessa seksikäs tahi seksikkäästi pukeutunut.
Vaikka väkivaltaa vasten olen minä niin kyllä huitaisin. Mun rintani eivät ole yhteisomistuksessa, kiitos.

"Kun olin teini-ikäinen ikkunastamme pöllähti sisään naapuruston äijä tuhannen kännissä.
Äidilleni ainoastaan olen kertonut tästä. Mä olin yksin kotona ja duunasin makkarasoppaa. Heitin kuuman kattilallisen makkarasoppaa sen äijän päälle ja jätkälle tuli kiirus, eipä varmaan sen jälkeen ole naisia ahdistellut."

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Mulla on monta kokemusta myös ja osa noin 8-13-vuotiaana ja ihmettelenpä, miten tähän blogistin kehotukseen olisi voinut silloin vastata: "Valittamisen sijaan naisten kannattaisi miettiä keinoja, miten ahdistelutilanteet katkaistaan ja kannustaa toisiaan rohkeaan toimintaan".

Kun kaverin isä käy yöllä kutittelemassa, kun toisen isä vähän puristelee aina ohi kävellessään, kun opettaja piinaa kaikkia tyttöjä pitämällä kädestä ja silittelemällä samalla kun pakottaa lukemaan koulukirjan tekstiä...

Tai kun kadulla kävellään perässä ja kysytään hintaa. Eikä ollut ulukomaalaasia, vaan ihan meidän omia setämiehiä.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Alaikäisten ahdisteluun täytyy tietenkin puuttua tehokkaasti kertomalla vähintään kouluissa, miten toimia, jos joutuu ahdistelun kohteeksi tai epäilee olevansa hyväksikäyttäjän kanssa tekemisissä. Nämä alaikäisten ahdistelut ovat tietenkin vakavampi ja kokonaan oma ongelmansa, kun on kyse haavoittuvaisista lapsista tai nuorista.

Voihan tämä Me too -kampanja tietenkin auttaa lapsia ja nuoria tunnistamaan ja puhumaan omista kokemuksistaan ja se olisi parasta kampanjassa. Erittäin huonoa tässä on kuitenkin se, että ne tiukkapipotkin saavat nyt kuuluttaa ahdistelulle rajoja, kuten vislailun, joka taas omasta mielestäni ei ole mitään ahdistelua, vaan ystävällistä huomioimista. Huono, jos miehet käyvät entistäkin passiivisemmiksi naisten suhteen, kun Suomessa syntyvyys on muutenkin pahassa alamäessä. Ja sitten Ruotsissa touhu tuntuu menneen jo lynkkausmielialaksi; hutkitaan ennen tutkimista.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Juryn tuomio: Nuo ovat selviä ahdisteluja, kun käydään sukuelimille (rinnat) ja murtaudutaan toisen huusholliin. Amerikassahan olisi saanut ampua tunkeilijan - mikä taas olisi kännisen naapurin äijän tapauksessa ollut jo hirveä tragedia.

Tiina Teittinen

Aikamoista tilastojen tulkintaa todellakin

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Samaa mieltä että raiskaustuomioita pitäisi pidentää. Ei tästä perustellusti oikein voi olla eri mieltä, vai voiko?
En ymmärrä sitä kollektiivista loukkaantumista, jota miehet ovat osoittaneet tästä metoo -kampanjasta. Ehkä syynä todella on että he eivät ymmärrä mitä se oikeasti tarkoittaa. Ei se tarkoita normaalia keskustelua, tutustumista tai edes flirttiä. Täytyy olla vain yhteisymmärryksessä ja samalla "sivulla". Minusta kaupungilla viheltelykään ei ole pahasta, se on vain imartelevaa ja hauskaa. Se mikä ei ole hauskaa, on se, jos kaveri tekee jotain mitä et halua, varmistumatta, että se on ok, nimittäin lääppii, puristelee tai käpälöi - se on todella kunnioituksen puutetta naista kohtaan ja loukkaa pahasti naisen itsemääräämisoikeutta. Todennäköisesti mies on silloin humalassa, mutta ei se minusta riittävä puolustus ole, siksi metoo -kampanja. Kyllä miehet yleensä osaavat käyttäytyä. Kiitos hyvästä blogista, Henna.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kiitos maltillisesta mielipiteestäsi, Kaija! :) Nimenomaan tuo vislailuasia on järkyttänyt minua - että iloiseksi kokemani tärkeä asia koetaan ahdisteluna! Se on kovaa duunia tekeville rakennusmiehille ehkä mukava päivän piristys ottaa kontaktia.

Tuolla ylös kiinnitetyssä Me too -kampanjaa käsittelevässä jutussa näkyi kommenteissa tieto, että naiset jakautuisivat puoliksi siinä, miten kokevat vislailun. Se toikin sitten pientä lohtua.

Ehdottomasti vislailu ei ole häirintää, jos se on ystävällismielistä! Kyllähän Aku Ankkojen piirretyissäkin vislaillaan hemaiseville tipuille! Itse aina yritän kiittää minut huomioinutta vislailijaa hymyilemällä lämpimästi takaisin. Pahinta on se, mihin ollaan menossa, ettei muita huomata, eikä ehkä huomioidakaan, kuten ennen.

Ihmettelin aikoinaan erästä tuttuani, jota suututti rakennusmiesten vislailut. Älkää miehet missään tapauksessa lopettako vislailuja; päinvastoin - lisätkää sitä, niin teidät huomataan! Tiukkapipoisuus on kunkin oma ongelma - toisilta se ei elämän iloisuutta saa viedä!

Entä vaikkapa ravintoloissa koskettelut.. Sukuelimille tai takapuolelle ei tietenkään saa käydä. Toisaalta olen joitakin kertoja nauttinut joidenkin ihan mukavien miesten kosketteluista sääriin tai käsivarsille. Mielestäni ne ovat vielä ihan toverillisia koskettelun kohteita siten, että voi koskettaa kysymättäkin ja vetäistä sitten kätensä nopeasti pois, jos nainen kieltää. Jotenkin tuntuisi liian kiltiltä, jos anoisivat lupaa. Ehkä tykkään vähän tässä suhteessa pahiksista :)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ei se ole pahismaisuutta, aloitteellisuudeksi sitä kutsuttiin silloin kun olin nuori ja naisiin tutustumassa (Vai pitäisikö sanoa tyttöihin? Puhunhan silloisen itseni kanssa samanikäisistä).

Ilkka Huotari

Eppu Normaalin laulama pätkä "syyttömänä syntymään sattui hän" ei koske miehiä, koska syyttömiä miehiä ei ole.

Näin meille on mm. Twitterissä kerrottu. https://twitter.com/PokkinenAntti/status/920607295...

https://www.youtube.com/watch?v=bPS3EIgynLk

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Huh, huh; olipa rankkaa settiä! :D Tuli mieleen, että tuo syyllistävä mies kokee todella ahdistelleensa naisia ja hänellä on tarve nyt ripittäytyä tämän kampanjan ansiosta. Hän ei kuitenkaan halua tuntea itseään huonoksi ihmiseksi tunnustaessaan syyllisyytensä ja sen ehkäisemiseksi hän haluaa kollektivisoida ahdistelunsa kaikille miehille.

Ilkka Huotari

Ei tässä auta kai kuin painattaa t-paita: ✝ syyllinen ✝

Sama kaikille miehille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset