*

Takaisin asiaan

Kaikki blogit puheenaiheesta Kehitysyhteistyö

Kummittelua Kenian vaalien alla

Pitkäaikaisena Kenian kummittelijana maan ensi tiistain vaalit hieman huolestuttavat. Minut on kummitettu aikoinaan Kenian Meibekin alueella asuvalle kenialaiselle tytölle, Mercylle Suomen World Visionin kautta. Vastuu tulevasta kehityksestä luovutetaan pian kokonaan paikallisyhteisölle.

Enemmän tulosvastuuta, vähemmän fiilistä

Nostan nyt esille kaksi taannoista uutista, somalijärjestöjen avustuksiin ja ministeri Lindströmiin liittyvä tapaus, sekä kysely kehitysyhteistyöstä. Molemmissa tapauksissa puhutaan rahan antamisesta hyväntekeväisyyteen, vaan mielestäni kovin kritiikittömästi. Vaan kukapa sitä nyt kehtaisi hyvyyttä vastustaa? Kiintiökyynikkonne ilmoittautuu.

Tuloksia vai huumeaddiktioita?

Etiikkavero

Kulutuksemme edistää ihmisten hyväksikäyttöä.


 

Kaupan hyllyllä näemme markkinoinnin mielikuvien värittämiä, upouusia ja tyylikkäitä tuotteita, joilla julistamme itsenäisyyttämme ja vapauttamme. Hintava tuote kertoo omistajansa statuksesta ja tyylikkyydestä, joten juoksemme tarjouksien perässä toivoen, että vertaisemme näkisivät meidät uusin silmin.

 

“Katso - sillä on uusi se-ja-se”

 

Vaarallinen leikki tyttöjen ja naisten hengellä

Kehitysmaissa tehtävä työ naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyden hyväksi on ajautunut suureen ahdinkoon. Syyllinen tähän on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin republikaanihallinto, joka otti käyttöön hiljattain niin sanotun Global Gag Rulen. Kyseinen asetus kieltää kaiken yhdysvaltalaisen rahoituksen kohdentamisen kaikille Yhdysvaltojen ulkopuolisille järjestöille, jotka ovat missään tekemisissä abortin kanssa. 

Kun raha vähenee, periaatteet ratkaisevat


Tänään eduskunnan käsittelyssä oleva kehityspoliittinen selonteko on periaatteessa hyvä. Sanat ja teot ovat kuitenkin ristiriidassa.

Selonteon mukaan Suomen tavoite kehitysyhteistyön määrärahoiksi on edelleen 0,7 prosenttia bruttokansantulosta, mutta totuus on, että hallituksen leikkurin jälkeen kehitysrahoitus jää 0,39 prosentin tasolle. Tämä on häpeällisen vähän ja täydellisessä ristiriidassa virallisen tavoitteen kanssa.

Hallituspuolueen vai Suomen etu?

Viime päivinä moni on saanut vaikutelman, että Suomi on paitsi taloudellisessa myös henkisessä kriisissä.

Päivästä toiseen tiedotusvälineistä ja julkisessa keskustelussa tulee etupäässä kielteisiä uutisia. Kuka on vastuussa kielteisestä ilmapiiristä? - Tuskin tiedotusvälineet ja kansalaiset yksin. Politiikalla ja poliitikoilla on suuri vastuu siitä mitä ja miten asioita esitetään. Poliitikot ovat myös vastuussa niistä päätöksistä, jotka ovat vieneet ja vievät maata nykytilanteeseen.

Murhat eivät kuulu Suomen rahoittamiin kehityshankkeisiin

Agua Zarcan vesivoimahanketta Hondurasissa on arvosteltu sen vaikutuksista ympäristölle ja alkuperäiskansojen oikeuksille. Patohanketta vastustaneen COPINH -järjestön puheenjohtaja Berta Caceres murhattiin maaliskuun alussa, ja nyt myös toinen aktivisti Nelson Garcia on murhattu.

Patohankkeen yksi rahoittaja on suomalainen Finnfund, joka saa rahoituksensa valtion kehitysyhteistyön määrärahoista. Hallitus on leikannut järjestöjen kautta tehtävää kehitysrahoitusta ja siirtänyt rahoituksen painopistettä enemmän Finnfundin kautta kanavoitavaan yritysrahoitukseen.

Karu arvovalinta ja piittaamattomuutta

…eli tarina siitä, kun hallitus kehitysmäärärahoja leikkasi.

Kirjoitin viime viikolla blogissani siitä, kuinka sama rahasumma voidaan käyttää monella tavalla (järkevästi tai vähemmän järkevästi) ja kritisoin hallituksen lyhytnäköistä linjaa elinkeinotukien jaossa. Jatkan nyt samalla teemalla, mutta käsittelen tällä kertaa hallituksen päättämiä kehitysyhteistyöleikkauksia ja niiden kohdennuksia.

Kehitysyhteistyö ei ole turhaa

Kukaan ei voi kiistää sitä, etteikö ammattiyhdistysliike olisi saanut paljon hyvää aikaiseksi tavalliselle kansalaiselle Suomessa. Jos sitä epäilee, niin voi vaikkapa Googlata hakusanalla ”ammattiyhdistysliikkeen saavutukset”, ja miettiä minkälainen työelämä meillä olisi ilman näitä saavutuksia. Maailma on kuitenkin muuttunut vapaan markkinatalouden ja rajojen poistumisen myötä. Uutena haasteena ovat ”ne muut”, eli maat joissa ay-liikettä ei ole, tai joissa sen saavutukset ovat olemattomat.

Suomi ei tarvitse kehitysapua

On vastuutonta kipata rahaa ihmisille. Jos valtio elättää, ei synny luontaista tarvetta tehdä asioita itse. Ihmisistä tulee riippuvaisia ulkopuolisesta tuesta, eivätkä he koskaan itsenäisty. Ja varmasti veronmaksaja keksisi parempaa käyttöä niille euroille, jotka hän on kovalla työllä yhteiskunnalleen tuottanut. Tutun kuuloista puhetta kehitysavusta, eikö vain? Siksipä onkin aivan älytöntä, että Suomi käyttää niin paljon rahaa yritystukiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä