Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Joka toinen tupakoitsija kuolee tupakkaan


Piraattipuolueen päihdeohjelmassa halutaan lähinnä lisätä huumeiden tarjontaa ja helpottaa saatavuutta. Ennemmin tulisi olla huolissaan päihderiippuvaisten tilanteesta - siitä hitaasta itsemurhasta, johon nämä ovat ajautuneet. Jopa joka toinen tupakoitsija kuolee tupakkaan. Keskimäärin tupakoitsija menettää 10 elinvuotta tupakoinnin takia:

https://www.terveydentukena.fi/terveys-ja-hyvinvointi/eroon-tupakasta/tu...

Onkin äärimmäisen kummallista, että tupakkaa saa myydä jopa ruokakaupoissa. Muuten kun ollaan niin tarkkoja tuoteturvallisuudesta. Tupakan myynti tulisi siirtää kokonaan rajoitettuun määrään valtio-omisteisia tupakkakauppoja. Esim. Espanjassahan ei taideta myydä tupakkaa ruokakaupoissa.

Tupakkakaupoissa voitaisiin samalla myydä kannabista. Tupakkakauppoihin palkattavat myyjät saisivat myös sosiaalipuolen koulutusta siten, että heillä olisi velvollisuus puuttua addiktiiviseen tupakointiin tai pössyttelyyn ja ohjata tällaiset tapaukset vieroitushoitoon. Tupakkakaupoissa olisi huoneentaulu, jossa kerrotaan, mikä määrä tupakointia viittaa jo riippuvuuteen ja milloin kannattaisi ohjautua hoitoon. Samoin tupakkakaupassa jaettaisiin infoa, miten irrottautua omatoimisesti tupakasta terveellisesti. Äkillinen lopettaminenhan saattaa olla shokki elimistölle, eikä ole paras tapa lopettaa.

Jokainen ihminen on lähtökohtaisesti arvokas, eikä tappavan tupakan helppo saatavuus ruokakaupoissa kunnioita ihmisarvoa. Jokainen ihminen ansaitsee mahdollisimman terveen elämän. Ihminen ei rakasta itseään, jos tuhoaa itseään. Itsensä rakastaminen on elämän tärkein perusta ja puskuri elämän vastoinkäymisistä ja menetyksistä selviämiseen.

Niin alkoholi kuin sikarit, tupakka ja kannabiskin sopivat erityistilanteiden juhlistamiseen. Kautta aikojen luonnonkansat ovat käyttäneet näitä aineita erityisissä yhteyksissä ja olleet fyysisesti ja henkisestikin hyvässä kunnossa.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jokainen ihminen kuolee lopulta johonkin. Jos ei muuhun, niin kyllästymiseen. Kyse on vain siitä, mihin halutaan kuolla ja ehkä vielä enemmän siitä, miten halutaan elää.

Huumeet (myös lailliset huumeet) ovat kemiallinen pakotie todellisuudesta. Niihin on kiusaus turvautua silloin kun haluaa hieman lomaa todellisuudesta.

Miten kävisi, jos kaikki päihteet kiellettäisiin? Ehkä kävisi niin kuin vanhassa Spede-elokuvassa nimeltä Saatanan Radikaalit, ja ehkä juuri tämän takia raittiusliike oli aikanaan kiinteä osa työväenliikettä.

Mainitun elokuvan juoni Wikipedian mukaan:

"Pave, Hese, Timppa ja Viiksi ovat joutuneet Helvettiin, jonka kuumuudessa he tuntevat olonsa kotoisaksi kuin saunassa. Paikan johtomiehille se ei sovi ja niinpä he lähettävät pojat lomalle kotimaahansa Suomeen. Mukaansa he saavat salkullisen rahaa ylellistä elämää varten. Ainoana ehtona on se, että he eivät saa tehdä rehellistä työtä, ja kiusaksi määrätään, että viina ei mene heille päähän."

Kun heille ei mene viina päähän eivätkä he suomalaista yhteiskuntaa selvin päin kestä, he ryhtyvät radikaaleiksi ja alkavat muuttaa yhteiskuntaa.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Et tainnut lukea kirjoitusta ollenkaan. Enhän kirjoittanut päihteiden kieltämisestä lainkaan, vaan lähinnä tupakan saatavuuden merkittävästä rajoittamisesta ja toisaalta jopa kannabiksen laillistamisesta. Jos kommentoi, kannattaa lukea ensin huolellisesti kirjoitus.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tupakkaa ei oikein voin haittojen osalta verrata kannabiksen. Toinen tappaa toinen jopa parantaa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Tupakointi on ihan mukavaa. Kuolleelle on yx hailee, mikä kuoleman aiheutti.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Eli myös kuolintapasi on sinulle sama ja tupakan aiheuttamista sairauksista johtuva heikkolaatuinen elämä. En itse kuolisi mielellään tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Isoisäni kuoli lääkärin mukaan tupakkaan ja mummini joutui sitä ennen hoitamaan tätä 7 v, mikä oli todellinen vankila mummilleni. Enoni sai tupakan ansiosta aivoinfarktin 50-vuotiaana ja oli työkyvyttömyyseläkkeellä sitten 16 v.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Elämä on vaarallista ja se päättyy aina kuolemaan, tavalla tai toisella.

Tupakointi on ikävä tapa ja siitä suurin hyöty on se parin minuutin "tauko", enään se ei ole niin sosiaalinen tapa mitä ennen. Tupakoitsijana en suosittele kenellekkään tupakointia.

Pisimmän lakon pidin sähkötupakan avulla, kunnes valtio nykäisi sen vessasta ales, oli vissiin kauhu että verotus kärsii.

Yllättyisit varmasti jos keskustelisit tupakoitsijoiden kanssa miten paljon he tietävät kaikista tavoista joilla voi yrittää lopetusta, valistus kannattanee pitää siellä ylä-aste ikäisille.

Kaupan hyllyiltä lähes jokainen tuote liiallisesti tai väärinkäytettynä on yhtä tai paljon vaarallisempi terveydelle kuin tupakka, ihmettelen enemmän näiden helppoa saatavuutta, mites jos kaikki tuotteet jotka sisältävät rasvaa tai sokeria piilotettaisiin tupakan lailla ja niitä sitten pitää vain osata pyytää tiskiltä?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Ainakaan sokerikaan ei aiheuta riippuvuutta, kuten tupakka, joka on päihde tai jopa huume.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #30

Olisi paikallaan laittaa siteeraus väitteen tueksi linkin ohella. En löytänyt pienellä puhelimen näytöllä tuota kohtaa alkumetreiltä linkkaamaasi artikkelia. Muistelen, ettei ole kauaa, kun Yle uutisoi, ettei sokeri aiheuttaisikaan riippuvuutta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #32

Ei asialla ole niin kiire, ettet voisi odottaa, että pääset tietokoneen ääreen.

YLE on osa valtamediaa eli aivopesumediaa. YLE:n horinoista ei tarvitse paljon perustaa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #32

Voin kyll todeta että se aiheuttaa riippuvuutta.. Ainakin oireet ovat samanlaiset jos kroppa ei saa tiettyä määrää sokeria päivässä..

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #44

Ok, niin tai näin, niin sokeri ja muut elintarvikkeet, jotka kaikki suurina määrinä läskiä kerryttävät ovat ravintoaineita, joita ihminen tarvitsee. Tupakka ei ole, vaan se on elimistölle sellaisenaan myrkky. Jos tupakasta joskus satunnaisesti nautittuna jotain terveysvaikutusta saa se on psykologista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Alko laajentamaan rajoitettujen nautintoaineiden kaupaksi?
Eräs riippuvuustuote on joka ikisessä kaupassa näkyvä kolikkopeliautomaatti. Ei ole Las Vegasissakaan ruokakaupassa, kuulemma. Peliautomaatit voisi poistaa ruokakaupoista, kun nyt aloitetaan rajoittamaan. Asiaa ei ole tietääkseni tutkittu, mutta heitän hihasta: joka toinen pelaaja kuolee köyhänä.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kyllä paljon idyllisempi idea ovat pienet tupakkatuotteiden erikoisliikkeet, joissa on myös asiantuntemus samalla tasolla kuin Alkossa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minäkin kyllä vaihtaisin ruokakauppojen tupakat alkoholiin, espanjalaisittain.
Niin tai näin,kaikki kuolemme.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Ok, eli silläkään ei sitten ole väliä, että kuoleeko viiden vai viidentoista vuoden päästä. Ainakaan "Jokainen päivä on laulun arvoinen" -biisin tekijä liene samaa mieltä. Eivät myöskään kuolleiden omaiset.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jos terveysasiat otetaan ensi sijaiseksi prioriteetiksi, niin sinne "tupakkakauppaan" pitäisi siirtää erittäin suuri osa elintarvikeliikkeiden valikoimista. Suomen suurin terveysongelma on nimittäin läski.

Juha Hämäläinen

Läskiksi tulemiseen auttaa vetää kurria ja muita köyhdytettyjä elintarvikkeita kaksi käsin ja päälle sokerilientä tarjouspulloista.

Suomen valtion ravintosuosituksetkin voisi laittaa kohdalleen, noin ensi alkuun, koska suurin osa jengistä seuraa näitä pillipiipareita ilman pienintäkään omaa ajatusta!

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Mitä tahansa syömällä liikaa tulee ylipainoiseksi. Emme kai voi kuitenkaan poistaa ruokaa kaupoista vai kuinka? Olisiko pelkällä tupakan saatavuuden rajoittamisella sittenkin helpompi saavuttaa joitakin oleellisia terveyshyötyjä? Tupakoinnin ja ylipainon yhdistelmä on lisäksi erityisen riskialtis vaihtoehto.

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

"Niin alkoholi kuin sikarit, tupakka ja kannabiskin sopivat erityistilanteiden juhlistamiseen. Kautta aikojen luonnonkansat ovat käyttäneet näitä aineita erityisissä yhteyksissä ja olleet fyysisesti ja henkisestikin hyvässä kunnossa."

Blogisti kumoaa loppukaneetillaan tarinansa nautintoaineitten haitallisuudesta.

Blogistille: Ota huikka harmitukseen, polta rööki, vedä tötsä katseen kirkastamiseksi. Ehkä silloin huomaat että moinen tiukkapipoisuus ei ole hyväksi ihmiselle.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Nautintoaineiden haitallisuushan riippuu nautituista määristä ja nautintokertojen tiheydestä. En ollenkaan ymmärrä, jos joku ei tätä perusasiaa ymmärrä. Totta hiivatissa (sopii olutsanastoon) otan olutta pari lasillista noin viikoittain, harvemmin poltan olutröökin, pari nuuskatyynyä oyan oluen kaveriksi pari kertaa kuussa. Tötsyn voin myös vetää, jos kohdalle joskus harvoon sattuu. On kumma, jos jengillä ei oo suhteellisuudentajua! Näkemykset tulkitaan ihan överisti ja pieleen.

Juha Hämäläinen

Minä ainakin olen huomannut, että cannabiksen infalointi auttaa ahtautumaan, joka on syntynyt tupakan ihnaloinnista, epäterveistä työolosuhteista ja erillaisista vaarallisista aineista, joita on joutunut työelämänsä aikana käyttämään tai olemaan kosketuksissa.

Inhalointikohteen vaihtaisin heti miten kun itsenäinen ajattelu sallitaan ja vastaan myös omasta kuolemastani, jopa joudutan sitä yhteiskunnan hiipuvien varojen säästämiseksi, jos itsenäinen ajattelu sallitaan!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mutta kuinka moni tupakoitsija kuolee tupakoidessaan ?

Olli Kankaanpää

Joka toinen tupakoitsija ei kuole syöpään, ei lähellekään. Taitaa olla Trumpin feikkiuutinen. Tupakoinnista aiheutuvaan sairauteen kuolee noin puolet ja myös määrällä on väliä. Vähän polttavista puolet kuolee vitutukseen.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kuka täällä on kirjoittanut, että puolet kuolisi juuri syöpään?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikkien aikojen vanhin ihminen, jonka ikä on todistettavissa, oli ranskalainen Jeanne Calment (1875–1997). Hän kuoli 122 vuoden ja 164 päivän iässä.

Tupakan polton hän lopetti 115-vuotiaana, joten ilmeisesti se lopettaminen toi sitten nuo lisävuodet. Vai olisiko ollut niin, että hän olisi kuollut vasta 132 vuotiaana, jos ei olisi aiemmin polttanut?

Olli Kankaanpää

Jos Pekka Puskaa uskoo, niin varmasti. Yhtä takuuvarmasti pahoinpitelyiden määrä on laskenut alkoholilain uudistamisen jälkeen, tosin törkeitä pahoinpitelyjä on aiempaa enemmän.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vai olisiko Calment elänyt peräti 133 vuotiaaksi ilman noin merkittävää muutosta kuin tupakanpolton lopettaminen oman elämänsä arkirutiinina.

P.S. Epäselväksi tosin jää minkä ikäisenä hän aloitti tupakoinnin.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Mukava kuriositeetti, mutta kannattaa olla kiinnostuneempi tilastoista kuin yksittäistapauksista. Olis kiinnostavaa myös tietää, että mitä tarkoitti tupakoinnillaan. Jos nimittäin kuvitteli, että pari kertaa kuussa bisseröökin polttelu tekee varsinaiseksi tupakoijaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuollainen tieto löytyi ainakin:

"Calment smoked cigarettes from the age of 21 (1896) to 117 (1992).[1][8] According to one source, she smoked no more than two cigarettes per day and it is not known whether she inhaled,[22] whereas an earlier medical source states that she smoked cigars with her husband before changing to cigarettes more recently.[6]"

Hän siis lopetti sittenkin vasta 117-vuotiaana.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #41

On myös huomioitava, että ainakin 46 vuoden ajan ( 1896-1942) Calment altistui myös passiivisesti tupakansavulle, sillä hänen aviopuolisonsa poltti ainakin sikareita ja mahdollisesti myös tupakoi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Aika monessa muussa unionimaassa blogistin mainitsemat sikarit kuin myös perinteinen nuuska ja piipputupakka on verotuksessa kevyemmin kohdeltua kuin täällä.
Samaten kaikkien nikotiinituotteiden saatavuus on helpompaa kuin Suomessa. Sama koskee alkoholia; monopoli on muualla aika tuntematon käsite vaan kyseisten aineiden kauppa työllistää merkittävästi pienyrittäjiä ja muuta kaupanalaa.

Muualla siis ihmiset saavat enemmän päättää asioistaan itse ilman että poliitikot ja virkamiehet siihen puuttuvat. Toisin on täällä jossa kansalaisten oikeus päättää itse asioistaan on otettu pois.

Yleensähän blogistin puolueen kannattajat huutavat yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista ihmisten oikeudesta päättää asioistaan itse. Ja sitten perään tämänkaltainen kirjoitus jossa kansalaisten päätösvaltaa ja valinnanvapautta pitäisi rajoittaa vielä entistä enemmän.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Niin, että haluaisit myös kaikki viinakset ja kannabiksenkin ruokakauppoihin? Mitäänhän en olisi kieltämässä, vaan rajoittamassa tupakin saatavuutta, mutta toisaalta laillistamassa ja tasa-arvoistamassa kannabiksen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 39

Jos oikein tarkkaan luit vastaukseni niin kannabiksesta en maininnut sanaakaan.
Noiden muiden laillisten aineiden suhteen kaipaan suomalaisille samanlaisia oikeuksia, valinnanvapauksiq ja mahdollisuuksia kuin mitä melkein kaikkialla muualla unionissa näyttää olevan itsestäänselvyys.

Mulla hieman nousee huoli pintaan aina kun joku poliitikko haluaisi rajoittaa kansalaisten oikeuksia päättää omista asioistaan hieman lisää.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #40

Älä huoli, luin vastauksesi tarkkaan. Juju oli siinä, että kun haluat, ettei yhteiskunta pyri ehkäisemään nautintoaineiden haittoja käyttäjille saatavuutta rajoittamalla, niin mietin, että näinkö mielestäsi myös cannabiksen suhteen ja jos ei, niin onko ainoa peruste EU:n muiden maiden perässä laahautuminen.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #40

Mielestäni on hyvä, että yhteiskunta pyrkii järjestämään terveelliset puitteet ihmisten elämälle, mutta raja on asetettava järkevästi. Esim. Onko perusteita sille, että tupakan myynti on koko lailla vapaampaa kuin kannabiksen? Jos ei ole, niin ne pitää tasa-arvoistaa. Koska en kannata kannabista ruokakauppoihin, niin molemmat tupakkaliikkeisiin.

Ihmiset elävät nykyään varsin luonnottomissa puitteissa, mikä aiheuttaa esim. Lihomista, psyykkisiä ongelmia ja riippuvuuksia. Monilla ei ole yhteisöä tukenaan, vaan he ovat yksin. On hyvä, että ihminen tuntee tällöin sentään yhteiskunnan huolehtivan. Mutta tietenkin ongelmien ratkaisu ei ole rajoituksissa, vaan muualla. Kuitenkin voidaan ehkäistä, ettei ihminen vajoa syvemmälle ongelmiin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Paras terveyshyöty voidaan saavuttaa, on olla syntymättä.

Kulumista tapahtuu aina, kun tehdään mitä tahansa, syömistä, juomista, työntekoa, harrastukset. Jokainen tekeminen kuluttaa. Siksi ei ole ikinä saatu aikaiseksi ikiliikkujaa, joka ei koskaan tarvitse mitään korjauksia tai lisättävää.

En pidä siitä, että koko ajan yritetään tehdä ihmisten elämästä vaikeampaa, kun halutaan jatkuvasti kehitellä uusia kieltoja tai rajoitteita.

Minä piraattina haluan pitää asiat kaikki asiat yksinkertaisina, ei monimutkaisina. Olen aika varma, että kansalaiset ovat kyllästyneet monimutkaisiin järjestelmiin ja haluavat helpompia järjestelmiä hoitaa omia asioita.

Tässä on esimerkki siitä, että meillä on liian monimutkaiset järjestelmät ja lähes kaikki asiat pitäisi korjata Suomessa:

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001902365....

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"Jokainen ihminen on lähtökohtaisesti arvokas, eikä tappavan tupakan helppo saatavuus ruokakaupoissa kunnioita ihmisarvoa."

Entä ne muut, yhtäsuuret ellei vielä suurempia syöpää aiheuttavien aineiden helppo saatavuus, kunnioita inmisarvoa.

Syöpä on elintasosairaus: monet riskitekijät liittyvät arkipäivän elintapoihin ja ympäristötekijöihin. Ihminen voi itse vähentää syöpään sairastumisensa riskiä merkittävissä määrin, vaikkakin myös esimerkiksi perintötekijöillä tiedetään olevan vaikutusta.

Suomessa on arvioitu, että noin 27 000 syövästä vuosittain olisi ehkäistävissä kolmannes eli 9 000 syöpää.

Yleisin kuolemaan johtava syöpäsairaus miehillä on eturauhas syöpä. Geeniperimän lisäksi suurimpia alitstajia on alkoholi sekä ruokavalio, muut ympäristöstä saatavat myrkyt.

Naisilla yleisin kuolemaan johtava syöpäsairaus on rinta syöpä, samaten geeniperimän lisäksi suurimpia altistajia on alkoholi, ruokavalio, muut ympäristösta saatavat myrkyt sekä epäsäännällinen vuorokausirytmi (vuorotyö)

Kolmanneksi yleisin kuolemaan johtava syöpäsairaus on suolistosyöpä, geeniperimän lisäksi suurimpia aiheuttajia on ruokavalio, alkoholi (punaviin on pahin alkoholeista) muut ympäristöstä saatavat myrkyt.

Neljänneksi tulee keuhkosyöpä. Yleisimpiä keuhkosyöpään sairastumiseen vaikuttavia tekiöitä tupakan lisäksi on, asbesti, radon. BPS, bentseeni, puupöly.

Ympäristöstä me saamme hirvittävän määrän syöpää aiheuttavia myrkkyjä, joita on käytännössä vaikea välttää, lähes mahdotonta.

Annan yhden esimerkin.

Ylesimpiä myrkkyjä on Bisfenoli A eli BPS.
Bisfenoli A:ta käytetään polykarbonaatti-muovin valmistuksessa, josta puolestaan valmistetaan muun muassa tuttipulloja, mukeja ja lautasia. Tämän lisäksi BPA:ta käytetään muun muassa säilyketölkeissä sekä virvoitusjuomapulloissa suojaamassa elintarviketta bakteereilta pitkän säilytyksen aikana.

BPA-kemikaalin välttäminen on kuitenkin nykymaailmassa lähes mahdotonta. Vaikka ostoskärryistä jättäisi pois kaikki muovipullot sekä säilyketölkit, altsituu BPA:lle vielä esimerkiksi vessapaperin sekä kassakuittien kautta..

Yhdessä kassakuitissa on kyseistä myrkkyä samanverran kuin kolmessa savukkeessa.. Oletko koskaan miettinyt miksi työsuojelu ohjeissa kehoitetaan kassaneitejä käyttämään hanskoja?

En puolusta tupakointia ja sitä tulisi välttää, mutta tasapuolisuuden vuoksi tulisi tehdä kaikille syöpää aiheuttaville tekijöille samat kriteerit ja poistaa ne kaupoista.

Pikkulasten ja nuorten syövät ovat lisääntyneet Euroopassa viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Suomessa syöpään sairastuu vuosittain noin 150 lasta.

Näistä lapsista lähes kaikki altistuu muihin altistaviin tekiöihin kuin tupakka, niistä olisin enemmän huolissani.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Tottakai kaikkia karsinogeenejä tulee tupakan ohella välttää, eikä nimenomaan jättää vastuuta niiden välttämisestä vain kansalaisille, vaan yhteiskunnan tulee huolehtia haotallisten aineiden minimoimisesta ja heti ensin sellaisten poistamisesta tai rajoittamisesta, joiden kohdalla toimenpide on helppo, kuten tupakan siirtäminen päivittäistavarakaupoista erikoisliikkeisiin.

Kassakuitit tuskin ovat tupakkaan verrattavissa, ellei niitä syö tai kääräise sätkäksi

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tai ellei käytä kassakuitteja esimerkiksi eräretkellä nuotion sytykkeenä.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"Kassakuitit tuskin ovat tupakkaan verrattavissa, ellei niitä syö tai kääräise sätkäksi"

BPA imeytyy verenkiertoon ihokosketuksen kautta.

Ei tarvitse syödä, tai kääriä sätkäksi kun kyseistä myrkkyä eriytyy elimistöön.

"Tutkijoiden mukaan löytö pitäisi ottaa vakavasti kassahenkilökunnan ohjeistuksessa. Aikaisemmissa tutkimuksissa kassalla työskenteleviltä on mitattu muita ammattiryhmiä korkeampia bisfenoli-A:n pitoisuuksia, mikä on yhdistetty juuri kassakuittien käsittelemiseen.
Tutkijat kehottavat, että kassalla työskentelevät käyttäisivät käsineitä tai pesisivät kätensä kuittien käsittelyn jälkeen."

"Kassakuiteissa bisfenoli A on reagoimattomana, jolloin aineelle altistuu huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi säilyketölkin sisäpinnasta altistuisi. Kaikkien eniten kuittien kanssa ovat tekemisissä luonnollisesti kauppojen kassahenkilöstö. Muut ammatit, joissa joutuu aineen kanssa tekemisiin ovat muun muassa maalaus ja rakennustöissä työskentelevät. Bisfenoli A:ta nimittäin käytetään raaka-aineena epoksiliimoissa ja -pinnoitteissa (betonilattiat jne)."

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Eikä se saatavuus ole enää millään tavalla helppo. Kaikki myyjät eivät edes kysyttäessä uskalla kertoa, mitä heillä on myynnissä. Vielä harvempi edes ymmärtää, mitä tarkoitetaan kun asiakas kysyy "onko teillä piipputupakkaa?".

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Joka toinen tupakoitsija kuolee tupakkaan"

Samaa pelottelupropagandaa kuin 80-luvun huumevalistus. Yksikin kannabispiikki voi tappaa. Nii kerta!

Asia ei ole näin. Jokainen tupakoitsija, joka kuolee tupakointiin liitettyihin vaivoihin, ei ole niitä tupakoinnista saanut. Kyse on vain vääristelevästä tilastoinnista.

- - - -
"Tupakkakauppoihin palkattavat myyjät saisivat myös sosiaalipuolen koulutusta.."

Blogista käy päivänselväksi, ettei kirjoittaja varmasti ole yhdessäkään tupakkakaupassa koskaan käynyt. Niitä pitävät käytännössä järjestään omistajat, palkatut myyjät ovat vähissä kun ala on jo ajettu ahtaalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset