*

Takaisin asiaan

Kaikki blogit puheenaiheesta Työharjoittelu

Koulutus lähemmäksi työelämää järkeistämällä harjoittelukulttuuria

Koulutuskeskustelussa kyräillään jatkuvasti siitä, miten opinnot saataisiin vastaamaan työelämän tarpeita. On seksikästä sanoa, että vain asenne ratkaisee, mutta eiköhän se ole kokemus joka lopulta rekrytointinälkäpelin ratkaiseeKokemusten keräämisen mahdollistamista on helpotettava. Koulutussopimuksen käyttöönotto toivottavasti mullistaa ammattikoulukentän parempaan suuntaan, mutta mitä meidän pitäisi tehdä korkeakoulusektorin kanssa?

Kuinka orjatyövoimaa tulisi käyttää Suomessa?

Minulta tätä ei ole kysytty, mutta joiltakin muilta perussuomalaisilta kuntavaaliehdokkailta kuulema paljonkin, että mitä mieltä nämä ovat työn teettämisestä 9 €:n päiväpalkalla työttömillä - toisin sanoen työvoimatoimiston lisäämällä kulukorvauksella työttömyystuen päällä. Periaatteessa tietyn työn tekemisestä säädettyä vähimmäispalkkavaatimusta tulisi tietenkin soveltaa myös työttömien tekemiin töihin.

Palkaton harjoittelu ei ole OK

SDP:n Oulun piiri joutui somemyrskyn kohteeksi kun Orjafirmat- niminen facebooksivu jakoi kuvakaappauksen piirin sivulla ilmoitetusta työkokeilupaikasta. (Kuva liitteenä.) Piiri poisti ilmoituksen myöhemmin pahoitellen, että se oli tehnyt virhearvion.

Työtä ja vaalityötä

 

Kovasti on taas viime päivinä puhuttu työttömien työllistämisestä palkatta. Oulun demarit laukaisi vilkkaan keskustelun aiheesta tarjoamalla palkatonta harjoittelua vaalityön merkeissä. Siitä syntyi poru, johon varsinkin perussuomalaiset tarttuivat innolla. Tuskin kukaan enää kuitenkaan pitää perussuomalaisia työväenpuolueena saati työttömien asioiden hoitajina.

Jos samasta työstä maksetaan joillekin palkkaa ja joillekin ei, niin kyllä mielestäni kyseessä on palkattomien duunareiden osalta orjatyö.

Työkokeilu ei ole orjatyötä

Tänään nousi someraivo työpaikallani auki olleesta työkokeilupaikasta. Paikka oli avoimesti päivitettynä mm. SDP:n Oulun piirin FB-sivuille. Haettiin reipasta työkokeilijaa ja mainittuna oli mahdollisia tehtäväalueita. Somessa tämä kuitenkin leimattiin äkkiä orjatyöksi ja kyseenalaistettiin demareiden toiminta.

Oma näkemykseni on, että työkokeilumahdollisuus on monelle ihmiselle tärkeä mahdollisuus. Oikein toteutettuna se on kaukana riistosta tai palkkatyövoiman korvaamisesta.

Harjoittelupaikkailmoitukset yhä kasvuun päin

Harjoittelupaikkailmoituksiin törmää tänä päivänä aivan liian usein. Yleensä tällaisiin paikkoihin suostuvat

opiskelijat ja työttömäksi joutuneet , joiden on pakko ottaa paikka vastaan tai sellaiset, joiden on

välttämätöntä saada alansa työkokemusta. Suomessa vuonna 2015 oli työkokeilussa joka kuukausi

keskimäärin 11 892 henkilöä. Palkatonta harjoittelua perustellaan usein sillä, että ne johtavat

työsuhteen syntymiseen. Tällainen ihme harvoin tapahtuu.

Yleensä asetelma seuraa totuttua kaavaa. Palkattomilla harjoittelupaikoilla kierretään tarvetta palkata

Laskelma ilmaistyöstä

Keskityin laskuissani vain koulutettaviin ja kouluttajiin, muu yrityksen henkilöstö viettäköön vaikka siestaa Juhana Vartiaisen tyyliin. En myöskään laskenut mukaan työ- tai materiaalikuluja, koska ne eivät vaikuta palkkakuluihin ym, myöskin ettei menisi liian sekavaksi (itselle).

 

Älkää antako TEM:n pilata starttirahauudistusta!

Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi tänään hallituksen työllisyys- ja yrittäjyyspaketin esityksistä. (Linkki: http://www.hs.fi/politiikka/a1460426346251?ref=hs-prio-C1) Ennen kuin mennään varsinaiseen asiaan, pyllistettäköön virtuaalisesti kaavaillulle "työnäytepalvelulle", jonka puitteissa työttömien olisi mahdollista tehdä työtä ilmaiseksi yrityksissä. Jumalauta! Kuka näitä ideoi? Ovatko sotien jälkeisten "lapiolinjojen" kehittäneet innovaattorit ja ajatusten tonavat edelleen Työ- ja elinkeinoministeriön palkkalistoilla?

 

Eväitä kohti työllisyyttä

Kävin itse aikoinaan työvoimakoulutuksena urasuunnittelukurssin. Tuntuihan se vähän tyhjänpäiväiseltä, mutta kurssin parasta antia oli työharjoittelu. Toinen työharjoittelupaikka tarjosi mahdollisuuden tutustua kokonaan uuteen alaan, joka on jäänyt positiivisena mieleen. Toiseen harjoittelupaikkaan työllistyin palkkatuella ja myöhemmin oppisopimuksella. Tuolloin palkkatukityöhön pääsi jo kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen.

Työllistäminen ja kuntoutus

Kirjoitus julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 5.3.2015

Työllisyyspolitiikassa ja arkikielessä käytetään tänä päivänä käsitteitä, joiden käyttö hämärtää kansalaisten ymmärrystä työstä ja kuntoutuksesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä