Kotimainen kinkku vei monen perikatoon

Joulua tehtiin tohkeissaan tänäkin vuonna radiokanavilla esittelemällä erilaisia kinkun paisto-ohjeita. Hilpeä nauruhan siellä helisi, kun jopa possun valmistus on edelleen monelle maailman kepeimpiä puheenaiheita. Moni oli niin mehuissaan kinkusta jopa tänä yltäkylläisyyden aikakautena, että tuli hössöttäneeksi paistoaikeitaan pitkään ja hartaasti myös possujen ja muiden tuotantoeläinten yleiset kasvatusolot tuomitseville. Ja nythän on taas aika sutkautella antibiooteilla hengissä pidetystä ja jouluna keskimäärin kilon verran popsitusta lihasta kuin pienestä paheesta – vuorossa on kinkun sulatusjumppa!

Tuntuuko aihe vielä yhtä hilpeältä, jos katsoo possua emakkohäkissä, josta se imettää kuukauden verran poikasiaan metallikaltereiden takaa? Muuten possut saavat virua kovalla betonilattialla kuin sillit suolassa – olkiakaan ei heru, koska ne vaikeuttavat puhtaanapitoa.

Possua pidetään nykytiedon mukaan vähintään yhtä älykkäänä kuin koiraa. Kuitenkin kolme neljästä suomalaisesta aikoi syödä kinkkua jouluna Lihatiedotuksen mukaan. Suomalaiset söivät tänäkin jouluna noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Omantunnon asiat sysätään sivuun makuasioiden tieltä – sellainen on jopa muuten sivistynyt suomalainen. Olin varma, että ensimmäisten sikaloiden salakuvausten materiaalin tultua julki kinkun kulutuksessa näkyisi suvantovaihe – niin ei tapahtunut, vaikka tavallinen suomalainen vaikutti lupaavan vihaiselta nähtyään väläyksiä puolustuskyvyttömien possujen kokemasta aktiivisesta ja passiivisesta väkivallasta.

Myös kotimainen kinkku vie omantunnon kannalta perikatoon. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kotimaiset eläintuotteet ovat tulevaisuudessa jopa pahempi valinta kuin pohjoismaiset vaihtoehdot. Kaavailtu eläinsuojelulain uudistus on Animalian mukaan "jättämässä Suomen kauas muiden pohjoismaiden taakse, halpatuotannolla kilpailevaksi alkutuotannon takapajulaksi." Animalian mukaan muissa pohjoismaissa ollaan eläinten liikuntamahdolisuuksien osalta huomattavasti edistyksellisempiä. Myös eläinten itseisarvo on monissa eurooppalaisissa valtioissa painettu lakiin. 

Sipilän hallituksen eläinsuojelulain uudistuksessa on kyse valkopesusta; lakitekstissä puhutaan eläinten hyvinvoinnin takaamisesta "parhaalla mahdollisella tavalla". Kuitenkin porsitushäkit aiotaan sallia edelleen, sekä muissa pohjoismaissa kielletyt parsinavetat, joissa lehmiä kasvatetaan kaulastaan kahlittuina, jolloin liikkuminen ei onnistu.

Milloin tämä uusbarbaarinen tapa kasvattaa eläimiä lähes liikkumattomina tuomitaan ja lopetetaan? Eviran pääjohtaja Matti Aho oli toiveikas Hesarissa 22.1.. kommentoimalla näin: "Uskon, että lähitulevaisuudessa, hyvinkin pian pidämme merkillisenä sitä, että tänään on luvallista pitää eläimiä kytkettyinä pitkiä aikoja ja että eläimillä ei ole jatkuvaa veden saantia." Muutokseen ryhdytään kuitenkin varmasti vain pakon edessä; ympäristöongelmien kärjistyessä ja siirryttäessä ennakoidusti paljolti hyönteissyöntiin.

Kinkun syönti ei ole enää perinteistä, koska possuja ei kasvateta enää perinteisesti, lähes perheenjäseninä, vaan kellarimaisissa oloissa tuotantolaitoksissa. Sillä tavalla kasvatettu possu ei kuulu joulun hyväntahtoisuuden ja joulurauhan julistuksen henkeen.

Mutta riista ei riistä – henki siinä vaan riistaeläimeltä menee, mutta niinhän  meiltä jokaiselta lopulta. Riista saa elää sen sijaan, että vain on, alistettuna ja teljettynä. Lihatukut arvoisinesi vaihtoehtoineen ja kauppahallit kannattaa muistaa ensi jouluna! Kinkun syönnin jälkeen paras teko nyt ja tässä on kuitenkin osallistua tammikuun vegaanihaasteeseen ja kokeilla, mitä keho siihen sanoo. Varmasti erittäin paljon helpompaa kuin monen harjoittama ajoittainen paasto!

Lähteitä:

http://animalia.fi/2017/12/22/viisi-syyta-miksi-elainlaki-taytyy-pysayttaa/
http://www.aamuset.fi/teemat/3766694/Suomalainen+syo+kinkkua+jouluna+kes…
https://www.hs.fi/paivanlehti/22112017/art-2000005458569.html
http://www.lihatiedotus.fi/ajankohtaista/kolme-viidesta-taloudesta-ostaa…
 

hennakajava
Perussuomalaiset Espoo

Olen eduskuntavaaliehdokas, valtuustoryhmän 1. vpj. ja 1. varavaltuutettu Espoossa, sekä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen. Koulutukseltani olen fil. maist. ja työskentelen opetusalalla. Kotisivuillani kannattaa käydä: hennakajava.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu