Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Iranilaiset kansallismieliset suomalaisten isäinmaallisten rinnalla

  • Iranilaiset kansallismieliset suomalaisten isäinmaallisten rinnalla

Terveisiä iranilaisten juhlasta. Mukava yhteensattuma, että iranilaiset zarathustralaiset viettävät vuoden pääjuhlaansa näin lähellä jouluaattoa 21.12. Juhlaa vietettiin Helsingin Itäkeskuksen eräässä yökerhossa, mutta juhlia on kuulemma useammassa vuokratussa tilassa pk-alueella. Kävelin Itiksen kauppakeskuksen aukion kautta ja siellä oli niin paljon sydänvaloja ja toisaalta käsilaukun muotoisia jouluvalosysteemejä, että tuli mieleen joulua ennemmin ystävänpäivä. Oliko joulukoristus suunniteltu etupäässä muita kuin suomalaisia ja suomalaista kulttuuria ajatellen? Kysyin eräältä naiselta reittiä yökerholle ja hän oli kuulemma asunut Itiksessä neljä vuotta. Kuulemma oli ollut niin rauhatonta, että hän oli muuttanut sieltä pois. Hän kertoi olevansa tyytyväinen, ettei hänellä ole koiria, koska niiden kanssa olisi joutunut ulkoilemaan Itiksessä – naisella olikin kissoja.

Juhlissa tanssittiin iranilaisen musiikin tahdissa ja kansallismieliselle iranilaiselle kutsuisännälle tuli kappaleista mieleen lapsuus Iranissa. Iranilaisilla on säkkipillin tyylinen ja kuuloinen perinnesoitin.

Iranilaisia yhdisti hyvin kielteinen suhtautuminen islamiin. Vasemmistolaisittain puhuttaisiin jo pahimman asteisesta islamofobiasta, mutta persialaisethan ovat saaneet maksaa äärimmäisen kovan hinnan islamilaisen hallinnon vuoksi. Islamilainen hallinto on tuhonnut heidän alkuperäisen kulttuurinsa ja jopa heidän kirjallisuutensa poltettiin, kun islam levittäytyi alueelle. Iranilaisten kansalliseepoksesta, joka vastaa meidän Kalevalaamme tehtiin islamilaistettu versio, mikä ymmärrettävästi raivostuttaa iranilaisia. Osa Iranin poliittisista pakolaisista on joutunut virumaan maansa karmeissa vankiloissa sekulaariutensa vuoksi ja sukulaiset ovat jääneet Iraniin tai hajautuneet maailmalle.

Kuulemma vallassa olevat eivät olekaan itse persialaisia, vaan arabeja. Eräs iranilainen taiteilija, josta piti tulla Iranissa elokuvaohjaaja, mutta joka ei voinut toteuttaa itseään kertoi, että koko maa on todellisuudessa arabien hallussa, eikä persialaisten. Ulkopuoliset olisivat siten vallanneet maan. Hallinto ei siksi välitä iranilaisten hyvinvoinnista. Esimerkiksi maanjäristysten uhrien auttamisessa kestää tämän vuoksi pitkään. Suuri osa iranilaisista elää kuitenkin valetodellisuudessa – he eivät tiedä asioiden laitaa.

Koska iranilaiset vaikuttavat yleensä ottaen fiksuilta esitin, että ilmeisesti islam ei ole tuhonnut Iranin matemaattista korkeakouluopetusta. Eräs suomalaisessa yrityksessä työskentelevä iranilainen DI sanoi, että näin on. Iranissa myös kannustetaan kovasti lapsia opiskelemaan ahkerasti. Em. DI kertoi, että hänenkin vanhempansa uhkasivat, että pojasta voi tulla vielä pizzan paistaja, jos ei opiskele ahkerasti. Kaikki arvostus pizzeriatyöntekijöille niin kauan kuin heitä ei ole liikaa Suomessa, mutta onhan se hikistä hommaa, jos koko elämän joutuu olemaan uunin ääressä.

Iranilaiset vaikuttavat vähien kokemusteni perusteella varsin kohteliailta. He eivät vaadi oikeuksia, kuten eräät toiset maahanmuuttajaryhmät ja ainakin kansallismieliset iranilaiset ymmärtävät täysin suomalaisten maahanmuuttokriittisyyden. Heidän mielestään suomalaisten täytyy saada itse päättää, keitä maahan tulee ja miten paljon. Jos ei haluta tiettyä määrää enempää tai ollenkaan, niin se on täysin suomalaisten päätös, jota täytyy kunnioittaa. Suomessa leviävän Lähi-idän uskonnon vaaroista he sen sijaan varoittavat hyvin painokkaasti. He kokevat elämän ja kuoleman kysymyksenä sen, ettei Suomi islamilaistu. Tärkeimmät keinot tähän vaikuttamiseksi ovat heidän mielestään se, ettei huomioida muiden kulttuurien uskonnollisia tapoja ja velvoitteita missään asiassa sekä tiukka maahanmuuttopolitiikka. Olin luullut, että minut juhliin kutsunutta iranilaista islamkriittisempää ihmistä ei voisi enää löytyä Suomesta, mutta mies väitti erästä kaveriaan vielä häntäkin kriittisemmäksi. Oma kriittisyys asiassa jää valjuksi varjoksi näiden rinnalla, mutta se pohjaakin vain kirjaviisauteen, eikä omakohtaiseen kärsimykseen.

Islaminuskoon vihastuneet iranilaisetkaan eivät ole kuitenkaan yhtenäinen ryhmä. Jakaantuneisuutta löytyy ainakin siinä, että osa on zarathustralaisia esi-islamilaisten perinteiden vaalijoita ja toinen puoli taas kannattaa marxilaisuutta ilman uskonnollista “hapatusta”. Ryhmien välillä on kiistaa. Marxilaisten toimet aiheuttivat Iranin shaahin vallasta syöksemisen, jonka jälkeen hirviömullahit ottivat vallan, joten eipä ole ihmettelemistä tässäkään. Zarathustralaiset ihmettelevätkin helposti, että miten marxilaisuutta voi enää tuon tragedian jälkeen kannattaa. Itse esitin myös, että on aika epäempaattista ja epätieteellistä ajatella, että marxilaisuus tyydyttäisi kaikkia ihmisiä sikälikään, että osa ihmisistä on jo geneettisestikin todettu uskonnollisiksi.

Kotimatkalla juhlista bussipysäkille nappasin kuvan ikkunan takaa näkyvästä possusta erään vietnamilaisravintolan tiskillä. Iranilainen ystäväni kertoi, että vietnamilainen omistaja oli laittanut ison possun tiskille karkoittaakseen ihmisiä, jotka pitävät possuja uskontonsa vuoksi epäpuhtaina eläiminä. Omistajalle olikin kuulemma eräs tällainen asiakas valittanut komeasta röhkijästä, mutta vastaus ei ollut kovin asiakasystävällinen.

Hyvää joulua kaikille!!

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Uudellamaalla sekä vahvana vaikuttajana Espoon valtuustossa ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa. Kotisivuni löytyvät osoitteesta www.hennakajava.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (98 kommenttia)

Matti Simonaho

Hyvää uutta vuotta (talvipäivänseisaus)!
Tänään on vuoden ensimmäinen päivä, jolloin aurinko nousee aikaisemmin ja laskee myöhemmin kuin edellisenä päivänä - joka oli edellisen vuoden viimeinen vuorokausi. 1 vuosi on 360 vuorokautta.

Happy New Year (winter solstice)!
Today is the first day of the year, when the sun rises earlier and goes down later than the previous day - which was the last day of the previous year. One year is 360 days.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Bongasin tuon kaverini päivityksestäkin :) Vähän varovaisesti toivottelin hyvää joulua, kun on jo niin juhannustunnelmissa :)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--osa ihmisistä on jo geneettisestikin todettu uskonnollisiksi.

Ovatko uskonnot siis perinnöllisiä sairauksia?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Psykiatri Roponen häpäisee ilmeisen tahallaan ammattikuntaansa.

Voi vain ihmetellä, mitä apua kukaan voi odottaa saavansa noin epäasialliselta kallonkutistajalta. Aika teräksinen on henkinen kunto oltava, jos tuolta "vastaanotolta" ehjäpäisenä selviää.

Hyvää joulua joka tapauksessa Pekka Roposelle!
Meille on syntynyt Vapahtaja, joka Kristus, Herra.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Freudin mukaan uskonto on kollektiivinen neuroosi, joka johtuu kuolemanpelosta. Joka tapauksessa läheden huomenna Baijeriin, jossa minäkin tervehdin Gruess Gott - maassa maan tavalla.

Frohe Weinachten!

PS. minusta on jotenkin vitsikästä väittää, että uskonto olisi perinnöllistä. Taipumus maagiseen ajatteluun epäilemättä on perinnöllistä, sitähän tavataan esim. Touretten oireyhtymässä, ja pakko-oireisessa häiriössä. Jos ei ole konsensusta siitä, mikä on ylipäätään on uskontoa, niin eihän asiaa voi edes tutkia., eikä toki uskonnollisuus voi mitenkään peritytyä. IHmettelen, että maisteri heittelee noin epäloogisia ajatuksia.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #33

Eikö se ole pikemminkin kollektiivinen harha. Jos yksi ihminen ympärileikkaisi kapaloikäisen lapsen, häntä rangaistaisiin tai jopa teljettäisiin hourullaan, mutta kun se tehdään uskonnon vuoksi se hyväksytään.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #33

Freudin :D Kuka enää nykyään vetoaa tuohon naisvihamieliseen filosofiin, joka seksualisoi kaiken. Freud varmasti näki mielisairautta kaikkialla, koska projisoi itseään ympäristöönsä.

En tietenkään tarkoittanut, että uskonnollisuus olisi jäljitettävissä yhteen tai pariin geeniin, vaan se on yhteydessä geneettisiin ominaisuuksiin. Ihmisen lisääntymisaktiivisuus korreloi myös uskonnollisuuden kanssa. Näin evoluutio on suosinut geenejä, jotka ovat yhteydessä uskonnollisiin taipumuksiin. Tässä myös asiasta jotakin tähän hätään haettua:

"– Ihmisillä on luonnollinen taipumus uskoa näkymättömiin toimijoihin. Kaksi pistettä ja viiva alla yhdistyvät kasvoiksi, Pyysiäinen selittää tuttua ilmiötä yksinkertaisimmillaan. Toimintamalli on ihmiselle lajityypillinen, ja Pyysiäisen mukaan evoluutio on vahvistanut sitä entisestään. Perimäänsä ovat pystyneet jatkamaan ne, joilla on ollut kyky liittää esineisiin tai tapahtumiin niitä itseään suurempia merkityksiä ja toiveita. Tämä on yhdistänyt ihmisiä ja suojellut vaaralta. Sivutuotteina on syntynyt uskomuksia ja uskontoja." https://yle.fi/uutiset/3-7839544

Euroopassa väestö on hupenemassa ja väestönvaihdos käynnissä paljolti maallistumisen seurauksena. Terve uskonnollisuus, jossa mennään järki edellä ja poimitaan ns. rusinat pullasta tekee ihmisestä onnellisemman.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra Vastaus kommenttiin #76

"En tietenkään tarkoittanut, että uskonnollisuus olisi jäljitettävissä yhteen tai pariin geeniin ..."

Teoria uskonnollisuuden geneettisestä alttiudesta olettaa, että geeni (tai pari) todellakin riittää selittämään erityistä alttiutta uskonnolliselle ajattelulle.

https://en.wikipedia.org/wiki/God_gene

Toisekseen, mitä tulee Freudiin, niin kommentistasi huomaa, että et ole lukenut yhtäkään Freudin teosta. Freudista ei löydy naisvihamielisyyttä tai kaiken seksualisointia, eikä hän nähnyt mielisairautta kaikkialla. Freudilla ei toki ole enää mitään sijaa nykypsykiatriassa tieteellisessä mielessä, mutta suosittelen tutustumaan hänen teoksiinsa silti, sillä Freudin vaikutus meidän kulttuuriimme on niin hämmentävän voimakas. Einstein jo muuten aikanaan sanoi, että Freud olisi ansainnut Nobelin palkinnon - joskin kirjallisuuden Nobelin.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #78

Ok. Muistan vaan lukeneeni jonkun Ylen tai Tieteen kuvalehden vakuuttavasti esitetyn artikkelin aiheesta joskus. Metatutkimustuloksia ei ilmeisesti asiasta ole.

Jos ajattelee uskonnollisuutta ilmiönä vaikuttaa tosiaan aika epäuskottavalta, että uskonnollisuus olisi geenin tai parin vaikutusta. Ihmisten vakaumukset kun vaihtuvat elämän aikana niin usein ja toisinaan moninaisesti varioiden. Toisaalta uskonnollisuuteen vaikuttavat niin monet motiivit, jotka vaihtelevat ihmisestä riippuen. Usein motiivit ovat hyvin johdonmukaisia ja auttavat ihmisiä elämän vaikeuksissa - esimerkiksi eksistentiaalisessa ahdistuksessa, lapsen kuollessa tai auttamalla ihmisen irti päihdeongelmista tai rikoskierteestä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #79

Uskonnollinen kokemus näkyy aivoissa samaan tapaan kuin sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tunne, että onhan siinä sitten sellainen palkitsemismekanismi.

En silleen tiedä tarkemmin onko uskonnollisuuteen taipuminen jotain mielenterveyden suojaamista uskomalla elämän jatkuvan kuoleman jälkeen, kun on se eloonjäämisvietti niin vahva vai onko tässä sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen liittyen joku juttu mikä ilmenee laumaeläimillä (kaikki havainnot uskonnollisuudesta on tehty laumaeläimillä, jos ei lasketa sitä että voidaan havainnoida läheisen kuolemisen suremista).

Mutta, ilmiselvästi kyse on meidän lajille tyypillinen ominaisuus joka alkanut muotoutua jossain kohtaa. Ainakaan se ei ole haitannut selviytymistä tähän saakka, voi olla hyötyäkin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #33

#33
PS. minusta on jotenkin vitsikästä väittää, että uskonto olisi perinnöllistä.
.......................

On se sillä tavalla perinnöllistä, että muslimin lapsesta tulee erittäin todennäköisesti muslimi ja kristityn lapsesta kristitty. Vanhemmat kun siirtävät omaksumansa uskonnon lapsilleen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #91

Nyt menivät ympäristötekijät ja perintötekijät pahasti sekaisin. Uskonnot toki tuppaavat periytymään, indoktrinaation kautta, mutta mitään perinnöllisyyttä se ei itsessään osoita.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #92

#92
Ymmärrän kyllä ympäristö- ja perintötekijän eron ja käytinkin muotoa "sillä tavalla perinnöllinen...".

Tosi asia on, että lähes kaikki ihmiset omaksuvat vanhempiensa uskonnon tai uskonnottomuuden. Poikkeukset ovat niin vähäisiä, että mielestäni voidaan näin sanoa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #96

En minä ymmärrystä epäillytkään, vaan verbaalista esittämistä. Voidaan toki sanoa, mutta ei sille mitään järjellistä perustetta ole. Miksi sotkea perinnöllisyyttä ja indoktrinaatiota?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Uskonnolliset ihmiset ovat tutkitusti muita onnellisempia, enkä ihmettele. Jos usko on tervettä henkisyyttä, jossa rakkaus ja välittäminen ovat johtotähtinä, niin esim. rakkaan omaisen kuollessa voi ajatella, ettei menetys ole lopullinen on helpompaa olla onnellinen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Juuri tätä Freud tarkoitti.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #34

Tämän ymmärtämiseksi ei tarvita Freudia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olisivatko blogauksesi sekulaarit iranilaiset onnellisempia jos olisivat suosiolla tunnustaneet valtaapitävien uskontoa?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Voi hyvin olla geneettinen ominaisuus. Etenkin piilevä, koska vaikka äitini(* harrastaa kirkossakäymistä yms. minä en ole koskaan tuntenut minkäänlaista vetoa minkään uskontokunnan suuntaan. En myöskään ole ateisti, koska koen sen yhdeksi uskontokunnaksi monien muiden joukossa.

*) Isästäni on vaikea sanoa uskonnon suhteen mitään, koska hän kuoli jo kymmeniä vuosia sitten, emmekä ehtineet juurikaan käydä keskusteluja uskonnosta ennen hänen poismenoaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sinulle lienee syntynyt väärä kuva siitä mitä ateismi tarkoittaa. Se tarkoittaa jumaluskon puuttumista.

Uskotko että jumalaa tai jumalia on olemassa?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #10

En. En usko että niitä on enkä usko että niitä ei ole. Tarkkaan ottaen en usko kuin itseeni.

Monet ateistit käyttäytyvät kuin radikaalit uskovaiset (esim. Richard Dawkins). Tällaista en koe mitenkään yhteensopivaksi minun maailmankatsomukseni kanssa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #26

Jos et usko jumaliin, olet ateisti. Niin yksinkertaista se on. Ei se liity sinun tai muiden käytökseen mitenkään. Katsos kun teistejä ovat ne, jotka uskovat jumaliin. Kaikki muut ovat ateisteja.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #39

Minä taas en tiedä onko jumalia olemassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #42

Siitähän me emme Erkin kanssa keskustelleetkaan, vaan uskosta jumaliin. En minäkään tiedä.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #26

Taidatkin olla silloin agnostikko, kuten minäkin. Tosin olen liberaalisti kristillispainotteinen agnostikko. Jeesus tuntuu kyllä todella kiehtovalta ja hienolta olennolta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #80

Sekoitat käsitteitä. Ei usko liity siihen onko gnostikko vai agnostikko. Ensinmainitut kokevat tietävänsä onko jumalia olemassa ja jälkimmäiset eivät tiedä. Gnostikko ja agnostikko voivat sitten molemmat joko uskoa jumalien olemassaoloon tai olla uskomatta. Gnostikoista valtaosa on teistejä ja ateisteistä valtaosa on agnostikkoja.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Uskonnollista käyttäytymistä havaittu useilla lajeilla että kyllä tuo nähtävästi on perimässä.

Se tietysti on hyvinkin helposti ongelma joillekin uskovaisille kun ei se ihminen sitten olekkaan mikään jumalan kuva millä jotain ainutlaatuista hengellisyyttä, moraalia, tietoisuutta tai muuta vastaavaa.

Taipumus uskonnollisuuteen on todellakin luonnollista, havaittu monilla otuksilla.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Laitahan Matti nyt se korkki kiinni.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #12

Uskonnolliset ajatukset muilla lajeilla on tosiasia.

Huom, ajatukset. Tätä kun on voitu käyttäytymisen ohella havainnoda kommunikoimalla.

Asiaa on tiedusteltu viittomakieltä osaavalta ihmisapinalta että minne eläimet menee kun kuolevat ja vastaus oli "menevät mukavaan paikkaan".

Ihminen ei ole ainoa eläin jolla on käsityksiä elämän jatkumisesta kuoleman jälkeen.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #17

Mäkin olen lukenut Koko-gorillasta kertovan kirjan. Suosittelen! Koko taisi jonkin aikaa sitten jo mennä tuonne mukavaan paikkaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #81

Jossain määrin osaltaan mullistanut ihmisten käsityksiä muiden lajien kognitiosta.

Ihminen helposti ohittaa gorillan eri tavoin mitattuna mutta tuo kyllä havainnollistaa hyvin, että isoin ero ihmisellä muihin lajeihin on joku peukalo-etusormi ote, että yhdistettynä riittävän isoihin aivoihin siitä saadaan vaikka atomipommi.

Ja sitten kun tarkastelee gorillaa niin siinä iso ero että gorillat kommunikoivat keskenään ja ovat kasvaneet omissa kasvuympäristöissään. Mutta kun gorilla on elännyt ihmisten kasvuympäristössä ja käytetty yhteistä kieltä niin lajien väliset erot kutistuu valtavasti.

Eikä se Koko ollut missään nimessä idiootti vaan eri lajia. Miten tämä nimesi kissansa ja kuvasi itseään kuningattarena, oli oikeastaan nerokasta.

Niin ja onhan sekin asia huomioitavana, että ihminsen aivot eivät ole joka asiassa ylivertaiset. Me koemme sitä Dunning-Kruger efektiä verratessamme itseään muihin lajeihin, ja pidämme itseämme ylivertaisina.

Mutta todellisuudessa: https://www.youtube.com/watch?v=zsXP8qeFF6A

Miksi sitten ihminen ilmiselvästi suoriutuu älyllisesti heikommin, tässä asiassa ylivertaiselle lajille, on asia pääteltävissä evoluutiosta kun savannilla tarvitsee havainnoida vähemmän, kaukana olevia hitaita kohteita verrattuna vaikka tuon toisen lajin elinympäristöön.

Kyyhkyjen suunnistuskyky tai vaikka kissan kyky havainnoida minimaalisia muutoksia ympäristössä ja liikkua sokeana, selittyy myös täysin sillä että näillä lajeilla on heidän elinympäristössä merkitykselliset johdotukset aivoissa ihmiseen nähden ylivertaiset.

"Jumalan kuva" -harha on kammottavan virheellinen kun joku kissa, millä ei ole ihmisen kaltaista kielellistä ajattelua, omaa ylivertaisen kyvyn hahmoittaa ympäristöä.

Minun ei tarvitse edes olla tähän erikoistunut tutkija havainnoidakseen sitä, miten jossain määrin likinäköinen kissa havaitsee langanpätkän tai rakosillaan olevan oven ihmistä tehokkaammin. Se juttu on se kyky muistaa ympäristö mielessään tarkkana mallina.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #86

Harmillisesti tuo ylivertaisuusvinouma näkyy myös heimon tasolla, että sitä kun katsoo jotain vanhoja Tarzan elokuvia miten näissä kuvataan afrikkalaisia niin se on just sitä samaa efektiä.

Tai vaikka Suomessa ilmenevä ylivertaisuusvinouma islamilaista lakia kohtaan. Minusta ne verotuskäytännöt vaikuttavat nerokkailta kun kansalaisilla on osittain oikeus päättää maksamien verovarojen käytöstä. Meillä sitten pitää luottaa siihen, että päättäjät eivät mokaile.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

En itse olekaan kuullut, että uskonnollisia tunteita olisi muilla lajeilla, mutten kiistä sitä. Tässä täytyy myös huomata, että eläinfysiologien mukaan ihmisapinat tulee luokitella ihmisiksi - niin paljon meillä on samaa heidän kanssaan. Ihmisapinat tulisikin ehdottomasti luokitella ihmisiksi, jotta he saavat täydet ihmisoikeudet globaalisti.

Mielestäni on hienoa, jos muillakin lajeilla on uskonnollisia tunteita; olemme enemmän yhtä sitä myöten. Eläinten muutkin tunteet ovat viimeaikaisten tutkimusten mukaan samantapaisia kuin ihmisillä. Ylen uutisesta muistan kuitenkin lukeneeni, ettei koira kuitenkaan voi tuntea esim. häpeää, vaikka ihmisistä usein siltä näyttää. Ehkä possu tuntee sitäkin hieman koiria älykkäämpänä olentona - kuitenkin varmaan lähinnä myötähäpeää ihmisten puolesta ;), kun ihmiset kohtelevat niitä niin julmasti lihantuotannossa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #15

Ihmisellä ja männyllä on yli 70% yhteisiä geenejä. Kai persut alkavat ajaa myös männyille oikeuksia, nythän niitä kaadetaan ihan tolkuttomasti.

Persut on tiedepuolue, muistan että nykyinen puheenjohtajanne, tohtorismies, sai paljon julkisuutta jostain geenilausunnosta.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #18

"Ihmisellä ja männyllä on yli 70% yhteisiä geenejä."

Kai tärkein tekijä ei ole % osuus joka on samaa, vaan % osuus joka erottaa. :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä. Sillä geenilausunnolla hän parodioi Kaleva-lehden lausuntoa suomalaisten geeneistä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #25

Kalevan pääkirjoituksessa Julkisen sanan neuvosto ei nähnyt mitään moitittavaa. JSN ei toki ole oikeusistuin.

Parodiassaan Halla-aho vaihtoi suomalaisten tilalle somalit ja geeneihin pohjautuvan humalassa tappamisen tilalle somalinuorison tuolloin harjoittaman joukolla ryöstelyn, muuten toistaen jutun jokseenkin sanatarkasti. Halla-aho kävi läpi kaikki oikeusasteet ja sai KKO:ssa langettavan tuomion kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #18

Joulukuusien pihka huutaa maasta...

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #18

Kasveilla ei ole keskushermostoa, joten ne eivät koe kipua, eivätkä osaa ajatella. Kivun tuntemisesta ei kasveille olisi hyötyä, koska eivät pääse pakenemaan satuttajiaan.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #44

On olemassa kasveja jotka eivät ole myrkyllisiä mutta ne muuttuvat uhan alaisina myrkyllisiksi.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #49

Luin kyllä just eilen vanhasta Hesarista, että jotkut kasvit pystyvät jollain tavalla "kuulemaan" toukkien rouskutusta lähistön kasveista ja saattavat silloin lisätä puolustusvalmiuksiaan esim. kasvattamalla lisää piikkejä. Luonnon jäljellä oleva diversiteetti tarjoaa kyllä tärkeintä mystiikkaa maan päällä. Lajit tuhoutuvat ennätysvauhtia ja tämä uhkaa köyhdyttää todellisuuden, jossa elämme todella pahasti.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #15

Henna Kajava: "Tässä täytyy myös huomata, että eläinfysiologien mukaan ihmisapinat tulee luokitella ihmisiksi - niin paljon meillä on samaa heidän kanssaan. Ihmisapinat tulisikin ehdottomasti luokitella ihmisiksi, jotta he saavat täydet ihmisoikeudet globaalisti."

Jos olet vakavissasi, niin pyri ihmeessä saamaan tuo lausuma osaksi perussuomalaisen puolueen ihmisoikeusohjelmaa. Saatat sen avulla vetää puolueeseen mukaan Matti Karnaatun, aateveljesi. Puolueen jäsenyys avautunee, logiikan nimissä, sen myötä myös ihmisapinoille. Tasa-arvoa lajien välille. Persut, käpälän mitan edellä. :)

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #19

"Tässä täytyy myös huomata, että eläinfysiologien mukaan ihmisapinat tulee luokitella ihmisiksi - niin paljon meillä on samaa heidän kanssaan. Ihmisapinat tulisikin ehdottomasti luokitella ihmisiksi, jotta he saavat täydet ihmisoikeudet globaalisti."

Tiedemiehet tonkivat maata etsien "puuttuvaa linkkiä", tietämättä että;
Maailmassa on ihmisen näköisiä elollisia, jotka mielenlaatunsa mukaan käyttäytyvät pahemmin kuin mikään muu elollinen Maailmassa. Se maailmankuulu "puuttuva linkki" on korvien välissä. Se ei ole geneettisesti periytyvä, vaan opillisesti tarttuva.

Mitä enemmän vastenmielisempiä oppeja omaksuu, sitä enemmän fyysinen ja/tai psyykkinen käyttäytyminen on vastenmielistä. Yksinkertaisesti kuvailtuna.

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=arvioint...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #19

Ihmisapinat lienevä kädellisiä...

Stalinhan yritti saada aikaan supersotilaita risteyttämällä ihmisapinoita ja ihmisiä, mutta ei se oikein toiminut. Nyt kun kiinalaiset ovat aloittaneet ihmisten jalostamisen, asiaan voidaan palata.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #37

Taas hyvä näkökulma! Tosiaan jos ihmisapinat saisivat ihmisoikeudet, niin olisiko sen jälkeen rasistista paheksua ihmisen ja ihmisapinan välistä romanttista suhdetta :) No, se ei ole relevantti kysymys, koska jos ihmisapinoilla olisi ihmisoikeudet, niitä ei saisi pitää vankeudessa ihmisten maailmassa :)

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #19

Tuo olikin hauska ajatus, että saisimme ihmisapinoista puolueen jäseniä! Ehdottomasti olisivat tervetulleita! Kuitenkaan heitä ei hyväksyttäisi ehdokkaiksi vaaleihin, kuten ei muitakaan ihmisiä, joiden ei katsota soveltuvan ehdokkaiksi :) Myöskään äänioikeutta ei olisi, koska heidät nähtäisiin kuitenkin vajaavaltaisina.

Toisaalta oikeus puolueen jäsenyyteen ei ole ihmisoikeus. Puolueet voivat jättää hyväksymättä jäseniä ja niin tapahtuukin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #45

Eduskunnassa on kyllä jo, monessakin puolueessa. Mutta eiköhän se ole äänestäjien vika :)

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #65

Ihmisapinat ja lapset tekisivät kyllä monissa asioissa parempia arvovalintoja kuin nykyiset kansanedustajat.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #15

A. Ihmiset koostuvat eri Etnisistä Kansoista. Ihmisillä on omat lakinsa miten normaalin ihmisen tulee olla ja käyttäytyä mielellisesti. Normaalin ihmisen mielellä on yhteys Sieluun - Alku-Energiaan lakeineen - joka on kaiken tiedon ja tietouden - totuuden alkuperä.

B. Eläimet koostuvat eri roduista. Eläimillä on omat lakinsa miten ne ovat ja käyttäytyvät luonnostaan luonnossa.

C. Eläimillä ei ole mieltä, vaan luonne. Pääsääntöisesti eläinten luonne on ennalta määritelty - k e hyönteisten - ja ne käyttäytyvät aina samalla tavalla. On olemassa eläimiä joiden luonteessa on tyhjää tilaa k e koiralla ja kissalla. Sellaiset eläimet ovat oppivaisia ja sosiaalisia.

D. Kasvit koostuvat eri lajeista. Kasveilla on omat lakinsa miten ne ovat ja käyttäytyvät luonnossa.

Että ihmisistä nykyään käytetään laji- tai rotu -sanaa, johtuu ensisijaisesti näennäistieteellisestä vaikutuksesta.

Sanojen väärin käyttö johtaa ajatuksen epäselvyyteen - ajatuksen epäselvyys johtaa vääriin sanoihin ja/tai tekoihin. Jos joku käyttää ihmisistä laji (kasvi) tai rotu (eläin) -sanaa, ystävällisesti neuvo häntä käyttämään Etninen Kansa -sanoja.

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=arvioint...

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #15

Tämä on osa Etnisen Suomen Kansan Historiaa niin kuin sen osittain tiedettiin ja kerrottiin olevan nykyisen Suomen alueella noin 1500 -luvulle saakka. Saamamme palautteen myötä tämän sivun tietoja on tarkennettu ja voidaan tarkentaa. Tietoja lisätty viimeksi 26.09.2018.

Kai -sana jokaisen kappaleen alussa antaa lukijalle mahdollisuuden arvioida reaali- ja käsitteellistieteellisesti onko se mitä Kai -sanan jälkeen on kirjoitettu totta tai ei. Voit lähettää palautetta sisällöstä osoitteeseen info@mielipiteemme.fi

00. Etnisen Suomen Kansan Hisotoria on sovellettavissa minkä tahansa olemassa olevan Etnisen Kansan Historiaksi (18). Esitettyjä tietoja saa jakaa vapaasti edellyttäen että asiakokonaisuus 00. - 19. esitetään sellaisenaan ja että tiedoista ei peritä minkäänlaista korvausta - syystä että tiedot ovat Henkilökohtaisesti ja Kansallisesti Testamentilliset.

01. Kai jokaisen ihmisen olemassaolo jakautuu kolmeen : Maallinen, Mielellinen ja Sielullinen - joista Sielu pohjimmiltaan on sama kuin Alku-Energia ja sen Lait. Alku-Energia, Sielu, on kaikessa fyysi-
sessä jonka eri aistein ymmärrämme olevan elävä.

02. Kai jokainen tänään elävä Suomalainen, edustaa kaikkia Suomalaisia ihmiskunnan historiassa, jotka ovat mahdollistaneet hänen olemassaolonsa tänään. Niin pitkä on jokaisen Suomalaisen Henkilökohtainen Sukulinja.

03. Kai kaikki Henkilökohtaiset Suomalaiset suvut yhdistettynä, ovat läpi koko ihmiskunnan historian muodostaneet ja muodostavat tänäänkin Suomalaisen Kansallisien Sukulinjan.

04. Kai maallinen osa Henkilökohtaisesta ja Kansallisesta Sukulinjasta, ovat kaikki tänään Isän Maassaan Suomessa elävät, ja mielen kautta sielullinen osa Henkilökohtaista ja Kansallista Sukulinjaa, ovat kaikki edesmenneet Suomalaiset ihmiskunnan historiassa.

05. Kai Suomalaisten määrä - niin kuin kaikkien muidenkin Etnisten Kansojen Maailmassa -, vähenee mitä kauemmas taaksepäin ajassa seuraamme Kansallista Sukulinjaa. Johdonmukaisesti, Suomalaisten Kansallinen Sukulinja alkaa Ensimmäisestä Kansan Äidistä ja Kansan Isästä.

06. Kai samalla tavalla niin kuin tänäänkin, Suomen Äidin Kieli on ensisijaisesti periytynyt vanhemmilta lapsille läpi koko ihmiskunnan historian, ensimmäisestä Kansan Äidistä ja Kansan Isästä tähän päivään saakka. Niin vanha on Suomen Kansan Sielu, Suomen Kansan Mieli ja Suomen Kansan Kieli.

07. Kai Suomen kielellä, jota todistettavasti on puhuttu läpi koko Ihmiskunnan Historian, me voimme tuoda julki nykyisen henkilökohtaisen ja kansallisen mielenlaadun, ja me voimme puhtain mielin luoda yhteyden Suomen Kansan Sieluun ja tuoda julki totuuden Suomen Kansan Sielusta Ihmiskunnan Historiassa.

08. Kai kaikki reaali- ja käsitteellistieteelliset, todistettavasti todenperäiset tiedot historiasta, jotka vahvistavat Suomen Kansan ihmisarvoa, kunniaa, omatuntoa, itsetuntoa, maallista ja/tai mielellistä terveyttä, vakautta ja vakaumusta, ihmisoikeuksia sekä oikeuksia yleensä, ovat Sielullista, Lakisääteisesti hyväksyttyä tietoa ja liitetään ajanmukaisesti oikeassa järjestyksessä tähän Etnisen Suomen Kansan Historiaan.

08.01 Esimerkiksi
Noin 6000 vuotta vanhat Pohjois-Karjalan kallioon kaiverretut kuvat ja kirjoitus; "Sen ihmiset tekevi" : https://youtu.be/_nBmWHGRKIM

09. Kai kaikilla Etnisillä Kansoilla Maailmassa, on oma Adam ja Eva - Ensimmäinen Kansan Isä vastaavasti Ensimmäinen Kansan Äiti, jotka tänään ymmärretään olevan Etnisen Kansan Jumalat.

10. Johdonmukaisesti myös Ensimmäinen Kansan Äiti ja Kansan Isä olivat aikaan lapsia, mutta kenen lapsia he olivat? Tuntemat on mutta kun reaali- ja käsitteellistieteellisiä todisteita ei ole esittää, on sanottava; "Sitä ei vielä tiedetä", "Tuntematon".

11. Kai esitettyjen esitietojen mukaan, maalliset perimätiedot jakautuvat kolmeen: Äitilinja, Isälinja ja Lapsilinja - joista Lapsilinja on vanhin. Jokainen lapsi kehittyy Lapsilinjallaan Alku-Energian ja sen lakien mukaisesti. Syntyessään lapsi on ensisijaisesti Lapsilinjan näköinen mutta vivahteita Äiti- ja/tai Isälinjasta on havaittavissa.

Y : Isälinja
X : Äitilinja
I : Lapsilinja.

12. Kai samalla tavalla niin kuin tänäänkin, läpi koko ihmiskunnan historian geneettiseen ja kielelliseen perimäämme - etnisyyteemme - ovat vaikuttaneet läheiset yhteydet rajanaapureihin.

13. Kai samalla tavalla niin kuin tänäänkin mutta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa, myös muinaisaikaan monet löysivät puolisonsa toisesta Etnisestä Kansasta - joko rajanaapurista tai kauppamatkoillaan kaukana ulkomailla.

14. Kai kaikista edellä mainituista yhteyksistä todistaa geneettinen perimätieto joka on erittäin vanhaa ja arvokasta Kansallista ja Kansain välistä perimätietoa. Esimerkiksi on vinoa ja suoraa silmää, korkeaa ja matalaa poskipäätä, erimuotoisa neniä, erimuotoisia kulmakarvoja, erivärisiä hiuksia ja niin edelleen.

15. Kai normaalien Etnisten Kansain välisten yhteyksien olemassaolosta tänään ja muinaisaikaan todistaa myös Suomen kielessä esiintyvät yhteiskieliset sanat - esimerkiksi Kreikkalais-Suomalainen Kai -sana.

16. Kai se on itsestään selvä asia että Jääkauden aikaan esivanhempamme asuivat jossain muualla kuin nykyisen Suomen alueella. Suomen Kansan geneettisestä perimästä sekä sitä tukevasta Äidinkielestämme Kansain välisine yhteyksineen löydämme suhteellisen tarkat tiedot siitä missä esivanhempamme ovat milloinkin asuneet ja heidän Kansain välisistä yhteyksistä.

17. Jos joku kysyy sinulta mistä 00. - 19. esitetyt tiedot ovat peräisin, ystävällisesti vastaa; "Johdonmukaisesti kaikki tiedot ovat periytyneet Ensimmäiseltä Kansan Äidiltä ja Isältä - Jumaliltamme - Suomen kielellä sukupolvelta toiselle läpi koko ihmiskunnan historian tähän päivään saakka".

18. Käännä 00 - 18 minkä tahansa olemassa olevan Etnisen Kansan Äidin kielelle, muuttaen kirjoituksessa "Suomalainen", "Suomalaisia", "Suomalaisen", "Suomalaiset", "Suomalaisten", "Suomen" kyseessä olevan Etnisen Kansan Nimeksi, niin kirjoitus on totuus kyseessä olevan Etnisen Kansan Maallisesta, Mielellisestä sekä Sielullisesta perimästä.

19. Alkuperäiskieli ja maa : Suomi, Finland ie Suomi. ©Optic 2001-2018+ ©I-I®I§™ÎIAI-IO. Kat MDCCLXXVI.

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=mielipit...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #15

"Mielestäni on hienoa, jos muillakin lajeilla on uskonnollisia tunteita; olemme enemmän yhtä sitä myöten."

Norsut tässä kuuluisimpia kun on havaittu tekevän kuolemaan liittyviä rituaaleja ja hypistelevät näiden luita hiljaisuudessa ja vierailevat kuolin paikolla.

Tiedetään myös, että ihminen ollut norsuille läheinen ja ovat sitten tehneet vuosittain vierailun kuolleen, läheisen ihmisen luona.

Se että me käydään jouluna hautausmaalla, ei siis ole vain ihmisten juttu.

"Eläinten muutkin tunteet ovat viimeaikaisten tutkimusten mukaan samantapaisia kuin ihmisillä."

Evoluutioteorian mukaan jokainen otus on vähintään niin älykäs että selviää luontaisessa ympäristössään. Eläinten parissa enemmän aikaa viettäneet ymmärtävät, että eläinten keskinäinen kommunikaatio muistuttaa huomattavan paljon animaatioelokuvien puhuvien eläinhahmojen touhua. Se vaan että kommunikaatio ei ole puhetta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #31

Ei ole.

Havaintojen perusteella kaikki syntyvät vanhemmistaan.

Ei ole havaintoja että kukaan olisi syntynyt luomalla, eikä mitään luomista ole toistettu laboratoriossa.

Evoluutio taas on toistettu, joten tarvitaan aika vahvaa näyttöä paremmasta mallista joka selittää sen eliöstön monimuotoisuuden ja myös todisteita evoluutiota vastaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #43

Evoluutio luomakunnan, kaiken elollisen synnyttäjänä on silkkaa humpuukia, karkeaa itsepetosta vailla mitään pohjaa. Ymmärrät sen oikein hyvin, mutta et uskalla tunnustaa.

Yhtä hyvin voit joulun merkeissä evoluution sijasta väittää lapsen lailla, että Korvatunturilta tämä kaikki on alkunsa saanut. Pukki ja muori nääs. Niillä se on homma hallussa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #50

Hehheh, Marttila ei tajua että hänen jumalansa on aivan yhtä totta kuin joulupukki. Jos Raamattua ei olisi, viimeistään Grimmin veljekset olisivat kirjoittaneet sen. Se on irrallinen novellikokoelma, jossa pitäisi olla kauheuksien vuoksi ”lapsilta kielletty” -leima.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #52

Raamattua pidetään Jumalan sanana. Miksi hän ei sanansa välittäjäksi valinnut esimerkiksi Shakespearen tasoista kirjailijaa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #56

Meni niinpäin että kauhutarinoiden ispiroimana Shakespeare kirjoitti vielä paremmat kertomukset.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #56

Raamattu on Raamatun mukaan tietämättömien ja vakaantumattomien ihmisten tekemä tulkinta muinaisista tieteellisistä kirjoituksista. Lukee jopa Raamatussa; Asiakokonaisuudesta otettu; "tietämättömät ja vakaantumattomat vääntävät kieroon niinkuin muitakin kirjoituksia, omaksi kadotuksekseen". Lähde: Raamattu 1933/1938, 2. Pietarin kirje 3.

Ja ilmeisesti täällä https://keskustelu.suomi24.fi/t/12056582/jeesuksen... niitä tietämättömien ja vakaantumattomien ihmisten tekemiä tulkintoja poistetaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #50

Teoriaa tuki aluksi joukko havaintoja mutta nykyään on valtavat määrät havaintoja jotka osoittavat sen todeksi, sen lisäksi että evoluutio on toistettu laboratoriossa eri tavoin.

Mitään kilpailevaa mallia mikä selittäisi nykyisen eliöstön monimuotoisuuden, sille todisteet ja jotain mikä todistaisi evoluution vääräksi, ei ole.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #50

Älä hyvä mies unta nää, että Jumala on luonut kaiken elollisen. Maapallolla on tuoreen tutkimuksen mukaan 8,7 miljoonaa eliölajia, joista 7,8 miljoonaa on eläimiä.

Marttila uskoo, että nämä kaikki on Jumala luonut. On siinä ollut suunnittelemista.
Ei tarvitse paljon älynystyröitä hierasta, kun ymmärtää, että näin ei ole.

Siis että Jumala on tuosta vaan polkaissut henkiin 8,7 miljoonaa eläinlajia. Lisäksi valtamerien syvyyksissä on mittamaton määrä vielä löytymättömiä lajeja.

Koska ainakin maanpäällisillä eläimillä on samat perustoiminnot; suu, silmät ja korvat suurinpiirtein samanlaiset, todistaa se aukottomasti sen, että kaikki on saanut alkunsa alkueliöstä, eikä Jumalan mahtikäskyllä. Tämä olisi syytä Marttilan tajuta.

On suorastaan naurettavaa, että jokin satuolento Jumala on sormia napsauttamalla kaiken tämän takana.

Kyllä se on silkkaa humpuukia, karkeaa itsepetosta vailla mitään pohjaa, että Jumala on luontut kaiken elollisen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #88

Aika vahva argumentti luomisia vastaan olisi se, että minä kysyn "näytä miten luot hiilipohjaisen eliön" niin kukaan ei näytä miten tapahtuu.

Sitten jos kysyn "näytä miten evoluutio toimii" niin sille löytyy koejärjestelyt mitä voidaan toistaa ja havainnoida.

Evoluutio sitten ei sinänsä ota kantaa mistä elämä on lähtöisin että jos uskoo jonkun jumalan siementäneen alkumereen niin se on ihan ok.

Evoluutio sen sijaan selittää todistettavasti sen miten meillä on ne miljoonat lajit muotoutuneet alkukopioitujasta ja siinä on aika vähän joustoa uskomuksille nykyisellä tiedolla.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #43

Havaintojen perusteella, jos ihminen olisi kehittynyt apinasta tai apinan kaltaisesta, ihminen ei kykenisi reaali- ja käsitteellistieteelliseltä perustalta (sanat ja näyttö siitä että mitä on sanottu on totta) johdonmukaisesti, ajallisesti oikeassa järjestyksessä muistamaan menneisyttään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #59

Ihminen ei ole kehittynyt apinasta, vaan nykyisillä apinoilla ja ihmisillä on yhteinen kantamuoto.

Se mitä tiedetään muistin toiminnasta, tuo mihin viittaat liittyy deklaratiiviseen muistiin ja tuohon liittyvää toimintaa voi havaita lukemattomilla lajeilla.

Noin esimerkiksi naispuolinen gorilla kun kuvasi itseään viittomakielellä, olevansa "kuningatar", viitaten tällä siihen kaikkeen huomioon minkä keskipisteenä on elämässään, osoittaa varsin hyvin että ihmisapinoilla on perusjohdotukset aivoissa varsin samanlaiset kun kykenee muodostamaan omineen tuollaisen semanttisen merkityksen perustuen omaan elämänkokemukseen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #59

Miksi otat kantaa evoluutioon, kun väitteesi "ihminen polveutuu apinasta" ei pidä evoluutionkaan mukaan paikkaansa? Ääliökeskustelua joulun ratoksi..

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #28

18# Kyllä vaan. Olisi aina hyvä muistaa, että eläimet ajattlevat, suunnittelevat ja usein myös asettavat toiminnalleen tavoitteen. Eläimet osoittavat iloa ja myös surua ja eysivåt esim. menehtynyttä kaveriaan. Tämän tietää varmasti jokainen, joka seuraa lemmikkiensä toimintaa.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #47

Eläimet/Rodut tekevät sen luonnostaan. Katso viesti #22 ja #23.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #62

Ja ihminen ei näytä eroavan tuosta.

Ihmisellä on kuitenkin havaittavissa piirre jossa nostetaan itseään, sukuaan, heimoaan, omaa kansaansa jalustalle, että on jotenkin parempi kuin muut.

Näin siis yleisellä tasolla. Dunning-Kruger ylivertaisuusvinouma on oikeastaan johdettavissa tuosta. Tuon asian hahmoittaminen että ihmislajissa on tuollainen heikkous pitää tiedostaa koska kyseessä on kognitiivinen harha.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#2:
Jos ja kun käytännössä kaikki kulttuurit ovat kehittäneet itselleen uskontoja silloinkin, kun niiden välillä ei ole ollut mitään kontakteja ja kun valtaosa ihmiskunnasta kuuluu jonkun uskonnon tunnustajiin, niin kyllä tämä vahvasti viittaa siihen, että jotakin geneettistä perustaa on. Tämän ominaisuuden leimaaminen sairaudeksi kertoo joko asenteellisuudesta tai siitä, että leimaaja on kehittänyt sairauden käsitteelle oman, sangen subjektiivisen määritelmänsä.

Matti Simonaho

Näennäistieteessä uskotaan että mielenvikaisuus on geeneissä. Jos niin olisi, hautuumailla pitäisi olla valvontakamerat ja vartijat sen varalta että joku alkaa riehumaan haudassaan. Siellähän ne geenit loppujen lopuksi ovat. :)

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Meemeissä uskonto kulkee, ei geeneissä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Iranilaisten negaation islamiin ymmärtää oikein hyvin.

Meillä sama riski kristinuskon kohdalla jos jotkut persut tai kristillisdemokraatit pääsisi päättämään asioista. Olisi kreationismi luonnontieteenä, hoosiannat koulujen aamunavauksissa ja kuolemantuomiot homoille.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Nyt kirjoitat hyökkäävän mustamaalaavasti ja väärää tietoa levittäen. Perussuomalaisissa ei ole tuollaisia arvoja - Hoosiannan ja muiden perinteisten joululaulujen laulamisen lisäksi. Meillä on pyrkimässä myös perussuomalaisia vähemmistöseksuaaleja eduskuntaan keväällä. Esim. Sebastian Tynkkynen Oulusta, jolla on toisenvärinen miesystävä. Vähintään pari muutakin ehdokasta tiedän.

Matti Simonaho

Se että ihmiset ovat suhtautuneet ja suhtautuvat homoihin niin kuin tekevät, on lähinnä se että homoon päättyy osa sukuhistoriaa. Sinäkin edustat kaikkia ihmisiä ihmiskunnan historiassa, äitejä ja isiä, naisia ja miehiä, jotka ovat mahdollistaneet Sinun olemassaolosi tänään. Jos jossain vaiheessa historiaa Sinun henkilökohtaisessa sukulinjassasi olisi ollut homo, Sinua ei olisi tänään olemassa. Kyse ei ole ennakkoLUULOSTA vaan ennakkoTIEDOSTA.

Homot ovat itse vaikuttaneet ennakkoLUULOJEN kehittymiseen esimerkiksi esittämällä "Eläinmaailmassa esiintyy homoutta". Homot eivät ole eläimiä, mutta voi olla, että sieltä joku "luonnontieteilijä" joskus on näkemyksensä hakenut ja tartuttanut "oppinsa".

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

En levitä väärää tietoa: https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/116509-pro...

Juurikin perussuomalainen kansanedustaja haluaa kreationismia kouluihin luonnontieteeksi. Perussuomalaiset ilmaisevat kotisivuillaan aatteekseen kristillissosialismin niin se sitten nähtävästi on tällaistä tiedevastaisuutta.

Kristillisdemokraatit sitten ovat aito avioliittoineen jyrkempiä homoja kohtaan.

Pisteet Sebastianille, uskon että herättää vähän pahennusta puolueessa positiivisella tavalla.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #30

Hitto Matti, vaikka persut puolueena oikeastikin ajaisivat kreationismia kouluihin ja saisivat sen läpi, se olisi helposti korjattavissa seuraavissa vaaleissa, mutta hyvinvointivaltion taantumista väkivaltayhteiskuntaan, jota muut isot puolueet ajavat imperialistista islamia suosivalla maahanmuuttopolitiikalla, ei korjata sukupolvessa eikä toisessa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #38

"Hitto Matti, vaikka persut puolueena oikeastikin ajaisivat kreationismia kouluihin ja saisivat sen läpi, se olisi helposti korjattavissa seuraavissa vaaleissa, mutta hyvinvointivaltion taantumista väkivaltayhteiskuntaan, jota muut isot puolueet ajavat imperialistista islamia suosivalla maahanmuuttopolitiikalla, ei korjata sukupolvessa eikä toisessa."

Ihmiskunta ollut enimmäkseen takapajuinen, että taantuminen siihen voi olla pysyvää.

Islam on vastaavanlainen uhka kuin kristinusko. Islamilta suojautuminen tarkoittaa ensisijaisesti toimenpiteitä joilla suojataan sekulaaria yhteiskuntaa ja tehdään uskonnon harjoittamiselle sääntöjä.

Se, että vaikka koko kansa olisi muslimeja tai kristittyjä, ei saa tarkoittaa fundamentalismia. Tämä pitää saada suojattua perustuslain tasolla. Suomi on tällä hetkellä hyvin haavoittuvainen tuollaiselle, vähän kuten Ruotsi.

En ole havainnut missään vaiheessa perussuomalaisissa mitään intressejä yhdenvertaisesti asettaa säädöksiä uskonnonharjoittamiselle. On lähinnä islam ölinää vaikka oikea tapa olisi saada vaikka perustuslakiin kirjattuna, että politiikassa ei saa olla mitään uskonnollista.

Sen sijaan perussuomalaisten sivuilla koristelee se kristillissosiaalisuus ja jotain raamattuun (ei tieteeseen) perustuvaa arvoja nähdäkseni ajavat.

Tämän voi siis ymmärtää niin, että on perussuomalaisille ok että perustetaan Suomeen muslimipuolue joka haluaa nimenomaisesti sharia-lain joka paikkaan.

Että onko sillä uskonnollisuudella väliä vai ei, tämä on se homman juttu.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki Vastaus kommenttiin #41

"Islam on vastaavanlainen uhka kuin kristinusko."

Ahaa, kerrotko vielä, missä päin maailmaa voit joutua mestatuksi, koska et ole kristitty?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #51

Ku Klux Klanilla on yhdysvalloissa 5000-8000 jäsentä. Jos on muslimi, musta, kommunisti tai homo niin voi päästä hengestään.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #41

Se miksi persut pitää yllä "islamölinää" ei johdu uskonnosta, ei ne tataarien uskonnosta ölise, mutta Lähi-idästä tulee sitä primitiivistä, sekularisoitumatonta islamilasta poliittis-sosiaalista alistamiskulttuuria, jota yhteiskunta suojelee kaikin tavoin antaen kaikkein ikävimpiem piirteiden vahvistua, levitä neutraalien musliemien joukkoon ja rehottaa vapaasti yhteiskunnassa niin, että syntyy niinkin perverssejä seksuaalikulttuurin muotoja, kuin "gang bang" (joukkoraiskausjengit) joka on käsite nuorten muslimimestien ala-kulttuurissa.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #30

Kreationismi ei ole luonnontiedettä, eikä evoluutio ole luomiskertomus.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

"Uskonnolliset ihmiset ovat tutkitusti muita onnellisimpia". Tuo on helppo uskoa, pitää olla pikkaisen "onnellinen", jos uskoo noihin Raamatun sepityksiin.

"ettei menetys ole lopullinen on helpompaa olla onnellinen" ja pettää näin itseään, niinkö.

Tämä oli tarkoitettu kohtaan 4

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Iranissa on meneillään vahva kristillinen herätysliike. Sanoma leviää lähinnä satelliittikanavien välityksellä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minä luovuin mielikuvitusystävistä joskus viisivuotiaana, kun rupesi olemaan oikeitakin ystäviä. Toisilla mielikuvitusystävät säilyvät elämän loppuun asti, jopa ihan juttukavereina.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Maailman voi nähdä kovin eri tavoin. Kun yksi tunnistaa mielikuvitusystävälle jutustelevassa onnellisuuden, toinen tunnistaa harhaisuuden.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minulla ei ole niitä ollut. Tosin luovuin uskonnollisista taipumuksista kognitiivisten taitojen kehittyessä noin viisi vuotiaana. Samana vuonna lakkasi myös joulupukkiin uskominen.

En varsinaisesti muuttunut miksikään ateistiksi mutta uskomukset eivät vain vastanneet todellisuutta joten en käyttänyt niihin aikaa enää... sekuntiakaan. Tämä dissonanssi resolvoitui siis sillä harmittomimmalla tavalla ilman että olisin perustellut kaiken uskonnollisen käyttäytymisen ja ajattelun jatkamista.

Se että torjuu todellisuuden ja korvaa sen kuvitelmilla on sitten se tuhoisa tapa: https://i.pinimg.com/736x/9c/57/04/9c5704333720b9a...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Siltä varalta että herätän pahennusta niin minulla ei ole mitään uskonnollisuutta vastaan koska pidän sitä meidän lajille ominaisena piirteenä, ja on se ainakin luovuutta jollain tavalla ruokkinut päätellen kaikesta taiteesta mitä tehty mytologioiden ja uskontojen pohjalta.

Tuohon perustuen en voi pitää uskonnollisuutta myöskään huonona asiana.

Olen lähinnä haittauskonnollisuutta, eli fundamentalismia vastaan. Uskontojen sotkeminen politiikkaan tai haitallisella tavalla koulutukseen (erityisesti tiedevastaisuus) on negatiivinen ilmiö.

Fundamentalismi on sivistyneen maailman syöpä. Talebanit, litteä maa ja aito avioliitto.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki Vastaus kommenttiin #36

"Olen lähinnä haittauskonnollisuutta, eli fundamentalismia vastaan."

Eihän tuosta ole pitkä hyppäys olla myös haittamaahanmuuttoa vastaa?

Haittamaahanmuutto, eli maahan muuttaa henkilöitä, joiden koulutus, kielitaidot ja sopeutumiskyvyt (uskonto ja kulttuuritausta) vaativat vastaanottavalta yhteiskunnalta valtavasti enemmän voimavaroja, kuin normaalit maahanmuuttajat.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #55

"Eihän tuosta ole pitkä hyppäys olla myös haittamaahanmuuttoa vastaa?"

Ei varmaan. En minä ole ikinä sanonut olevani mitenkään erityisen maahanmuuttomyönteinen. Sen sijaan olen vahvasti sitä mieltä että nykyään kun Suomessa on historiallisen paljon täysipäisiä ihmisiä niin yhteiskunnan rakenteita pitäisi suojata fundamentalismilta koska huonoina aikona sivistys helposti taantuu.

En ole islamista niin huolissani Suomen oloissa nyt ja lähitulevaisuudessa koska muslimeja on hyvin vähän. Meillä on kristinusko ollut perinteisesti ongelma ja meillä on eduskunnassa kaksikin puoluetta joilla on uskonnollista agendaa. Tämä voi kuulua demokratiaan (mikä on haavoittuvainen) mutta ei sekulaariin sivistysvaltioon.

Suomi on Ruotsin tapaan haavoittuvainen, ei ole yhtään mitään mekanismeja yhteiskuntajärjestyksen suojaamiselle. Sellaisia ei ole ehditty rakentamaan kun sivistystä ollut vasta muutama kymmenen vuotta, ja vain osassa Suomea.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #73

Jos Suomessa natsit mahtuvat yhteen bussiin, niin toiseen bussiin mahtuvat sellaiset maahanmuuttomyönteiset, joista persut mölisevät.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Vähän jaksan ihmetellä tätä uskovien "pilkkaamista".

Faktaa on, että uskoon tuleminen on pelastanut monta juoppoa ja narkkaria.
Näin he sen itse sanovat, joten silloin se on näin, sitä ei voi silloin kiistää.

Tällöinhän usko on tehnyt tehtävänsä.

Sillä ei sinällään ole merkitystä onko sitä jumalaa olemassa vai ei... itse uskon että ei.
Sillä on merkitystä, että uskoo sen olevan ja uskoo hänen voimaan sekä uskoo että hänen voimilla pelastuu.
Jos tämä on jollekin se "oikea" tie pelastua, niin onko se jotenkin "väärä" tie?
Pääasiahan on että pelastuu ... keinolla millä hyvänsä.
Perustuupa se sitten uskoon tai uuteen autoon.

Kyllähän sen moni ymmärtää ettei se ole oikeasti jumalasta, mutta usein nämä ymmärtäjät eivät ymmärrä sitä, ettei tälle pelastuneelle olisi tullut sitä pelastusta ilman tätä uskoa johonkin suurempaan.

Tämä oli uskoa.

UskonTO on eri asia, se määrittää usein ohjeita miten olla ja elää.
Nämä ohjeet onkin uskonnosta riippuen joskus vähän kyseenalaisempia.

Itse en kritisoi uskovia, mutta uskonnot onkin eri asia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Uskonto on semmoista uskomisen... joukkoliikettä.

No onhan meillä vapaassa maassa yhdistymisen vapaus mutta jotain pelisääntöjä pitäisi olla että yhteiskunta suojataan sekulaariksi.

Siitä nimittäin löytyy tieteellistä tutkimusta, että ihmisillä on empatiakyvyssä puutteita erilaisuudelle ja eri uskontoon kuuluvalle. Tuollaisten heikkouksien hyödyntäminen taas tarkoittaa joukkomurhaa ja sotaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Iranissa nimen omaan shialaiset ovat enemmistö, sunnit vähemmistö.

Eikös tämä Ashura -juhla ole juuri shialaisille tärkeä?

http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20554...

Ainakin Helsinkiin asettuneille muslimeille sen viettäminen vaikuttaa kulkueesta ja sen osallistujien määrästä ja käytöksestä päätellen tärkeältä uskonnolliselta juhlalta – yksikään kristittyjen yhteisö Suomessa ei pystyisi mitään vastaavaa mobilisoimaan, vaikka kuinka yrittäisi. Sikäli blogissa mainittu iranilaisia yhdistävä hyvin kielteinen suhtautuminen islamiin ei näyttäisi olevan yleistettävissä.

Matti Simonaho

33. "Tieto on ilmaista ja epätiedosta maksetaan. Joskus epätiedon kustannus on niin suuri että sitä ei voi arvioida."

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Suomessa on poliittisessa korrektiudessa (PC) edetty jo sille asteelle, että täytyy hommata jonkun etnisesti ei-suomalaisen vähemmistön jäsen ja puhututtaa omat näkemyksensä tämän suulla. Kyllä näitä "islamofobisia" kansanryhmiä on maapallo tulvillaan. Intian sikhit lienevät näistä tunnetuimpia.
Mutta entäpä supisuomalainen kristinuskon perinteitä arvostava ihminen? Hän ei saa sanoa koskaan mitään eikä yhtään ketään vastaan. Suu on teipattu PC-teipillä kiinni.
PC on tunnettu massojen hallinnan ja psykologisen sodankäynnin muoto, kun pienehkö tiedotusvälineitä otteessaan pitävä vähemmistö käy sotaansa enemmistöä vastaan. On sulaa hulluutta tai henkistä velttoutta alistua sille, mutta ei pidä vähätellä sen voimaakaan. Suora hyökkäys sitä vastaan päättyy usein tappioon ja siksi on käytettävä epäsuoria menetelmiä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Älä puhu paskaa jouluna, Borgman. Minä olen näilläkin sivuilla hyökännyt poliittisen korrektiuden älyttömyyttä vastaan. Eipä ole tullut minkäänlaisia seurauksia.

En ole huomannut, että totuuden kirjoittamiseen olisi puututtu, turhaan riekkumiseen kyllä. Kuinka vaikeaa on tehdä ero (ihmisten ja näille pyhän) pilkan ja uskontokritiikin välillä?

Matti Simonaho

Usein kuultu polittisesti korrekti ilmaisu uskonnoista; "Valtiovalta tukee kristinuskoa siinä missä se tekee hyvää." :)

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Iranin historian käännekohtia on operaatio Ajax, jolla CIA ja britit syrjäyttivät demokraattisesti valitun hallituksen, joka halusi kansallistaa öljyvarat. Tilalle tuli shaahin diktatuuri, jonka islamistit lopulta syrjäyttivät. Mikä olisikaan tilanne tänään ilman tätä länsimaiden puuttumista Iranin suvereniteettiin?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/1953_Iranian_coup_d%27état

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Näin alkajaisiksi toivotan Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta sinule ja läheisillesi.

Mietin oikeastaan aika pitkään, vastaanko lainkaan. Olen käynyt reilu kymmenen vuotta sitten työmatkalla Iranissa ja näkemykseni poikkeaa sen perusteella hieman tuosta kuvasta, mitä tuossa annat. Ainakin se on hieman erilainen näkökulma, vaikka enhän minä itseäni yhden vierailun perusteella asiantuntijana pidä.

Kun olin lähdössä sinne, äitini ihmetteli, kuinka uskallan matkustaa Iraniin. Itse olin käynyt läpi sekä ulkoministeriön matkustustiedotteet että keskustellut sekä iranilaisen agentin että asiakasyrityksen edustajien kanssa. Joten en pelännyt mitenkään kohtaavani sen suurempia vaaroja kuin yleensäkään matkoilla.

Tein lyhyen pysähdyksen menomatkalla Teheranissa, koska lentoni saapui sinne keskellä yötä ja jatkolento Yazdiin oli vasta iltapäivällä. Joten menin suoraan kentältä nukkumaan hotelliin ja sen jälkeen kiertelin hetken aamupäivällä kaupungilla.

Saudeista poiketen puistossa liikkuivat nuoret naiset ilman tätä pakollista miespuolista seuralaista. Ilmeisesti lyhyt tukka, vaalea väri ja kamera kiinnostivat, koska he tulivat kyselemään, mistä olen jne. Hyvällä englannin kielellä, tyylikkääseen pitkään takkiin ja hyvin kiedottuun huiviin pukeutuneena. Selvisi sekin, että Iranissa yli puolet yliopisto-opiskelijoista on naisia…

Perillä työtovereiden kanssa keskustellessa tuli selväksi, että pappishallintoa ei hirveästi arvosteta. Se oli vähän sellainen pakollinen riesa, joka nyt vain on kestettävä. Mutta ei olisi pahitteeksi, vaikka hallinto vaihtuisikin hieman paremmin taloutta ja yhteiskuntaa ymmärtäviin...

Varsinaisesti minulla nyt ei ollut aikaa turistikierroksiin. Yhdeksi iltapäiväksi minulle kuitenkin oli järjestetty kierros, jossa oli mukana kuskin lisäksi pari muutakin. Yazd on ollut yksi zarathustralaisuuden tärkeitä paikkoja. Joten kävimme katsomassa paikallisen Tower of Silence kalliomuodostelman. Aikanaan zarathustalaiset ovat tuoneet vainajansa sinne useiden päivämatkojenkin päästä. Ruumiit jätettiin sinne kalliolle, missä villieläimet hoitivat puhdistuksen ja paluun elämän kiertokulkuun. Tuulen ja auringon kuivaamat luut heitettiin sitten luukaivoon. No, eihän tällainen hautauskäsittely enää sallittua ole. Yazdissa on myös zarathustralaisten temppeli, jonka edessä palaa ikuinen tuli.

Alkoholin osalta käytäntö on pragmaattinen. Monella on viiniviljelyksiä vuoristossa eikä kukaan pysty valvomaan, etteikö siitä tehtäisi myös viiniä. Tosin juuri käyntini aikoihin maassa oli pieni kohu Shirazin alueella häissä tapahtuneesta sattumuksesta. Nelisenkymmentä henkilöä oli joutunut sairaalaan ja pari kuollutkin, kun häissä oli ollut tarjolla hieman epäonnistunutta 'moonshinea'. Alkoholin myyntikiellon haittapuolia. Yhdellä entisellä työtoverillani on hallussaan toisaalta suoritus, johon kovin moni ei ole pystynyt. Hän vei vodkapullon mukanaan keikalle ihan perille asti. No, ei tullikaan kaikkea löydä.

Paluumatkalla Yazdista Teheraniin Teheranin insinöörit yrittivät pelotella minua? Jouduin siirtämään lentoani parilla tunnilla myöhemmäksi, joten lensi Iran Airin sijasta Kaspian Airilla. Lentoa odotellessa tulin juttusille parin Teheraniin paluussa olevan insinöörin kanssa. Siinä kun sitten kävelimme koneelle, he kysyivät, tunnenko konetyypin. Totesin vain, että näyttää olevan TU-154, ja olen kyllä lentänyt sellaisenkin kyydissä. Kun koneessa sitten oma istuimeni ei lukkiutunut lainkaan pystyasentoon, pojat pyysivät minut viereensä istumaan…

Paluulennolla Frankfurtiin vierelläni sitten istui teheranilainen lastenlääkäri, joka oli matkalla Barcelonaan kansainväliseen konferenssiin. Ilmeisen fiksu mies.

Kuin pisteenä i:n päälle Frankfurtissa jatkolentoa odotellessa ryhdyin sitten keskustelemaan samalla lennolla Teheranista tulleen Yhdysvaltoihin vallankumouksen takia siirtyneen miehen kanssa. Hän olikin sitten ehdoton Bushin kannattaja, joka oli suunnilleen sitä mieltä, että Bushin pitäisi hyökätä Iraniin. Vaikka nyt en ryhtynytkään riitelemään asiasta, niin itse en oikein osannut pitää sitä oikeana ratkaisuna. Enkä pidä edelleenkään.

Iranilaiset ovat kohtuullisen ylpeää kansaa. Eivätkä pidä siitä, että heitä rinnastetaan arabeihin. Vähän sama, jos sanoisi suomalaisia ruotsalaisiksi tai venäläisiksi. Joten sikäli kuulosta hieman erikoiselta väite, että arabit hallitsisivat maata. Varsinkin kun suurin osa arabivaltioista on sunnilaisuuden aluetta ja Iran taas shialainen maa.

JK. Niin, Vennervirta tuossa yllä jo kertoi, milloin islamilaisen vallankumouksen siemenet kylvettiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset