Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Jätetäänkö nuoriamme kuolemaan?

Törmäsin tänään järkyttävään todellisuuteen kohdatessani huumenuorukaisen. Jaoin puolueen lehtiä hyötyliikuntana Espoon kaupungin vuokrakerrostalojen kulmilla. Näin edelläni kulkevan noin parikymppisen, ihan komean miehenalun, jolla oli pleksit silmillä keskellä kirkasta syyslomapäivää. Kiiruhdin katsomaan nuorukaista lähempää ja huomasin, että silmät olivat lasittuneet. Kysyin, että onko kaikki kunnossa. En muista vastausta, mutta en malttanut olla kysymättä heti seuraavaksi, että mitä aineita hän on vetänyt. Olikohan se jotain bentsoa. Kysyin, että miksi käyttää huumeita. Kuulemma sydänsurujen takia. Sanoin, että kaikille meille tulee noita suruja, mutta ei se ole syy käyttää huumeita. Lisäksi hän ei saa pidettyä naista pitkään niin kauan kuin käyttää huumeita. Oli niitä kuulemma huumevelkojakin useita tuhansia euroja.

Kaikkein järkyttävintä oli kuulla, että nuorukainen oli vasta 19-vuotias, mutta hän oli käyttänyt kaikenlaisia huumeita kuulemma jo seitsemän vuotta. Aloittanut siis 12-vuotiaana! Lisäksi hänen otsallaan oli pidetty pistoolin piippua. Nuorukainen sanoi, että häntä itseään ihmetyttää, että hän on enää hengissä.

Miksi tästä nuoresta ei ole otettu koppia? Jokaisen aikuisen, joka näkee tällaisen nuoren tulisi mennä kysymään häneltä, onko kaikki hyvin. Näin nuori saisi jatkuvasti herättelyä. Jos nuorelle osoitetaan, että hänestä välitetään ja hänen elämällään on väliä, hän ehkä menee huumevieroitukseen. 

Parasta tietenkin, jos tarjoutuu saattamaan nuoren itse vieroitukseen. Jokainen päivä saattaa olla nuorelle viimeinen, joten tällaiset tilanteet ovat hätätapauksia. Mielestäni meidän suomalaisten tulee ajatella, että olemme yhtä suurta perhettä ja kantaa yhdessä vastuuta nuoristamme. Näin myös huono-osaisuudesta johtuva lasten ja nuorten epätasa-arvo vähenisi edes hiukan. Etsivään nuorisotyöhön tulisi järjestää riittävästi erittäin motivoitunutta ja nuorten kanssa hyvin synkkaavaa porukkaa, jotka kiertelisivät päivisin ja iltaisin mitä erilaisimmissa paikoissa, joista näitä nuoria voisi löytää.

Annoin tälle mukavalle, mutta sydäntä raastavalle nuorukaiselle nimeni ja sanoin, että lähettää viestin, niin saatan hänet huumevieroitukseen. Vieressä oli kuulemma sattumalta huumevieroitusklinikka. Olisikin varmaan ollut järkevintä lähteä sinne nuoren kanssa saman tien. Toivon kuitenkin, että tämä nuori ottaisi minuun yhteyttä. Minua kiinnostaisi kunnallispoliitikkona nähdä, miten systeemi toimii, jos huumenuori menee pyytämään vieroitushoitoon pääsyä. Annetaanko lähete kuukauden päähän, jolloin nuori saattaa olla jo kuollut? 

Nuorukainen halusi myös tietää, että miksi olen kiinnostunut hänen asioistaan. Hän epäili aluksi, että ehkä olen uskovainen. Omaakaan elämää ei mielestäni oikein pysty kokemaan arvokkaaksi, jos katsoo vaan vieressä, kun toinen tuhoaa itseään.

Rahasta tässä nuortemme nopean ja tehokkaan auttamisen puutteessa ei ainakaan voi olla kyse, koska meillä on ollut niin paljon varaa ottaa maahamme elätettäviksi ihmisiä jopa kaukaa muista maanosista. 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Huumehoito ei toimi kunnolla Espoossa eikä muuallakaan Suomessa.
Lisäksi ihmettelen miksi huumehaittojen minimointia ei ole kirjattu lakiin.
Tuokin nuori ihminen on yhteiskunnan silmissä rikollinen vain sen takia, että käyttää huumeita.
Huumeita käyttäviä ihmisiä syrjitään jopa hoitohenkilöstön taholta.
Huumeet on edelleen iso tabu Suomessa.

Se että alaikäiset käyttävät huumeita, alkoholia on todella huolestuttavaa, juurisyhin pitäisi puuttua tehokkaammin.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Huumeiden käyttö ei saisi tosiaan olla rikollista, vaan huumeriippuvuus tulisi nähdä sairautena, joka täytyy parantaa.

Mäkin olen kuullut päihdetyöntekijältä, että monet ammattilaiset suhtautuvat päihderiippuvaisiin tosi tylysti. Kuulemma siksi, kun nämä eivät ole sellaisia "söpöjä ja pörröisiä", vaan karun oloisia ihmisiä tyypillisesti. Kuulosti vähän erikoiselta luonnehdinnalta minun mielestäni, mutta jos päihdetyöntekijä on valmis sanomaan kollegoistaan noin, niin tilanne on varmasti paha.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Miksi tästä nuoresta ei ole otettu koppia? Jokaisen aikuisen, joka näkee tällaisen nuoren tulisi mennä kysymään häneltä, onko kaikki hyvin. Näin nuori saisi jatkuvasti herättelyä. Jos nuorelle osoitetaan, että hänestä välitetään ja hänen elämällään on väliä, hän ehkä menee huumevieroitukseen. "

19 vuotias on lain silmissä aikuinen. Toki kyseisessä tapauksessa kun päihteitä on käytetty jo lapsesta saakka olisi jonkun aikuisen pitänyt puuttua asiaan aikaisemmin.

Valitettavasti huumevieroitus harvoin toimii pakolla, se vaatii käyttäjän omaa halua päästä irti aineista.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Aivan; ihmettelen, että huumeiden käyttö tässä tapauksessa on voinut jatkua näin pitkään. Varmasti alaikäinen voidaan laittaa pakkovieroitukseen.

En ehtinyt perehtyä nuoren tilanteeseen tuossa lyhyesti kohdatessamme, mutta hän ei vaikuttanut siltä, että olisi suhtautunut kielteisesti vieroitukseen. Hän itse mainitsi lähellä olevan vieroitushoidon, kun sanoin, että hänen täytyy mennä huumevieroitukseen. Tuntemukseksi jäi, ettei nuorta oltu ehkä päättäväisesti kannustettu menemään vieroitukseen. Hän ei ehkä ole nähnyt tuossa tilanteessaan ulospääsyä huumevieroituksenkaan avulla, kun sitä huumevelkaakin oli kertynyt.

Käyttäjän HanneleAlHamzawi kuva
Hannele Al-Hamzawi

Samaa ongelma on myös muiden nuorten, kuin huumenuorten kohdalla. Nuorilla on entistä enemmän erilaisia ongelmia ja myös psyykkisiä. Hoitoon pääsy ja riittävän avun saanti ei kuitenkaan ole yksinkertaista ja jonot saattavat olla hyvinkin pitkiä esimerkisksi terapiaan pääsyyn. Kelan tukea terapian toteuttamiseski ei läheskään kaikilla tarvitsevilla ole mahdollista saada. Psyykelääkkeitä tarjotaan hyvin helposti, mutta ne eivät ratkaise itse ongelmia vaan lieventävät niiden aiheuttamia oireita. Hoitojaksot eivät monestikkaan ole riittäviä, vaan nuori joutuu lopettamaan asioiden ollessa kesken ja silloin ne uusiutuvat ja voimistuvat uudelleen hyvinkin helposti.

Miesten itsemurhaluvut on huomattavasti korkemapia kuin naisten ja ovat ja aikaisemmasta lakusta kääntyneet taas nousuun. Nuorilla eli 15-24 vuotiailla itsemurhat ovat yli komannekseen syynä kaikista nuorten kuolemantapauksista.

Vuonna 2016 itsemurhia tehtiin Suomessa 787, eli yli kaksi ihmistä vuorokaudessa ja heistä 104 oli alle 25-vuotiaita. Mutta julkisuudessa näistä asioista vaietaan hyvin pitkälle. Kun kyse on yksittäisestäkin tapauksesta, joka koskee muualta Suomeen tullutta ihmistä, yksittäisenkin ihmisen kohtalosta pidetään suurta ääntä. Miksi suomalaisen hengestä, kärsimyksestä ja ihmsiarvosta on tullut niin merkityksetön ? Ihmisarvoa ei voi laskea rahassa, tätä saa kyllä kuulla kun on kyse muualta tulleiden elämisen kustannuksista, mutta hyvin monesti kun on kyse suomalaisten ihmisten vaikeasta elämäntilanteesta, oli kyse sitten nuorista, vanhuksista tai lapsista ja heidän tarpeistaan, tukemisestaan ja hoidoistaan ja niiden riittämättömyydestä, niin vastaus on että rahaa ei ole.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Iso osa huumeiden ongelmakäyttäjistä kärsii myöa mielenterveysongelmia.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Luulisi niitä olevan huumeiden käyttäjillä tosiaan lähes aina; ne ovat varmaan aina joko syy käyttää huumeita tai seuraus huumeiden käyttämisestä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #8

Höpsis, suurinosa laittomien päihteiden käyttäjistä on ihan normaaleita kansalaisia, eikä käyttäminen näy päällepäin mitenkään, käyttö on myös hyvin satunnaista. Ongelmakäyttäjät ovat vain se näkyvä osa yhteiskunnassa, esim poliisien tilastoista voi todeta, ettei vaikka kannabiksen kotikasvattajista suurimmalla osalla ole mitään rikoshistoriaa ja suurin osa heistä on myös koulu-työelämässä. Nämä kiinnijäännit voi vaan merkata sinut ulos kummasta vaan, vaikkei olisi päihdeongelmaa, aika kohtuuton rangaistus siitä, että haluaa päihtyä vähempihaittaisella päihteellä kuin alkoholi ja kun kasvattaa itse, ei tue rikollisuuttakaan. Aika monelle käyttäjälle lainsäädännöstä on ollut enemmän haittaa, kuin itse aineiden käytöstä, tämä jos joku on väärin.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Olet täysin oikeassa, Hannele. En itse tiedä, surettaako minua enemmän vai vihastuttaa tämä kuinka petetään omat nuoret.

Käyttäjän HanneleAlHamzawi kuva
Hannele Al-Hamzawi

Miellä kyllä toistetaan kaunista lausetta että "lapsissa onn tulevaisuus".Mutta tuo on pelkkä klisee, siinä mielessä että emme näytä kantavana kovinkaan huolta siitä tulevaisuudesta. Niistä lapsista kasvaa niitä nuoria ja heistä tulevaisuuden päättäjiä ja tätä maata rakentavia ja ylläpitäviä ihmisiä. Mitä tapahtuu kun jo yhteiskuntakin antaa heille mallin välinpitämättömyydestä ja jättää oman kansansa heitteille.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Vieroitus vaikka olisi hyvin hoidettua (ei siis parin viikon katko lääkityksen alla) ei toimi jos joutuu palaamaan samoihin kuvioihin, sitä ei tajuta päättäjätasolla, eikä kuntoutuksessa.
Päihteiden ongelmakäyttö on aina oire jostain, on mielenterveysongelmaa, huonot sosiaaliset olot, lapsuusiän traumoja jne, ei 12v ajaudu päihteiden ongelmakäyttäjäksi, jos muuten asiat on kunnossa.
PS kun oli hallituksessa, ei tehnyt yhtään aloitetta nuorten aseman parantamiseksi, vaikka kovasti toitotti muiden puolueiden kanssa taantuman alettua, ettei 90-luvun virheitä voi toistaa, vaan nyt pitää korjata. No eipä korjattu ja kohta meillä on paljon menetettyjä ja nämä "säästöt" tulee kalliiksi.
Arvostan humaania otettasi, mutta sanat ei auta, nyt tarvittaisiin tekoja. Yksi tärkeä olisi stigman ja haittojen vähentäminen huumeidenkäytön dekriminalisaation kautta, säästöistä mitä siitä tulee voidaan ohjata korvamerkittynä huumehoitoon, aitoon sellaiseen. Myös päihteetön jakso pitää poistaa huumehoidon esteenä, sehän on ajatuksenakin täysin absurdi.
Kannabiksen laillistaminen veisi rikollisliigoilta valtiolle satoja miljoonia, sekä toisi ikärajakontrollin, sekä laadunvalvonnan verotuksen kanssa. Coloradossa teinien kokeilut on alimmillaan laillistamisesta yli 20v...
Nykyinen päihdepolitiikka on rikki, noh voisi sanoa että politiikka ylipäätään, mutta se on eri keskustelu.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Hyviä neuvoja, Antti; kiitos siitä. Yritän tehdä parhaani. Pelkkä puhe ongelmista on ajan haaskausta.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"Mielestäni meidän suomalaisten tulee ajatella, että olemme yhtä suurta perhettä ja kantaa yhdessä vastuuta nuoristamme."

Tarkoittaako Kajava myös maahanmuuttaneita nuoria ja maahanmuuttajien nuoria lapsia? Arvaan ettei...

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kyllä lapsista ja nuorista tulee tietenkin aina huolehtia, eli siinä mielessä tarkoitan myös kaikista kulttuureista tulleiden maahanmuuttajien lapsia ja nuoria. Sen sijaan eri asia on, että miten kukin kokee olevansa yhtä suurta perhettä toisenlaisia arvoja kannattavista kulttuureista tulevien aikuisten kanssa. Erillisyyden tunnetta on molemmin puolin valtaosalla väestöä ja se tosiasia tulisi tunnustaa. Fakta on, että monikulttuurisuus sirpaloittaa yhteiskuntaa monin tavoin ja vähentää me-henkeä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Eniten Suomessa on liikkeellä täysin laillisilla huumeilla lääkärin reseptillä itsensä sekoittaneita. Hyvänä esimerkkinä alkoholisti, mies tai nainen, jolle on lääkäri määrännyt kotikatkoon ja ”alkoholismin hoitoon” bentsodiatsepiinit. Niitä syödään viikolla ja viikonloput ryypätään. Viikollakäydään töissä, henki ei haise, mutta pää on sekaisin. Käyttömäärät lisääntyvät kun riippuvuus kehittyy nopeasti. Näitä ihmisiä on liikenteessä paljon enemmän kuin laittomien huumeiden käyttäjiä, he eivät vain erotu katukuvassa.

Yksi huolestuttava ryhmä huumeidenkäyttäjiä ovat 10-15 -vuotiaat lapset, joillaon mielialalääkitys.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Erittäin pieni osa ihmisistä omaa geenit joiden puolesta tulee hetkessä riippuvaiseksi. Yleensä riippuvuus vaatii pitkää ja tietoista aineiden käyttöä. Käytännössä koulumaailmassa ei voi välttyä huumehaittojen opetukselta, joten senkään suhteen suhteen ei voi asioita parantaa.

Mitä voimme tehdä, koska emme voi valvoa jokaista yksilöä 24h vuorokaudessa ettei hän tee huonoja valintoja? Emme myöskään voi kaataa loputtomasti resursseja näihin itseaiheutettujen haittojen hoitoon. Mielestäni se olisi moraalisesti väärin, juuri ylläsanotuista syistä.

Lisäksi tunnetusti päihderiippuvaisten hoito rippuu eniten hoitoon tulevan omasta tahdosta ja monen pitää käydä todella pohjalla ennen kuin todellinen tahto raitistumiselle on olemassa. Myös huumeiden laillistus olisi lähinnä luovuttamista ongelmalle, josta on tullut liian suuri. Lievän kannabiksenkin laillistaminen lisäisi mt-ongelmia, jos käyttömäärät kasvaisivat ja sitä kautta yhteiskunnan menoja.

Vielä esim. opioottien korvaushoitolääkeestä on tullut yleisin kova päihde. Siis se, jonka piti auttaa kuiville onkin muodostunut ongelmaksi. Koko ongelmakenttä on täysin mahdoton yhtälö, koska se lähtee yksilön toiminnasta ja halusta muutokseen.

Länsimaissa huumekauppa on lisäksi painottunut tulijoiden valtaamaksi alueeksi, joka käy hyvin ilmi nykyjään suomessa annetuista tuomioista. Ratkaisut:

- Rajat kiinni rikollisen aineksen vapaalle kululle
- Vähemmän humanitääristä maahanmuuttoa, joka ei työllisty
- Kovempia tuomioita huumekauppiaille

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

- Rajat kiinni rikollisen aineksen vapaalle kululle
- Vähemmän humanitääristä maahanmuuttoa, joka ei työllisty
- Kovempia tuomioita huumekauppiaille

----------------

Mitä kovemmat tuomiot, sitä kovempi peli. Pohjoismaissa on jo nyt yksi tiukimmista lainsäädännöistä EU:n sisällä, silti olemme haitoissa kärjessä, eli lisää samaa?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Meinaatko, että se miten olemme alkoholin haitoissa myös kärjessä, johtuu siitä, että meillä ei saa väkeviä lähikaupasta? Itse kyllä veikkaan, että esim. alkoholin suhteen Suomessa ollaan vähän helpommin riippuvaiseksi tulevia ja tämä johtuu geneettisistä eroista luonteen ja alkoholin suhteen.

Käyttörikoksista saa Suomessa hyvin harvoin tuomioita ja liittyvät vain kiinnijäämiseen jossain muussakin yhteydessä kuten rattista käryämiseen. Käyttäjiä ei käytännössä jahdata mitenkään. Myöskään myyntirikoksista saatavat tuomiot eivät ehdonalaiseen pääsyn johdosta vaikuta mitenkään ylimitoitetun pitkiltä. Eräskin Somalialainen sai tuoda Khatia toistakymmentäkiloa ja muistaakseni selvisi siitä sakoilla. Ei kuulosta kovin hurjalta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #18

Eihän me olla alkoholin haitoissa kärjessä, kulutuksessakin alle OECD maiden keskitason. Ei toimi Suomessa on täysi myytti, näyttää uppoavan.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #18

Khattiin mitä tulee, sen käyttöannokset on sadasta grammasta ylöspäin, joten kilot ei ole verrattavissa vaikka kokaiiniin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset