Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Kyllä, sisäministeri: Turvapaikkajärjestelmästä kiintiöpakolaisuuteen!

Euroopassa käydään nyt kiivaita ja vaikeita keskusteluita ja neuvotteluita maanosan humanitaarisen maahanmuuton järjestämisestä tulevaisuudessa. Itse olen sitä mieltä, että kestävin ja kustannustehokkain pohja luodaan siten, että turvapaikkajärjestelmästä luovutaan vihdoin kokonaan. Se ei enää ole vastannut alkuperäistä tarkoitustaan, eikä palaa alkuperäiseen tarkoitukseensa myöskään silloin, jos turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelykeskukset vain siirretään EU:n ulkopuolelle. Ne tulevat edelleen kuormittumaan hallitsemattomasta paremman elämän toivossa tulevasta väestöstä Afrikasta ja muualta. Kuten olemme Välimerellä nähneet, ihminen on myös paremman elämän toivossa valmis uhmaamaan kuolemaa, eikä vain henkensä hädässä. Erityisesti nuorille miehille on tyypillistä suurien riskien ottaminen.

Sisäministeri Mykkäsen ehdotus, että siirryttäisiin kokonaan kiintiöpakolaisuuteen on kannatettava. Hän ehdotti EU:n pakolaiskiintiön kymmenkertaistamista. Saattaa ensalkuun kuulostaa hurjalta, mutta väkimäärään suhteutettuna tuo 250 000:en kiintiöpakolaisen jakaminen EU-maiden kesken tarkoittaisi Suomelle 2 500 kiintiöpakolaista. Mikä parasta, perheenyhdistämisruliansseja ei myöskään tarvitsisi enää pyörittää, kun pakolaiset otettaisiin perhekunnittain. Kiintiöpakolaisten päälle ei tulisi enää perheenyhdistettäviä, jotka moninkertaistaisivat tulijamäärän.

Kiintiöpakolaisissa painotus ei olisi enää miehissä. Voisimme myös valita kaiketi, miltä leireiltä pakolaisia otettaisiin, jolloin Suomen suomalialaistuminen ei enää jatkuisi nykyiseen malliin. Kyllä lähes 30 vuoden virta Somaliasta olisi saanut olla jo aikaa sitten tiensä päässä. Pakolaisjärjestelmää ei ole tarkoitettu pysyväksi väyläksi maahanmuutolle maasta toiseen.

Toki pienen osuuden ihmisistä ottaminen pakolaisleireiltä ja heihin panostaminen siten, että samalla rahalla voitaisiin auttaa monikymmenkertaista määrää pakolaisleireillä on itsessään aika huonoa politiikkaa. Sitä voi perustella humaanisuudella ainoastaan oikeastaan silloin, jos se kytketään osaksi kehitysyhteistyötä. Silloin kiintiöpakolaiset koulutetaan tehokkaasti Suomessa ja heillä olisi velvollisuus palata kotimaihinsa, kun jälleenrakennus alkaa - elleivät ole muodostaneet perhesiteitä tänne tai asuneet täällä 10-15 vuotta, jolloin voi olettaa olevan jo vaikeampaa palata takaisin. Palaaville myönnettäisiin kuitenkin viisumi Suomeen helposti, jos haluaisivat täällä vielä myöhemmin vierailla.

Jos 2 500 kuulostaa edelleen liian paljolta, niin tuskinpa tuosta määrästä ja kymmenkertaistamisesta tehtäisiin mitään pysyvää, vaikeasti muutettavaa sopimusta. Määrä kun on täysin mielivaltainen lopulta ja toisaalta pakolaismäärät vaihtelevat. Tärkeintä olisi, että pääsisimme sekä vastaanottaville maille, että turvapaikanhakijoille stressaavasta ja kustannustehottomasta järjestelmästä eroon ja jäljelle jäisi enää yksinkertainen kiintiöpakolaisjärjestelmä.

Yksittäisille poliittisille pakolaisille on lisäksi järjestettävä oma ohituskaistansa Eurooppaan pääsemiseksi nopeasti - heitä vartenhan turvapaikkajärjestelmä on alun perin viritetty. Sotaa ja vainoa pakenevien olisi jatkossa kaikkialla maailmassa paettava lähimpiin turvallisiin maihin ja kaikki muut maailman maat olisivat velvollisia auttamaan taloudellisesti ja muutenkin vastaanottavia maita ennalta sovituin pelisäännöin.

Maailman kestävän kehityksen kannalta tärkeintä on jatkossa ohjata valtaosa auttamisvaroista kriisinhallintaan, joka viritetään toimimaan tehokkaasti ja ennakoivasti, pakolaisleirien ihmisten auttamiseen, sekä tarkoin harkittuun kehitysyhteistyöhön, jossa kumppanimaiden hallitukset velvoitetaan harjoittamaan aktiivista ja tehokasta väestöpolitiikkaa erityisesti Afrikassa, jota uhkaa väestöräjähdys ja sitä myöten ihmisarvon paha tallautuminen.

Nyt, kun Euroopassa saattaa olla poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa koko maanosassa harjoitettavaan maahanmuuttopolitiikkaan, ei pieni askel riitä - on edistyttävä vihdoin kimmoisalla jättiloikalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Kiintiöpakolaisuus ja siis se, että EU-maat päättäisivät ennalta määräten turvapaikan saavien määrän, ei kestä minkäänlaista juridista tarkastelua.

EU-maat ovat sitoutuneet solmimillaan sopimuksilla antamaan turvapaikan niille, jotka näiden sopimusten ehdot täyttävät turvapaikanhakijoina.

Vastaavasti esimerkiksi autokoulun jälkeen ei ajokortin saajia voi kiintiöittää, vaan jokaiselle on annettava kortti, joka on inssiajon ja kirjallisen kokeen läpäissyt. Läpäiseviä voi olla yksi tai satatuhatta, eikä määrää ennalta voi tietää eikä siksi voi myöskään kiintiöittää.

Sisäministeri Kai Mykkänen ei ole ollut parhaissa sielunvoimissa, kun on tuon huonosti harkitun ajatuksensa julkaissut.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kuten sisäministeri kirjoituksessaan selkeästi totesi, niin kansainväliset sopimukset ovat ihmisten laatimia ja niiden on oltava muutettavissa. On selvää, että kun olosuhteet ja maailman tilanne muuttuu, niin vanhat sopimukset on uusittava vastaamaan muuttuneita olosuhteita.

Tietenkin eräs vaihtoehto on myös, että EU hajoaa, mikä sopisi minulle ja suurelle osalle suomalaisia mainiosti - kun alunperinkin muistaakseni vain niukasti alle puolet suomalaisista äänesti koko EU:hun liittymistä vastaan. Korruptoitunut systeemi, kuten jopa Heidi Hautalakin on kirjoittanut. Tehottomuuden olemme myös jo huomanneet. Siihen päälle vielä muut yleisessä tiedossa olevat huonot puolet.

Turvapaikanhakijoiden on haettava jatkossa suojaa naapurimaistaan tai vähintään omasta maanosastaan. Uudet säännöt tulee laatia pikimmiten, jotta elintasopakolaisuus Eurooppaan saadaan lopetettua.

Tällä hetkellä Jemenissä on Uuden Suomen mukaan maailman pahin humanitaarinen katastrofi ja se oltaisiin todennäköisesti voitu ehkäistä, jos EU ei keskittäisi voimavarojaan Euroopan turvapaikanhakurumbaan, joka auttaa häviävän pientä osuutta maailman pakolaisista. Lisäksi EU käyttää vain pienen murto-osan pakolaisleirien olojen kehittämiseen siitä, mitä se käyttää turvapaikanhakijoiden ja sen saaneiden elättämiseen, vaikka hädänalaiset ovat varsinaisesti pakolaisleireillä - vain häviävän pieni murto-osa pääsee Eurooppaan. Ihmettelen, miten kukaan voi pitää tätä millään muotoa humaanina tai oikeudenmukaisena.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Turvapaikanhakijoiden on haettava jatkossa suojaa naapurimaistaan tai vähintään omasta maanosastaan."

Valtaosa pakolaisuudesta suuntautuu jo nyt joko maan sisäisesti tai naapurimaihin. Bangladeshissa, Jordaniassa, Keniassa yms on ne suurimmat pakolaisleirit. Huomattavasti pienempi osa pakolaisuudesta suuntautuu Eurooppaan.

Pelkästään UNHCR:n ylläpitämällä Dadaabin pakolaisleirillä Keniassa on 250 000 ihmistä jotka ovat paenneet naapurimaista.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dadaab

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kajava näyttää olevan noita "kyllä herra, kyllä herra" -poliitikkoja. Säälittävintä on että hän nyökyttää ja kumartelee jopa muiden puolueiden herroille. Ehkäpä nöyrä asenne auttaa etenemään uralla.

Kiintiöillä ei ratkaista hädänalaisten auttamista maailmassa koska kaikkia oikeasti hädänalaisia tulee auttaa. Empatiakyvyttömille on turha todistella sitä että on epäinhimillistä jättää hädänalaiset selviämään omineen, koska kiintiöt on nyt täynnä.

Lähtökohtaisesti ihmisiä pitää auttaa omissa maissaan tai lähialueilla mutta hätätapauksessa heitä pitää pystyä sijoittamaan myös muualle. On jopa naurettavaa ajatella että hädänalaisten määrä on maailmassa poliitikkojen määräämä vakio.

Miten Kajava siis perustelet tapon uhan alla elävälle pienelle lapselle sen että häntä ei voi auttaa koska vastaanottavien maiden tämän vuoden kiintiöt ovat täynnä?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Myös hyvien ihmisten pitäisi ymmärtää että hädänalaiset ovat kaikista toimista huolimatta kasvava ryhmä. Pakolaisia on nyt yli kuusikymmentä miljonaa ja määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Kaikki eivät koskaan tule autetuksi.

Afrikkalaisia on 20-30 vuoden kuluttua yli miljardi enemmän, yhteensä 2,2-2,4 miljardia. He eivät kaikki synny keskiluokaiseen perheesen jolla on bemari ja ponitalli.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Levottomat ja vaeltelevat ihimismassat vai kiintiöpakolaiset ?

Helppo valita, tottakai.

Toisaalta, ne perimmäiset ongelmat eivät kiintiöpakolaisten kautta katoa mihinkään ja tulijoita tulee riittämään sadoiksi vuosiksi, vaikka tulijoiden määrät nostettaisiinkin vielä korkeammiksi. Tuollainen avustustoiminta ei ole tarkoituksenmukaista ja on pelkästään pieni laastari ison ongelman päälle. Kiintiöpakolaisuus kohdentuu marginaalisen osaan avun tarvitsijoista , ja 99 % kansasta jää rannalle ruikuttamaan. Ostetaanko näin EU n johdolle mielenrauhaa pikku rahalla ?

Kiintiöpakolaisuudesta tulee mieleeni American Green card - arpajaiset. Pääset lihapatojen ääreen arvonnan kautta.

Entäpä jos EU n yhteinen panostus suunnataankin konkreettisesti pitkäjänteiseen työhön, eli kehitysmaiden elinolojen kohentamiseen, väestön kouluttamiseen ja etenkin naisten aseman parantamiseen. Yksilöiden osaamisen ja tekemisen kautta myös yhteiskunta ja hallinto muuttuvat sisältäpäin. Isona ongelmana kun monessa kehitysmaassa on kivikautinen ja patriarkaalinen uskonnollisten johtajien takapajuinen hallinto. Ellei kansa pysty itse uudistamaan omaa hallintoaan ja elinolojaan, niin köyhyys ja kurjuus pysyy ennallaan.

Eli, käytännön ’Know hown ’ vieminen ( mm ssa ehkäisy, hygienia, koulutus, pienyrittäjyys ) on mielestäni pitkässä juoksussa se ainoa oikea tapa nostaa kehitysmaiden kansalaisten elintasoa tasapuolisesti. Kehityksen tie on varmasti pitkä, mutta ei mikään iso muutos tapahdu hetkessä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Oma veikkaukseni on, että EU:n ensi viikonlopun kriisikokouksessa tullaan päättämään jotain mikä ei lopulta toteudu, tai mikäli se toteutuu, niin se osoittautuu toimimattomaksi.

Lopulliseksi ratkaisuksi tullee muodostumaan se, että EU jäsenvaltiot "sulkevat rajansa" (ts. aloittavat rajatarkastukset) omilla itsenäisillä päätöksillään. Eli Schengen-alue lopulta purkautuu.

--

Ylätason ongelma, josta kaikki muut ongelmat kumpuavat on se, että olemme antaneet päätäntävaltaa ylikansalliselle taholle, joka ei sitten olekaan ollut kykenevä ko. vastuuta kantamaan.

Pääongelmamme on euro, joka luotiin välineeksi liittovaltiokehityksen edistämiseksi ja joka on nyt muodostunut turhaksi rasitteeksi liittovaltiohaaveiden kariuduttua.

Siirtolaiskriisistä taas kukaan ei ota vastuuta, koska yhteinen vastuu ei perinteisesti ole kenekään vastuu. Schengen-alueesta on taas tullut merkittävä vetovoimatekijä laittomalle siirtolaisuudelle ja jonka purkautuminen lienee nyt siis edessä.

EU:n kriisiytyminen lähiaikoina on väistämätöntä.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kiintiöpakolaiset ovat aivan samaa porukkaa, kuin kumiveneillä EU:n alueelle
laittomin kuljetuksin rantautuneet. Islam ja sen arvot eivät putoa pois rajan
luvattoman ylityksen hetkellä. Islam ja omat eurooppalaiset arvomme eivät vain
synkkaa samassa korissa. Miksi tätä tosiasiaa ei uskalleta sanoa EU:n johto-
elimissä ääneen ? Vai onko lähihistoria todellakin näin nopeasti unohdettu
ja "me kestämme kyllä" olankohautuksella poispyyhitty ?

EU on aivan hajalla koko pakolaispolitiikkansa ja huuhaa-taakanjakomantransa
kanssa. Unkari kumppaneineen boikotoi ja Italia on lähes ilmiriiidassa Ranskan
kanssa. Ainoa, mitä voisi ennustaa on se, että Juha Sipilä lupaa jotain konk-
reettista Tuskille ym. EU-pomoille, kuten lupasi omakotitalonsa 2015 alkaneen
itämaisem moniosaajien virran ulottuessa monien turvallisien maiden läpijuoksun
jälkeen tänne sinisilmäiseen Suomeen.

Ilkka Huotari

Pelkästä määrästä puhuminen on hölmöä, koska sillä ei ratkaista mitään.

Miksi kiintiöpakolaisia ylipäätään otetaan? Keskustelun pitäisi lähteä näistä syistä ja miettiä niihin ratkaisua. Siis jos puhutaan kiintiöpakolaisista.

Nyt Mykkänen tarjoaa määrän nostoa ikäänkuin "korvaukseksi" jostain - siitä, että tp-reitti suljetaan. Huonompia perusteluita en ole kuullut kiintiöpakolaisuudelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset