Takaisin asiaan Rajat ovat rakkautta - vastuussa jälkipolville, eduskuntaehdokas 2019!

Tukeeko Yle natsiyhteiskuntaa?

  • Tukeeko Yle natsiyhteiskuntaa?

Yle vaihtoi julmasta eläinten kohtelusta suomalaisessa lihantuotannossa kertovan kuvan artikkelissaan lempeämpään kuvaan jälkikäteen - miksi? Ylen käyttämä alkuperäinen kuva näkyy yllä.

Artikkeli, johon viittaan julkaistiin keskiviikkona (29.5.) "Ärhäkkä bakteeri riivaa suomalaisia sikoja – ei tartu kypsästä lihasta, mutta leikkuulautojen pesu on tärkeää". Ylen alkuperäisessä kuvassa vähintään koiria älyltään vastaavat possut katselevat rautakaltereiden takaa kuvaajaa betonikopeissaan. Synkkää, karua todellisuutta Suomessa, joka kuvitellaan sivistysvaltioksi. Kuva ilmeisesti vaihdettiin lempeämpään (artikkeli avautuu tästä), ettei kenellekään tule paha mieli? 

Mutta kuinka tästä natsimaisesta possujen kohtelusta päästään edistymään, jos tiedotusvälineet kaihtavat totuuden näyttämistä? Onko ihmisille aiheutuva mielipaha pahempi asia kuin älykkäiden eläinten kärsimys ja näiden elämän arvon täydellinen mitätöinti?

"Onni yksillä - kesä kaikilla" ei koske tehomaatalouden possuja. Nämä elinkautisvangit näkevät nimittäin auringonvalon ensimmäistä kertaa ja pääsevät ulos, kun niitä tungetaan teurasautoihin. Possuilla ei ole yleensä edes olkia tuotantolaitoksissa laihoina virikkeinä ja pehmikkeinä, koska se vaikeuttaisi karsinoiden puhtaanapitoa.

Kun meillä nyt on punavihreä hallitus, niin odottaa sopii, että monessa suhteessa kielteisen kehityksen vastapainoksi päästään kuitenkin tuotantoeläinten olosuhteiden kehittämisessä lainsäädännön kautta suuri harppaus eteenpäin ja sementoidaan se myös perustuslakiin.

Mutta avaapa linkki vielä tuosta alta. Tuossa Maaseudun tulevaisuuden artikkelissa on se kaikkein pahin kuva, joka suututti ja varmasti traumatisoikin ihmisiä omalla sosiaalisen median seinälläni. Artikkelissa sikatalouden puhemies Ylikännö puolustaa varsin sadistisilta näyttäviä emakkohäkkejä. Monet sikatalouden yrittäjät ovat sentään myöntäneet emakkohäkkien ongelmat possujen hyvinvoinnin kannalta ja osa on niistä luopunut.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/yle-sikayritt%C3%A4jien-puheenjohtaja-arvostelee-el%C3%A4insuojelulain-uudistuskeskustelua-sikataloudesta-esitet%C3%A4%C3%A4n-v%C3%A4%C3%A4r%C3%A4%C3%A4-tietoa-1.158805?fbclid=IwAR0wkNaI6cIf-BDJ2vmQOMMas9mDv5zbUQhrAAhK0VWojmotCBgPgc13g2U

Jos Yle:llä on toiminnassaan arvoja, niin niiden tulee olla sellaisia, jotka eivät ole suomalaisten keskuudessa kiistanalaisia. Tällainen on esimerkiksi eläinten inhimillinen, kunnioittava kohtelu. Yli 90 % suomalaisista haluaa, että tuotantoeläinten olosuhteita parannetaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Eläinten kohtelu tehomaataloudessa on röyhkeää ja räikeää, mutta...

Ei sitä natsi-korttia nyt eläinoikeuksien yhteydessä tarvitsisi kaivaa hihasta. Johan tämä menee tylsäksi jos aina se on ”natsi”, jonka kanssa ollaan eri mieltä jostain asiasta.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Harkitsin kyllä termin käyttöä pitkään ja hartaasti. Tehoeläintuotannon olosuhteiden vertaaminen keskitysleireihin on kuitenkin perinteikästä eläinsuojeluaktivistien keskuudessa. Tuotantoeläinten kohtelussa on myös nähtävissä sekä rasismia, että spesismiä - em. suhteessa lemmikki- ja villieläimiin ja jm. suhteessa ihmiseen, kun tuotantoeläimiä ja ihmisiä kohdellaan täysin eri tavoin suhteessa näiden tarpeisiin.

Käyttäjän juhawelling kuva
Juha Welling

Eikö rasismi ole nyt kuitenkin ihmisten välisen kanssakäymisen termi.

Natsit, keskitysleirit ja rasismi vievät nyt ehkä keskustelua vähän ohi aiheen. Ovat niin latautuneita tai sitten liian kuluneita sanoja.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #5

Itse en ole niin ihmiskeskeinen, että rajoittaisin sen käyttöä vain ihmisten välille. Eläinten tunne-elämästä ja henkisistä kyvyistä on saatu yhä enemmän hämmästyttävää tietoa, joka on kaventanut edelleen eroja ihmisen ja muiden lajien välillä.

Käyttäjän juhawelling kuva
Juha Welling Vastaus kommenttiin #9

Eläimet ovat hyvinkin tuntevia olentoja ja tiede avaa tätä kaiken aikaa. Tarkoitin lähinnä kielellisen ilmaisun kannalta, että rasismilla tarkoitetaan ihmisten välistä toimintaa. Jos käytät sitä ihmisen ja eläimen välisessä toiminnassa, niin kannattaa varmaan avata tarkemmin mitä sanalla tarkoitat.

Tai sitten käyttää termejä eläinten rääkkäys, kaltoinkohtelu, kidutus jne.

wikipediasta: Rasismi on oppi tai ideologia, jonka mukaan rodulliset tai etniset erot ihmisryhmien välillä oikeuttavat ryhmien välisen epätasa-arvon.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #12

Rasismia on vaan jo käytetty sekä tuota määritelmää laveammassa merkityksessä, että väärin, jotta katsoin olevan ihan paikallaan soveltaa tuota nyt omasta puolestani hieman laveammassa merkityksessä, mutta loogisena jatkumona alkuperäiselle määritelmälle.

Mun mielestä toi eläinten rääkkäys kuulostaa liian lievältä. Miksi tarvittaisiin eläimille omaa termiä kuvaamaan niiden kaltoinkohtelua? No varmasti tuo juontuu siitä, että nimenomaan on haluttu erotella ihmisen kokema kärsimys vakavammaksi asiaksi ja vastaavasti vähätellä eläinten kokemaa kärsimystä.

Kaltoinkohtelu on noista kolmesta varmaan paras, kun sitähän käytetään lastenkin kohdalla, jotka ovat yhtä lailla viattomia ja puolustuskyvyttömiä pahoja aikuisia vastaan. Kidutus taas kuulostaa aktiiviselta toiminnalta, jonka päämäärä on vartavasten tuottaa kärsimystä, eikä siten, että se olisi toiminnan sivuvaikutus. ;)

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"Mutta kuinka tästä natsimaisesta possujen kohtelusta päästään edistymään ..."

Vertaus natseihin on silläkin tapaa hiukan huono, että natsi-Saksassa eläinsuojelulait olivat tiukemmat kuin nykyään [Saksassa].

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #7

Ok; kiitos Fredrik tiedosta. Siinä mielessä käyttämäni termi ei kyllä sovellu, mutta harvapa tuota tietää. Oleellisinta on, että miten yhteensopivia mielikuvia nuo herättävät toisiinsa nähden.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Teitkö oletuksesi sillä perusteella, että et itse tiennyt?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #22

En ole itse nähnyt natsidokkareissa tuotavan esille tuota puolta natseista. Hitlerin kasvissyöntiä on silloin tällöin tuotu esille, mutta sitten tuokin jossain kirjoituksessa tai kirjassa tosiaan kumottiin.

No niin tai näin, niin kyllä tämä natsivertaus sopii ihan riittävän hyvin kirjoitukseen siinä, jos verrataan juutalaisten kohtelua natsien toimesta ja possujen kohtelua tehotuotantolaitoksissa. Paljonhan näissä on eroa, mutta se ihmisyyden ja eläimmyyden mitätöinti näissä on yhteistä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Miten tuo liittyy siihen, moniko tuntee natsien eläisuojelukantaa?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #30

Ollaan nyt mieluummin kiinnostuneita possuista kuin nazeista :). Mitä mieltä sä olet, Max possujen kohtelusta Suomessa? Meneekö tunteisiin, kun katsot esim. Maatalouden tulevaisuuden kuvituskuvaa, jonka laitoin kirjoituksen loppupuolelle?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #30

Nyt menee vähän turhaksi jankkaamiseksi ohi asian, joka on possujen kaltoinkohtelu. Et ilmeisesti sittenkään ole kiinnostunut itse aiheesta, vaikka se on karmaiseva ja vaatisi pikaisia muutoksia - vihdoinkin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Kieltämättä menee vähän jankkaamiseksi, kun samaa asiaa pitää toistaa sekä illalla, että aamulla. Et selvästikään halua vastata suoraan kysymykseen. Annetaan sen siis olla.

Vastauksena kysymyksiisi. Ei, ei mene tunteisiin. Eläinten tehotuotanto on aina tasapainoilua tehokkuuden ja hyväksyttävien olosuhteiden kanssa. Lähinnä huvittaa tällaisissa keskusteluissa lemmikkieläinten tuominen edes mukaan keskusteluun. Ei minulla ole syytä pitää tuotantoeläinten tilannetta Suomessa yleisesti ottaen karmaisevana. Toki parantamisen varaa on varmasti moneltakin osin, mutta sehän on aivan eri asia.

Se mikä on karmaisevaa on, ettei lammasta ilmeisesti voi enää teurastaa maatilalla omaan käyttöön, joutumatta käräjille.

Käyttäjän juhawelling kuva
Juha Welling

Siis ei kai tänä päivänä ole mikään vaiettu ja piiloiteltu salaisuus, että tuotantoeläinten elinolot eivät vastaa niiden luontaisia elinympäristöjä? Luulin tämän olevan jo jotenkin itsestään selvää jos yhtään on lukenut aiheesta uutisia mistä tahansa valtamediasta viimeisen 20 vuoden ajalta.

Tai siis kuinka moni uskoo iloisten pikku possujen piehtaroivan idyllisessä maalaismaisemassa?

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

On se sillä tavalla piiloteltu salaisuus, että eipä tuotantoeläimiä juurikaan enää missään esitellä siinä ympäristössä ja olosuhteissa, missä ne joutuvat elämään. Asiasta ei myöskään puhuta mielellään – eivät tuottajat tai teurastajat halua erityisemmin keskustella mediassa eläinten oloista. Sen sijaan juttuja tuotantoeläimistä, joissa ei yleensä hankalia kysymyksiä esitetä, kuvitetaan pikku possujen piehtaroinnilla maalaismaisemassa. Ehkä kovinkaan moni ei usko iloisten pikku possujen piehtaroivan idyllisessä maalaismaisemassa, mutta vielä harvempi tajuaa kuinka karmeissa olosuhteissa tuntevia ja älykkäitä eläimiä kasvatetaan, jotka aikanaan päätyvät kaiken kärsimyksen jälkeen lautasille edullisesti.

Käyttäjän juhawelling kuva
Juha Welling

No, ehkä elän sitten omassa kuplassani. Mutta kyllä ainakin yleltä uutisia löytyy aiheesta monesta eri näkökulmasta. En nyt heti ainakaan nähnyt, että uutiset painottuisivat mihinkään suuntaan erityisesti.

Tässä joitain linkkejä uutisiin.
https://yle.fi/uutiset/3-8170103
https://yle.fi/uutiset/3-5741141
https://yle.fi/uutiset/3-10075288

Sinänsä olen kyllä samaa mieltä, että aiheesta voitaisiin puhua vielä enemmän ja avoimemmin. Yle on kyllä sellaisessa asemassa että jos se mainitsee tästä mitä tahansa, niin aina löytyy taho jolle ei kelpaa. Milloin ylen ovat miehittäneet punavihreät, milloin oikeistolaiset, tuottajat, sak, metsäteollisuus...

Ylipäänsä valtamedioita syytetään nykyään aina puolueellisuudesta kun uutisen sisältö ei tue omaa maailmankuvaa.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava Vastaus kommenttiin #11

Joo, mutta Juha kyllä Yle on objektiivisesti punavihreiden media. Siellä Ylen arvoissahan on ollut monikulttuurisuuden edistäminen, joka tosin muutettiin persujen vaatimuksesta. Lisäksi toimittajista hyvin suuri valtaosa on punavihreitä. Sitä on myös arvosteltu, miten toimittajien näkemykset heijastuvat yhä selvemmin uutisissa objektiivisuuteen pyrkimisen sijaan. Mutta sehän on selvää, että toimittajatkin haluavat valtaa.

Käyttäjän juhawelling kuva
Juha Welling Vastaus kommenttiin #19

Jaa. Itse olen asiasta hieman eri mieltä. Olen saanut ylen uutisten ja ohjelmien kautta ihan riittävästi tietoa useista eri näkökulmista ja myös objektiivista tiedotusta.
Usein kun yleä on syytetty puolueellisuudesta, olen tarkastanut uutisia joita he ovat asiasta kirjoittaneet. Kuten tässäkin. Nopealla tarkastuksella yleensä selviää, että maailman tapahtumista uutisoidaan melko kattavasti ilman sen suurempaa poliittista agendaa.

Toimittajilta on syytä toki odottaa objektiivista uutisointia, mutta on todella helppoa asettaa uutiset haluamaansa kategoriaan ja sitten syyttää mediaa puolueellisuudesta. Nyt kun hain noita eläinoikeuksista kertovia ylen uutisia, niin jokuhan saattaisi listata ne todisteeksi siitä, että yle ajaa vihreiden arvoja. Tai eläinoikeuspuolueen...

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Joo; just noin, kuten Fredrik kirjoittaa. Ihmiset kuitenkin mielellään ajattelevat nähdessään vaikka salakuvattua materiaalia eläintehtailta, että ne olisivat jotenkin poikkeustapauksia. Ihminen haluaa elää mukavasti myös psyykkisesti ja ajatella eläinten olojen olevan ihan ok. Sitten tosiaan etenkin Valio on kunnostautunut mainonnassaan ihmisten manipuloinnissa. Ihmiset unohtavat mielellään kielteiset asiat ja muistavat myönteiset. Mieluisat mielikuvat alkavat kenties elää omaa elämäänsä ihmisen sen enempää niitä analysoimatta.

Lisäksi ihmiset lukevat uutisia hyvin valikoiden.

Risto Huovinen

Suomalainen maatalous voisi ottaa kilpailuvaltikseen laadukkaasti ja eettisesti kasvatetun lihan. Metsissä laiduntanut ja pientilalla hyvissä olosuhteissa kasvanut suomalainen laatuliha menestyisi taatusti myös vientimarkkinoilla.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Kuten myös luonnonkala/villikala, tänne Etelä-Eurooppaan ainakin olisi kysyntää.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Noin täytyisi tehdä. Kyllähän siitä on tosi paljon innoissaan puhuttu jo vaikka kuinka kauan, kuinka Suomen täytyis profiloitua luomutuotannonkin maana - mikä on tietenkin vähän eri asia, mutta pienimuotoinen tuotanto, jossa eläimillä on paremmat olot on näissä yhteistä. Mutta miten tässä on onnistuttu?

Kyllä tässä nyt täytyy keksiä keinot ja kaikki kivet käännettävä, jotta possut voivat palata laiduntamaan tammenterhoja ja juuri metsiin. Vähempi ei riitä possujen älykkyys huomioiden tai menetämme itse osan ihmisyydestämme ja arvostamme.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Perussuomalainen syyttää "suvakkimediaa" natsismista. Hmm?

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Ajattelin, että tuossa on tosiaan aika mukava kontrasti.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Mutta kuinka tästä natsimaisesta possujen kohtelusta päästään edistymään, jos tiedotusvälineet kaihtavat totuuden näyttämistä?"

Nyt pitää sen verran natseja puolustaa, että heille eläinten oikeuksien puolustaminen oli iso asia ja Hitlerin oli Goebbelsin mukaan tarkoitus kieltää sodan jälkeen teurastamot kokonaan.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Animal_welfare_in_...

Ei ehkä nyt selitykseksi riitä, että ihmiset eivät kovin yleisesti tiedä tästä. Vihreiden toimia on haukuttu natseiluksi sen kautta useampaan otteeseen.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Täytyykin tutkia vielä tarkemmin tota natsien eläinsuhdetta. Siinä on kyllä varsin raju ja kummallinen ristiriita noiden muihin toimiin verrattuna. Jossain vaiheessa muistan, että jossain kirjoitettiin, että olisi väärää tietoa, että Hitler oli kasvissyöjä ja että sen lempiruokaa olisivatkin olleet kyyhkyset tietyllä tavalla valmistettuna. Täytyypä palata tarkastelemaan asiaa uudemman kerran, koska tosiaan eettinen ristiriita on niin valtava.

Mutta täytyy olla tosiaan ruuvit pahasti löysällä, jos yhdistää mitkä tahansa aatteet toisiinsa, jos niissä on mikä tahansa irrallinen elementti sattumalta yhteinen - viitaten noihin tyyppeihin, jotka pottuilevat yhdistämällä eläinten puolustamisen natsismiin.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä olen jättänyt possunlihan syömisen miltei kokonaan, eli jouluksi ostan muutaman viipaleen. Syön eniten kasvisproteiinia, jonkin verran broileria ja kalaa. Myös kananmunaa ja maitotuotteita jogurtin muodossa.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kaikki vähempi on tosiaan kyllä näissä laitoseläinvalmisteissa aina parempi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Muistini mukaan ainakin Perussuomalaiset ja kepulaiset ovat vastustaneet koulujen ym. kasvisruokapäiviä. Lihapaketeissa on nykyään tuottajan nimi. Näistä tiloista ja heidän tavoistaan toimia voisi olla hyvä saada enemmänkin tietoa. Tosin se tieto voisi viedä monelta ruokahalun.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Osa perussuomalaisista on tosiaan vastustanut kasvisruokapäivää, mutta ei kai puolueella tuohon mitään virallista linjaa ole ollut. Osa perussuomalaisista on nähnyt kasvisruokapäivän ajamisen osana vihreiden identiteettipolitiikkaa ja vastustus on kummunnut siitä. Pakko tietenkin usein herättää vastareaktioita.

Oma perussuomalainen keinoni edistää kasvisruokailua oli pyrkiä saamaan se vapaasti kaikkien otettavaksi sekaruoan rinnalle myös Espoon ala-asteilla. Se hoituikin sujuvasti ottamalla yhteyttä kaupungin ruokapalvelupäällikköön, joka järjesti asian.

Koulujen on kuitenkin huolehdittava, että lapset tottuvat myös kasvisruokaan, koska vanhempia on joka lähtöön. Painavin, kaikkien hyväksymä peruste on varmasti kansanterveydellinen

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Henna sai kaikesta huolimatta hyvälle asialle julkisuutta, joten hyvät jatkot Hennalle.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Kiitos, Ion kannustuksestasi ja asian tukemisesta! Kaikkea hyvää myös sulle!

Hannu Rainesto

Tukee, natsiyhteiskuntaa tukee käytännössä kaikki muut kuin kommunistit!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Retoriikka ei ole ehkä kaikkein osuvinta tai kauneinta, mutta viis siitä. Se mikä tässä postauksessa mietityttää on se, että perussuomalaiset ovat kilpailleet monasti siitä puolueesta joka suhtautuu kaikkein nuivimmin eläintensuojeluun joten tämä postaus tuntuu olevan vähän ristiriidassa puolueen aikaisempien reaktioiden ja kommentinnin kanssa. Onko Hennan kirjoitus sitten osoitus puolueen suunnanmuutoksesta tai sen mahdollisuudesta vaiko vain yritys henkilökohtaisen suosion lisäämiseksi jää nähtäväksi.

Hyvä Henna,kun otit tuon maailman ykkösluokan kortin,eli Natsikortin käyttöön,vaikka et tarkoituksella käyttänyt sitä väärässä kontekstissa,tai sitten olit niin yliälykäs,että tiesit mm.Hyvin eläinrakkaittein Himmlerin ja Hitlerin vastustaneen kaikkea eläinten epänormaalia kohtaloa.

Vuosi 1933 https://www.thevintagenews.com/2016/10/05/nazis-pa...

https://news.uoguelph.ca/2014/04/historian-uncover...

Kiitos Henna blogista ja kivaa kesää

Ei paikkaa,eikä aika haittaa,kun toveruus on uhattuna,niin Raineisto tulee paikalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset