Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Kotimainen kinkku vei monen perikatoon

  • Kotimainen kinkku vei monen perikatoon

Joulua tehtiin tohkeissaan tänäkin vuonna radiokanavilla esittelemällä erilaisia kinkun paisto-ohjeita. Hilpeä nauruhan siellä helisi, kun jopa possun valmistus on edelleen monelle maailman kepeimpiä puheenaiheita. Moni oli niin mehuissaan kinkusta jopa tänä yltäkylläisyyden aikakautena, että tuli hössöttäneeksi paistoaikeitaan pitkään ja hartaasti myös possujen ja muiden tuotantoeläinten yleiset kasvatusolot tuomitseville. Ja nythän on taas aika sutkautella antibiooteilla hengissä pidetystä ja jouluna keskimäärin kilon verran popsitusta lihasta kuin pienestä paheesta - vuorossa on kinkun sulatusjumppa!

Tuntuuko aihe vielä yhtä hilpeältä, jos katsoo possua emakkohäkissä, josta se imettää kuukauden verran poikasiaan metallikaltereiden takaa? Muuten possut saavat virua kovalla betonilattialla kuin sillit suolassa - olkiakaan ei heru, koska ne vaikeuttavat puhtaanapitoa.

Possua pidetään nykytiedon mukaan vähintään yhtä älykkäänä kuin koiraa. Kuitenkin kolme neljästä suomalaisesta aikoi syödä kinkkua jouluna Lihatiedotuksen mukaan. Suomalaiset söivät tänäkin jouluna noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Omantunnon asiat sysätään sivuun makuasioiden tieltä - sellainen on jopa muuten sivistynyt suomalainen. Olin varma, että ensimmäisten sikaloiden salakuvausten materiaalin tultua julki kinkun kulutuksessa näkyisi suvantovaihe - niin ei tapahtunut, vaikka tavallinen suomalainen vaikutti lupaavan vihaiselta nähtyään väläyksiä puolustuskyvyttömien possujen kokemasta aktiivisesta ja passiivisesta väkivallasta.

Myös kotimainen kinkku vie omantunnon kannalta perikatoon. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kotimaiset eläintuotteet ovat tulevaisuudessa jopa pahempi valinta kuin pohjoismaiset vaihtoehdot. Kaavailtu eläinsuojelulain uudistus on Animalian mukaan "jättämässä Suomen kauas muiden pohjoismaiden taakse, halpatuotannolla kilpailevaksi alkutuotannon takapajulaksi." Animalian mukaan muissa pohjoismaissa ollaan eläinten liikuntamahdolisuuksien osalta huomattavasti edistyksellisempiä. Myös eläinten itseisarvo on monissa eurooppalaisissa valtioissa painettu lakiin. 

Sipilän hallituksen eläinsuojelulain uudistuksessa on kyse valkopesusta; lakitekstissä puhutaan eläinten hyvinvoinnin takaamisesta "parhaalla mahdollisella tavalla". Kuitenkin porsitushäkit aiotaan sallia edelleen, sekä muissa pohjoismaissa kielletyt parsinavetat, joissa lehmiä kasvatetaan kaulastaan kahlittuina, jolloin liikkuminen ei onnistu.

Milloin tämä uusbarbaarinen tapa kasvattaa eläimiä lähes liikkumattomina tuomitaan ja lopetetaan? Eviran pääjohtaja Matti Aho oli toiveikas Hesarissa 22.1.. kommentoimalla näin: "Uskon, että lähitulevaisuudessa, hyvinkin pian pidämme merkillisenä sitä, että tänään on luvallista pitää eläimiä kytkettyinä pitkiä aikoja ja että eläimillä ei ole jatkuvaa veden saantia." Muutokseen ryhdytään kuitenkin varmasti vain pakon edessä; ympäristöongelmien kärjistyessä ja siirryttäessä ennakoidusti paljolti hyönteissyöntiin.

Kinkun syönti ei ole enää perinteistä, koska possuja ei kasvateta enää perinteisesti, lähes perheenjäseninä, vaan kellarimaisissa oloissa tuotantolaitoksissa. Sillä tavalla kasvatettu possu ei kuulu joulun hyväntahtoisuuden ja joulurauhan julistuksen henkeen.

Mutta riista ei riistä - henki siinä vaan riistaeläimeltä menee, mutta niinhän  meiltä jokaiselta lopulta. Riista saa elää sen sijaan, että vain on, alistettuna ja teljettynä. Lihatukut arvoisinesi vaihtoehtoineen ja kauppahallit kannattaa muistaa ensi jouluna! Kinkun syönnin jälkeen paras teko nyt ja tässä on kuitenkin osallistua tammikuun vegaanihaasteeseen ja kokeilla, mitä keho siihen sanoo. Varmasti erittäin paljon helpompaa kuin monen harjoittama ajoittainen paasto!


Lähteitä:

http://animalia.fi/2017/12/22/viisi-syyta-miksi-elainlaki-taytyy-pysayttaa/
http://www.aamuset.fi/teemat/3766694/Suomalainen+syo+kinkkua+jouluna+kes...
https://www.hs.fi/paivanlehti/22112017/art-2000005458569.html
http://www.lihatiedotus.fi/ajankohtaista/kolme-viidesta-taloudesta-ostaa...
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Lihottaako liha? Minusta jauhot lihottaa helpommin esim. vehnäjauhot vrt. pulla, vehnäleipä tms. Esim. joulukinkku, josta on rasva poistettu on n. 170 kcal/100g, pulla vajaa 300 kcal/100g ja vehnäleipä noin 230 kcal/100g. Ainahan se riippuu kuinka paljon syö :)

"Mutta riista ei riistä - henki siinä vaan riistaeläimeltä menee, mutta niinhän  meiltä jokaiselta lopulta. Riista saa elää sen sijaan, että vain on, alistettuna ja teljettynä".

Yleensä riistaeläimella ymmärretään luonnossa vapana olevia metsästettäviä eläimiä kuten esim. hirvi, jänis, peura, sorsalinnut jne. Sika taas kuuluu tuotantoeläimiin joita ovat mm. lehmä ja kanakin. Näin niinkuin yleisesti ottaen.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Ja pitänee ehkä vielä ottaa sellainen pieni sivuseikka huomioon, että ihminen on evoluutiossa kehittynyt ns. sekasyöjäksi, ja ihmisen ruokavalioon sekä ruuansulatusjärjestelmään sopii liha varsin hyvin. Lihasta myös ihminen saa kai moniakin sellaisia rakennusaineita joita on vaikea saada kasvisruokavaliosta.

Valitetetava tosiasia on tuon riistan kohdalla se, että nykyisellä lihan kulutuksella metsissämme juokseva riista ruokkisi suomalaisia ehkä muutaman kuukauden vuodessa, siis yhtenä vuonna. Sen jälkeen joutuisimme turvautumaan ulkomailta tuotuun riistaan, siis seuraavat sadat vuodet, eli kunnes riista olisi jälleen levinnyt metsiimme.

Tuotantoeläinten kohtelussa on monasti parantamisen varaa, ja paljonkin, mutta johtuneeko huono kohtelu paljolti myöskin eläimestä saatavasta hinnasta.

ps. Kun kinkkuun jättää sen rasvan, niin kaloreita on enemmän, ja makukin parempi.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Sinulla näyttää olevan koira kuvassasi. Sinun on oltava valmis pitämään koiraasi samanlaisissa oloissa, missä vähintään yhtä kehittynyttä eläintä possua pidetään ollaksesi johdonmukainen ja jotta et olisi kaksinaismoralistinen. Eläinten ystävänä et voi itseäsi pitää, jos hyväksyt possujen kasvatusolot ja tuet sellaista toimintaa taloudellisesti.

Ihminen ei ole kehittynyt syömään etenkään punaista lihaa sellaisia määriä, mitä ihmiset nykyään lihaa kuluttavat. Keräilijä-metsästäjät söivät lihaa ehkä noin kerran viikossa.

Ihmisen ei myöskään tarvitse elää sellaisissa olosuhteissa, mihin laji on alun perin kehittynyt. Ihminen on näet kyennyt kehittämään monenlaisia kehittyneitä ratkaisuja sitten luolamiesaikojen. Kannattaa perehtyä myös vegaanisiin huippu-urheilijoihin - taitavat olla aika lailla paremmassa kunnossa kaikin puolin kuin perusihminen.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #35

Kuvassa oleva koira on siirtynyt jo ajasta ikuisuuteen pari vuotta sitten.

Ja muuten pidän itseäni eläinten ystävänä siitäkin huolimatta, että kaivan parast' aikaa lihan riekaleita hampaitteni väleistä. Enkä missään vaiheessa ole ollut hyväksymässä eläinten epäasiallista kohtelua. Niin ja mitä tulee tuohon ihmisen kehittymiseen, niin hyvin vähän se ihminen on muuttunut tänä lyhyenä aikana mitä on kulunut siitä kun asuimme luolissa, siis jos asiaa tarkastellaan evoluution kannalta.

Mitä taas tulee noihin huippu-urheilijoihin, niin mikäli tavallisen tallaajan terveydentarkkailu nostetaan samalle tasolle, olisimme ehkä yhtä hyvässä kunnossa muutkin.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #37

On tarpeetonta korostaa omaa lihansyöntiään; en usko, että se liikuttaa ketään. Kysehän ei ollut tässä lihansyönnin totaalivastustamisesta, vaan tietynlaisen ja sen tavanomaisimman. Itsekin söin tänään hieman hirvipataa.

Ihmisen älykkyys on kehittynyt merkittävästi luolamiesajoista, samoin ihmisen kulttuurievoluutio.

Vegaaniuden toimivuus jopa huippu-urheilussa todistaa, että jopa normaalia paljon runsaammalla ravintoaineiden kulutuksella tulee vegaaniruokavaliollakin hyvin toimeen. Toisaalta ihmiselimistöt ovat varsin erilaisia käsittääkseni, joten kaikille ei välttämättä sovi täysvegaanius.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #40

"On tarpeetonta korostaa omaa lihansyöntiään; en usko, että se liikuttaa ketään."

Olet oikeassa, tarkoituksenani ei kuitenkaan ollut korostaa lihhansyöntiäni vaan paremminkin tuoda esiin, että voi olla eläinten ystävä lihansyönnistä huolimatta.

Ja mitä tulee tuohon ihmisen älykkyyteen luolahenkilö vs nykyhenkilö, niin en väittäisi sen ÄO:n suuresti eroavan. Tosin nuijaa heiluttava luolaukko/akka ei paljoa ymmärtäisi älypuhelimesta mutta luultavasti se älypuhelimen kantaja olisi sormi suussa kun pitäisi lähteä nuijimaan yksi kpl mammutti hengiltä.
Niin ja jos se luolassa asuva yksilö olisi vegaani, niin hänellä olisi huomattavasti enemmän tietoa siitä mikä kasvi on suuhun sopivaa ja mitkä vihannekset on syytä jättää kasvamaan.

Se on kuitenkin oletettavaa, että ruuansulatusjärjestelmä saattaa em. henkilöillä olla miltei yksi yhteen.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

En ota kantaa tässä terveysnäkökohtiin, vaan minua kiinnostaa ensisijaisesti eläinten kohtelu. Tarkoitin riistaeläimistä kirjoittaessani juuri tuota määritelmää.

Juha Hämäläinen

No millään kilon kinkkumäärällä en joulusta selvinnyt. Eiköhän tuota mennyt ainakin kolme kiloa pelkästään itseeni ja hyvää oli.

Mutta yllättäen kenties olen aina lihaa mättäessä miettinyt eläinten kärsimyksiä ihmisen mielihalujen uhrina. Olen vuosien mittaan syönyt koko ajan vähemmän lihaa. #metoo-kampanjat voisi korvata #mymeat-kampanjalla.

Mehän emme oikeasti tarvitse yhtään lihaa ravinnoksemme. Kyse onkin siitä, ettemme ihmisinä välitä eläinten kärsimyksistä yhtään. Eihän meitä oikeasti kiinnosta edes muiden ihmisten tuskat.

Läheisemme kuolevat vanhana yksin hoitolaitoksissa, kuolemansairaita kidutetaan sairaaloissa viimeiseen asti, emmekä suo heille kuolinapua korkean moraalimme takia. Länsimaisia arvoja puolustavat joukot tappavat ja kiduttavat kasapäittäin ihmisiä vuosittain ympäri maailmaa. Esimerkkejä riittää psykopaattisuudestamme.

Olemmekin älykkäin psykopaattinen ja narsistinen eläinlaji tällä pallolla. Sitä ei kiistäminen. Ei ole kehumista eikä ylistyksen aihetta luomakunnan itse itsensä kruunanneelle.

Ja taas jouluna on kymppikiloinen sianpotka uunissa. Onkohan Linkolan Pentillä myös?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Asioiden tiedostaminen on jo puoli voittoa. Luulen, että jos katsoisit vielä riittävästi kuvia possujen olosuhteista vaikka Oikeutta Eläimille -järjestön sivuilta kinkkua ei enää mieltäisi houkuttelevaksi ruoaksi, vaan se alkaisi esimerkiksi vaikuttaa huonokuntoisen eläimen lihalta.

Hyvä, ettet asettanut eläinten ja ihmisten kohtelua vastakkain, koska myötätuntoinen suhtautuminen yhdessä asiassa tukee tietenkin vastaavanlaista suhtautumista myös toisaalla.

En ole samaa mieltä siitä, että ihmisiä voisi pitää myötätunnottomana, homogeenisena massana, vaan yksilöllistä vaihtelua esiintyy paljon. Sitä ei voi käyttää perusteena välinpitämättömyydelle eläinten kohtelun suhteen, että ihmislaji nyt vaan on vääjäämättä "psykopaattinen". Myönteistä kehitystä on tapahtunut paljon ja monet ihmiset ovat siirtyneet kasvispitoisempaan ja samalla terveellisempään syömiseen. Myös lihaa korvaavat tuotteet ovat lisääntyneet suorastaan räjähdysmäisesti kauppojen hyllyillä.

Käyttäjän virtanenanttim kuva
Antti Virtanen

"Asioiden tiedostaminen on jo puoli voittoa. Luulen, että jos katsoisit vielä riittävästi kuvia possujen olosuhteista vaikka Oikeutta Eläimille -järjestön sivuilta kinkkua ei enää mieltäisi houkuttelevaksi ruoaksi, vaan se alkaisi esimerkiksi vaikuttaa huonokuntoisen eläimen lihalta."

Miksi pidät Oikeutta Eläimile-järjestön sivuilla olevia kuvia mitenkään edustavina sikojen elinolosuhteista?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #29

En ole väittänyt sellaista. Oikeutta Eläimille järjestön sivut nyt vaan tulivat ensimmäisinä mieleen. Mutta eivät ne kuvat siellä ole mitään yksittäistapauksiakaan. Se materiaali, mitä on julkistettu kymmenistä ja varmasti verraten satunnaisesti valikoituneista sikaloista on ollut saman tyyppistä, mitä järjestön sivuilla. Puhuttelevaa kuvamateriaalia löytyy kyllä varmasti sikalayrittäjienkin julkaisuista. Sikaloiden lain säätämät standardit huomioiden kuvat ovat osa sitä todellisuutta, jota varten possut ovat joutuneet syntymään tähän maailmaan ihmisen pakottamina, lyhyen elämänsä kituuttaen sitä varten, ettei ihminen vaivaudu panostamaan vaihtoehtoisiin tapoihin saada tarvitsemansa ravintoaineet.

Juha Hämäläinen

Minä uskon syvästi kaikkien ihmisten psykopaattisuuteen, jonka aste toki vaihtelee. Näyttö on kiistämätön.

Tämä ajattelu on luokiteltavissa inhorealismiksi. Se tuottaa merkittävän edun yksilölle. Koskaan ei pety toisiin eikä itseensä. Joskus harvoin voi kuitenkin yllättyä positiivisesti.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Aika vikkelään, pitkään ja kaunopuheisesti täytyy animalian haastella ennen kuin saa minut uskomaan siihen, että tanskalaisissa tehotuotantosikaloissa asuu onnellisempi possu kuin suomalaisissa.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Tanska on tosiaan perinteinen tehomaatalousmaan malliesimerkki. Vaikea uskoa, että siellä olisi tapahtunut sanottavaa edistymistä eläinten oloissa. Ei varmasti olekaan mielekästä miettiä Suomen ja Tanskan välisiä eroja, kun olosuhteet ovat joka tapauksessa sellaiset, että possut näkevät päivänvalon ensimmäistä kertaa elämässään vasta, kun niitä ajetaan sähköpiiskoilla teurastusautoihin. Viittaan sähköpiiskauksen osalta sikayrittäjien puheenjohtajan Ylikännön kommentointiin Suomen Kuvalehdessä:

"Toisessa kohdassa sikoja lastataan ilmeisesti autoon sysimällä niitä eteenpäin ajolevyllä. Työntekijä sähköpiiskaa niitä takaapäin, vaikka siat eivät pääse liikkumaan.

Ylikännö: ”Mä oon sen verran rehellinen, että sanon, että tuo näytti ihan keskiverrolta sian lastaustilanteelta. Jos toi on ongelma, niin meidän täytyy siirtyä tuontilihaan Suomessa.”

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/joulukink...

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Tuotantoeläinten olosuhteet paranevat heti kun suomalaiset ovat valmiita maksamaan siitä. Juuri nyt siihen ei ole juurikaan valmiutta. Toinen asia on sitten se, että olisiko emakon talloma pikkuinen possu onnellisempi kuin emakkko häkissään. Tai lohduttaisiko tallottu possu animalistia.

Lehmien osalta lienee taas niin, että uusia parsinavettoja ei enää rakenneta, joten mahdollinen ongelma poistuu yhden navettojen kiertoajan kuluessa. Tämän takaa jo lypsyrobottijärjestelmän perinteistä järjestelmää tehokkaampi maidontuotanto.

Sinänsä en ole kovin vakuuttunut siitä, että parressa oleva lehmä kärsisi tokuttomasti vapautensa puutteesta. Ei niitä ainakaan tarvinnut ajaa pakolla laitumelta omalle kohdalleen partta silloin kun sitä pikkupoikana kesäisin tein. Toki talven jälkeen keväällä lehmien ilo oli silmiinpistävää. .

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Tuotantoeläinten olosuhteet paranevat heti, kun suomalaiset ovat valmiita maksamaan siitä." Höpöhöpö, lainsäädäntö on keino toteuttaa nämä asiat, luot ihastuttavaa kuvaa tuottajista, jotka heti hinnan noustessa luopuisivat voitoistaan eläinten hyväksi - melko idealistista ajattelua. Kyllähän vaikka kännyköitä tekevä firma parantaa heti työntekijöiden oloja Kaukoidässä mikäli se saa paremman hinnan puhelimista - tuskin.

Mitä tulee sikatalouteen, niin kirjoitin esimerkiksi viime vuonna blogin, jossa kerroin kuinka poliitikkojen perusteena ollut sikatilojen kriisi perustui LUKEn ennusteeseen yrittäjätulon heikosta tulosta, mikä uutisoitiin ja rummutettiin MTK:n, Maaseudun tulevaisuuden ja Luken taholta suureen ääneen mediaan. Toteuma olikin sitten 1700% suurempi kuin ennuste enkä oikein ymmärrä kuinka voivat ennustaa noin päin hanuria. Tätä ei sitten ko tahot uutisoinetkaan ollenkaan..

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Parsinavetat juu, niitähän ei kielletty vaan tehtiin tuottajalle järisyttävä ratkaisu eli uusien rakentamiseen ei anneta investointitukea.

Kuinka kauan eläin sitten taistelee joka päivä trehtävää toimenpidettä vastaan ja lienee eri asia viedä kesälaitumelta joksikin aikaa parteen kuin olla siinä jatkuvasti. Kauniisti luotu mielikuva toki kesälaitumineen, joita on pieni osa vuodesta.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Olitko tosissasi, vai vitsailitko?

Jos vaikkapa makuuhuoneessa peiton alla yöpyvän eläimen lihasta saa paremman tuoton kuin nykyisillä tavoilla tuotetusta, siirtyy tuottaja aivan varmasti nukuttamaan eläimiä makuuhuoneen peiton alle. Sitä kutsutaan talouden näkymättömäksi kädeksi.

Ellet vitsaillut, niin kommenttisi osoitti ainoastaan syvällistä ymmärtämättömyyttä Neuvostoliiton opetuksista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #17

https://www.luke.fi/uutiset/luomun-kannattavuus-pa...

Kas kun kaikki eivät sitten siirry luomuun näkymättömän käden ohjaamana? Enkä tarkoita että pitäisi, mutta haastaa väittämäsi tuotosta ja sen ohjauksesta.

Vaikkapa kananmunien osalta kuluttajat ovat jo tehneet valintansa ja rannalle ovat jääneet ruikuttamaan tuottajat, jotka uskoivat pelkkään hintaan.

Neuvostoliiton opetuksista? Hae vaan sieltä vertailua, itse en kuulu siihen sukupolveen.

Itse uskon enemmistön suomalaisista hyväksyvän jonkinasteisen hinnannousun mikäli voidaan varmentaa sen todellakin kohddistuvan eläinten olojen parantamiseen.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Massat eivät koskaan ole valmiita maksamaan tuotantoeläinten paremmista oloista. Ihminen keksii aina erilaisia syitä, ettei tarvitse maksaa enempää. Ihmisten käyttäytyminen ja kyvyt noudattelevat myös gaussin käyrää, joten ei voida odottaa, että ihmiset toimivat laajoina massoina eläinten parhaaksi. Puhun tässä yhteydessä ihmisistä massoina, koska olen pettynyt tässä suhteessa ihmiseen.

Muutoksen on lähdettävä lainsäädännöstä. Se on ainoa realistinen vaihtoehto.

Emakkohäkeistä. Asiaa ei varmastikaan ole ratkaistu niissä maissa, joissa emakkohäkit on jo kielletty siten, että porsaat talloutuisivat kuoliaiksi. Koko valintatilanne kuvastaa jo, kuinka sairaassa ja luonnottomassa tilanteessa possutiloilla ollaan.

Parressa oleva lehmä tottakai kärsii liikunnan puutteesta. Eläimen lihaksille, luustolle, sekä henkiselle hyvinvoinnille liikunta on vähintään yhtä tärkeää kuin ihmiselle. Samaa lihaa ja luustoa ollaan. Tunteetkin tuoreiden tutkimusten mukaan hyvin samankaltaisia. Eläimillä on paikalleen kytkettyinä vielä paljon vähemmän elämää kuin ihmisillä, koska eläimet ovat toiminnallisia ja tuskin voivat elää ihmiseen verrattavissa olevalla tavalla päänsä sisällä.

Käyttäjän virtanenanttim kuva
Antti Virtanen

Jos lainsäädännöllä lisätään tuotantokustannuksia, niin miten on mahdollista kilpailla tuonnin kanssa?

http://www.mavi.fi/fi/oppaat-ja-lomakkeet/viljelij...
Tuolta löytyy tietoja eläinten hyvinvointikorvauksesta ja valittavissa olevista toimenpiteistä. Jos esimerkiksi porsitushäkeistä luopumisesta saa tukea +300€/ey, niin mistä tuottaja tuon rahan repii? (Eu-säädösten mukaan lakisääteisiä vaatimuksia ei saa sisällyttää hyvinvointitukeen)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #26

Kaikki palaa aina tukiin maatalousasioissa. Ymmärrän pointtisi tässä asiassa, mutta samalla siinä on jotain absurdia, että emme voisi viedä lainsäädäntöön kaikille vaatimusta paremmista oloista, jotta joillekin niitä toteuttaville voitaisiin maksaa tukea. Varmaan nerokkaat tukisäännösten tekijät jotain keksivät, onhan noita erilaisia tukia muistaakseni parisensataa erilaista maatalouden osalta.

Käyttäjän virtanenanttim kuva
Antti Virtanen Vastaus kommenttiin #30

Siis minusta olisi ihan ok lisätä vaatimuksia lain tasolle, kunhan olisi mahdollista asettaa tuontilihalle vastaavat vaatimukset, jotta kustannukset olisi mahdollista viedä kuluttajahintaan asti.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #26

Se onkin sitten koeteltava sitä kuluttajien "eläinrakkautta", jota lähes kaikki olevinaan ovat - suostuvatko maksamaan kotimaisesta enemmän kuin ulkomaisesta lihasta. Tietenkin paljon on kiinni myös markkinointikampanjoista; jos eläinten oloja parannetaan selkeästi ja sitä hyödynnetään voimakkaasti markkinoinnissa; saadaanko tällä suomalaiset pitäytymään kotimaisessa. Itse veikkaan, että kotimaisen suosiminen istuu suomalaisissa suht tiukassa - nytkin siis lähes 90 % valitsi suomalaisen kinkun Lihatiedotuksen mukaan. En usko, että tilanne muuttuu herkästi hinnan noustessa muunkaan lihan kohdalla - ei siksi, että massat olisivat valmiita maksamaan eläinten paremmasta kohtelusta, vaan siksi, että suhtautuvat epäilyksellä ulkomaiseen lihaan; sen laatuun. Lisäksi eläinten hyvinvoinnin edelle menee myös se näkökohta, että suomalaiset haluavat tukea suomalaista elinkeinoelämää ostamalla suomalaista.

Joka tapauksessa kävi, miten kävi, niin nykytilanne on niin kestämätön meidän ihmisyytemme kannalta, että lakimuutokset tehtävä ja pikaisesti. Lasketaan vaikka elintasoamme kymmenien vuosien takaiseen ennemmin kuin ollaan epäinhimillisiä.

Sitten vielä lihan ja turkisten tuonti olisi saatava loppumaan - lihan tuonti, jos liha ei täytä vähintään samoja eläintenkohtelustandardeja, mitä meillä olisi nykyistä huomattavasti edistyksellisemmässä eläinsuojelulaissa.

Tilanteissa kovana olemisessa olisi opittavaa itäisen Euroopan mailta. Uskon, että Suomea arvostettaisiin lopultakin enemmän, kun emme olisi sellaisia mielistelijöitä EU:n suuntaan ja perässähiihtäjiä, vaan hyvin perustein toimisimme edelläkävijöinä. Sellaista ei voisi olla arvostamatta. Saisimme myös ehkä nykyistä enemmän vientituloja eläintuotteista, jos tekisimme eläinsuojelulainsäädäntömme tunnetuksi Euroopan edistyksellisimpänä. Euroopassa ihmisillä on varmasti varaa ja halua maksaa enemmän eläintuotteista.

Kun profiloituisimme Euroopan eettisimpänä maana eläintuotannon suhteen, voisimme käyttää tuota myös moraalisena puskurina EU:n tyrkyttämien taakanjako-turvapaikanhakijoiden suhteen. Jos Suomea arvosteltaisiin epähumaaniksi, voisimme nostaa esille muiden maiden heikot eläinsuojelulait.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Pitäisikö eettisesti tuotetulle lihalle olla oma luokitus ja tietysti myös korkeampi hinta?

--

Olen yrittänyt lisätä kasvisruuan syöntiä. Uusin löydös on falafel-pallerot, mitkä ovat yllättävän tukevaa sapuskaa (Löytyy esim Lidlin pakasteista).

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eestissä käydessäni ostan aina savusaunassa palvattua sianlihaa, niin ei tarvitse enään itsepalvata.
Onneksi et ole muuttunut siniseksi.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Eivät nämä kommentit sentään niin ole saaneet haukkomaan henkeä, että olisi happivajausta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Pitäisikö eettisesti tuotetulle lihalle olla oma luokitus ja tietysti myös korkeampi hinta?"

Pitäisi. Eläimissä yritän suosia luomua silloin kuin mahdollista koska ainakin väitetään, että niillä olisi tavallista tehotuotantoa paremmat ulkoilumahdollisuudet ja enemmän tilaa. Minulle on kuitenkin aivan samantekevää, onko näille syötetty rehu luomua vai ei ja arvelen mm. sen nostavan hintaa ihan tarpeettomasti.

Suomella olisi paikka profiloitua eettisessä eläintuotannossa, siis aivan oikeasti eikä vain Kepun ja MTK:n korulauseissa.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Luomuttomista, eettisistä eläintuotteista on ollutkin keskustelua jo kauan sitten joissain piireissä. Kananmunien kohdalla tämä lienee toteutunut, kun kaupoista löytyy nykyään Free Range -munia. En ole kuitenkaan perehtynyt tähän, joten kannattaa tarkistaa asia, jos kiinnostaa. Toisaalta luomumunat ovat nykyään edukkaita edullisimmillaan.

Luomun ympäristövaikutukset ovat tosiaan kiistanalaisia ja toisekseen eläinten kohtelu ja ympäristöasiat liittyvät yhtä vähän yhteen kuin ihmisoikeus- ja ympäristöasiat - vähättelemättä ympäristöasioiden merkitystä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvä ja tärkeä näkökulma Jannelta, eettisesti kestävien valikoima pitäisi laajentua ja siten tarjota lisää valinnanmahdollisuuksia.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tätä juuri hain: eettistä luokkaa mikä ei välttämättä ole luomu.

En ole muutenkaan innostunut luomusta; Tuntuu keinotekoiselta ja on resurssitehotonta.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Oiken hyvä kommentti Jannelta.

"Luonnon mukainen" (vaan ei luonnollinen) on järjetön käsite - esim. metsäeläimiä ei sertifioida luomuksi, koska ne syövät luonnossa kasvanutta, ei luomusertifikoitua ravintoa. Täyttä potaskaa maalaisjärjellä ajateltuna ja hyvin ikävää, että tavikset rinnastaa Luomun tavalliseen bio ja ekoviljelyyn, jossa riittää kun ei käytetä myrkkyjä eikä keinolannotteita, vain paskaa ja vuoroviljelyä, ei mitään helvetin sertifiointeja ja byrokratiaa.

Entisenä 80-luvun ekoviljelijänä ja lampaiden kasvattajana voin sanoa, kuten myös kaikki asiakkaamme (hammaslääkärinikin pyysi aina maksuksi lammaslihaa eikä rahaa) että lihamme oli parasta A-laatua, koska ne söivät itse kasvatettua heinää ja kotimaista viljaa talvisin ja kesät viettivät laitumella. Kyläteurastaja teki kotikäynnit ja eläimet olivat osa perhettä, pienetkin muutokset yksilöiden hyvinvoinnissa oli helppo havaita.

Näin oli kaikkialla Suomessa oli sitten eko- tai keinoviljelijä, keskimäärin maitotiloilla oli siihen aikaan 20-30 päätä navetassa, tilakoko 10ha - näin pienissä puitteissa eläimet olivat osa yhteisöä, ei tuotantoeläimiä. Paitsi tehokanalat ja isot teurastamot, joissa täysi sadismi oli valloillaan jo siihen aikaan.

Sitten tuli rakennemuutokseksi kutsuttu aika - EU:n ehtoihin valmistautuminen. Tilakoot suurenivat, kotieläinten tehotuotanto lisääntyi ja kyläteurastamot tapettiin sellaisilla hygienia ym. eu-vaatimuksilla, ettei pienillä ollut resursseja täyttää suurten teurastamojen tavojen uusia direktiiveja.

Tästä seuraavasta olen enemmän kuin samaa mieltä Jannen kanssa:

"Suomella olisi paikka profiloitua eettisessä eläintuotannossa, siis aivan oikeasti eikä vain Kepun ja MTK:n korulauseissa."

Kyllä, kyllä ja vielä kerran kyllä ja lisäisin siihen puhtaan viljelyn ja luonnonkasvillisuuden tehokkaamman hyväksikäytön. Meillä on harvinaisen rikas ja syotävän puhdas luonto moneen muuhun maahan verrattuna.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Samaa mieltä Jannen kanssa siitä, että täytyisi olla myös pelkkää eettistä lihaa ilman luomua.

Vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä on kiinnostavaa maistella. Välillä nuo uudet innovaatiot ovat onnistuneita ja välillä taas eivät. Viherpippurisoijaleikkeet leikkelehyllyssä esim. ovat hyviä ja esim. herneproteiinipyörykät ja -pihvit - mitä tulee valmisruokiin.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Meni 6,5 kilon kinkku ja omatuntoa ei soimaa tippaakaan. Niin kauan kuin ihmisellä on kulmahampaat ja muu purukalusto, katson, että ihminen on sekaravinnon ja siten myös lihan syöjä. Itse tulen syömään lihaa jatkossakin hyvällä omatunnolla. Ituhipit voivat purra ja imeä mitä lystäävät. Jääkaapissa odottaa kilo naudanlihaa valmistamista.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Tunteet taisivat ottaa sen verran vallan, ettet huomannut, ettei kirjoituksessa asetettu vastakkain lihan- ja kasvissyöntiä, vaan kritiikki kohdistui possujen ja yleensäkin eläinten suorastaan sadistiseen kohteluun tehotuotannossa, sekä tällaisen tuotantomuodon tukemiseen.

Kulmahammasperusteet eivät kelpaa. Ihmisellä on nykyään eniten ihmiskunnan historiassa käytettävissään vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä, joilla voi korvata ainakin osittain lihan syöntiä. Lisäksi keräilijä-metsästäjät söivät huomattavan paljon vähemmän lihaa kuin nykyihminen, joka saakin monenlaista terveysongelmaa, kuten myös syöpää elimistölleen soveltumattomista määristä punaista lihaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Henna, nyt minulla meinaa juuttua kotimaisen kinkun pala kurkkuun. Keneltä voi periä mahdollisia vahingonkorvauksia?

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Melkoista vihapuhetta ja täydellistä tietämättömyyttä yhtä ihmisryhmää kohtaan tämä kirjoitus. Oikeutta eläimille sivustoa voi luonnehtia MV sivustoksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Täydellistä tietämättömyyttä on mikäli tämän onnistuu tulkitsemaan vihapuheeksi.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Voitko kertoa, millä ammattitaidolla ja kokemuksella sinä kyseistä asiaa kommentoit ?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #19

Määritettele nyt ensin ko ihmisryhmä, jonka koet joutuneen vihapuheen uhriksi ja sitten tarkemmin mikä täällä on vihapuhetta.

Kokemukseni perustuu pitkälliseen keskustelujen seuraamiseen sekä kirjoittamiseen näistä asioista - sekä tylsistymiseen siihen, kun ei muuta keksitä niin saadaan aikaan kaikesta kritiikistä vihapuhetta.

Oma ammattitaitosi näkyykin olevan HKScanin eläinhankinnasta, joka selittänee jotain. Voit varmaan ammattisi perusteella keksiä jotain rakentavampaakin ja asiapitoista kuin uhriutuminen vihapuheella.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Eivät ihmisoikeudet kuulu muulle eläinkunnalle. Näin siis ainakin selkeästi juutalais-kristillisessä kulttuuripiirissä, jossa ihmiskunnan ulkopuolinen luonto katsotaan luoduksi ihmisen käytettäväksi. Toki ympäristönsuojelun laiminlyöminen voi räikeissä tapauksissa heikentää myös ihmisten omia elinolosuhteita. Veganismi ja jyrkemmät eläinoikeusaatteet ovat rantautuneet länsimaihin Kaukoidän uskonnoista, joissa jotkut kieltäytyvät eläinkunnan hyväksikäytöstä perustellen asiaa mm. jälleensyntymisopilla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jopas jotakin, porsitushäkeistä luopuminen tai parsinavetoista onkin jo ihmisoikeuksien antamista eläimille.

Eläinten oikeudet ovat myös seurausta tutkimuksista, jotka tuottavat jatkuvasti tietoa muiden eläinten tietoisuudesta ja esimerkiksi kyvystä kokea kipua ja ahdistusta.

Jos mennään uskontojen puolelle, niin suomalainen luonnonusko jo ennen kristinuskoa noudatti seuraavaa: Suurimpana yhteisenä tekijänä eri luonnonuskontojen välillä pidetään kunnioitusta luontoa ja sen kiertokulkua kohtaan. Ihminen nähdään osana tätä kiertokulkua: ihminen ei ole luonnosta erillinen eikä sitä ylempänä tai alempana.

Luomakunnan kruunuksi itsensä julistaminen ja muun luonnon alistaminen sekä väheksyminen on siis täälläkin tuontitavaraa.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Lisäisin vielä että suomalaisessa luonnonuskonnossa ei tehty veriuhreja ja myös seksuaalikielteisyys oli sille vierasta.

Toisin kuin tänne Pohjolan perukoille väkivalloin istutetulla kristinuskolla, joka vei meiltä tasa-arvon ja toi mukanaan äijäjumalan ja äijäprofeetat kun meillä oli reilusti omasta takaa Ukko ja Akka!

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Jätetään mielellään uskonnot, ideologiat, yms. ihmisen järkeä kahlitsevat ajattelumuotit tämän mitä käytännönläheisimmän keskustelun ulkopuolelle. Niillä pyritään lähinnä etäännyttämään keskustelijoita itse konkreettisesta ongelmasta, joka on tunnustettu yleisesti ongelmaksi. Myös EU:n tieteelinen komitea mainitsi possujen kasvatuksen turkistarhauksen ohella merkittävää kärsimystä eläimille aiheuttavaksi elinkeinoksi jo v. 2001.

Nykyisen tieteellisen tiedon mukaan ihmisen ja eläimen raja ei ole juutalaiskristillisten oppien tapaan jyrkkä. Mm. ihmisapinat tulisi eläinfysiologien mukaan luokitella ihmisiksi tieteen näkökulmasta. Jatkuvasti on saatu vain lisää näyttöä siitä, kuinka samankaltaisia eläimet ovat ihmisten kanssa perusasioissa. Ja ihmekö tuo, koska eläimethän ovat esi-isiämme evoluutioteorian valossa.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Kokemuksesi ja ammattitaitosi näyttää olevan niin rautaisella tasolla, että ilman muuta perun puheeni. Pitkän kokemukseni perusteella veikkaisin, että tietyille tahoille ei mitkään perustelut auta. Yleensä seurauksena loputon jankkaaminen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ihmiset ja siat ovat moniruokaisia, tosin ihmiset syövät enemmän sikoja, kuin siat ihmisiä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Siitäköhän johtuu, että joskus joitain ihmisiä kutsutaan sioiksi mutta kuitenkaan sama ei toteudu toisinpäin? ;-)

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Sekä sioittelun, että homottelun tilalle täytyisi tosiaan keksiä jotain toimivaa tilalle, ettei sorsittuja ryhmiä mustamaalattaisi. Sorsittu-sana ei onneksi mustamaalaa mielestäni sorsia - mistä lie tullutkaan sanonta :)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ihmiset ja siat ovat moniruokaisia, tosin ihmiset syövät enemmän sikoja, kuin siat ihmisiä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

En ole ollut aikaisemmin Henna Kajavan kanssa juurikaan samaa mieltä mistään, mutta tämän kirjoituksen jälkeen arvostukseni häntä kohtaan nousi huikeasti! Kanssaihmisistä ei näköjään kannata luoda ennakkokuvaa liian nopeasti ja liian heppoisin perustein. Kiitos hienosta blogikirjoituksesta, Henna!

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kiitos, Pekka! Kyllä varmasti löytyisi muitakin samanmielisyyksiä; enhän ole tähän asti ehtinyt kirjoitella juuri muusta kuin maahanmuuttoaiheesta, joten et ole päässyt perehtymään varmaan kovin monipuolisesti näkemyksiini :)

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

On erittäin tärkeää että pidät yllä keskustelua tuotantoeläinten elinolosuhteista.

Viittasin yllä Janne Salosen kommentin yhteydessä 80-luvun rakennemuutokseen jonka aikana myös Suomen tuotantoeläintalouden rakenne muuttui täysin. Kaikki piti olla suurta, tehokasta ja koneellistettua. Pientilat ja kyläteurastamot tapettiin EU:n jäsenvalmistelun aikana alta pois, samalla kun rahatalouden sääntely lopetettiin ja valtion omaisuutta ruvettiin yksityistämään (pilkkahintaan, mikä on oma tarinansa).

Noihin aikoihin odotin Vihreiltä vähintäinkin yhtä kovaa poliittista vastustusta edes tuotantoeläintalouden suuryksiköitä vastaan kuten ydinvoimaa vastaan konsanaan, sillä bioviljelty ruoka, kylätoiminta pienteurastamoineen, käsityöpajoineen, luonnollisine elintapoineen ym. ym. oli koko Vihreän liikkeen punainen lanka, mutta ei, Vihreät olivat jo silloin 80-luvun lopulla muuttunut jonkilaiseksi sekoitukseksi ekoliikettä ja taistolaista unelmaa internationalismista. (huom. Anna Kontulan tutkimuksen mukaan SKDL:n hajoamisen seurauksena Vihreisiin siirtyi n. 40% jäsenistä ja loput perustivat Vasemmistoliiton, mikä voisi osittain selittää Vihreiden yhtäkkisen orgasoitumis- ja poliittisen järjestötoimintaosaamisen. Sitä ennen se oli enemmänkin kansalaistoiminnan ja vaikuttamisliikkeen henkinen)

Ongelma on kuitenkin itse EU:n politiikassa, sillä se palvelee rahataloutta ja pyrkii kaikin tavoin keskittämään suurille yrityksille ravintotuotannon, ja onhan Brysselissä jatkuvasti kolmisen tuhatta yrityslobbaria hoitamassa omaa eu-politiikkaa. Yksi brutaaleimmista esimerkeistä oli joskus 2010 tienoilla, kun EU yritti luvanvaraistaa ja siten rajoittaa lääkeyrttien, jopa valkosipulin viljelyä ja teki kaikenlaisia röyhkeitä yrityksiä kieltää luonnon lääkekasvien vapaan myynnin, kuten pakurikäävän. Sama koskee kotieläintaloutta. Itsenäinen, omaehtoinen ja omavarainen pientuotanto tuntuu olevan ristiriidassa eurooppalaisen kontrollointipolitiikan kanssa.

Ikuisena optimistina olen sitä mieltä ettei koskaan ole liian myöhäistä. Se hyvä puoli tässä narsismin aikakaudessa on, että ihmiset ovat ryhtyneet terveystietoisiksi, ehkäpä he edes itsekkyyttään ymmärtävät syödä hyvin hoidetun ja pidetyn eläimen lihaa kidutetun eläimen sijasta. Itse asiassa seuraan mielenkiinnolla ja avoimin mielin labrassa tuotetun lihan markkinoilletuloa, mutta entisten kotieläinten, nyk. tuotantoeläinten inhimillinen kohtelu on saatava ihmisten tajuntaan jo leikkikoulusta alkaen ja heti, aivan samassa mittakaavassa ja samanlaisella vimmalla kuin on yhteiskunnallisten organisaatioiden kaikille tasoille istutettu tämä nykyinen trendi-ideologia - monikultturismi. Luulisi onnistuvan, vaikka pienoinen haaste on toki uskonnollisten yhteisöjen irstailu veriuhreineen. No, siinähän mitataan humanismi.

Kiitos kirjoituksesta ja toivotan sinulle oikein hyvää alkanutta vuotta!

Käyttäjän virtanenanttim kuva
Antti Virtanen

Tänään MT:ssä myös eläinsuojelulain muutoksen vertailua eri maiden välillä. Valitettavasti kirjautumisen takana näköislehdessä (luultavasti luettavissa lähimmässä kirjastossa).

Aiheeseen osittain liittyen toinen artikkeli tältä päivältä:
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artik...

Ja toinen artikkeli viikon takaa: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artik...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joo-o, kiitos linkistä Janne, mukava katsoa todellisia vertailuja väittämien takana. Valitettavasti saparot eivät pelasta sitä, että vaikkapa Kärnän rummuttamalle väitteelle maailman eettisimmistä tuotannosta ei oikein löydy katetta.

Periaatteellisena kysymyksenä minua sylettää tuo eläimen itseisarvon jättäminen pois. Puolustuksena se että onhan se perusteluissa on pahasti ontuva.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset