Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

HS: Jopa marokkolaisille kiertolaisille myönnetty turvapaikkoja Suomesta

Hesarin tuore kuukausiliite kertoo, että Turun terroristin mukana tullut toinen marokkolaismies sai turvapaikan Suomesta. Se, että tämä Munir -niminen marokkolaismies sai turvapaikan ja paljastui perusteettomaksi turvapaikkaturistiksi vain terrori-iskun seurauksena kertoo siitä, miten järjettömästi ja löysästi Suomessa on myönnetty turvapaikkoja. Hesarin kk-liite 7/2018: “Bouanane oli 22-vuotias ja Munir 21. Nuorukaiset ovat lähtöisin Casablancasta. Lokakuussa 2015 he olivat lähteneet yhdessä Marokosta ja matkustaneet läpi Euroopan. Suomi oli myöntänyt Munirille oleskeluluvan. Hän oli aloittamassa uutta elämää.

Abderrahman Bouananen asuinalueelta Hay Mohammadista moni nuori oli lähtenyt Eurooppaan ja hakenut turvapaikkaa. Jotkut olivat tulleet karkotetuiksi mutta lähteneet taas uudestaan. Kun joku onnistui, sana levisi. Bouanane alkoi puuhata matkaa yhdessä kaverinsa Munirin kanssa. Eri puolilla Eurooppaa oli jo marokkolaisia tuttavia ja sukulaisia. Heiltä sai vinkkejä. Bouananen casablancalainen koulukaveri Jassin kertoo: “Hän lähti, koska halusi parempaa elämää. Hän ei ollut hyvä koulussa.”

Viikon kuluttua lähdöstään nämä marokkolaiset, joita HS:n artikkelissa kutsutaan kiertolaisiksi ilmoittautuivat turvapaikanhakijoiksi Saksassa. Nämä kulkivat junissa pummilla ja Bouanane varasteli. Molemmat kertoivat viranomaisille eri tilanteissa eri nimiä. Koska marokkolaiset alkoivat epäillä, etteivät saisi Saksasta turvapaikkaa, he saivat vinkin lähteä Suomeen, kun täältä oli viestitetty, että täällä on hyvä olla.

Suomessa Munirin tarina upposi viranomaisiin, mutta Bouananen ei. Bouanane väitti olevansa Marokossa vaarassa, koska oli kuulunut väkivaltaisiin ultra-jalkapallohuligaaneihin, mutta ei pääsisi jengistä pois ilman vakavia seurauksia. Hauskana yksityiskohtana kerrotaan, että näiden turvapaikkaturistien kantapaikaksi sukeutui Turussa Höveli -niminen baari. Bouanane varasteli sielläkin ihmisiltä omaisuutta.

Marokkolaismies Munir nauttisi edelleen loppuelämän kestävää vieraanvaraisuutta Suomessa, ellei kaveri olisi tehnyt terrori-iskua. “Parhaan ystävän terroriteko sotki hänen aikeensa. Poliisikuulusteluissa paljastui, että Munir oli kertonut turvapaikkahakemuksessaan väärän nimen ja iän. Hänet karkotettiin.”

Paljonko vastaavia tarinankertojia on Suomessa elätettävinä ja paljonko on tulossa lisää? He eivät paljastu kuin terroriteon kaltaisten sattumien kautta. On melko käsittämätöntä, että jopa marokkolaiset kiertolaiset saavat Suomesta turvapaikkoja kurpitsavankkuritarinoidensa avulla. Tämä terrori-iskun myötä paljastunut tapaus kertoo paljon siitä mielivaltaisuudesta, miten turvapaikkapäätöksiä jaellaan.

Marokko on tunnettu turvapaikkaturismin lähtömaa. Jo on kumma, etteivät hälytyskellot ole Migrissä soineet edes Marokosta tulleiden kohdalla. Suullinen kertomaperinne kukoistaa Lähi-idässä ja taitavaa muunnellun totuuden kertomista usein jopa arvostetaan nokkeluutena, kunhan ei petetä omia. Tiedämme arvostavamme kulttuurissamme poikkeuksellisen paljon rehellisyyttä. Siitä huolimatta usein kuvitellaan, että muut ovat samanlaisia kuin me. Ihmiset ovat ennen kaikkea yksilöitä, mutta toisaalta myös kulttuureidensa tuotoksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Turvapaikanhakuprosessi on muuttumassa veronmaksajien kustantamaksi työnhakulomaksi. Tulijan ylläpito maksetaan sekä vielä vähän rahaa päälle. Kolmen tai kuuden kuukauden jälkeen saa virallisen työluvan, sitä ennen voi varastella ja tehdä pimeästi töitä. Turvapaikanhaku on keino päästä maahan, ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta luopumisen jälkeen tätä väylää tullaan käyttämään surutta työnhakuloman viettoon, esim. Intiasta. Määrät tulevat olemaan massiivisia, jos Suomi vain sallii kehityksen. Kielteinen päätös ei tulijoita paljon hidasta, moni on saanut työperusteisen oleskeluluvan jo ennen päätöstä turvapaikka-asiassa. Toki "poliittinen turvapaikka" -väylä on parempi, joten hakemus jätetään vireille, koska jos sieltäkin sattuu tulemaan myönteinen, ehdot ovat paremmat. Voi esim. saada opiskelijoiden tukia kuten suomalaiset, toisin on, jos on saanut työpaikan (tai opiskelupaikan) perusteella maassaololuvan. Kansalaisuuden voi saada heti, kun on oleskellut maassa 4 tai 5 vuotta. Sen jälkeen pidetään ja kohdellaan suomalaisena, vaikka edelleen olisi toisen maan kansalainen ja sille uskollinen.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Erittäin hyvä analyysi, Riku. Turvapaikkajärjestelmässä täytyisi huolehtia tarkkaan, ettei sitä käytetä työnhakuun. Työnhakuun on oma väylänsä. Jos mahdollistamme sen, että turvapaikanhaku muuttuukin kesken kaiken työperusteisen oleskeluluvan hauksi, tänne toivotetaan keplottelijat tervetulleiksi. Toivotaan, että koko hullu turvapaikkajärjestelmä saadaan pois Euroopasta.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Moni yritys kyllä ottaisi riemuiten vastaan intialaisia it-osaajia, sitäkö pelkäät?

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Miten intialaiset it-osaajat liittyvät turvapaikanhakuun?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Jos humanitaarisen haittamaahanmuuton joku vielä tänä päivänä sekoittaa työperäiseen maahanmuuttoon, niin on täytynyt elää vuosia tynnyrissä.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Intialaiset it-osaajat ovat ylimainostettuja. Tulivat korvaamaan Nokian suomalaisia it-osaajia ja suomalaisten piti opettaa näitä intialaisia. Kun oppivat, niin suomalaiset saivat lähteä. Intialaiset ja monet muutkin ovat vain halpatyövoimaa.

Käyttäjän Ansatsi kuva
Kauko Kaaresoja Vastaus kommenttiin #14

Vieläkö jonkun suomalaisen pankin tietojärjestelmä pyörii joillakin intialaisilla palvelimilla?

Ilkka Huotari

Mutta Petteri Orpo on sanonut näin viisaasti:

------------

Rasismia Orpo ei siedä. "On kahta kriittisyyttä. Maahanmuuttopolitiikkaan voi suhtautua kriittisesti tai voi olla niin sanotusti maahanmuuttajakriittinen. Esimerkiksi pakolaisten motiivien arvostelu on rasismia."

------------

Mitään turvapaikkaturismia ei siis ole ilmeisesti olemassakaan, Orpon mukaan.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Orpo antoi tosiaan hyvin sekavia lausuntoja sisäministeriaikoinaan. Orpo on pääsyyllinen siihen, että meillä on turvapaikan saaneiden elintasopaikolaisten ohella myös tuhansittain laittomia maassa oleskelijoita, joita ei saadakaan palautettua täältä kotimaihinsa. Orpon olisi tullut puoltaa sisäministerinä voimakkaasti Ruotsista tulleiden turvapaikanhakijoiden käännyttämistä takaisin Ruotsiin. Ruotsi kun vielä on sellainen monikulttuurinen onnela, että tuollainen muutama kymmentä tuhatta tulijaa sinne lisää ei olisi tuntunut kokonaisuudessa missään.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Orpo oli pelkuri ja pasmat sekaisin. Kuunteli kait kuuliaisesti saksalaista ohjeistusta.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Pelkästään Turun terrori-isku toi esille pienellä otannalla suuren määrän
virheellisyyksiä, puhdasta valehtelua, mitä tuli tietoon pelkästään moni-
osaajien henkilötietojen osalta. Sekä tekijän että hänen kaverinsa osalta.

Tähän aasinsiltana Jyllands-Postenin artikkelin kertomaa 7.10.2017. Lehti
kertoi Tanskaan saapuneista 700 "turvapaikanhakijasta". Kävi ilmi, että
634 valehteli tarkoituksellisesti kansalaisuutensa ynnä muita henkilö-
tietoja. Olivat oikeasti lähtöisin aivan muusta arabimaasta, kuin aluksi
ilmoittivat viranomaisia harhauttaen. Viranomaiset käyttivät tutkinnassaan
hyväksi sosiaalisen median historiaa, mobiilidataa ja kansainvälistä yhteis-
työtä. Kävi ilmi, että lähes 91 % "turvapaikanhakijoista" valehteli tietonsa.

Sama tilanne räikeämmin Välimerellä, jossa vain muutama prosentti lopultakin
on kansainvälisen suojelun tarpeessa. Mutta tämän reitin elintasopakolaisuus
päällimmäisenä faktana on ollut jo pitkään tiedossa.

Herää väistämättä kysymys, kuinka moni Suomeen asti harhautunut "turvapaikan-
hakija" on lopultakin onnistunut Tuhannen ja Yhden Yön saduillaan harhautta-
maan viranomaiset ja saanut lokoisat päivät maailman tappiin veronmaksajien
piikkiin? Ilman velvoitetta, näyttöjä oikeastaan yhtään mihinkään ilmaisen
rahan vastineeksi. Uskallan väittää, että tuhannet suomalaisen kelakortin
saaneet itämaiden tietäjät ovat kusettaneet sinisilmäisiä ja työmäärällä
stressattuja maahanmuuttoviranomaisia koko rahan edestä. Ja ovat lopultakin
puhtaita elintasopakolaisia. Ja moninkertaistaneet elintasonsa islamilaisen
perustavaa laatua olevalla taqiyya-opin taktisen valehtelun koko kirjolla.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Timo; jos sulta sattuu vielä löytymään tuo artikkeli mainitsemastasi tutkimuksesta, jossa kartoitettiin turvapaikanhakijoiden antamien tietojen todenperäisyyttä, niin linkkaisitko tähän? Olisi kiinnostavaa tutustua siihen tarkemmin ja laittaisin artikkelipankkiini :)

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Tässä linkki, mutta juttu on maksumuurin takana. Ehkä kirjastosta pääsee jutun lukemaan kokonaisuudessaan?

https://jyllands-posten.dk/protected/premium/indbl...

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Turvapaikanhakija saa kertoa aina uuden sadun, jos ei tärppää. Voi kääntyä kristityksi ja homoksi tai molemmiksi.
Meillä on järjetön järjestelmä käytössä.

Käyttäjän Ansatsi kuva
Kauko Kaaresoja

Tämähän se ongelma on, en ole rasisti, olen tavannut paljon muualta tulleita kivoja ihmisiä työni takia ennen invaasiota. Mutta on liikaa vaadittu kansalaisilta, että näitä mukavia lähimmäisiä ostetaan isolla rahalla ja kohdellaan eri tavoin kuin suomalaisia todellisia hätääkärsiviä ja asunnottomia. Entäs se reumasairaala, olisiko ollut tämän rinnalla jotenkin "kallis" ylläpitää?! Esimerkkejä typeryydestä on muita ja paljon.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Malmin AL Birrissä marokkolaisia turvapaikanhakijoita. Ovat todellakin löytäneet keinot jäädä tänne ja saada ilmaisa rahaa. Al Birr ei tästä eikä aiemmasta kirjoituksestani tästä aiheesta tykkää ja pääsinpä kirjoituksineni 2017 MV lehden palstoille. Jotakin hyvin väärää ja kummallista löytyy varmasti monesta paikasta, jossa tänne tulijoita suojellaan.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Onko Al Birr jokin ravitsemusalan yritys? :) Itse törmäsin viimeksi viikonloppuna erääseen marokkolaismieheen, joka on baarissa väittänyt olevansa juristi. Tuosta ei meinaa sitten millään päästä eroon, jos törmää baarissa. Onneksi aina voi mennä sanomaan pokelle häiriöstä ja pelästyy, jos huutaa tälle suorat sävelet niin, että ympäristö kiinnittää huomiota. Olisi kiinnostavaa tietää, millä perusteella tuokin on ollut Suomessa jo vuosia.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mikään valtio, jonne virtaa turisteja, mm. Somalia ja Marokko, ei voi olla vaarallinen omille kansalaiselleenkaan.

https://www.tripadvisor.fi/Tourism-g294439-Somalia...

https://www.tripadvisor.fi/Tourism-g293730-Morocco...

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Eihän Somalia tai esim Irak ole vaarallisia, Heti, kun on saanut oleskeluluvan, voi mennä kotimaahan lomailemaan lapsineen ja tarvittaessa jättää heidät sinne paremman koulutuksen ja opetuksen piiriin.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Uskomatonta. Luottamus migriin oli hieman noussut mutta nyt romahti taas aivan pohjalle.

Uskomattominta on ettei näiden juttujen pohjalta mikään muutu. Turvapaikanhakijat ovat edelleen retoriikassa aina hädänalaisia, tästä kertoo tämän retoriikan hokijoiden loistava poissaolo näinkin olennaisesta blogista. Ja vaikkapa se että haastateltavana asiantuntijana on edelleen usein ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko (entinen Sinkkonen) jonka mielestä turvapaikanhakijoiden mukana tulevat terroristit ovat satu juttuja.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Itselläni sama juttu; usko viranomaistoimintaan Migrissä romahti. En olisi sentään uskonut, että marokkolaisille elintasosurffareille on myönnetty turvapaikkoja. Piinaavinta tässä on, että Migrin prosessit ovat edelleen hämärän peitossa. Ne pitäisi avata täysin ja rehellisesti kansalaisille.

Välillä on uutisoitu, että edellytetään todisteita turvapaikanhakijoilta kertomuksensa tueksi, mutta ei mitenkään ole mahdollista, että todisteita olisi useinkaan saatavilla. Silti niin suuri osuus saa turvapaikan, että myönteiset päätökset perustuvat varmasti pääsääntöisesti pelkkään kertomukseen ja siihen murretutkintaan, jota myös on mainostettu. Toisaalta luin juuri Aman - somalitytön tarina -kirjan ja siinä Amankin kertoi osaavansa useiden eri alueiden murteita, joita pystyy halutessaan käyttämään. Sukulaisverkosto kun näissä maissa on laaja ja sukulaisia saattaa helposti asua eri osissa maata. Kyllähän Stadiin muualta muuttanutkin osaa vielä koko ikänsä synnyinseutunsa murretta.

Nykyäänhän Suomessa on periaatteena, että ainoastaan henkilökohtaisen vainon perusteella myönnetään oleskelulupa ja edellytetään pakenemista maan sisällä, jos mahdollista eli on sukulaisia muissa osissa maata. Miten selvitetään, onko näitä sukulaisia muissa osissa maata? Ei mitenkään, vaan se perustuu vain henkilön omaan väittämään. Jos sanoo, ettei ole muualla sukulaisia kuin omalla asuinalueella, niin saa tietenkin turvapaikan, kun ei muka voida edellyttää, että siirtyisi asumaan turvallisemmalle alueelle maassaan.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Sehän on tosiaan totta että kaikenmaailman ketkut käyttää tilannetta hyväkseen. Ketkuja on ja tulee olemaan sekä meillä ja muualla.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Tottakai? Se nyt on vähän aiheen sivusta kyllä.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Jaa miten niin? Ketkuja, valehtelijoita löytyy ihmiskunnasta todella paljon, sekä Marokosta että Suomesta.

Käyttäjän Ansatsi kuva
Kauko Kaaresoja

Ei niitä ketkuja tarvitsi täällä näin paljon olla!

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eikä päästää koko ajan lisää sisään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jotain mätää systeemissä tosiaan on, kun terroristi saa jäädä ja tätä kaveria yritetään ajaa ulos:

"Suomalaista lukiota käyvä Hasan Khademi, 20, on saanut hallinto-oikeuden kielteisen päätöksen turvapaikan saamisesta Suomessa.

Hallinto-oikeus huomautti kuitenkin, ettei Maahanmuuttovirasto Migri selvittänyt sisäisen paon mahdollisuutta Afganistanissa ja se pitää tehdä ennen käännytystä. Maahanmuuttoviraston päätöstä ei ole tullut.

Hallinto-oikeuden päätös oli niin kova pettymys, ettei Hasan Khademi kertonut siitä kenellekään pariin päivään.

– En halunnut kertoa, koska en halua sääliä.

Hasan Khademi pelkää, miten hänen nyt käy.

Hasan Khademi tuli Suomeen elokuussa 2015 turvapaikkahakija-aallon mukana. Hän on saanut julkisuutta, koska oppi suomen kielen nopeasti ja käy parhaillaan Tampereella toista vuotta Kalevan lukiota. Tämä on harvinaista turvapaikanhakijoille."

https://yle.fi/uutiset/3-10468957?fbclid=IwAR11fuE...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Voi vain kuvitella että paljonko nämä ketkut nauraa loppuelämän vastiikkeettoman hillotolpan saadessaan sitä että tarina hyväuskoisia täynnä olevasta pohjoisesta hölmölästä onkin totta.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Toisaalta tuskin Yle kertoo tästä marokkolaisesta turvapaikkashoppailusta?
Ja mitä tulee jonkin afganistanilaisen turvapaikanhakijan hakemuksen hyl-
kyyn, niin oikeusoppineet ovat keveäksi perusteet todenneet. Koko prosessi
on naurettavan pitkä ja monivaiheinen, joten parta ehtii 12-vuotiaana tänne
harhautuneella "lapsella" kasvaa paljon pitemmäksi nenän ohella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset