Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Afganistanin siviiliuhrit ja Suomen liikennekuolemat

Irakin osalta on selvää, että viimeistään nyt turvapaikanhakijat olisi käännytettävä takaisin, kun Isisin valta on nujerrettu. Vaan Suomen hullun kansalaisuuspolitiikan ansiosta "suuren aallon" irakilaiset ovat jo saamassa pian Suomen kansalaisuuden, jonka saa neljä vuotta Suomessa oleskeltuaan. Mutta miten on afganistanilaisten laita? Tapetaanko nämä todennäköisesti, jos heidät lähetetään takaisin maahansa?

Suomen Afganistanin suurlähettiläs Anne Meskanen kommentoi jo vuoden 2015 turvapaikanhakuaaltoa afganistanilaisten osalta siten, että he ovat elintasopakolaisia. Hänen mukaansa köyhät jäävät maahan samalla, kun koulutetut karkaavat aivovuotona Eurooppaan. Tämä on suurlähettilään mukaan tuhoisaa maan kehityksen kannalta: https://yle.fi/uutiset/3-8514418

Muistan myös itse nähneeni dokkarin, jossa eräs urhea diplomi-insinööri oli palannut Afganistaniin Euroopasta, raunioituneelle alueelle halutessaan auttaa maataan. Hän kertoi siinä, kuinka maahan ei ollut jäänyt juuri lainkaan diplomi-insinöörejä, vaan lähes kaikki olivat jättäneet maan. Esitetty luku oli shokeeraava.

Guardianissa kerrotaan, kuinka eräät ihmisoikeustahot ovat arvostelleet Britanniaa siitä, että se olisi ristiriitaisesti luokitellut Afganistanin maailman toiseksi vaarallisimmaksi maaksi Syyrian jälkeen, mutta palauttaa silti myös juuri ja juuri täysi-ikäisiä maahan. Viime vuonna Afganistanissa tapettiin 3,438 siviiliä. Onko se paljon vain vähän? https://www.theguardian.com/uk-news/2018/feb/19/uk-under-pressure-over-a...

Vertailun vuoksi Afganistanin väkiluku on n. 35 miljoonaa. Suomessa on kuollut liikenneonnettomuuksissa n. 250 ihmistä vuodessa. Suhteutettuna Afganistanin väkilukuun vastaava määrä Afganistanissa olisi n. 1 750 ihmistä vuodessa. Eli Afganistanissa kuolee konflikteissa suhteessa väestömäärään noin tuplasti sen verran siviilejä, mitä Suomessa liikenneonnettomuuksissa. Onko se paljon?

Suuntaa-antavaa saa myös UNOCD:n tilastoista vuodelta 2012. Afganistan ei sijoitu kyseisten tilastojen mukaan edes maailman 40 vaarallisimman maan joukkoon toisin kuin esimerkiksi naapurimme Venäjä, sekä aivan toisenlaisissa lukemissa liikkuvat Etelä- ja Väli-Amerikan, sekä Karibianmeren maat. Näin alhaista tasoa on kylläkin jo vaikea uskoa, joten olisikohan tilastointi Afganistanin osalta ollut heikkoa..  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_...

Kuinka monille sadoille miljoonille viiden miljoonan Suomen ja kutistuvan Euroopan täytyisi antaa potentiaalisesti oleskeluluvat, jos pelkästään maan rauhattomat olot lasketaan syyksi myöntää oleskelupa?

Siirtolaisten oikeuksien ohjelman johtajan (Amnesty) perustelut Guardianin jutussa ovat niinkin uskomattomat, että hänen mukaansa tämä järkyttävä palautuspolitiikka ei auta lainkaan alueen vakauttamisessa. Kukahan tällaista olettaisikaan. Ei myöskään väestön asuttaminen Eurooppaan Afganistanista vakauta maan oloja - päinvastoin resurssit ponnisteluille maan vakauttamiseksi ja köyhimpien, sekä hädänalaisimpien auttamiseksi vähenevät.

Toisaalta on uutisoitu, että Suomeen tulee Afganistanista pääasiassa hazaroita, jotka ovat shia-muslimeja ja joita siksi usein vainotaan. Vaino on käsittääkseni kuitenkin yleisesti Afganistanissa asuviin pariin miljoonaan hazaraan kohdistuvaa, eikä henkilökohtaista vainoa. Ongelmaa on tällöin pyrittävä ratkaisemaan kokonaisuutena, eikä kohdentamalla rajallista auttamispotentiaalia turvapaikanhakijoihin, jotka muodostavat helposti merkittävän taloudellisen taakan pienelle maalle, jossa sosiaaliturvan taso on globaalisti korkea.

Jos oltaisiin järkeviä ja alettaisiin vihdoin tosissaan kohdentaa avustamisvaroja tehokkaasti, niin tänne tulleet afgaanimiehet kannattaisi kuitenkin evästää kunnolla ennen palauttamista. Heidät tulisi varustaa humaaneilla ja tasa-arvoa korostavilla arvoilla, kertoa millainen sotapäällikko Mohammed todellisuudessa oli, uskontokritiikkiä unohtamatta: http://www.historynet.com/muhammad-the-warrior-prophet.htm                sekä opettaa hyvät itsepuolustustaidot ja antaa suomalainen ase itsepuolustusta varten heti perillä käyttöön. Näin maahan voidaan lähettää "muutosagentteja" - etteivät ole ihan turhaan tänne asti matkustaneet.

Suomen ja koko Euroopan olisi myös puututtava vahvasti Afganistaniin "syvään juurtuneeseen" poikien raiskausperinteeseen, jossa herkässä iässä olevat pojat alistetaan viihdyttäjäpojiksi:  https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/afganistanilainen-poikien-...                                                                                                             

Kumpi on tärkeämpää; pyrkiä vaikuttamaan kiduttamiseen ja em. kaltaiseen ihmisten henkiseen tuhoamiseen vai miettiä jatkuvasti lähinnä vain ihmishenkiä? Me kaikki kuolemme ennemmin tai myöhemmin ja mielestäni hyvä ja arvokas elämä on tärkeintä.

Angela Merkel ja hänen eurooppalaiset seuraajansa eivät kuitenkaan halua tosissaan tarttua ongelmiin. Ilmeisesti on niin paljon muutakin, parempaa tekemistä, kuten Suomessa Sote-draaman jatko-osien kehittely.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Afganistanissa kuolee liikenteessä huomattavasti enemmän ihmisiä kuin väkivaltaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

No jos noin on niin sinne pitäisi sotilaiden sijasta lähettää liikennepoliiseja.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Afganistanissa kuolee vuositasolla enemmän ihmisiä kuin Suomessa aivan mihin tahansa. Jopa luonnollisesti.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Afganistanista ja Irakista tulleet pakolaiset ovat maansa toimeliampia kansalaisia aikaansaamattomat ovat jääneet paikalleen.
Afganistan ja Irak tarvitsevat aikaansaavia kansalaisia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Afganistan ja Irak tarvitsevat aikaansaavia kansalaisia."

Suomikin tarvitsee aikaansaavia kansalaisia. Sinänsä hienoa, että joku korostaa tänne tulleiden pakolaisten merkitystä kehityksen jouduttajana.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Väärässä habitaatissa yksilöstä ei olekaan hyötyä, kuten omassa habitaatissaan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #14

Et sitten koskaan ole kuullut sopeutumisesta ja uudelleen juurtumisesta?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #20

Olen siitä kuullut, mutta en viime aikoina Suomessa nähnyt.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #22

Harri, sitten sinun on syytä avat silmäsi ja myös katsoa. Niin yksinkertaista se on.

Itse olen nähnyt, miten kaksi ja puoli vuotta sitten tänne tulleista nuorista miltei kaikki osaavat hyvin suomea, useimmat käyvät koulua ja osa sen ohessa tekee töitä. Eräät, joiden turvapaikkaprosessi on kesken, tekevät töitä eri aloilla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #23

Jouni, olet ollut oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Laajat tilastot eivät kuitenkaan tue henkilökohtaisia havaintojasi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

Mitenkäs se menikään: vale --- emävale --- ???

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Nämä keskustelut ovat tosi matalaotsaisia. Kuten kaikki matkustelleet ihmiset tietävät monessa maassa liikenesääntöjä ei juuri ole ja ihmisiä kuolee hurjia määriä onnettomuuksissa. On kyseessä sitten Intia, Thaimaa, Afganistan, Nigeria taikka Meksiko vallassa on yhä vanhakantainen macho kulttuuri jonka eräs piirre on miesten yleinen tupakointi. Jos Afganistanissa ei tunge suoneen piikkiä, polttele vahvempaa kamaa niin suussa on tupakka.

http://globalhealth.thelancet.com/2016/04/22/afgha...

Afghanistan is home to one of the world’s highest death rates due to non-communicable diseases (NCDs), according to the World Health Organization. The leading attributable risk factor for NCDs—chronic respiratory diseases, cancer, diabetes and cardiovascular diseases—is tobacco use.

A staggering 80% of the world's tobacco consumption now happens in low- and middle-income countries and it continues to increase.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Jos luotaisiin täysin koskematon, neitseellinen alue, johon koko Afganistanin väestö siirrettäisiin ja siellä olisi valmiina infrastruktuuri ja maanviljely, niin mitä veikkaatte: siirtyykö ongelmat ihmisten mukana, vai johtuvatko nämä Afganistanin karusta maaperästä?

Timo Heikkila
Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Varmasti ympäristö ja historia ovat paljolti muovanneet Afganistanin kulttuurista sellaisen kuin se on. Islam ja vanhakantainen sellainen on tietenkin se varmasti suurin ongelma kehitykselle. Aika kiinnostavaa verrata tieteellisten artikkeleiden määrällisiä eroja islamilaisen ja muun maailman välillä. Oliko se niin, että yksin Suomessa on julkaistu enemmän tieteellisiä tutkimuksia kuin koko islamilaisessa maailmassa yhteensä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Soitahan suutasi vaikka sitten, kun Suomesta tulee ensimmäinen nainen, joka pokkaa Fieldsin palkinnon. Muutenkin:

http://www.euronews.com/2017/07/17/how-death-of-ma...
https://www.scientificamerican.com/article/mathema...

Hänen jo kouluaikainen ystävänsä Roya Beheshti taas on matematiikan professorina St Louisissa.

https://www.researchgate.net/scientific-contributi...

[Eager to discover what they were capable of in similar competitions, Mirzakhani and Beheshti went to the principal of their school and demanded that she arrange for math problem-solving classes like the ones being taught at the comparable high school for boys. “The principal of the school was a very strong character,” Mirzakhani recalled. “If we really wanted something, she would make it happen.” The principal was undeterred by the fact that Iran’s International Mathematical Olympiad team had never fielded a girl, Mirzakhani said. “Her mindset was very positive and upbeat — that ‘you can do it, even though you’ll be the first one,’ ” Mirzakhani said. “I think that has influenced my life quite a lot.”]

https://www.quantamagazine.org/maryam-mirzakhani-i...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pistetään nyt vielä lisää näitä tieteelliseen tutkimukseen kykenemättömien saavutuksia:

https://www.helmholtz-muenchen.de/no_cache/presse-...

Laleh Haghverdin lisäksi kaikkiaan kuuden Helmholz palkinnon saajan joukossa oli myös suomalainen Emma Järvinen:

http://www.emmajaervinen.com/

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Turhaa rahdata ihmisiä, joilla ei ole ruusuista tulevaisuutta, maahan, jolla ei ole ruusuista tulevaisuutta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Turvapaikan hakeminen on perustavanlaatuinen ihmisoikeus - myös afganistanilaisille. Ja turvapaikka myönnetään aina hakijan yksilöllisen avuntarpeen perusteella, eikä niinkään lähtömaan liikenteessäkuolleisuustilastojen perusteella.

Afganistanissa kuoli edellisvuonna sodan ja terrorin vuoksi 89 980 ihmistä ja liikenneonnettomuuksissa siellä menehtyi 39 000 ihmistä.

Tammikuun 2015 jälkeen Suomeen on myönnetty mm. kahdelle yhdysvaltain ja peräti 167:lle Venäjän kansalaiselle turvapaikka, vaikka kummassakaan suurvaltiossa ei ole kåynnissä laajamittaista sisällissotaa ja liikennekin niissä sujuu pääosin valvotusti...

Pekka Pylkkönen

90.000 poikkeaa aika raskaasti yleensä esitetystä noin 3000:sta

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Kylläpä on kova luku vedetty punaisesta hatusta. Yk antaa vähän maltillisemman. Taidan uskoa sitä.

The UN estimates that in 2016 3,498 civilians were killed and 7,920 were wounded in Afghanistan.[

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Myönnän, antamani vertailutilasto Afganistanin ja Pakistanin välillä on maiden elinoloerot suhteellisesti huomioima arvio.

Tässä toteutuma :

http://www.worldlifeexpectancy.com/country-health-...

59 henkilöä per 100 000 kuolee sodan ja terrori-iskujen vuoksi (ja liikenneonettomuuksissa kuolleisuus on 27 henkilöä per 100 000 asukasta). Suomessa vastavat suhdeluvut ovat 0.0 ja 5.01...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #30

Sivustosi, joka on sen verran amatöörin toteuttama ettei sitä pysty lukemaan ilman päänsärkyä, ei kerro sanallakaan mitä tuo "war" tuossa merkitsee tai mistä se on repäissyt monta kertaa YK:n julkaisuja isommat numerot.

Myönnä mieluummin toistaiseksi että yritit esittää trumppilaisia faktoja.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #30

2001 vuoden invaasion jälkeen Afganistanin sodassa on kuollut viidessätoista vuodessa:

Talibanit & liittolaiset 51,000–67,000 henkeä

Yhdysvallat (2,271) & liittolaiset & Afganistanin joukot (38,266) yht. 43,362

Siiviilejä 31,000

https://en.wikipedia.org/wiki/War_in_Afghanistan_(2001%E2%80%93present)

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kyllä tosiaan vaikuttaa erikoiselta tuo Juhon esittämä luku. Täytyy ehtiessään tutkia tuota sivustoa, että mikä se tarkalleen ottaen on. Myös tässä toisessa Guardianin artikkelissa esitetään samansuuntaista numerotietoa, minkä kirjoituksessani esitin. Ja minua on valistettu, että Guardian olisi peräti vasemmistolainen lehti:

"The number of civilian deaths in the Afghan war has reached a record high, continuing an almost unbroken trend of nearly a decade of rising casualties.

The number of deaths of women and children grew especially fast, primarily due to the Taliban’s use of homemade bombs, which caused 40% of civilian casualties in the first six months of 2017, according to UN figures released on Monday.
Child casualties increased by 9% to 436, compared with the same period last year, and 1,141 children were wounded. Female deaths rose by 23%, with 174 women killed and 462 injured."

https://www.theguardian.com/world/2017/jul/17/civi...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"...sekä opettaa hyvät itsepuolustustaidot ja antaa suomalainen ase itsepuolustusta varten heti perillä käyttöön. Näin maahan voidaan lähettää "muutosagentteja" - etteivät ole ihan turhaan tänne asti matkustaneet."

Tuo oli kuin Archien Bunkerin (tai Donald Trumpin) suusta suoraan. Vai että sellaisia muutosagentteja Suomen pitäisi sinne lähettää. Jos maa kerta on sinun mukaasi turvallinen, niin miksi maahansaapujille pitäisi antaa joku rynkky olalle jo lentokentällä?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kokonaisuutena siviilien kuolleisuusluvut vaikuttavat Afganistanissa alhaisilta globaalisti, mutta esim. hazaroiden alueen ympäristössä on terroristeja, jotka ovat rasistisia hazaroita kohtaan ja toisinaan murhaavat näitä. Kuitenkin, kuten mainittua hazaroita on pari miljoonaa ja jos osa evakuoidaan tänne, niin jäljelle jäävät lienevät vielä kovemmilla.

Ylipäänsä, koska Afganistan on islamilainen maa ja vielä konservatiivinen ja raaka kulttuuriltaan, niin siellä on tietenkin vaarallisia miehiä joukossa enemmän kuin humaaneja arvoja korostavissa länsimaissa. Ja koska aseita saanee aika vapaasti ostettua, mutta kaikilla ei ole varaa niihin, niin antaa tänne tulleille sitten suomalaiset aseet, koska ehkä jopa koko suvun rahat on käytetty yhden miehen matkaan tänne.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Henna, luin tekstisi.

Afganistan on, kuten afgaanit itse sanovat: Keski-Aasian suuri liikenneympyrä, joka on joutunut historiansa aikana ja edelleen joutuu monenlaisten ristiin vetävien voimien kohteeksi.

Työskentelin vajaan vuoden vastaanottokeskuksen alaikäisyksikössä opettaja-ohjaajana ja sittemmin ohjaajana. Toimipisteeni asukkaat olivat afgaaneja ja tuon vajaan vuoden aikana opin puhumaan jokseenkin sujuvasti daria/farsia. Afgaanien lisäksi olin jonkin verran tekemisissä myös kurdien, arabien ja joidenkin somalien kanssa.

Muutamiin esiin ottamiisi seikkoihin/luuloihisi totean, että itsepuolustustaitojen treenaaminen tuossa köyhässä vuoristoisessa maassa on varsin yleistä ja yleensä teini-ikäiset pojat osaavat ajaa autoa ja myös ajavat - vaikka se sen ikäisiltä kortittomilta onkin kiellettyä, niin tehdään yleisesti.

Ymmärrätköhän sinä (lainkaan) millainen maa Afganistan on. Se ei ole Suomi eikä Eurooppa. Se on vuoristoinen, eristynyt ja monessa suhteessa ei-edistynyt: kännyt ihmisillä yleisesti on, mutta linkkitorneja ei ole kaikkialla kuten Suomessa ja jos kattilalaakson pohjalla, jossa asutaan, ei ole kenttää, ylös ei välttämättä kaikkialla uskalla mennä vaikkapa talibanien pelosta. Jos jokin alue joutuu eristyksiin lumen vuoksi, sitä sitten ollaan kuukausitolkulla, sillä aurauskalustoa joko ei ole lainkaan, tai se, missä sitä on, ei ole kotimassamme totutun modernia. Tiedonvälitys on mitä on, ja meille ei uutisoida kaikesta, ylipäänsä kaikki ei päädy uutisiin asti tuollaisissa maissa, mutta sana kiirii silminnäkijöiden kautta yhteisössä.

Tuntemani vajaat sata afgaania edustavat suurelta osalta hazaroita, mutta joukossa on myös (Afganistanin) uzbekkeja, turkmeeneja, pataaneja ja tadzikkeja sekä ihmisiä, joiden vanhemmat ovat keskenään eri väestöryhmistä. Tuntemissani ihmisissä suuri osa on lähtökohtaisesti perin köyhiä, osalla koulutausta on miltei olematon, jotkut ovat käyneet muutaman vuoden koulua ja harvat täyden peruskouluamme vastaavan. Käytännön ja kädentaitoja näillä nuorilla on perin paljon, yhdellä yhtä, toisella toista ja osalla monenlaista.

Kurinpito-ongelmia ei erityisesti ollut, selkeästi enemmän niitä on tavallisessa suomalaisessa peruskoulussa, jollaisissa olen muutaman vuoden tehnyt sijaisuuksia. Afgaanit kunnioittavat vanhempia ihmisiä ja aikuisia yleensä. Luonnollisesti nuoret joskus nahistelevat keskenään, kuten käy varmasti kaikkialla. Nuorena (16-17-vuotiaana tai nuorempana) tänne saapunut kasvava, aikuistuva ihminen, kokemani ja näkemäni mukaan, sopeutuu kyllä tähän maahan. Ihmiselle, joka jo on ehtinyt juurtua tänne enemmän tai vähemmän, on oikein antaa käydä koulua, hankkia ammatti ja rakentaa elämänsä täällä.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Tilastot eivät valitettavasti tue kokemaasi sopeutumista, koska heidän työllisyys on heikoa vielä kymmenen vuoden oleskelun jälkeen länsimaissa:

"- Kymmenen vuotta Suomeen muuttamisen jälkeen Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa syntyneiden miesten työtulot olivat vain 22-38 prosenttia samanikäisten kantaväestöön kuuluvien miesten työtuloista, Sarvimäki toteaa.

Hänen mukaansa Irakista, Afganistanista ja Somaliasta tulleiden työllisyysaste oli vain 20-26 prosenttia 2013, kun se muilla maahanmuuttajilla oli 52-58 prosentin luokkaa."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703242200091348...

Ihminen joka on asunut yli kaksikymmentävuotta sanomastaan 17-vuoden iästä Afganistanissa ei juurru hetkessä Suomeen ja hänet voidaan hyvin palauttaa takaisin kotimaahan mikäli ehdot eivät täyty maassa oleskelulle. Turvapaikkajärjestelmästä ei saa muostosta reittiä elintasopakolaisuuteen, jollaisena sitä tunnutaan käyttävän. Nämä nuoret miehet ovat parhassa asemassa kotimaassaan. He ovat arvostettuja mistä kertoo jo se, että heille maksetaan tämä reitti länsimaihin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Ville, mitäpä jos aloitat älyllisen rehellisyyden itsesi suhteen, mieluiten heti nyt viimein.

Seitsemäntoista vuotta elämästään elänyt seitsemäntoistavuotias on elänyt seitsemäntoista vuotta. Mitä ikään tulee, kaikki eivät edes tiedä ikäänsä: ei ole tällaista väestökirjanpitoa kuin Suomessa. Osa heistä Afganistanissa, vaan perin monet jo kertaalleen pakolaisina, yleensä Iranissa, jonne etenkin hazaroita on paennut. Iran ei kuitenkaan yleensä myönnä heille kansalaisuutta eikä mahdollisuutta käydä koulua ja hankkia ammatti tai saada muutakaan perusturvaa, mikä kuuluu jokaiselle iranilaiselle yleensä ole.

VH: "Nämä nuoret miehet ovat parhassa asemassa kotimaassaan. He ovat arvostettuja mistä kertoo jo se, että heille maksetaan tämä reitti länsimaihin."

Mene kertomaan se heille, jotka ovat kävelleet kolmekin kuukautta kohti länttä, koska muuta keinoa ei ole, mene kertomaan se heille, joilla ei ole enää vanhempia, mene kertomaan se heille, joiden isä, äiti, veli, sisko on murhattu, koska oli hazara ja itsellä sama edessä, jos sattuu talibanpartio kohdalle. Tule kertomaan se minulle livenä, sinähän asut Tampereella kuten minäkin.

On sinun helppoa itkeskellä nuo sanasi, kun riittää, että itse uskot niihin ja odotat samoinluulevien kerallasi luulevan niin.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #26

Kyllä niistä huomattavan suuri osa valehtelee ikänsä ja/tai se on yli 17-vuotta. Tästä on Euroopassa tehty laajoja tutkimuksia.

Olipa heidän asemansa mikä tahansa ja lähtömaa esim. Iran, niin meillä ei ole länness velvollisuutta elättää heidän elintasopakolaisuuttaan. He voivat hakea työ- tai opiskeluoikeutta tänne ja muuttaa sitten, mutta he hakevat lupaa oleskelulle väärin perustein.

Julkisuudessakin on kirjoitettu ja aika monta kertaa miten montakymmentä tai sataa miljoonaa halukasta löytyy näistä alemman kehitystason maista populaatiota, joka haluaisi lähteen. Varmasti ymmärrät, että täällä seurauksena olisi katastrofi, jos siirtolaisuus muodostuisi suuremmaksi ja heitä ei voisi palauttaa. Hyvinvoinnista olisi pakko leikata ja kunnolla, sosiaaliset ongelmat ja rikollisuus räjähtäisi käsiin. Sitten alkaisi terrorisointi eriryhmien välillä (nämä tulijaryhmät on yleensä niitä rasistisimpia muita kohtaan).

Esitän sinulle yhden kysymyksen:

Joka vuosi kuolee länsimaista miehiä Afganistanissa, koska he taistelevat sotaa, jota näiden pakolaispoikien ja -miesten pitäisi taistella. Miksi länsimaisten miesten pitää kuolla, kun nämä miehet tulevat tänne?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #32

Villeseni, vastaat itse omaan kysymykseesi siten, kuin sinua miellyttää. Niinhän sinä tulkitset muutakin materiaalia. Help yourself.

Ellet tiedä, kerron sinulle, että on tapauksia, joissa tarkemman analyysin perusteella katsotaan henkilö vanhemmaksi, kuin hän on ilmoittanut. Tapauksia on myös toiseen suuntaan ja tunnen useita sellaisia.

VH: "Olipa heidän asemansa mikä tahansa ja lähtömaa esim. Iran, niin meillä ei ole länness velvollisuutta elättää heidän elintasopakolaisuuttaan. He voivat hakea työ- tai opiskeluoikeutta tänne ja muuttaa sitten, mutta he hakevat lupaa oleskelulle väärin perustein."

Elintasopakolaisuutesi voit pitää itselläsi. Turvapaikanhakuoikeus ihmisellä on - niin yksinkertaista se on - ja turvapaikantarpeen myöntämis- tai epäämisperusteiden tutkimista sekä lausunnon antamista varten on olemassa tietyt viranomaiset.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #33

Suurlähettiläs: Afganistanista tulee Suomeen nimenomaan elintasopakolaisia

https://yle.fi/uutiset/3-8514418

Ei tainnut löytyä vastausta kysymykseeni?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #37

Nähtävästi ei. Kovasti seurasin keskustelua ja toivoin osittain että häneltä olisi tullut logiikkaa tarpeeksi oikeuttamaan nykytoimia - valitettavasti ei (kuten tuo linkkisikin näytti, jonka tosin tiesin monen muun ohella muutenkin). Edelleenkin turvapaikanhaku esim. Afganistanista Suomeen vaatii miltei tusinan turvallisen maan läpäisyn ennen Suomea... jolloin turvallisuus tosiaankaan ei voi olla ensisijainen syy miksi Suomeen haetaan. Elintasopakolaisuus on.... en katso kieroon sitäkään, vaan ymmärrän. Mutta esim. Euroopan mailla ei ole siihen varaa.. me emme voi jakaa lähes loputtomien elintasopakolaisten kustannuksia, vaikka kuinka haluaisimme. Tilastot näyttävät myös ettei todellakaan huoltosuhde parane vaan pahenee tuota kautta eli maahanmuuton kautta emme löydä apua siihen.

********

Erikseen ovat tapaukset mikäli haetaan tietoisesti pakolaisleireiltä ihmisiä Suomeen, jotta heitä autettaisiin. Se on sentään järkevämpi tapa auttaa. Tosin ainut järkevä konsti parantaa maiden olosuhteita on että he itse auttavat itseään (siihen heitä pitää auttaa myös). Eikä se voi tapahtua mikäli länsimaihin pyrkivät (yleensä kaikkein parempiosaiset) vievät itsensä muihin maihin ja aivovuoto on täysin selviö eli tilanteet vain pahenevat lähtömaissa. On häkellyttävää ettei näinkään selviä asioita käsitetä, vaan jauhetaan loputtomiin lähes kaikille haitallista nykymallia (joku aina tosin tienaa, on huomattu eli rahakin ratkaisee.. turvapaikanhakijoista on tullut monelle taholle business, eikä ollenkaan vähäarvoinen). EU esim. ei voi olla turvapaikka sadoille miljoonille, ei nyt eikä tulevaisuudessa, koska yhteiskuntamme kaatuisivat (nyt jo voi nähdä EU-alueella puolueiden kannatuksien muutoksen.. siitä varoiteltiin, "kukaan" ei uskonut). Apu pitää pääosin kohdistaa kriisien lähialueille. Sorry siitä, mutta se auttaa enemmän kuin nykymallit, jotka ovat avain katastrofiin EU-maissa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #26

Kysymys oli siitä että afgaanit eivät tilastollisesti työllisty Suomessa pitkälläkään aikavälillä. Vastauksestasi jäi puuttumaan vastaus. Höpöttelit vain omiasi.

Tilastojen valossa Afganistan on myös väkivallan suhteen erittäin turvallinen maa. Todennäköisyys kuolla vuodessa konfliktin vuoksi on vain luokkaa 0.0001. Se on niin pieni riski että se jätetään huomiotta. Jokainen lääkäri vahvistanee tämän.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #40

Pylkkönen vaikuttaa olevan tässä asiassa perin oikeassa. Tilastot joskus toki valehtelevat tai lähinnä niitä voi tulkita kuin piru. Mutta tässä pakolaiskysymyksessä on vaikeaa löytää järkeä joidenkin toiminnalle..... paitsi järjen sumentava ideologia (joidenkin yksittäisten tapausten kohdalla puhdas raha kyllä selittää toiminnan).

Ideologioiden voimaa ei tosin kannata alkuunkaan vähätellä.... niiden avulla on saatu suurta tuhoa aikaan kautta ihmiskunnan historian. "Hyvätkin" ihmiset muuttuvat varsin ikäviksi sopivalla propagandalla (jota he itse eivät propagandaksi käsitä).

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #42

Kyllä ymmärrän sen, että voi olla hyviä kokemuksia näistä nuorista miehistä. Asioita pitäisi kuitenkin katsoa laajemmin ja jos ajetaan jotain politiikkaa, niin pitäisi miettiä, että mitä siitä seuraa kokonaisuutena. Yksittäisille ihmisille Suomi on lottovoitto ja kestämme myös jonkin verran negatiivisen huoltosuhteen omaavaa muuttoa.

Jos kuitenkin lähdetään linjalle, jossa neljän kielteisen päätöksen saanutta lähdetään puolustamaan mielenosoituksilla Vihreiden ja Vasemmiston toimesta, niin tämä on oikeusvaltion halveksuntaa. Miksi ylipäätänsä käyttää rahaa ja aikaa taustan ja turvapaikka oikeuden tutkimiseen, jos lopulta Vihreät ja Vasemmisto järjestävät miekkarin ja vaativat ketjun aloittamista taas alusta, koska päätös oli väärä (negatiivinen).

Jos annetaan kuva, että tänne päästyään yli kymmenen turvallisen maan läpi tänne voi jäädä oli hakemukselle päätös mikä tahansa, niin silloin kukaan ei täältä vapaaehtoisesti pois lähde. Kestää useita vuosia, mutta lopulta meillä on erittäin suuret vähemmistöt näistä kehitysmaista ja saa olla jääräpäinen, jos ei jo Euroopan kokemuksien pohjalta suostu myöntämään niitä muutoksia ja ongelmia joita siitä on seurauksena.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Ymmärrän, että haluat kokemustesi jälkeen, vaikka et olekaan käynyt kai Afganistanissa lainkaan esiintyä asiantuntijana. Tuo on kuitenkin sinun näkemyksesi asioista. Ihmiset ovat luonnollisesti yleensä aika nöyriä silloin, kun toivovat saavansa vastaanottavalta maalta luvan jäädä asumaan sinne. Afganistanissa on myös varsin kova kuri lapsilla, joten ovat varmasti suht rauhallisia. Mutta kuinka kehitys tuosta etenee, kun huomaavat, ettei niitä työpaikkoja täällä olekaan heille ja kuten kuvasit, niin heillä on vain sellaisia kädentaitoja, joilla ei ole täällä käyttöä. Mitä itse olen lukenut, niin nimenomaan tuossa iässä koulutusta vailla jääneet eivät enää tyypillisesti pysty hankkimaan taitoja, joilla pärjätä suomalaisessa työelämässä. Matalan koulutustason töitä ei paljoa enää ole, eikä siivoaminen esim. kiinnostane moniakaan afgaanimiehiä ainakaan pidemmän päälle. Tämä on siitäkin ymmärrettävää, että siivoustyö ei ole kovin kilpailukykyistä palkaltaan sosiaaliturvaan verrattuna. Tämän jälkeen, kun ensimmäisen maahanmuuttajapolven afgaanit jäävät pääsääntöisesti syrjäytyneiksi, seuraavat sukupolvet seuraavat helposti myös suomalaisissa vanhempiensa esimerkkiä. Kuten on kirjoitettu, niin radikalisoitumisvaara on suuri näissä tilanteissa.

Ylipäänsä, vaikka sopeutuisivatkin tänne, niin voimavarat on ohjattava oikeudenmukaisesti, eikä niin, että lähinnä miehet tulevat rajoille ilman minkäänlaisia dokumentteja kertomaan joko tosi- tai keksittyjä tarinoita. Naisilla ja lapsilla tällaista mahdollisuutta ei yleensä ole, vaikka naiset joutuvat lähes säännönmukaisesti Afganistanissa pakkoavioliittojenkin uhreiksi, mikä on institutionalisoitua raiskauskulttuuria ja siis vakavaa väkivaltaa ja orjuutusta. Viisimiljoonaisella väestöllä on erittäin rajallinen kapasiteetti. Näin ei saada maailmaa kuntoon ja jos niin kuvitellaan on se aika huolestuttavaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

" eikä niin, että lähinnä miehet tulevat rajoille ilman minkäänlaisia dokumentteja kertomaan joko tosi- tai keksittyjä tarinoita. "

*************************************
Tästä todellakin on ollut tasa-arvo kaukana. Olen selitykset kuullut, mutta loppupeleissä ne eivät ole kovin vakuuttavia. Edelleen kaikkein heikoimmissa olevat ihmiset jäävät sinne muualle (hyvällä tuurilla ovat päässeet raahautumaan pakolaisleireille... kaikki eivät edes sinne).

Koko homma on haiskahtanut pahasti jo alusta asti. Etenkin kun perehtyy miten eri tahot tienaavat turvapaikanhakijabusineksellä. Samalla rahalla mitä näihin hulluuksiin käytetään, voisi auttaa moninkertaisesti suurempaa osaa ihmisiä kehitysmaissa/kriisimaissa/where-ever. Miksi näin ei tehdä.... noh, ideologinen sokeus/hulluus plus joillakin tahoilla selvä rahansaanti.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"....

When you're wounded and left on Afghanistan's plains,
And the women come out to cut up what remains,
Jest roll to your rifle and blow out your brains
An' go to your Gawd like a soldier.

..."
Rudyard Kipling, "The Young British Soldier"

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Huh; kuulostaa järkyttävältä, mutta ilmeisesti perustuu jonkun kokemuksiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuostapa voi kaivella lisää kokemuksia...

http://www.poetryloverspage.com/poets/kipling/kipl...

Runomuotoisten kokemusten ohella kirjailija ehti kirjoittamaan myös muutaman fiktiivisen teoksen, joista tunnetuin lienee Viidakkokirja. Siitä ei ole täyttä varmuutta, oliko Mowgli todella susien kasvattama. Joka tapauksessa hänelle myönnettiin myös 1907 kirjallisuuden Nobel-palkinto.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rudyard_Kipling

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Lainasin Kiplingiä sen takia, että historia osoittaa, että Afganistan on parasta jättää rauhaan aikä puuttua sen asioihin. Sitä eivät pystyneet alistamaan Aleksanteri Suuri, Brittiläinen Imperiumi eikä Neuvorto-imperiumi. Keitä nuo amerikkalaiset kuvittelevat olevansa?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuoltakin kun länsimaat lähtevät kokonaan, niin kosto heitä tukeneille on happoa ja kuolemaa. Samalla sharia-laki päälle kaikille. Ihan jo noistakin syistä on vähän vaikeaa tukea enää länsimaiden totaalista lähtöä alueilta ihan lähiaikoina. Sinne jäävät eivät ansaitse moista kohtaloa, mutta täältä länsimaistahan on helppo sanoa troops out, välittämättä seurauksista. Olisihan se yksinkertainen ratkaisu toki, karmeine seuraamuksineen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Kumpi on tärkeämpää; pyrkiä vaikuttamaan kiduttamiseen ja em. kaltaiseen ihmisten henkiseen tuhoamiseen vai miettiä jatkuvasti lähinnä vain ihmishenkiä?
.............

Mitäpä jos olisi kysymys blogistin omasta hengestä?

Kaarina Leinonen

Ei pieni Suomi pysty mitenkään "pelastamaan" koko maailman avuntarvitsijoita se on mahdotonta. Heidän auttamisensa pitää tehdä Suomen ja Euroopan rajojen ulkopuolella. Halukkaat auttajat voivat kaikin mokomin mennä heitä avustamaan omine rahoineen. Suomessa on ihan
omasta takaa köyhiä siis "tosi köyhiä" ihmisiä jotka selviävät kiikun
kaakun hengissä.
Halukkaat auttajat sinne vaan paikanpäälle aivan omin voimin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset